Koper is een betere geleider dan Aluminium. Dat was zo, dat is zo en zal ook zo blijven. Alleen als de natuurwetten veranderen kan dit ook veranderen.
Het feit dat er voor hoogspanningsnetten vrijwel alleen Aluminium wordt gebruikt heeft enkel met het gewicht te maken. Als je 50A door een draad moet sturen moet een koperdraad een diameter hebben van ongeveer 5mm.
Om die zelfde 50A door een Aluminium draad te sturen en niet MEER verlies te krijgen dan met een koperdraad zal die Aluminium draad een diameter moeten krijgen van ruim 7mm. Die Aluminium draad zal lichter van gewicht zijn dan de koperdraad ook al is hij dikker. Dat is dus het voordeel van Aluminium.
zinnia zei:
Als het aluminium vast geschroefd wordt, en daarna geschilderd o.i.d. dan komen al die opgesomde nadelen te vervallen. Maar zoals ik al in andere woorden zei: de modelbouwer durft niks nieuw te proberen. Dit gaat ongeveer het laatste zijn dat ik in dit draadje ga zeggen.
Dat slaat nu echt nergens op.
Aluminium heeft vele NADELEN ten opzichte van koper. De belangrijkste is al genoemd, het oxideert DIRECT wanneer er zuurstof bij komt. Dat duurt niet een paar uur maar dat gebeurt binnen enkele tienden van een seconde! Zuiver Aluminium zonder een (heel) dun laagje oxide erop zal je NOOIT tegen komen. Die Aluminiumoxide is een hele goede isolator dus zal het maken van een goede en betrouwbare verbinding altijd een probleem zijn.
Wanneer je ergens van Aluminium naar Koper over gaat heb je weer een probleem. Dit kan bijvoorbeeld zijn daar waar een Aluminium draad op de print moet worden gemonteerd.
Je maakt op die overgang namelijk een Galvanisch element, een soort batterij! Er zal een spanningsverschil ontstaan tussen de beide metalen. Die spanning (enkele millivolts) kan problemen (storingen b.v.) geven in je ontvanger, regelaar of andere apparatuur die er aan hangt. Ook zal het minst edele metaal (ik dacht in dit geval het Aluminium) langzaam maar zeker "oplossen". De mate waarin dit gebeurt is sterk afhankelijk van de stroom die je erdoor stuurt. Hoe hoger die stroom des te sneller dat "oplossen" gaat.
Nu moet je daar niet al te dramatisch over doen want het gaat maar heel langzaam. Maar toch speelt het wel een rol die je niet kan en mag vergeten. Na verloop van tijd zal de verbinding toch los komen te zitten omdat er metaal weg is. Of "valt er een gat" in je Aluminium plaatje daar waar je de Koperen draad erop geschroeft hebt.
Een ander probleem is dat een Aluminium draad minder buigzaam is. Zuiver Aluminium is wel zacht maar niet erg sterk. Als je dat een paar keer buigt breekt het eerder dan een draad van Koper. Dat kan je voorkomen door de kabel van vele dunnere draadjes te maken, net als een Koperen kabel. Maar dan komt het oxide probleem weer om de hoek kijken. Al die afzonderlijk draadjes hebben een oxide laagje om zich heen. Dat isoleert heel goed dus zal de stroomverdeling over die dunnere draadjes problematisch zijn. Door het ene draadje zal meer stroom gaan dan door het draadje ernaast. De stroom kan niet goed van het ene naar het andere draadje door die isolerende oxide laag.
In de grote luchtvaart ("echte vliegtuigen") is er in het verleden al lang met Aluminium, en ook andere metalen, geëxperimenteerd. De voordelen die dat opleverde wogen absoluut niet op tegen de nadelen/problemen. Daarom wordt er nog steeds gebruik gemaakt van kabels met Koper als geleider.
De (Aluminium) romp van een vliegtuig wordt als massa gebruikt (net als bij een auto gebeurt) maar overal waar een Koperen kabel aan het frame wordt gemonteerd gebeurt dat met een speciale ring er tussen (als ik het goed zeg een CUPAL ring). Die ring moet de problemen helpen te verminderen die door het spanningsverschil tussen de twee metalen ontstaan. Na verloop van tijd zijn het deze ringen die "opgelost" zijn en vervangen moeten worden. Daarom zullen op die punten waar veel stroom door gaat de ringen met enige regelmaat vervangen moeten worden.
Nee modelbouwers zijn niet bang om iets "nieuws" te proberen. Ze zijn wel lui :wink: en hebben weinig zin om het wiel opnieuw uit te vinden, dat is al lang gedaan, ook in dit geval.