KNRM Valentijn Class scale 1:7

Hoi Peter nee die is uiteindelijk bij het afval gezet[emoji12]
Ik heb deze overgenomen van een schilder voor een kratje Hertog Jan[emoji482]en als de ombouw naar wens gaat kan die nog wel even mee[emoji106]
 
De jets worden aangepakt:
De dubbele motorlagers worden vervangen voor RVS van SKF; de eindlagers worden vervangen voor op maat gemaakte excentrische glijlagers (om de misalignment op te vangen, alle lagers krijgen een smeernippel om de boel goed in de olie te zetten/houden.


En de intakes krijgen een nieuw kleurtje:


Later meer.

HJ
 

Bijlagen

  • B51C2B78-0FAA-46AD-89DD-E989A24446CD.jpeg
    B51C2B78-0FAA-46AD-89DD-E989A24446CD.jpeg
    275,6 KB · Weergaven: 520
  • 33C05F4A-2DE8-4F2E-B35A-4096A4600F82.jpeg
    33C05F4A-2DE8-4F2E-B35A-4096A4600F82.jpeg
    263,5 KB · Weergaven: 556
Laatst bewerkt:
Mooi om weer wat te zien aan progressie!
Wat een werk om die HK jets goed te krijgen [emoji14]

En we hebben op RC groups net de laatste hand gelegd aan een gratis te downloaden 3D printbare (30)-35-45-75mm axiale jet drive!
 
Hier:
https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2826297

Ik heb 3D en 2D gedeelte gedaan.
Echter het ontwerp is van een Amerikaan genaamd Sundogz.
Ik ben het als machine ontwerper van beroep met een aantal van zijn keuzes niet eens. Echter mij ging het om zijn ervaring met RC jet-drives!
En het leuke is dat die Excel sheet die jij mij gegeven hebt (van het ter ziele zijnde modeljetboat forum) aardig blijkt te kloppen met de praktijk!
De ontwerper wilde een hoge spoed impeller en forse reductie in diameter voor de jet-uitlaat. De sheet zei teveel Ampère. Praktijk: 200A esc. tot twee keer toe het soldeer gesmolten ;)
Echter hij doet het, en ik heb inmiddels vier verschillende spoed impellers en drie verschillende uitlaat diameters voor iedere maat impeller diameter erbij gemaakt. Zodoende kan iedereen testen welke combo's het beste werken.

Zelf ga ik nu met de opgedane kennis een eigen ontwerp maken in maat 30mm denk ik.
 
Je werkplaats ziet er heel netjes uit buurman, ik had de hele inrichting nog niet gezien. Ik kom binnenkort even buurten...
 
Geweldig! Ik ben het aan het doornemen, nu tot page 16. Mooi project, ben benieuwd wat de standtijd is van een dergelijk ontwerp. Pushing the envellope!:koud:
 
Geweldig! Ik ben het aan het doornemen, nu tot page 16. Mooi project, ben benieuwd wat de standtijd is van een dergelijk ontwerp. Pushing the envellope!:koud:
Het heeft heel wat uren tekenwerk gekost. Mijn eigen project is er stil door komen te liggen.

De komende tijd wordt het interessant of er genoeg mensen de stap durven te zetten om er een model mee te bouwen. Het grote testen kan nu pas gebeuren.

Inmiddels lukken de impellers goed bij shapeways uit metaal.
Maar SLS 3D geprint nylon e.d. is betaalbaar en sterk genoeg voor zeker tot en met de 45mm impeller heel te blijven!
 
Ik heb het als volgt gedaan:

1. Alles met een doek met aceton afgenomen
2. Alles zo goed mogelijk geraakt met Scotch Brite
3. Alles weer meermaals met aceton afgenomen
4. Alles geraakt met doek met Plexus PC120 etsprimer
5. Waar nodig afgeplakt
6. Binnen het uur beide intakes 3 x in de Motip Primer gespoten

Alles vetvrij met handschoenen aan gedaan.
Persoonlijk vind ik het wel een mooi kleurtje...:cool:
 
Laatst bewerkt:
Hoi,

net je hele verslag door zitten spitten nadat ik er beetje per ongeluk op terecht kwam.
Ik heb hier nog een oudere graupner jet liggen en een 26cc zenoah pum.
Vandaar mijn interesse in je project.
Maar mbt de foto hierboven;
waarom zet je de middelste twee riemschijven niet op 1 centrale as en gooi je die splitterbox er niet tussenuit?
De jets lopen toch beide dezelfde kant uit toch?
De ene riem ligt dan iets voor de andere riem,maar die ruimte heb je zo te zien.
Ik zou bij toerental boven de 10.000rpm zo min mogelijk draaiende delen willen hebben.
Een centrale as met koppelingen vanaf de motor,goed gefundeerd en gelagerd.
Daarop twee riemschijven achter elkaar.
Daarna twee riemschijven rechtstreeks op jets indien mogelijk.
En anders nog een kort asje per jet,met daarop de tweede riemschijf.

Ik las dit even terug en ben nu zo ver dat ik overweeg de tandriemoverbrenging helemaal niet te gebruiken.

Als ik ze wel ga gebruiken dan zal ik de poelies op hun eigen gelagerde assen monteren en niet op het uiteinde van de assen van de jets en de gearbox...idd:worship:

HJ
 
Laatst bewerkt:
Mooi om weer wat te zien aan progressie!
Wat een werk om die HK jets goed te krijgen [emoji14]

Ja veel werk idd maar broodnodig: alle kogellagers zijn van staal, niet van RVS. En het eindlager in de stator is zelfs open! 1 x varen en de boel roest vast... Dus daar moest zeker wat aan gebeuren. Het eindlager wordt een 0.4-0.5 mm gericht excentrisch bronzen glijlager, deze wordt voorzien van een boring met smeernippel achterop de stator. De dubbele kogellagers aan de motorzijde worden ook vervangen voor RVS, met een open afstandsring ertussen, en een smeernippel over die ring. Zo loopt alles soepel en gesmeerd! Tenminste, dat is de bedoeling:)
 

Bijlagen

  • F8C25D74-95DF-4DC2-BA39-F456A7DBCAEC.jpeg
    F8C25D74-95DF-4DC2-BA39-F456A7DBCAEC.jpeg
    162,3 KB · Weergaven: 286
  • 709DD409-CC7F-4313-A8DB-3A86CFDFCA84.jpeg
    709DD409-CC7F-4313-A8DB-3A86CFDFCA84.jpeg
    184 KB · Weergaven: 200
Laatst bewerkt:
Zit de smeernippel nu binnenin het lager?
En het is net alsof de statorbladen geen spoed hebben? Of komt dat door de foto?

Het zijn foto’s gemaakt van de uitstroom opening van de jet. Hierop wordt de besturings-nozzle gemonteerd (zit er nu niet op). De smeernippel is achterop de stator geplaatst, aan de kant van de uitstroom opening en is voorzien van een boring dwars door het hart van de stator naar het eindlager (aan de voorkant van de stator) zodat dat lager gesmeerd kan worden zonder de jet/drukkamer te hoeven demonteren. Ik kan de vetspuit zo in de jet steken en op de nippel plaatsen

De foto ziet er idd gek uit en je kunt het niet goed zien maar je ziet aan de ene kant van de trailing edges van elk van de vanes de holle kant, en aan de andere kant de bolle kant... De cameralens zat er waarschijnlijk te dicht op en niet precies recht midden boven het onderdeel toen ik de foto nam denk ik...
 
Laatst bewerkt:
Super project dit! ik volg je al een tijdje.

Ik ben zelf ook een jet aan het bouwen en kan veel van je leren. Jouw bouwverslag heeft me veel inspiratie gegeven, dank daarvoor. Mede hierdoor heb ik besloten om ook een bouwverslag te plaatsen.

succes met de bouw, ik blijf je volgen.
 
Super project dit! ik volg je al een tijdje.

Ik ben zelf ook een jet aan het bouwen en kan veel van je leren. Jouw bouwverslag heeft me veel inspiratie gegeven, dank daarvoor. Mede hierdoor heb ik besloten om ook een bouwverslag te plaatsen.

succes met de bouw, ik blijf je volgen.

Hoi Klaas,

Dat is te veel eer; ik heb het project van de dual-stage voor langere tijd in de kast gezet, en ik weet niet zeker of ik het ooit zal afronden. Ik heb ergens nog wel de Excel-file waarmee jij (bij 100% efficiency) zou kunnen bepalen hoe een dual-stage inwendig eruit zou moeten zien bij een bepaald vermogensaanbod.

Daarmee zou je een start kunnen maken met het ontwerp van je eigen jetdrive. Ik ga ernaar op zoek; ik had het er laatst nog met Michiel (UnusualRC) over.. Ik ga ernaar op zoek.

Het project van de Valentijn stond ook lange tijd stof te verzamelen; mijn werkende leven en mijn gezin hebben lange tijd veel tijd gevraagd, en ook de uurtjes die ik er momenteel aan kan besteden zijn spaarzaam. Ik ben beetje bij beetje weer wat aan het knutselen en heb het gevoel dat ik er wel weer bij kan hebben, al zal het niet snel gaan maar dat hoeft gelukkig ook niet.

Je bent zelf ook met een supergaaf project bezig; ik ga het volgen. Ben benieuwd naar je ideeen over motorisering, vermogen, materialenkeuzes etc.

Veel succes met de bouw van je model en als je wat hulp wilt dan vraag je het. Er zijn hier veel mensen met heel specialistische kennis, dus dat komt vast goed!
 
Back
Top