Het OpenTX draadje (nieuws, handige weetjes, hardware, diy)

Discussie in 'Modelbouwsoftware' gestart door Tadango, 2 apr 2020.

  1. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.027
    Locatie:
    Krabbendijke
    Ja, helemaal mee eens, maar zeggen dat je geen electronica gebruikt....................
     
  2. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    10.672
    Locatie:
    Nootdorp
    Gert Jan, schakel jij de stuurbekrachtiging uit als je een ritje gaat maken ? Geen vergelijking zul je zeggen maar toch is het zo. Zo`n systeem haalt de harde klappen eruit maar sturen blijf je zelf doen. Net als met de staart van een helikopter. Het is een hulpmiddel. Niet nodig bij de wat zwaardere modellen maar met de schuimpjes best handig. Die komen gewoon snaarstrak binnen met wat turbulent weer.
     
    Laatst bewerkt: 2 jul 2020
  3. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    959
    Locatie:
    Avenhorn
     
    Frits37 en AHoogendijk vinden dit leuk.
  4. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.675
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Beetje late reactie van mij op Rhelie want ik heb geen mail ontvanger dat er iets gepost is maar nee, stuurbekrachtiging zou ik niet uitschakelen maar ABS wel als ik op een circuit rij, net als ESP en tractiocontrol.

    Dan mijn volgende probleem/uitdaging.
    Horus X10
    4 kleppenvleugel, butterfly in 1 flightmode op de gasknuppel.
    Dat lukt wel maar dan werken in butterflystand de ailerons niet meer.
    Dat is best lastig sturen dan.
    In een normale zender kan je dat instellen maar hoe doe je dat in OpenTX?
    En ik denk dat bovenstaand probleem ook op gaat treden als ik snapflap in ga stellen, dus dan trek je elevator en dan gaan de flaps en ailerons een stukje mee naar beneden.
    Ik wil dan nog wel kunnen sturen met ailerons.

    Doe eens een hint waar ik moet zoeken.

    GJ
     
  5. eric_laermans

    eric_laermans The First Aviators

    Lid geworden:
    19 aug 2005
    Berichten:
    3.229
    Locatie:
    Zwolle region


    Bovenstaand draadje zou interessant kunnen zijn. Er is ook een franstalig draadje, maar daar moet je van houden:


    Het is opentx, niet specifiek Horus X10, maar dat zou niet veel uit moeten maken,
     
  6. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.675
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Ah.. je moet die functie X<0 invoeren.
    Maar die wijnzuipende fransman maakt een curve.
    Dus weer testen.
    Dan kijken of het werkt en dan zo naar de helling.

    Bedankt!

    GJ
     
    eric_laermans vindt dit leuk.
  7. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.675
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Het is beter maar toch nog een issue.
    Tot half gas gaat alleen de flap naar beneden en daarna komt de aileron pas omhoog, dus pas op het laatste stuk voorbij half gas.
    ik heb X<0 ingevoerd, het zal waar wel zitten denk ik.
    Voordat ik alles weer ga veranderen toch maar even vragen, misschien is het iets simpels.



    Even mezelf antwoorden.. het is namelijk opgelost.

    Ik heb een curve op de flaps gezet zodat ze ook geleidelijk inkomen.
    Er zullen waarschijnlijk meer wegen naar Rome leiden met OpenTX maar ik denk dat dit wel werkt.
    Ik vind het alleen vreselijk irritant dat als je de weight veranderd je ook meteen weer de offset moet veranderen.
    Is daar nog een trucje voor?
    Nu naar de helling en hem daar het dal ingooien, er is geen wind dus het zal motorwind worden.

    GJ
     
    Laatst bewerkt: 5 aug 2020
  8. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    11.675
    Locatie:
    Weidenbach in de Eifel
    Het werkt, dank aan Roel R.
     
  9. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    959
    Locatie:
    Avenhorn
    Je kan voor die 2 waardes, 1 Global variable gebruiken.

    Als je die veranderd gaan alle 2 de waardes mee.. (vaak zijn het gelijke waardes, dus ideaal voor een GV)
     
    eric_laermans vindt dit leuk.
  10. Hein.z

    Hein.z

    Lid geworden:
    26 jul 2019
    Berichten:
    368
    Locatie:
    Kraggenburg
    een aantal vragen over OpenTX:

    - hoe programmeren jullie handig een ontvanger spanning alarm? (Ik krijg de spanning al binnen via telemetrie)

    - Hoe maken jullie een timer voor zwevers en/of motorkisten, en hoe reset je de timer weer?

    - Is er een manier om handig "stukjes" code te kopieren? Bijvoorbeeld de kill-switch voor de motor zou ik
    heel graag individueel van model naar model willen kunnen kopieren. Zonder meteen het hele model als
    startpunt te nemen.
     
  11. Zilch

    Zilch

    Lid geworden:
    10 mei 2017
    Berichten:
    2
    Locatie:
    Dordrecht
    Ik kan er helaas maar twee beantwoorden.
    -De timer kan je instellen op de model setup pagina; daarbij kan je kiezen dat de timer gaat lopen op een switch, qua percentage van throttle of qua tijd dat de throttle boven 0 is. De reset kan je op een switch zetten bij special functions op een switch of door een langere druk op enter en daarna de reset optie te kiezen voor de timer.
    -Ik neem aan dat je met stukjes code de special functions bedoelt. Special functions zijn te kopiƫren met een lange druk op de enter knop. Daarna kan je een ander model selecteren en de regel weer bij special functions plakken. Het kan ook via het companion programma.
     
  12. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    944
    Wat betreft het programmeren van een spanningsalarm.

    Je kan een logische schakelaar aanmaken die schakeld onder een bepaalde spanning.

    Vervolgens ga je naar special functions en daar kies je de logische schakelaar, en dan play track. Kies vervolgens een track die je waarschuwd. Low batt.
     
  13. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    944
    Timers is heel specifiek wat ik wil timen.

    Op mijn electro zwever heb ik bijvoorbeeld 2 timers. 1 die de motorlooptijd bijhoud. Die is eenvoudig in te stellen op de eerste menupagina timer 1 input throttle.

    Verder heb ik een timer die mijn vliegtijd bijhoudt. In eerste instantie had ik die via een schakelaar maar dat vergat ik vaak te activeren. Nu doe ik dat met behulp van mijn hoogtemeter. Dus een logische schakelaar aangemaakt die schakelt als de hoogte meer is dan 2 meter. De timer loopt dus alleen tijdens de vlucht en stopt tijdens de landing. Resetten van beide timers heb ik op de verende schakelaar, waarbij die meer dan 5 seconden vastgehouden moet worden. Hierdoor kan ik de verende schakelaar ook gebruiken met een ontkoppelhaak en tegelijkertijd dezelfde timer gebruiken op een gesleepte zwever.
     
  14. Hein.z

    Hein.z

    Lid geworden:
    26 jul 2019
    Berichten:
    368
    Locatie:
    Kraggenburg
    Mooie oplossingen. Dank! Tonnie, die verende schakelaar en hoe je die programmeert met 5 seconden inhouden wil ik graag overnemen,
     
  15. Hein.z

    Hein.z

    Lid geworden:
    26 jul 2019
    Berichten:
    368
    Locatie:
    Kraggenburg
    @Zilch : dank voor de hint voor het kopieren, dat zocht ik maar had ik nog niet gevonden in companion. Ik zie nu dat je kunt rechts-klikken op een regel, daarmee lukt het met wat moeite wel. Helaas kun je volgens mij geen twee modellen naast elkaar openen, wat het nogal een gedoe maakt om stukken functionaliteit over te zetten van de een naar de ander. Tsja, er moet wat te wensen overblijven.
     
  16. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    15.584
    Locatie:
    Groningen
    AHoogendijk en toostbeek vinden dit leuk.
  17. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    959
    Locatie:
    Avenhorn
    Afgelopen dagen ben ik bezig geweest met een Plane Finder script.

    Dit vergelijkt de 2 GPS coordinaten van je toestel en X12S GPS.
    Tijdens het lopen met je zender krijgt je dan te zien hoe je moet lopen.
    Screenshotje hoe het er ongeveer uit ziet.

    screenshot_x12s_20-08-27_12-03-48.png

    Alleen loop ik weer tegen het probleem aan dat de interne GPS niet meer gepolled wordt, alleen bij een wissel van telemetrie pagina wil hij weer 1x een update uitvoeren.

    Als ik diverse functies uitzet in de refresh routine dan heb ik weer continue goede polling.
    Ik kan echt niet vinden waar dit nou vandaan komt.. misschien iemand met een X12S die mij hiermee kan helpen achterhalen waar de crux zit?
     

    Bijgevoegde bestanden:

    • Finder.zip
      Bestandsgrootte:
      18,7 KB
      Weergaven:
      11
    Helikapoter en AHoogendijk vinden dit leuk.
  18. Wubbe

    Wubbe

    Lid geworden:
    22 mrt 2005
    Berichten:
    3.347
    Locatie:
    Haarlem
    je kunt toch 2 mixers maken? Eentje waar je de offset regelt (bv. voor een vliegfase, waarbij de ailerons iets omlaag of omhoog gaan) en een waarbij je het signaal van de stuurknuppel naar de stuurvlakken regelt.

    Of bedoel je dat niet?
     
  19. v-willy

    v-willy

    Lid geworden:
    16 dec 2007
    Berichten:
    106
    Ik wil graag een functie maken waar bij in een 4 kleppen vleugel de differentiering van de rolroeren kan bijstellen met schuif of draaiknop..... met als doel om in vlucht te kunnen aanpassen en de reacties van het toestel te bekijken.
     
  20. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    944
    Ik heb even een filmpje gemaakt mbt differentieel via een draaiknop.

     

Deel Deze Pagina