Flybarless 450 & 250

Ik niet :rolleyes:

December zit vol met verplichtingen in de familiesferen :sleeping:

Maar waar vlieg jij ergens?
 
Ik vlieg vaak in de opslag achter de werkplaats op mn werk.
Vaak na werktijd ff, alle ruimte en geen wind :mrgreen:

Vrees alleen dat mn baas er niet zo van gecharmeerd is als ik daar mensen ga ontvangen, dus als we afspreken zal dat bij jou zijn

Ik hou wel even contact
 
Kleine update:

Na wat gesprekken met Brutus (dank, dank) de sticky over meerbladskoppen eens doorgelezen. Hier heb ik best wat tips uitgehaald, ook al is deze stickie geschreven voor grote schaalheli's. Het is gewoon grappig om te zien dat de Trex 250 zich qua vlieggedrag echt gedraagt als een grote heli! Alle dingen die anders zijn qua vliegen zonder flybar komen echt heel erg naar voren in deze smurf.
Nog steeds is hij er erg happig van te worden, maar dit is gewoon een kwestie van wennen.

Ook een nieuw inzicht via Brutus verworven:
De uiteindelijke roll/nick snelheid is niet perse hoger, alleen de aanvangssnelheid van deze bewegingen ligt enorm veel hoger.
De flybar zorgt voor een veel geleidelijker overgang als een stickinput wordt gegeven (dus van stil hangen naar bv voorwaarts vliegen), zonder flybar wordt de beweging DIRECT doorgegeven, en zal de heli dus ook erg veel sneller reageren.

De 450 gedraagt zich erg goed onder de aanpassing, ik raak nu steeds meer gewend aan zijn nieuwe vliegeigenschappen.
Ik ben nu ook bezig om de swashuitslagen weer omhoog te brengen naar de standaard waarden, dan heb ik ook de goede roll/nick snelheid weer terug :rolleyes:
Eerst hed ik deze nl zodanig aangepast dat hij ongeveer reageerde alsof de flybar er nog opzat. Dit resulteerde in een uitslag die 1/3/ tot 1/2 kleiner was.

Al met al: Ik heb nog geen spijt van de ombouw, op wat instellingetjes na vliegt alles gewoon lekker.
 
Kan je de "chinese weight mod" ook toepassen op de hoofdrotor? Zo hoeven je swash servo's minder hard te werken.

Lijkt me simpel te proberen met een langere bout door de blade grips.
 
Kan je de "chinese weight mod" ook toepassen op de hoofdrotor? Zo hoeven je swash servo's minder hard te werken.

Lijkt me simpel te proberen met een langere bout door de blade grips.

Zou ik niet doen: zonder die chinese weights willen je bladen van nature naar nul pitch, en drukken op die manier vrij krachtig en effectief de speling uit je aansturing. Voor een hekrotor is een vermindering van deze kracht niet zo'n probleem, omdat een hekrotor alleen collectief en niet cyclisch aangestuurd word. Voor de hoofdrotor zou het wel eens echt een probleem kunnen zijn, als die terugstelkracht zo gering word, dat de bladaansturingen gaan "zweven" en daardoor de speling in je cyclische aansturing merkbaar gaat worden.

Ik weet dit niet zeker, maar alleen al het feit dat een echte heli meestal wel deze gewichten op de hekrotor heeft, maar niet op de hoofdrotor, zegt mij dat het wellicht niet een goed idee is....

Groet, Bert
 
Brutus was me voor...

Het feit dat ik nog nergens (schaal en 1:1) op de hoofdrotor een dergelijk mod heb gezien, zegt mij dat het waarschijnlijk niet echt beter zal vliegen
 
Ik ben afgelopen zomer met de International Air Cadet Exchange uitgewisseld naar Texas, USA en daar heb ik op de Austin Army Aviation Support Facility deze foto's gemaakt:

P1010158.JPG

P1010161.JPG


Nu weet ik niet zeker of ik hier chinese weights op de hoofdrotor zie, of een variant ervan, maar het lijkt er toch sterk op...

Tim de Boer

P.s. was echt een mega gave uitwisseling trouwens...:-D
 
Laatst bewerkt:
Lijkt me wel die zelfde gewichtjes op die 1:1 heli.

Je hoeft natuurlijk ook niet alle "tennis racket effect" krachten op te heffen. Dat doen ze met de tail mod ook niet.
Ik ben het er mee eens dat je zeker nog wat restant krachten nodig hebt om speling te vermijden.

't is natuurlijk wel cool om zoiets als eerst op een mini heli te proberen. wel even filmpje maken SVP. Jammer dat ik zelf niet de middelen heb...
 
Nu ik even goed aan het inzoomen ben begin ik toch te twijfelen. Die stalen ballen hangen op een vreemde manier aan de rotor. lijkt wel een scharnierpunt waar dat balletje aan hangt.

Ik heb een vriend die chinooks onderhoud voor het leger. ik kan hem natuurlijk eens vragen of hij er meer over weet.
Hij is echter gespecialiseerd in avionica en das meer kabels en printplaten.
 
Voor zover ik weet, dienen die gewichtjes (het zijn inderdaad een soort balletjes aan een scharnierende as) om trillingen IN de bladen zelf zoveel mogelijk te dempen. Het hoe en wat van het ontstaan van die beweging en de precieze werking van die dempers weet ik ook niet, maar ze dienen niet om de coriolis-krachten te veminderen, want dan hadden a) de gewichten onbeweeglijk gemonteerd geweest, en b) er waarschijnlijk een gewicht boven en onder het blad in plaats van aan weerszijden.

Groet, Bert
 
Ik had een prachtig en ontroernd betoog geschreven, kapt explorer ermee :thumbsup:
Lang leve microsoft

Ik ben nu even de kern weer neer aan het zetten...

Over de heli in voorgaande posts..
Is dit geen gewicht om de frequentie van de trillingen aan te passen?
Laatst een seat inca op de brug gehad, deze had ook een mooi stuk (nutteloos) staal eronder hangen, maar dit bleek de eigen frequentie van de auto iets aan te passen, waardoor de motor deze trilling niet zo snel zelf meer produceerde.


Even volledig op gevoel redenerend...

Des te minder belasting op de aansturing, des te sneller de respons.
Nadeel zal wel zijn dat eventuele ruimte in de aansturing dan naar voren komt, het mechaniek zal hier een heel stuk sneller mee gaan jojoen

Belasting zorgt evoor dat dat wordt opgeheven.
In de staart wordt een dergelijk probleem ook deels ondervangen door de gyro, dan merk je er nog niet veel van.
In de hoofdbladen zal je dit dus wel snel merken.
Hierbij hebben hoofdbladen de neiging wat voorloopsheid of achterloopsheid te hebben (vergeef me de correcte termen, kon er even niet opkomen). Door die gewichten zou Dit effect wat verloren gaan.
Daarbij zal een servo qua stelkracht toch hetzelfde moeten leveren om een pitchverandering teweeg te brengen, vermoed ik..

Aangezien deze mod voornamelijk een wat reactievere heli op zal leveren (indin het werkt), ga ik hem niet testen.
Die van mij zijn momenteel l happig genoeg
 
Mij is uitgelegd dat die gewichten er op zitten om het deinen van de rotorbladen tegen te gaan.
Een blad heeft niet op ieder punt evenveel pitch, is daardoor dus flink in beweging en om dan te voorkomen dat de bladen in hoogte gaan "schudden, zwabberen" (weet niet hoe ik het duidelijker moet uitleggen) zitten die beweegbare gewichten eraan om dit zoveel mogelijk te beperken.
 
Kleine update:

Misschien dat mensen het nog weten..
De tijd doorgebracht met een Fp'tje, iedereen waarschuwt (op het forum altans) dat deze zo ontzettend instabiel zijn, en toch er mee leren vliegen...
Ik weet nog dat ik mijn Piccolo met veel moeite op 1 plek kon houden, waarbij ik constant iets teveel bijstuurde :rolleyes:

Gisteren heb ik 5 accu's met de 250 gevlogen, en ik begin mijn normale figuren weer te vliegen. Het is nog geen 3d, maar ach, dat deed ik voor de ombouw ook nog niet:mrgreen:
Na deze ervaring had ik mn piccolo weer eens opgestart.
Ik kan je vertellen, dit is een zeer bijzondere ervaring.
Beide trexen vliegen gewoon ontzettend strak, en reageren ontzettend enthousiast op stuurcommando's. De Fp dacht hier toch echt anders over.
Na de start crashte ik hem bijna meteen, omdat ik te voorzichtig corrigeerde!
De rest van de vlucht ging al niet veel beter, dus heb ik hem maar snel weer neergezet.

Voor mij geen flybar meer....

Voor de kleine rex ben ik nu beland op swash waarden van 35 % nick & roll, 45 % pitch (die was nog van voor de ombouw). Dit gecombineerd met een 20% expo.
Als ik hem wat beter leer kennen, wil ik de swash waarden nog wat verhogen, mar verder vliegt het momenteel gewoon erg goed.
Voorwaartse vlucht, bochten etc gaan nu iets anders als met flybar, maar ik begin het door te krijgen :mrgreen:

Gelukkig heb ik nu even de tijd om een beetje te vliegen
Lang leve vakantie!
 
Back
Top