KNRM Valentijn Class scale 1:7

Hallo allemaal,

Na een lange tijd gebouwd te hebben, wil ik met terugwerkende kracht graag een bouwverslag plaatsen.
Jaren geleden ben ik in het bezit gekomen van de bouwtekeningen van de Valentijn, de versie van 10,5 meter.
Later, zeg 2 jaar geleden, kwam ik in contact met dhr. Zavarsky, van MHZ-Modellbau. Zij leverden destijds een schaal-aandrijving op basis van de Hamilton-jet uit Nieuw-Zeeland, met een impellor-diameter van 53 mm.
Na door te rekenen of het zou passen heb ik besloten om het model in schaal 1:7 te bouwen. Om financiële redenen bouw ik het model in eerste instantie met 1 jet, wanneer het concept klopt, wil ik natuurlijk graag overstappen naar 2 jets, via een gear-box (ook MHZ). Maar goed, zover is het nog (steeds) niet...

HJ
 
Laatst bewerkt:
Het model is gebouwd op 9 mm. MDF bouwspanten, overgenomen uit het lijnenplan. Het tekeningen-pakket kreeg ik in bruikleen; ik mocht van elk blad 1 kopie maken, en daarna moest ik de originelen terug sturen. Zo gezegd, zo gedaan... 2 jaar geleden heb ik ze laten scannen, en ze 1:7 laten uitdraaien. Daar ben ik dus mee aan het werk gegaan: De bouwspanten heb ik vervolgens bekleed met het kernmateriaal van de sandwich-romp; stroken van 5 mm dik PVC H-80 schuim, 20 mm breed. De kopse kant van de bouwspanten heb ik zorgvuldig bekleed met verpakkingstape, zodat de epoxylijm die de schuimstroken onderling verlijmd niet aan de spanten zou hechten.

Groet HJ
 
Met eerst 1 jet en later 2 jets heb je in het midden wel een lelijke plek zitten hé. Want die jet plaats je in de romp dus niet zoals een normale motor dat je puur de schroef as er door doet.
 
1 jet

Haasje,

Inderdaad: Niet alleen de spiegel en het vlak moeten dan hersteld worden, ook binnen in de romp zal ik dan het nodige moeten aanpassen; er lopen aan weerszijde van de 1ste jet twee motorspanten, deze zullen ingekort of gedeeltelijk verplaatst moeten worden.

HJ
 
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dus de volledige bouwspanten-vorm bekleed met de schuimstroken, waar nodig gebogen met gebruik van de fohn, onderling verlijmd met ingedikte epoxy-hars (aerosil en micro-balloons)en na uitharding het geheel strak geschuurd. Vervolgens dit oppervlak bekleed met een carbon twill-weave (keeper-weefsel) van 198 gr/m2, met over de volle lengte van de kielbalk een extra carbon UD 200gr/m2, 4 cm breed. Het geheel afgewerkt met een peelply, voor het gemak van weinig schuren ter voorbereiding van het plamuren van de romp.

Groet HJ
 
full
Het resultaat na plamuren en lossen van de romp van de bouwspanten:
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Het resultaat mag er zijn... maar, bij voorkeur zowel links als rechts gelijkop beplanken. Dit kan kromtrekken voorkomen. Ik zie dat jij erg secuur bouwt en het resultaat is erg mooi! Ben benieuwd naar het vervolg!
 
Schuimstroken

Eric,

Dank je voor het compliment.

Van dat kromtrekken; Ik heb het nagemeten, en er zitten eigenlijk nauwelijks maatverschillen in Bakboord/Stuurboord. de stroken zitten er bijna spanningsvrij op, aan beide zijden. Voordeel is dat ik zo op de neus een nette aansluiting kan maken. Het gehele model is verlijmd en gelamineerd met epoxy, en de krimp is derhalve nihil (lineaire krimp is minder dan 1 %). Het model meet 1,5 meter lang en is 60 cm breed. Wel heb ik met het lamineren van de binnen- en buitenhuid rekening gehouden met de orientatie van de vezel; in de buitenhuid ligt de vezel links van 0/90, en in de binnenhuid neigt hij juist de andere kant op waardoor in de totale sandwich de orientatie zo algemeen mogelijk is (4 richtingen).

Groet HJ
 
Laatst bewerkt:
Back
Top