Hey Rob,
op de kleine heli's (250 size en 450 size, specifiek voor schaalrompjes) weet ik dat er in Amerika al redelijk ver doorontwikkelde DDVP hekrotors te koop zijn (direct Drive, Variable Pitch) en die worden bij mijn weten gewoon draad voor draad parallel met de hoofd motor geschakeld (maar daar ben ik niet helemaal zeker van).
Ofwel, je hebt een "synchroon" (in vaste verhouding) met de hoofdrotor lopende hekrotor die gewoon via een servo bestuurd word.
Schijnt lichter te zijn en vooral enorm te schelen in de verliezen.
De gewichtsbesparing zit overigens niet zozeer in de hekrotor zelf, maar in de tailboom, die opeens niet meer de functie van transmissiedrager heeft, en dus veel lichter uitgevoerd kan worden.
Bijkomend voordeel is het vervallen van een knik in de aandrijving bij modellen als de huey, BO 105, Cobra, etc etc; je kunt gewoon de hekrotor dáár plaatsen waar het jou uitkomt.
Een hekrotor heeft (als vuistregel) tussen de 20 en 25% van het totaalvermogen op zijn geweten, maar bij een 450 ligt die waarde puur vanwege de verliezen in de aandrijving (bij een belt iets meer als bij een as) eerder rond de 30~35%, en met knikstaart word het nog wat meer.
Ik denk dat hoe groter de heli, hoe minder geschikt het fixed pitch principe is in verband met vertragen en versnellen van die rotor.
Tevens denk ik dat je bij grotere schaalheli's een beetje in de problemen gaat komen met de motorisering: je wilt gauw 4000~5000 RPM, maar dan heb je of een aparte voeding nodig, of een heel kleine motor met heel lage kV waarde.
Of je zet die motor met een reductie ergens in de staartboom, maar dan ben je al je voordelen al weer kwijt. Want hoe groter de heli, hoe kleiner de transmissieverliezen van de "ouderwetse" startaandrijving.
Ik vermoed dat bijvoorbeeld bij de BK 117 waar jij mee vliegt, de transmissieverliezen van de staartaandrijving op ruwweg hetzelfde niveau zitten als het rendement van een losse directe brushless aandrijving. En daarmee heb je er niks mee gewonnen, eerder verloren want ik ben bang dat je niet een motor kunt vinden die klein genoeg is om in dat hekrotorhuis te passen, en dan heb je dus nog stees die knik-aandrijving naar boven nodig.
Mogelijk is het domweg 100%, maar of het zinvol is betwijfel ik ten zeerste.
Aan de andere kant: je hebt zomaar die tandwielen er uit en een losse regelaar plus motor achter je mechaniek gehangen. Je kunt eventueel die regelaar via een Y kabel met de grote regelaar parallel op de ontvanger zetten, en beide regelaars op governor mode zetten. Alleen moet je dan pielen met de kV waarde (en eventueel een reductie) om het juiste toerental op je hekrotor te krijgen. Beetje expirimenteren is nooit vervelend, toch?
Groet, Bert