Als je de potmeter weghaalt hou je een motortje met een soort snelheidsregelaar (de servoelectronica) over. Al je je stick naar links beweegt zal de motor gaan draaien en als je de stick de andere kant op beweegt, draait de motor andersom. Echter, precies op een bepaald pun stoppen is niet gemakkelijk.
Voor wat jij wilt is er al iets in de handel, namelijk een zeilwinch. Dit vond ik erover (op dit forum overigens):
Een zeilwinch kan meestal zo'n 4-5 omwentelingen maken waar een normale servo bv maar een kwart omwenteling maakt. Dat zit 'm natuurlijk in de potmeter; die is of van het meerslagen type of de overbrenging is anders. De winch kan wel 2x zo groot zijn als een standaard servo en is inderdaad zeer krachtig.
Op de zeilwinch zit een trommel van bv 40 mm doorsnee en deze is verdeeld in 2 'groeven' waarop een draad kan worden gewonden. De meest toegepaste methode voor het besturen van het zeil is als volgt: de ene trommel windt de draad af, deze loopt bv 40 cm verderop in de boot door een oog of beter katrol, gaat weer terug naar de winch en wordt daar op de andere trommel gewonden. Afh. van trommeldiameter, aantal slagen en afstand winch-katrol kan zo een afstand tussen winch en katrol worden afgelegd van bv 30 cm. Op deze draad wordt nu middels bv een ringetje de lijn bevestigd die door geleide-ogen en uiteindelijk het dek naar het zeil loopt. In de ene uiterste stand is het ringetje bij de trommel, in de andere uiterste stand is het ringetje bij de katrol. De gewenste uitslag die door de zeilgeometrie is bepaald kan worden ingesteld middels het aantal slagen van de winch of door de winchtrommeldiam. goed te kiezen.
Voordeel: grote kracht door gunstige overbrenging in combinatie met een lange weg. In een kleine zeilboot is de weg van het zeil nog zo klein dat een servo overbrenging ook wel werkt maar in een groter model wordt de servo overbrenging zo ongunstig dat een winch veel mooier beweegt. In een nog groter model is de weg van een servo overbrenging eenvoudigweg onvoldoende.