Misschien is het hier niet helemaal op z'n plaats maar toch moet me iets van het hart.
DEZE spanningsregelaar is op zich een prima ding die voor de bedoelde toepassing goed geschikt is maar er klopt het één en ander niet aan.
Als eerste wordt het een SBEC genoemd en dat is absoluut fout. Dit is geen Schakelende (Switching) regelaar en dat is waar de "S" in SBEC voor staat. De fout ontstaat doordat de fabrikant het zelf ook een SBEC noemt maar als je de
gebruiksaanwijzing van die "SBEC" bekijkt zie je dat die "S" niet voor Schakelend (Switching) staat maar voor Safety! De winkel schrijft Safety SBEC wat dus de indruk wekt dat het een schakelende BEC is. Wat ze moeten schrijven is Safety BEC.
Wat ook niet klopt is het Eingangsspannungsbereich: 5,1 V - 8,4 V.
Als regelaar wordt een LM2940 gebruikt die een ingangsbereik heeft van 6V tot 26V. Dat is wel iets heel anders.
Natuurlijk kan je ook met minder dan 6V nog iets aan, de uitgang zal dan namelijk bijna gelijk zijn aan de ingang. Bij 5,1V ingang zal de uitgang echter geen 5V zijn, mogelijk nog net wel in onbelaste toestand maar bij belasting zakt het tot ongeveer 4,5V. De fabrikant van de LM2940 garandeert een goede en constante 5V uitgang wanneer de ingang minimaal 1V hoger is dan de uitgang, dus 6V als minimum ingang.
De maximale ingangsspanning die de LM2940 mag hebben is 26V maar er zitten ook nog een paar kleine condensatoren op. Misschien kunnen die geen 26V verwerken dus dat kan een reden zijn om minder op te geven maar 8,4V is wel heel erg laag. Er is nog een reden maar die volgt verderop.
Er wordt opgegeven dat de maximale stroom 2A is. Helaas maar dat klopt ook niet. De kortsluitstroom die de LM2940 kan leveren is 2A, de maximale constante stroom is "maar" 1A! Wanneer je de uitgang kortsluit begrenst de LM2940 de stroom dus tot maximaal 2A en dat gebeurt door de uitgangsspanning terug te regelen. Wanneer je dus 2A wilt gaan gebruiken zal de beveiliging ingrijpen en de uitgangsspanning tot duidelijk minder dan 5V inzakken.
Als laatste de maximale werktemperatuur van 80°C. Let op dat dit niet de omgevingstemperatuur is! De schakeling mag maximaal 80°C warm worden en dat zal hij vrij snel worden als je een hoge ingangsspanning gebruikt en een hoge stroom er uit wilt trekken.
Dit zal ook een reden zijn om aan te geven dat je maximaal 8,4V als ingangsspanning mag gebruiken. Als je 8,4V ingang hebt en je gebruikt 1A dan wordt er 3,4Watt aan vermogen door de regelaar in warmte omgezet.
Nu zijn er enkele gegevens van de datasheet van de LM2940 nodig. Hieruit blijkt dat de maximale werktemperatuur van de chip in de plastic behuizing 125°C is. De warmte weerstand van de chip naar de buitenwereld is ongeveer 45°C/W. Wanneer er dus 3,4W wordt verstookt zal de chip 3,4x45=153°C warmer worden dan de omgevingstemperatuur. De chip zal dus te warm worden, de interne over temperatuur beveiliging zal ingrijpen en de uitgangsspanning uitschakelen!
Al met al een prima regelaar maar je moet wel ruim binnen de grenzen ervan blijven. Kom je daar buiten dan zal de regelaar niet kapot gaan maar wel de uitgangsspanning verlagen of zelfs helemaal uitschakelen. Houdt daar dus wel rekening mee! Zorg er voor dat de regelaar zijn warmte goed kwijt kan en dat je er geen 2A uit gaat trekken!
Succes.