Graupner Optimist

Johan hier nog een link, kan je een pdf downladen met veel tekeningen.
Le livre de Claudio Diolaiti
Ook een stuk gereedschap om de bolling in je zeil te snijden, kan je gemakkelijk zelf maken.
Bij mijn vorige project heb ik dit gebruikt om de zeilbanen te verjongen.
Een rechte houten plank met een stuk gordijn roede, zo kan je de banen tot op 1/10 ;) mm nauwkeurig verjongen

HPIM1215.JPG
 
full


Volgens mij staat je helmstok verkeerd om.

Verder mooie updates Johan, ik blijf je volgen. Ben alleen niet zo thuis in al die zeilthermen, maar alles moet leren.;)

Mvg, Folkert
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Kuipperikelen

Volgens mij staat je helmstok verkeerd om. Verder mooie updates Johan, ik blijf je volgen. Ben alleen niet zo thuis in al die zeilthermen, maar alles moet leren.;) Mvg, Folkert

Dank je Folkert. Ben het zelf overigens ook nog niet eens over de helmstok: deze was gebroken en na het lijmen ogenschijnlijk passend op het breukvlak ontstond een vreemde stand, nog versterkt door de schuine stand van de roerkoning.

Naar mijn mening behoort een helmstok een sier op een jacht te zijn, in de planning staat een houten exemplaar, op een later moment. Eerst maar de kuip af gefineerd met teak.

full


Johan
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Johan hier nog een link, kan je een pdf downladen met veel tekeningen. :confused:Ook een stuk gereedschap om de bolling in je zeil te snijden, kan je gemakkelijk zelf maken. Bij mijn vorige project heb ik dit gebruikt om de zeilbanen te verjongen. Een rechte houten plank met een stuk gordijn roede, zo kan je de banen tot op 1/10 ;) mm nauwkeurig

Dank je wel! Heb even zitten puzzelen hoe het hulpstuk werkt maar ineens had ik hem door!
 
Over Dekbeslag, tuigage en schilderwerk

Had je het voorlijk rond ? als je dat evt had komt er ook een redelijke bolling in + onderlijk dan iets lossen (broek). gr rexonamen

Ja, het voorlijk is iets rond gesneden, zo los aan de mast pakt echter de bolling wat diep uit op het eerste gezicht al naar gelijk de voorlijkspanning. Wanneer de verstaging is aangebracht zou het grootzeil weer wat vlakker kunnen worden door de mast wat rond te trimmen.

De eerste proefzeilen hadden een losse broek, dit zeil heb ik ook een lijkentouw gegeven voor in het giekprofiel, onderin is het grootzeil vlak.

Vandaag dekbeslag gemaakt voor de verstaging. De gegalvaniseerde schroefoogjes waren verroest en vond ik ook niet mooi. Weliswaar origineel, maar het kan fraaier. Daarom uit messing dekplaten gemaakt met mogelijkheid tot verstellen van de wanten in langsscheepse richting. Het boegbeslag bleek van verchroomd plastic, op zich wel mooi maar toch maar een messing boegbeslag gemaakt om later te beslissen.

Verder de opnieuw gefineerde kuip met kuipranden voor de eerste maal gelakt en daarmee gelijk de rest van het dek en een ondersteunend frame voor de mast op kajuitdakhoogte. Al met al veel voldoening in bereikte resultaten.

Johan

full
full
full

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Lakwerk Graupner Optimist

Foto's van het eerste serieuze lakwerk. Wat de kuip met kuipranden en het 'schuifluik' betreft is dit de eerste laag dus dat toont nog ruw, maar het dek krijgt al een mooie glans. Bij het schuren van de oude laag heb ik er aandacht aan besteed niet door de oorspronkelijke laag heen te schuren om de gedrukte 'kit'naden te behouden. Ook heb ik alle beslag van dek gehaald, de klampen, verhaalklampen, het boegbeslag en de schroefogen van hekstag en wanten. Deze laatste zullen niet terug komen, daarvoor heb ik ander beslag gemaakt.

full
full
full
full
full
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Had je al genoeg wantspanners? Wat voor type zoek je trouwens.

Mvg, Folkert

In totaal heb ik inmiddels zes spanners kunnen vergaren:

Drie Graupner spanners van 17 mm (rechts op de foto)
Drie Aeronaut spanners van 20 mm (links op de foto)

Ben nog op zoek naar drie Graupner spanners van 17 mm
om het model zo veel mogelijk met Graupner onderdelen te herstellen.

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Geloof wel dat ik daar nog wel 3 van heb, zal morgen wel voor je kijken. Mvg, Folkert

Dat zou mooi zijn!

De foto toont de ingelijmde maststeun en oorspronkelijke Microprop zeilwinch in proefopstelling. Zie ook de messing wantbevestiging welke in de plaats gaat komen van de schroefoogjes.

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Roerperikelen Graupner Optimist

Al een aantal weken hangt het roerblad los gemonteerd aan de roerkoning onder de Graupner Optimist, wachtend op de vondst van een goede roerkoningverbinding met het roerblad. Het punt was het volgende: de originele verbinding bestaat uit een pennetje dat dwars door een messing buis in het roerblad en de roerkoning wordt gestoken. Simpel. Wil je de roerkoning uitnemen pennetje eruit, roerhevel in de romp los en de roerkoning omhoog trekken. Echter, het gat in de roerkoning van 1 mm bevond zich uit het hart en op het randje van de roerkoning. Kwestie van een tiende van een mm en de boot zou stuurloos raken. Daarbij ontstond er een vrije slag van zo'n 5 graden van het roerbad ten opzichte van de roerkoning. Kwalijke zaak, niet secuur kunnen sturen, vragen om stuurloos raken en zonde van de uitslag van de servo. Misschien zelfs een groter stroomgebruik.

Na allerlei probeersels vanavond een eurekamoment! Ter hoogte van de bovenzijde van het roerblad haaks op de roerkoning horizontaal een messing plaatje gesoldeerd. Aan de voorzijde steekt de roerkoning door een geboord gaatje, aan de achterzijde een boorgat voor een schroef welke in het roerblad wordt geschroefd. De hele zaak gefixeerd met tweecomponentenlijm voor een definitieve verbinding. Met passen en meten en eenmalig een beetje buigen van de scheg is het geheel nog uit te nemen ook. Aan de binnenzijde een messing knopje gesoldeerd op een messing schroef waarmee de roerhevel ook zonder gereedschap versteld kan worden.

Een heel verhaal, maar het was ook lang denkwerk.

full
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Mooi gevonden Johan!

Van het stelschroefje op de roerkoning zou ik afzien en het fijnstellen aan de servozijde maken.
De plaats waar de stelschroef de roerkoning raakt voorzien van een kamer (= plat vlakje), zodat het roer, als het een tik krijgt, niet kan verdraaien ten opzichte van de roerhevel.

Zou zoiets ooit gebeuren ben je in het ergste geval beperkt tot rondjes varen, omdat je roer er scheef onder hangt...
(hoe ik dat zo weet...?)

Groeten, Jan.
 
Back
Top