goed afstellen van een zwever ,naar aanleiding van het f5j topic

serge pot

Forum veteraan
Naar aanleiding van het f5j topic , zal menigeen misschien wel een juiste zwever willen hebben .Mijn mening is dat een goed afgestelde zwever zoals een valenta sioux(om wat te noemen) of een goede eigenbouw van tekening of niet zeer goed kan presteren .
zeker als de piloot er bijna elk weekend mee vliegt en instelhoeken en dergelijke op orde heeft .
een goede setup hoeft inderdaad niet veel te kosten , het is wel een kwestie van goed afmeten wat lekker op elkaar past en goed presteert zonder te veel vermogen in te boeten (lees meer amperes omzetten in weerstand dan in vermogen )

een goed presterende zwever is 1 ,maar een goed afgestelde zwever met de juiste vingers aan de zender verslaat een goed presterende zwever met de verkeerde vingers aan de zender .
en ook wat geld betreft zal een goede zwever voor f5j doeleinden al klaar moeten kunnen zijn zonder electronica vanaf een 50 euro aan materiaal . hiervoor geldt wel dat je dan het juiste profiel kiest ,vleugelbelasting rond de 20 a 45 gram de vierkante decimeter (of zelfs 15gram ). juiste instelhoeken in samenspel met drukpunt en zwaarte punt verhouding ( ik vlieg mijn zwaarte punt en druk punt in (pendelroer) net zo dat het toestel niet meer gaat deinen in lucht (golf patroon in de vliegrichting )dan is voor mij het zwaartepunt goed en de reacties op de roeren prima .hiervoor markeer ik dus de nulstelling van het pendelroer (deze ligt dan gelijk aan de 0 lijn van de romp), dit levert dan de minste romp weerstand op . staat het hoogte roer dan nog iets up ,lood er uit of accu naar achter, staat hij iets down tov de 0 lijn lood er bij of accu naar voren . het golf patroon duist er op dat dus je zwaartepunt te ver naar voren ligt .
ik heb dit verhaal dus met de metrick gedaan op rustige dagen (vrijwel geen wind ) zodat je dit fenomeen rustig kunt toepassen . het toestel dus wel eerst uittrimmen op een stabiele vlucht . en laten glijden . als je toestel dus versneld zal hij door verhoogde drukwerking (omdat je pendel roer dus up staat om het zwaarte punt te corrigeren )je toestel met de neus omhoog drukken (ja staat verkeerd)en dus snelheid afbouwen ,nu zal je toestel zijn neus laten zakken en het verhaal begint opnieuw .

ik prefereer dus zwevers met pendelroer aangezien je bij deze over het algemeen de instelhoeken makkelijker instelt.


nu zijn er mensen die het zwaarte punt nog verder naar achteren leggen wat dus wel lekker is voor de thermiek (langzamer vliegen ,tegen overtrek aan )maar de glijhoek wordt daar niet beter van tussen de bellen in .dus hoe optimaler je glijhoek ,hoe langer je toestel vliegt .het is enblijft zoeken ,zwaartepunt te ver naar voren ,slechtere glijhoek ,zwaartepunt te ver naar achteren ,slechtere glijhoek en het toestel loopt niet . het juiste zwaarte punt tov druk punt is per toestel verschillend , maar juist voor deze wedstrijdvormen erg belangrijk .
lichter is ook niet altijd beter .het profiel heeft ism vleugeloppervlak een bepaalde snelheid nodig om optimaal te presteren . ook hierin zit een marge , te langzaam en de stroming laat los (overtrek ) te snel en je hebt te veel turbulentie en dus weerstand en een gedeelte van het profiel wat niet meer werkt en je zakt dus harder dan je snelheid om kan zetten in hoogte .dat in samenspel met kynetische energie .

oftewel hiervoor kunnen we dus een apart topic openen ( bij deze ), waarop ik hoop dat de ervarings deskundigen hier mij het zij in verbeteren ,aanvullen of uitbreiden .
ik ben wat dat betreft geen rekenwonder ,maar doe heel veel met logica en gevoel en dus uitproberen . en ja ik zit er wel eens naast ,wie niet .
 
Naar aanleiding van het f5j topic , zal menigeen misschien wel een juiste zwever willen hebben .Mijn mening is dat een goed afgestelde zwever zoals een valenta sioux(om wat te noemen) of een goede eigenbouw van tekening of niet zeer goed kan presteren .
Ik begrijp deze eerste zin niet. Wat bedoel je nu precies?
een goed presterende zwever is 1 ,maar een goed afgestelde zwever met de juiste vingers aan de zender verslaat een goed presterende zwever met de verkeerde vingers aan de zender .
en ook wat geld betreft zal een goede zwever voor f5j doeleinden al klaar moeten kunnen zijn zonder electronica vanaf een 50 euro aan materiaal . hiervoor geldt wel dat je dan het juiste profiel kiest ,vleugelbelasting rond de 20 a 45 gram de vierkante decimeter (of zelfs 15gram ).
Volgens mij ben je hier appels met peren aan het vergelijken.
- een slecht afgestelde goede zwever kan slechter presteren dan een goed afgestelde slechte zwever.
- goede handjes/goede piloot is altijd een voordeel (maar dat toon je juist aan in een wedstrijd) :rolleyes:
- dure motor-regelaar-prop kan een voordeel zijn, mits goed op de zwever afgestemd.
- lage vleugelbelasting geeft lage daalsnelheid (dus makkelijker om je tijd vol te maken) maar verlaagd je vliegsnelheid (nadeel bij winderig weer).
ik vlieg mijn zwaarte punt en druk punt in (pendelroer) net zo dat het toestel niet meer gaat deinen in lucht (golf patroon in de vliegrichting )dan is voor mij het zwaartepunt goed en de reacties op de roeren prima .hiervoor markeer ik dus de nulstelling van het pendelroer (deze ligt dan gelijk aan de 0 lijn van de romp), dit levert dan de minste romp weerstand op . staat het hoogte roer dan nog iets up ,lood er uit of accu naar achter, staat hij iets down tov de 0 lijn lood er bij of accu naar voren . het golf patroon duist er op dat dus je zwaartepunt te ver naar voren ligt .
Een zwever deint/golft/pompt ALTIJD. Iedere zwever! Ongeacht hoe goed hij is afgesteld. Alleen het pompen kan heel weinig zijn, en heel langzaam gaan (>10 sec tussen 2 golftoppen).

"Stabilo gelijk aan romplijn = optimaal" is pertinent niet waar.
Een vleugel veroorzaakt lift, deels agv. 'Bernoulli' (lage druk boven, hoge druk onder) en deels agv. actie=reactie (lucht krrijgt een versnalling naar beneden, daarvoor is een kracht nodig, de reactiekracht die dat oproept houdt de zwever ook in de lucht).
Door die versnelling verlaat de lucht de vleugel aan de achterkant in een andere richting (meer naar beneden gericht) dan waarmee de lucht aankwam. Dat noemen we de afstroom. Als stabilo en vleugel dus dezelfde hoek hebben (0 gr tov. elkaar) zal het stabilo dus onder een ander hoek worden aangeblazen (meer van boven). Hoe meer van boven hoe groter de neerwaartse lift aan het stabilo.
Hoeveel je nodig hebt is 100% afhankelijk van de profiel op de vleugel. Hoe meer moment (sterker gewelfd) hoe harder het stabilo down-lift moet genereren. Heel extreem: als je een sterk S-slag profiel inzet op de vleugel (noe-up-moment) zal het stbilo juist up-lift MOETEN genereren.
nu zijn er mensen die het zwaarte punt nog verder naar achteren leggen wat dus wel lekker is voor de thermiek (langzamer vliegen ,tegen overtrek aan )maar de glijhoek wordt daar niet beter van tussen de bellen in .dus hoe optimaler je glijhoek ,hoe langer je toestel vliegt .het is enblijft zoeken ,zwaartepunt te ver naar voren ,slechtere glijhoek ,zwaartepunt te ver naar achteren ,slechtere glijhoek en het toestel loopt niet . het juiste zwaarte punt tov druk punt is per toestel verschillend , maar juist voor deze wedstrijdvormen erg belangrijk .
Het zwaartepunt voor het neutraalpunt van het vliegtuig (<>neutraalpunt vleugel) levert een zelfherstellend vliegtuig op (te langzaam--> dan nose down en versnellen, te hard --> dan nose up en langzamer [de bron voor pompen] ).
Hoe dichter het ZW-punt bij het neutraalpunt (maar nog steeds ervoor!) hoe zwakker dat zelfherstellend vermogen wordt. Ligt het precies op het neutraal-punt dan zal een kist na een standverandering door een windvlaag of sturen, zichzelf niet meer herstellen. Dus door een windvlaag nose up wordt niet gecorrigeerd (totdat hij te langzaam gaat), Door een windvlaag nose down betekent sneller en sneller totdat JIJ aan de knuppels trekt! Dit gedrag toon je aan met de duikproef.
Lit het ZW-punt achter het neutraalpunt, dan heb je een inherent instabiele kist.

Het is dus niet dat je met een achterlijk ZW-punt dichter bij de overtrek vliegt (juist niet!!!) maar je moet wel meer sturen om de boel goed te houden.

Als je wil dat de romp zo min mogelijk weerstand veroorzaakt, kan dat slecht voor één snelheid. je zorgt dan dat de romp voor de vleugel precies die hoek met de vleugel maakt die nodig is voor die snelheid.
Vervolgens leg je een knik in die romp zodat het achterste deel precies rechtlijnig door de afgebogen lucht achter de vleugel gaat. Het stabilo staat in een hoek tov. van die afstroom-lucht die overeenkomt met de lift die hij moet genereren.

Welke hoek maakt die afstroom. Hoe verder achter de vleugel, hoe kleiner. Hoe groot in waarden weet ik nog niet. Dat is iets waar ik op dit moment naar op zoek ben. Hoe trek ik dart uit die rekenprogramma's, want XFLR% en FLZ-Vortex rekenen er beiden mee. :confused:
lichter is ook niet altijd beter .het profiel heeft ism vleugeloppervlak een bepaalde snelheid nodig om optimaal te presteren . ook hierin zit een marge , te langzaam en de stroming laat los (overtrek ) te snel en je hebt te veel turbulentie en dus weerstand en een gedeelte van het profiel wat niet meer werkt en je zakt dus harder dan je snelheid om kan zetten in hoogte .
Klopt!


Een interessante ontwerpbenadering die ik ooit bent tegengekomen werkt als volgt:
  • schat het gewicht van de kist
  • maak een bovenaanzicht van je vleugel (koordes). Je weet nu vleugeloppervlak.
  • je kunt nu de vliegsnelheid uitrekenen (bereken de laagste snelheid waarbij je nog efficient wilt kunnen vliegen [Cl=0,8-0,9-1,0] )
  • Vliegsnelheid zoals je je wenst? Zo nee, begin weer van voren en pas de boel aan.
  • berekenen met welk Re-getal elke koorde op de vleugel vliegt.
  • kies profielen die met hun kritische Re-getal onder die uitgerekende waardes blijven.
Dirk
 
[mod]Quote van tekst direct hierboven is niet lekker leesbaar, zeker niet een dergelijk grote[/mod]


kijk daar steken we wat van op ,niet teveel cijfer gesmijt ,maar duidelijke uitleg
 
Laatst bewerkt door een moderator:
zwaartepunt

Wijze van in bocht te gaan verklaart of zwaartepunt snor zit.

Toestel heeft neiging van in bocht te trekken (kopzwaar).

Toestel heeft neiging van zich uit de bocht te weren (staartzwaar)


Een toestel met pendelroer laat zich uiteraard makkelijker regelen op glijhoek.
Alhoewel, van de meeste profielen is de instelhoek bekend.
Respecteer je die waarde dan ben je er praktisch nooit naast.
Mijn laatste bouwsel (met vast hoogteroer) heb ik in de werkplaats geregeld en vloog van de eerste minuut perfect.
Nooit iets aan toegevoegd nadien.
En wat Dirk beweert over de correlatie vleugelbelasting-profiel is ook belangrijk.
Soms is het niet altijd opportuun van te licht te bouwen.
Daarom mijn voorkeur van profielen die enige belasting verdragen.
Kwestie van het juiste evenwicht te vinden.
Ik heb een hekel aan flapperende toestanden (floaters)
Het moeten geen F16 zijn maar ze mogen tegen de wind inkunnen.
Dit, met liefst een realistisch vliegbeeld.
Voorbeeld daarvan was de Elefant (profiel N60) van Fotor die ik jammer genoeg maar eenmaal heb kunnen bewonderen.

OK, wedstrijdtoestellen zijn natuurlijk een ander verhaal.
Een sportwagen en een Formule 1wagen zijn nu eenmaal niet hetzelfde.
 
Laatst bewerkt:
@Serge
Ik vind het altijd leuk om je reacties te lezen op het forum en heb ook geen klachten over je als forum- of vlieggenoot. Het kan zijn dat je een vorm van dyslexie hebt, maar zou je kunnen proberen in het vervolg iets op je grammatica te letten? In de zin van hoofdletters, komma's, en punten? Deze opmerking is niet om je te plagen oid. Het zou mijn gewoon een plezier zijn je reacties wat vlotter te kunnen lezen:)

Groeten Rick
 
@Serge
Ik vind het altijd leuk om je reacties te lezen op het forum en heb ook geen klachten over je als forum- of vlieggenoot. Het kan zijn dat je een vorm van dyslexie hebt, maar zou je kunnen proberen in het vervolg iets op je grammatica te letten? In de zin van hoofdletters, komma's, en punten? Deze opmerking is niet om je te plagen oid. Het zou mijn gewoon een plezier zijn je reacties wat vlotter te kunnen lezen:)

Groeten Rick

Dergelijke opmerkingen doe je liefst persoonlijk.

Of waren de gebroeders Wright soms literaire talenten.

Mvg,
Aurectar
 
Literair talent of niet,punten of comma's op de goede plaats of niet.Serge (en alle anderen) mag ze neerzetten waar hij wil.Ik moet de verhalen toch meerdere keren lezen.Begrijp ze maar half.Dat komt niet door het taalgebruik,maar gewoon door het feit dat ik me hierin in al die jaren totaal niet hebt verdiept.Enkele theorieen hier zijn blijkbaar klare zaak voor anderen maar niet voor mij.Ik heb me er in die dertig jaar nooit in verdiept.Gewoon bouwen van een tekening of bouwpakket.Op fingerspitzengefuhl een blok lood erin en gaan met dat ding.Nu wel beseffende dat ik er al die tijd veel meer uit de vliegtuigen heb kunnen halen.ik vind de bovenstaande theoretische beschouwingen donders interessant.Zal er eens mee gaan experimenteren.Zou zeggen:let niet op de schrijfwijze en kronkel lekker verder met deze toch wel interessante materie
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Nee nee, ik heb zeker geen commentaar op de inhoud van de tekst! Het topic spreekt me juist aan en ik vind het leuk dat Serge initiatief neemt er een topic over te openen.
Alleen denk ik dat met een paar kleine veranderingen het verhaal makkelijker te lezen is, vooral ook juist voor mensen die niet bekend zijn in de materie.

Groeten Rick
 
@Rick.
Literair talent of niet,punten of comma's op de goede plaats of niet.Serge (en alle anderen) mag ze neerzetten waar hij wil.....
Deze zin slaat niet op jouw opmerking over het wel of niet goed plaatsen van de leestekens.Het Forum (en kijk anders maar eens op Speurders of Marktplaats)staat vol met dit soort fouten.En ik zal daar zelf ongetwijfeld ook aan meedoen,ben tenslotte geen letterkundige.
Wat ik ermee wil zeggen is.Ook als het allemaal perfect geschreven zou zijn,ik nog moeite met het lezen zou hebben.Simpelweg omdat voor mij deze theorieen nieuw zijn en ik me dat in mijn gedachten moet visiualiseren om het te begrijpen.
En ik hoop dat ik mij in dit draadje nog lang mijn kop mag breken
 
Meteen dan maar even een vraag van deze Newbie op theoriegebied aan de heer Dirk Schipper:Wat moet ik mij voorstellen bij :" een sterk S-slag profiel inzet op de vleugel "?
 
dus hoe optimaler je glijhoek ,hoe langer je toestel vliegt .
Nee, dat klopt niet. De polaire van een zweefvliegtuig onderscheid, behalve het stallpunt, de snelheid voor de kleinste daalsnelheid (de top van de curve) en de snelheid voor de beste glijhoek (dat is het punt waar een lijn vanuit het assenkruis de curve raakt).
Ik ga ervan uit dat je weet hoe een polaire er uit ziet... anders is het wat cryptisch.
In elk geval ligt de snelheid voor de beste glijhoek altijd wat hoger dan die voor de beste daalsnelheid.
 
Laatst bewerkt:
@Ceppodo
Hoe moeilijk of makkelijk de materie ook moge zijn, ik ben er sterk van overtuigd dat een moeilijke tekst die grammaticaal juist geschreven is, nog altijd makkelijker leest dat een moeilijke tekst die ook nog eens grammaticaal verkeerd in elkaar steekt.
Nou ja, het zal wel een verschil in mening zijn. En daarmee ga ik dit topic niet verder vervuilen.
Ik kan mij (en vele anderen) helaas gewoon ergeren aan zulke fouten. En dat zou best kunnen zijn omdat mij altijd het belang is geleerd om het op correcte wijze te doen.

Groeten Rick
 
@Ceppodo: Ik ben Dirk wel niet, maar misschien dat ik het kan uitleggen...
Vliegende vleugels (mijn speciale voorliefde) hebben vaak een S-slag in het profiel; de achterrand van het profiel wijst dan omhoog. Dat is nodig om het gemis aan een stabilo te compenseren; er moet een opwaarts roterende kracht aan het hele krachten samenspel worden toegevoegd om stabiel te kunnen vliegen. Normaal zorgt het stabilo hiervoor, zeg maar als een hoogteroeer dat een heel klein beetje UP geeft.
 
Dank u voor de uitleg.Is duidelijk nu.
Als het een specialisme is van de vliegende vleugels dan zal ik er binnenkort wel praktijkervaring mee opdoen.
Heb hier net een tekening liggen van de Horten III zwever (3 meter span).
 
Heb hier net een tekening liggen van de Horten III zwever (3 meter span).
Zo, dat is een ingrijpend project! De Hortens hebben overigens géén S-slag, maar wél wash out, d.w.z. dat er een verdraaiïng in de vleugel zit waardoor de tip met een kleinere invalshoek vliegt. Ook dit weer om de functie van een stabilo te vervullen.
Bij sommige eenvoudige vliegende vleugels staan de elevons (=combinatie van aileron en elevator) in neutraalstand een klein beetje omhoog. Zelfde verhaal.
 
Tja,ik ga er ook vanuit dat ik er wel mee de winter doorkom.Maar lijkt me een erg leerzaam project
 
Meteen dan maar even een vraag van deze Newbie op theoriegebied aan de heer Dirk Schipper:Wat moet ik mij voorstellen bij :" een sterk S-slag profiel inzet op de vleugel "?


S-slag of niet zegt wat over het stabilisatie-gedrag van het betreffende profiel..
  • Als je een vleugel met een normaal profiel laat vallen (zonder stabilo oid.) zal hij nose-down gaan draaien.
  • Als je een vleugel met een sterk S-slag-profiel (ook zonder stabilo etc.) laat vallen zal hij de neus willen oprichten.
  • Bij de modernere S-slag-profielen zie je een vrijwel neutraal gedrag. Soms zeer licht nose-up-, soms zeer licht een nose-down gedrag.
Normaal profiel:
mh32.gif


Modern S-slag profiel:
s5020.gif


Sterk S-slag profiel (niet op de veel grotere dikte letten):
e328.gif
 
Ik moet eerlijk zeggen dat ik me wel eens afvraag in hoeverre de (onbetwiste) werking van een S-profiel in strijd is met de Newtoniaanse verklaring van lift (als veroorzaakt door de neerwaarts gerichte afstroom). Kan jij daar iets zinnigs over zeggen Dirk?
Of vliegt een S-profiel tóch alleen dankzij Bernouilli?
 
Zo, dat is een ingrijpend project! De Hortens hebben overigens géén S-slag, maar wél wash out, d.w.z. dat er een verdraaiïng in de vleugel zit waardoor de tip met een kleinere invalshoek vliegt. Ook dit weer om de functie van een stabilo te vervullen.
Bij sommige eenvoudige vliegende vleugels staan de elevons (=combinatie van aileron en elevator) in neutraalstand een klein beetje omhoog. Zelfde verhaal.
Hooo halt huu ;)
Het oorspronkelijke Horten-concept bestaat uit:
- een S-slag-profiel aan de wortel
- een symmetrisch profiel aan de tip
- profiel-verloop van wortel naar tip lineair
- een washout (tipverdraaiing) die niet lineair verloopt.

Tegenwoordig zijn er lui die aantonen dat je ook met een 'normaal' wortelprofiel heel goede Hortens kunt maken (mits niet teveel welving).
Optimaal wordt dat dan nog gecombineerd met een niet rechte neuslijst, maar een parabolische, hyperbolische, of anderzinds gradueel kromme neuslijst.
Ik heb een eerste proefontwerp op de tekentafel uitgewerkt, maar nu moet ik mijn snijmachine nog zover krijgen dat hij het netjes uit schuim snijdt. M.n. de holtes voor accu, ontvanger, en vleugelverbinder zijn nog een probleem.
Dit lijkt er op:

Dirk.
 
Back
Top