kroonvaarder "Proteus" 1921

Dag Paul,

ja, het is de MRB, ik heb een klein verslag over gemaakt, deze heb je dus kunnen "lezen". Ik heb reacties op franse foras kunnen opvangen, zij waren nogal onder de indruk van wat de NL modelbouwers bouwen...

en ja, ik heb mijn PB's gelezen, ik heb de informatie doorgegeven naar de desbetreffende persoon, hij ging op zoek naar het boek.

de groetjes,

Laurent
 
Salut Laurent,

Ben reeds een tijdje niet meer regelmatig op de fora en had deze post over het hoofd gezien.
Ik zal ook hier de bouw van dit nieuwe juweeltje volgen. "ook" want de MRB komt zowiezo in de bus. Ik sta dus al te popelen om je plan te bekijken...

Tot binnenkort,
Fred
 
Kroonvaarder?

Hay Laurent,

Altijd geleerd dat je geen domme vragen kunt stellen, dus,
Wat is een kroonvaarder ?

Opa Jan
 
Opa Jan, goeienavond,
Ik denk dat het met de vlag te maken heeft, de "Koninklijke Nederlandsche Stoomvaart Maatschappij" ofwel de "KNSM" de scheepsvlag had n.l. een Kroon.

hier meer info:
KNSM

groeten, Brandaris
 
Dag Opa Jan,

Brandaris heeft de goeie link gegeven, ga maar naar oude schepen fotos, machtig mooi...

De KNSM werd opgericht in 1856, onder bescherming van de Wilhem, jullie keizer van toen, en heeft dus rechtstreeks in z'n vlag de koninklijke kroon gedragen.

de groetjes,

Laurent
 
@ Laurent,

Jo eh:hoe ging dat nog?
Koning,keizer,admiraal,popla kennen ze allemaal ;-)

Ja met de keizer dat was een ding.
Met zo weinig tijd om te bouwen,moet het wel branden in je vingers of niet?
Het komt vanzelf,eens is eens.
Hier in Duitsland zeggen ze:in die ruhe liegt die kraft.
Ben alsnog benieuwd hoe het er uitgaat zien.

Groet,John
 
dag allemaal,

tijdje geleden dat ik nog postte!

de bouw van Proteus is in september 2009 begonnen, de plannen die ik hertekende zijn in de uitgave 551 (september 2009) van de franse modelbouwblad "Modèle Réduit de Bateau" (in het kort MRB) verschenen, de plannen bestonden uit twee bladen, een zij en boven aanzicht, en aan de andere kant, de rompslijnen en elke spant getekend "klaar om te zagen".

Hieronder een kijkje op de spantenplan, met de huidsplatengangen erop getekend:

photo31.jpg


het plan met de spanten werd gecopieerd en op een plaat 4mm dik multiplex gelijmd, hier een gedeelte van de spanten:

photo1.JPG


de spanten uitgezaagd:

photo4.JPG


en op het "scheepswerf" genageld. Ik heb de gewoonte genomen om nooit direkt de schroefaskokers in mijn rompen te lijmen, het schuren van de romp wordt moeizaam zonder de koker te beschadigen. Hier heb ik dus een stuk stalen as gestoken, met dezelfde afmetingen dan de buitendiameter van de koker, deze as kan blijven bewegen terwijl ik de beplanking rondom lijm. Hier ziet U ook de dek waar de huidplanken op zullen komen, om zonder problemen een kont "à la Titanic" te bekomen

photo8.JPG


de voorkant. de stembar is een stuk gegalvaniseerd plaat die ik uit de bodem van een VHS recorder uitzaagde:

photo9.JPG


de beplanking kan beginnen, geen blokken van voren noch van achteren, ik haat houtsblokken, deze zijn moeilijk in de goeie vorm te schuren. de stroken hout voor de beplanking komen uit een 2mm dik triplex plank, is nogal goedkoop, ik heb 15 € betaald aan hout voor de romp, en ik had nog hout over!

photo26.JPG

photo27.jpg


de achterkant. de meeste modelbouwers denken dat zo'n kont "à la Titanic" moeilijk te bouwen is, niets is minder waar. zoals hierboven geschreven, moet je ervoor zorgen dat er de dek op zijn plaats gelijmd wordt, waar de stroken hout, mooi in vorm geschuurd, op hun plaats komen.

photo25.JPG


romp volledig beplankt:

photo1.JPG


en geschuurd:

photo7.jpg

photo19.jpg

photo5.JPG


zicht van de binnenkant, naar achteren:

photo11.jpg


een mooie scherpe boeg, zoals het hoort:

photo13.JPG

photo14.jpg


motor en schroefaskoker zitten erin:

photo22.jpg


tot de volgende keer!

Laurent
 
Laatst bewerkt:
volgende!

jullie weten dat ik de beplating uit papier vervaardig. Eerst moet er een onderlaag op de romp komen, deze is uit groene papier gemaakt, op deze laag worden dan de platenstroken getekend, welke stroken "OUT" stroken zijn en welke "IN" stroken zijn. Als alles getekend is, moeten eerst de IN platen opgelijmd worden, waar de OUT platen nadien opkomen. Ik heb ook de twee ankerkokers in de romp gelijmd en in vorm gevijld

de fotos:
photo4.JPG

photo3.JPG

photo15.JPG

photo13.JPG

photo7.JPG

photo12.JPG

photo25.JPG

photo29.JPG


Volgende stap: de bovenbouw, helemaal in carton en papier

de groetjes,

Laurent
 
de bovenbouw:

op een ondergrond van triplex werd er een laag 0,6 mm dik carton gelijmd, op deze carton gaat de hele bovenbouw opgelijmd worden. de wanden zijn uit dezelfde 0,6 mm carton gemaakt, er waren op de bovenbouw twee soorten deuren, enkele in hout, de rest was van metaal. de patrijspoorten zijn met zo'n schoenmakerstang gemaakt, de dekken zij uit dezelfde carton die ik reeds gebruikte voor de "Zinnia" en de "Mount's Bay" enkele jaren geleden, de luchtkokers zijn eveneens uit papier gemaakt, de schouw en de boten ook.


IMGP1595-1.JPG

IMGP1601.JPG

IMGP1633.JPG

photo30.JPG

photo11.JPG

photo19.JPG

IMGP1935.JPG

IMGP1949.JPG

photo21.JPG

photo34.JPG

photo28.JPG

photo35.JPG


de groetjes en tot de volgende keer,

Laurent
 
Hey Laurent.

Ik vind het zeer mooi wat jij uit papier maakt!

Heb wel een vraag:

Waarmee behandel jij het papier om het waterdicht te maken?
 
Koen,

het papier die in contact komt met water is behandeld met G4, de bovenbouwen die weinig of per ongeval in contact komen met water zijn behandeld ofwel met CA lijm ofwel met G4.

het papier op de romp is op de onderlaag met D3 witte houtlijm gelijmd, en nadien dus met G4 behandeld. G4 dringt in het papier, het papier wordt daarmee als het ware "geplastificeerd", er kan niets meer gebeuren.

@ Michel,

bedankt! ik had enkele jaren geleden een volledige topic gemaakt over het bouwen van papieren sloepen op een engelstalige forum, maar dit topic is verdewenen. Ik zal dus een volledige topic hier moeten maken...

de groetjes,

Laurent
 
Mooi scheepje Laurent! Zo te zien aan de update heb je al veel voorgewerkt. Of heb je het model inmiddels al klaar? Toch moet je hierna de Lusitania een keer afmaken, daar wacht ik al een tijdje op;). De schoorstenen liet je mij toen nog zien en de romp had je toch ook al af? Voor jouw een eitje...

groeten Paul
 
Dag Paul,

Lusitania is de volgende project, ik ga ook hier een bouwverslag van maken, wanneer Proteus tegen september of october af is.

de groetjes,

Laurent
 
dag allemaal,

volgende stap was het bouwen van de stoomlieren en de stoomankerlier. allemaal gebouwd in papier, de assen zijn in 1mm dik messingdraad, ik heb ook de drijfstangen erop gezet, ze zijn gemaakt uit 0.5 mm messingdraad.

de lieren:

photo1.jpg

photo5.jpg

photo9.jpg

photo10.jpg

photo12.jpg


ankerlier:

de tandwielen zijn ook in papier, wel zonder tanden, je ziet ze toch niet op deze schaal.

photo3.jpg

photo13.jpg

photo20.jpg

photo22.jpg

photo25.jpg

IMGP2213.JPG

photo29.jpg


de groetjes,

Laurent
 
Hallo Laurent,

Waarom gebruik je geen horlogeraderen? Die kan je zelfs voor schaal 1:200 vinden (denk maar aan dameshorloges). Zulke sloopuurwerkjes kan je makkelijk op wat klokkenbeurzen vinden. Maar buiten dat feit toch een knap staaltje werk.

groeten Paul

ps. Mocht je ooit zoeken naar dergelijke horloges, vraag naar cilindergangen. Zowel dames als herenhorloges...
 
Dag Paul,

probleem met horlogeraderen is de dikte, jij hebt wel tandwielen, maar deze zijn heel dun en niet echt realistisch. mijn tandwielen zonder tanden zijn ook niet realistisch, maar ja ...

Hierbij een kleine update:

Roer is gedaan, met een stuk gegalvaniseerde plaat, komend van een oude VHS apparaat:
photo19.JPG


Hieronder de schroefaskoker, schroefraam (2mm dik epoxy), schroef en roer
photo17.JPG


de schroef komt van bij Raboesch, heeft een diameter van 35 mm, ik heb de bladen aangepast, zij waren te breed voor zo'n koopvaarder van de jaren 1920, ik heb ook aan de naaf een meer realistiche profiel gegeven, dit werd allemaal met vijlen gedaan:
photo7.JPG

photo12.JPG


de blokken zijn uit 0,3 mm dik "bristol" papier gemaakt:
photo6.JPG

photo23.jpg

photo7.JPG


de stutten aan de verschansing:
photo6.JPG

photo27.JPG

photo18.JPG


de groetjes,

Laurent
 
Back
Top