Lange afstand FPV via 3G/4G connectie

Discussie in 'FPV (First person view)' gestart door djorkaef, 13 aug 2017.

 1. djorkaef

  djorkaef

  Lid geworden:
  13 aug 2017
  Berichten:
  9
  Locatie:
  Belgie
  Goeiedag,

  Ik zou graag beginnen met een projectje om een zeer lichtgewicht vliegtuigje te maken dat vanop afstand bestuurd kan worden via een 3G/4G verbinding. Dus een soort papier/piepschuim vliegtuigje met daarin een Sim kaart en de benodigde electronica (Arduino/Raspberry PI). Heeft iemand daar al enige ervaring mee, ik kon niet zo direct iets vinden op dit forum? Is er opensource software beschikbaar? Lijken me toch enorm interessante projectjes zoals voor het brengen van post etc op het platteland, later misschien geoptimaliseerd door 'autonoom' te vliegen op gps, of met zonnepaneeltjes op de vleugels...

  Ik heb een behoorlijke netwerk-it achtergrond en ervaring met arduino, raspberry pi, linux, servers, helicopter modelbouw,... Maar ik geloof dat een vliegtuigje het meest licht en energie-efficient is? Ik heb het liefst zo licht en zo klein mogelijk omdat ik geen gevaar wil zijn voor de mensen die er onder wonen.

  EDIT Ik zag dat een drone (maar ook vliegtuigjes misschien?) "WIFI FPV Version U818A Drone"

  die een WIFI ssid uitzendt en dan bekeken en bestuurd kan worden fpv met een tablet. je kan het besturen via de tablet maar ik weet niet of dat dan "via de zender" is of niet. Als het rechtstreeks is dan zou dan een 3G/4G simkaart zijn die op het vliegertje gestoken wordt en bridged met de vliegtuig wifi, en die een VPN tunnel naar mij thuis maakt, waarbij ik thuis dan de tablet gebruik. Ook als jullie hier een tip voor een dergelijk vliegtuigje hebben, graag.

  Groetjes
   
  Laatst bewerkt: 14 aug 2017
 2. brutus

  brutus Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 nov 2008
  Berichten:
  21.765
  Locatie:
  Oldeberkoop
  Never mind...
   
 3. djorkaef

  djorkaef

  Lid geworden:
  13 aug 2017
  Berichten:
  9
  Locatie:
  Belgie
  Is dit een domme of idiote vraag dan?
   
  Laatst bewerkt: 14 aug 2017
 4. Emanuel

  Emanuel

  Lid geworden:
  9 feb 2011
  Berichten:
  1.652
  Locatie:
  Waalwijk
  Wat jij wil in in Nederland en heel veel andere landen niet toegestaan. En met goede reden! Het is veel te gevaarlijk. Ook een klein vliegtuig wat bijvoorbeeld op de snelweg terecht komt kan levens kosten! Niet aan beginnen dus....
   
  ron van sommeren vindt dit leuk.
 5. djorkaef

  djorkaef

  Lid geworden:
  13 aug 2017
  Berichten:
  9
  Locatie:
  Belgie
  OK dank je dat was ik helemaal uit het oog verloren. Natuurlijk als het vliegtuigje op de snelweg terecht komt of boven luchthavens dan wordt het wel gevaarlijker. Langs de andere kant is hier geen snelweg of luchthaven te bekennen binnen de tientallen kilometers en woon ik tussen de velden. Maar dan nog zou het vlak voor een auto naar beneden kunnen vallen.
   
 6. Justapoke

  Justapoke

  Lid geworden:
  9 dec 2012
  Berichten:
  576
  Een heel light papieren vliegtuigje gaat nooit werken, je hebt ook met (veranderende) weersomstandigheden te maken.

  Als je iets autonoom wil laten vliegen zou ik toch naar APM of iNAV of iets dergelijks met GPS kijken. Daar kan je redelijk veilig iets mee doen omdat je dan vooraf een route uit kan zetten zodat je snelwegen kan ontwijken. Aan de kust kan je bijvoorbeeld veilig long-range vliegen.

  Niet dat het legaal is.. maar op zich kan het wel.

  Maar zo simpel is dit allemaal niet, je bent nieuw op dit forum dus vraag me af of je al enige ervaring hebt met RC vliegen?
  Enkel met kennis van electronica ben je er nog lange niet, je hebt gewoon wat jaartjes ervaring nodig voordat je dit tot een succes kan brengen.

  De Wing Wing Z-84 is een goed voorbeeld van een klein model wat uitermate geschikt is voor lange afstand, lees meer info hier: https://www.supermotoxl.com/fpvuav-models-builds-and-flight-reviews/589-uav-wing-wing-z-84-845mm

   
 7. Bruno van Hoek

  Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  23 aug 2002
  Berichten:
  8.043
  Locatie:
  Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
  Wat zou de reden zijn dat het niet legaal is? 't Is niet dat er belastingen of accijnzen misgelopen worden, toch?
  Zou het soms zijn omdat het, als het fout gaat, hele akelige consequenties kan hebben?
  Ik wordt zo schijtziek van dat geleuter als: "ja, het mag wel niet, maar..."
  Zo kan ik het ook: "Je mag niet spookrijden, maar midden in de nacht kun je het best vaak redelijk veilig doen"
  We hebben al zo enorm geleden onder de gekken met hun multicopters die ergens gingen vliegen waar echte modelvliegers het niet in hun hoofd zouden halen. Maar mooi dat wij wel de schuld kregen.
  Dus aan iedereen op het modelbouwforum: "Ophouden met die hele FPV rotzooi, voordat je de echte modelvliegers nog meer schade toebrengt"
  Niks niet lange afstand, gewoon op zicht vliegen, net als echte modelvliegers.
   
  PE5ED, Arnold 85, delta-X en 2 anderen vinden dit leuk.
 8. brutus

  brutus Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 nov 2008
  Berichten:
  21.765
  Locatie:
  Oldeberkoop
  En daarom zei ik dus: "never mind"....
  Maar eigenlijk had ik gewoon mijn verhaaltje moeten laten staan.

  Het mag niet, het brengt risico's met zich mee, waarvan de KANS dat het gebeurt vrij klein is, maar de gevolgen niet te overzien.

  Letterlijk! Ik België is het modelvliegen reeds aan ontzettend strenge banden gelegd, daar wil je geen risico's mee nemen....

  Lijkt mij tenminste.
   
  ron van sommeren vindt dit leuk.
 9. Justapoke

  Justapoke

  Lid geworden:
  9 dec 2012
  Berichten:
  576
  Tja.. ik schrik me ook rot als er een steentje opspat door een vrachtwagen, en ik die op m'n voorruit krijg. Zie het niet eens aankomen. Niet dat er iets gebeurd, en vrachtwagens mogen nog steeds legaal op de snelweg dacht ik.

  Prima dat OP op de gevaren gewezen wordt, maar een reactie als "Iedereen ophouden met die hele FPV rotzooi, voordat je de echte modelvliegers nog meer schade toebrengt" :hammer:

  Alsof op zicht vliegen geen enkel risico met zich mee brengt.. kom op zeg!

  Ben het er compleet mee eens dat je wel moet weten waar je mee bezig bent met FPV, en long-range is inderdaad een duister iets.. maar zie niet waarom de gehele term FPV weer direct als rotzooi wordt afgedaan.

  De discussie betreft wel of niet legaal etc. en hoe de overheid omgaat met het "probleem" hoort verder in een andere draad thuis.

  Doodzwijgen heeft geen zin volgens mij. De technologie is er, verbeterd en groeit in een razend tempo. Dat mensen (ja ook de échte modelvliegers) er iets mee willen doen; lijkt me niet meer dan normaal.
   
  C3ntijn vindt dit leuk.
 10. hobbyist

  hobbyist Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  10 mrt 2009
  Berichten:
  3.167
  Locatie:
  Noord Brabant
  FPV geeft enorm veel gesodemieter in de handen van een oetl*l.
  Die jongens en ongetwijfeld ook de meisjes hebben geen enkel idee hoever hun signaal draagt en bij long-range is dat best wel ver.
  Daar hebben andere gebruikers last van.

  FPV mag dan niet, maar bij andere FPV vliegers in de buurt en dat op zo'n 3km afstand, wordt wel mooi hun videolink er uit gedrukt.
  Als dat vliegspul niet zelfstandig de weg terug naar huis kan vinden raakt het speeltje zoek.

  Tijdens een dronerace training in de buitenlucht, ja het mag niet zonder ontheffing, klapt er best wel veel zooi naar beneden.
  Het aantal FPV vliegers wordt daar wel goed mee uitgedund, alleen de boosdoeners blijven door fladderen en dat kan natuurlijk niet.
   
  PE5ED en ron van sommeren vinden dit leuk.
 11. Justapoke

  Justapoke

  Lid geworden:
  9 dec 2012
  Berichten:
  576
  Volgens mij mis je het feit dat met het voorbeeld van long-range wat ik gepost heb helemaal geen FPV gear gebruikt wordt.
  Met 2.4Ghz en 433mhz telemetrie kan je volgens mij weinig kwaad doen.

  En de OT had het over een 3G/4G verbinding.

  Het heeft dus helemaal niets met 5.8Ghz te maken.. en wil je toch met een vliegtuig vliegen met 5.8 FPV feed, dan is iNAV met GPS bijvoorbeeld weer een uitkomst indien je video feed weg valt; het vliegtuig vliegt dan uit zichzelf weer keurig terug.

  ;)
   
 12. brutus

  brutus Forum veteraan

  Lid geworden:
  18 nov 2008
  Berichten:
  21.765
  Locatie:
  Oldeberkoop
  Nee dat hoort NIET in een andere draad thuis.

  Topicstarter woont in Belgie... wat nou als hij denkt, jeetje, dat is leuk, ik laat mijn apparaatje eens lekker long range gaan.
  En hij komt daarbij in de gecontroleerde luchtruimte waar heel Nederlands Limburg de grootst mogelijke moeite voor doet om die niet te schenden.
  Verkeersleiding kan niet zien van wie of wat dat ding is, en geeft onmiddelijk de zwarte piet aan de omliggende clubs, die zich van geen kwaad bewust zijn, maar wel moeten zien de situatie uit te leggen.

  Hou toch op man! Er zitten zo veel haken en ogen aan dat hele verhaal, dat er op een gegeven moment gewoon gezegd moet worden: het mag niet, en daarmee basta!

  Als die lulsmoezen over "de techniek is er" en " het gebeur toch wel".... Ja, het gebeurt!
  Ja.... vrachtwagens mogen nog steeds op de weg, om de simpele reden dat als je vrachtverkeer verbied, de gehele, maar dan ook echt GEHELE nederlandse economie met een doffe klap tot stilstand komt.
  Dat is een KUL-ARGUMENT!
  Modelvliegen heeft dat effect niet, en dus mag een vrachtwagen gewoon door rijden als jij een steentje tegen je voorruit krijgt en van schrik tegen een boom parkeert, en kan met een beetje pech een hele modelvliegclub haar deuren sluiten als er een FPV dingetje door gecontroleerd luchtruim vliegt zelfs als er helemaal geen ongelukken gebeurd zijn.

  Denk eens in een iets wijdere context, dan alleen je eigen blikveld.
   
  PE5ED, delta-X en ron van sommeren vinden dit leuk.
 13. Justapoke

  Justapoke

  Lid geworden:
  9 dec 2012
  Berichten:
  576
  Jaja.. ik ken het onderhand wel. Men moet niet meteen zo panisch reageren, zodra het woordje FPV valt schreeuwt iedereen tegenwoordig maar meteen moord en brand!!

  Lijkt wel of we hier tegen een stel raamambtenaren aan lopen te lullen..

  Ik heb in mijn eerste post al duidelijk aangegeven dat long-range niet legaal is. Dat moet genoeg zijn.

  De daarop volgende reacties dat alles wat met FPV te maken heeft maar "op moet houden" gaat ook nergens over.

  Ik vlieg zelf FPV met vliegtuigen, legaal, en notabene in CRT gebied vlak langs een snelweg. En echt niemand die mij daar in tegen houd!!

  Ja er zit een risico aan, maar dat risico heb je ook bij de LOS vliegers oftewel de "échte modelvliegers". Geen idee wat ik mer er precies bij voor moet stellen.. misschien de oudere garde en pensionados bij mij op de club? Maar kan je zeggen dat daar meer "calamiteiten" mee gebeuren tijdens het LOS vliegen dan dat er kan gebeuren tijdens mijn FPV sessies.

  Ergo: Heel die KUL argumenten dat alles wat naar FPV ruikt gevaarlijk is moet eens op houden...


   
  PE5ED en Jan Weststrate vinden dit leuk.
 14. djorkaef

  djorkaef

  Lid geworden:
  13 aug 2017
  Berichten:
  9
  Locatie:
  Belgie
  Allemaal zeer zeer bedankt voor de reacties, zitten zeer interessante en mooie filmpjes tussen.
  En ja ik weet het is illegaal om buiten je prive terein te vliegen.

  Los daarvan ben ik wel bezig met een klein zeer amateuristisch goedkoop projectje om zo goedkoop mogelijk een long range FPV te maken, die ik vervolgens enkel op prive terrein ga uittesten als het zo ver is. Ik heb ook gekozen voor een drone omdat die vlotter landt en ook in kleinere omgevingen kan getest worden.

  Een dronetje is tweedehands gekocht voor 50 euro een "gear2play pro cam", dat is een speelgoed drone die via een App met Wifi (maar ook zender) kan bestuurd worden inclusief Full HD camera streaming en opnames op SD. Vliegt behoorlijk alleen zeer slechte wifi verbinding die vaak uitvalt de 'echte' zender is meer betrouwbaar.

  Vandaag heb ik er wat overbodig gewicht uit gehaald, ruimte vrijgemaakt door het bord enkele mm hoger te schuiven, en de 1x batterij 3.7V 520mAh vervangen door 2x 3.7V 520mAh die ik nog had van een RC helicoptertje. Daardoor is het gewicht wel gestegen van 75 gram naar 90 gram maar hij stijgt nog steeds goed op.

  De raspberry pi zero W (is inclusief WIFI) is ook besteld en weegt slechts 9 gram.
  Daarna nog een goede 3G dongle of 3G add-on bord vinden en trachten een VPN op te zetten naar het thuisnetwerk.
  Ik weet het is niet zo'n geweldig fpv project maar gezien mijn netwerk-it achtergrond wel leuk om eens te proberen.

  Zulke projecten als met dat ene vliegtuig (filmpje) vind ik prachtig en het is zeer vervelend dat dit moeilijk op legale manier kan. Zelfs al is het een piepschuim ding of zo'n speelgoed drone, die je bij wijze van spreken met gemak in je nek kan krijgen of waarvan een automobilist spontaan zijn ruitenwissers zou inschakelen. Om nog te zwijgen dat je het vliegtuigverkeer in gevaar zou brengen? Hoeveel kubieke meter ruimte is er hier beschikbaar boven ons in de lucht? Wat is de kans dat ik mijn met dronetje van 100 gram tegen een vliegtuig bots? Maar regels zijn regels en voor iedereen.
   
  Laatst bewerkt: 15 aug 2017
 15. Justapoke

  Justapoke

  Lid geworden:
  9 dec 2012
  Berichten:
  576
  Leuk dat je dit met Wifi wil proberen te doen, ik denk echter dat je erg beperkt zal zijn wat range betreft.

  De technologie is er op zich volgens mij wel al, in de vorm van DJI Lightbridge 2 bijvoorbeeld. Maar voor dat dit soort spul algemeen én goedkoop verkrijgbaar is zijn we wel weer een paar jaartjes verder.

  En iets "long-range" laten vliegen kan op zich ook nog eens legaal, zolang je het bijvoorbeeld via waypoints niet verder dan een cirkel van 200m om je heen laat vliegen... en op 50m hoogte. Als je het voor elkaar krijgt om dat ding een paar uur in de lucht te houden... leg je toch heel wat KM's af.

  En een signaal testen over een lange afstand in rechte lijn, kan ook zonder dat je iets laat vliegen.

  Niet dat ik verder veel verstand van heb van radio / wifi / 3G/4G signalen, ik ben zelf meer een "echte" vlieger.. :D Maar in ieder geval suc6 met je projectje!

  Probeer dingen gewoon uit, houd WEL rekening met veiligheid en andere RC vliegers, doe geen al te gekke dingen. Een drone van 100gram kan volgens mij nul schade aanrichten aan een vliegtuig, met een foamie van 400 gram zoals in het eerdere voorbeeld zal het ook mislopen. Wereldwijd vliegen er stiekum heel wat dingen rond op deze manier, en er is bij mijn weten nog nooit een ongeluk gebeurd, laat staan een dode gevallen.

  Het risico wat je loopt tijdens een bezoek aan een gemiddeld voetbalveld acht ik vele malen groter.
   
  Laatst bewerkt: 15 aug 2017
 16. TC01

  TC01 The First Aviators

  Lid geworden:
  17 jun 2010
  Berichten:
  2.720
  hetgeen jij wil is allemaal al mogelijk. Echter is het voor jou als particulier niet mogelijk om dit te testen. Je zal dan een bedrijf moeten oprichten dat met certificaten kan aantonen dat het veilig en verantwoord dit kan ontwikkelen en testen. verdiep je in de wet en regelgeving voordat je iets doet.

  Ga je dit zoals nu als privé persoon testen dan kom je straks uiteindelijk zelf wel in de problemen, echter neem je dan de gehele modelbouwwereld met je mee de afgrond in, en ik weet zeker dat er dan in Nederland en België een 20000 tot 30000 tal modelvliegers je dat niet in dank zullen afnemen. laat staan de rest van de wereld.........

  Daarnaast speel je met de levens van omstanders als je met dit soort testen op long range doorgaat. hoe groot of klein je toestel ook is, als iemand in het verkeer of waar dan ook schrikt van een crash van jou test model kunnen er dodelijke ongelukken. en dan heb ik het nog niet eens over eventuele crashes waarbij je direct op mensen terecht komt met alle gevolgen van dien. en oh ja, je verzekering zal het echt wel appreciëren als er iets gebeurd zoals hiervoor omschreven ze zullen zeer zeker niet uitkeren en dan mag jij en je familie de rest van hun leven betalen voor het leven van anderen.....................

  Mijn advies stop direct met dit gedoe en solliciteer bij een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is en doe het beroepsmatig. Dan ben je tenminste zeker ervan dat het veilig en verantwoord gebeurd.
   
 17. djorkaef

  djorkaef

  Lid geworden:
  13 aug 2017
  Berichten:
  9
  Locatie:
  Belgie
  Even goed lezen in een volgende post ik zei toch dat ik niets illegaal ging doen en het zou uittesten op prive terein met een drone van 100 gram? Zei ik ergens dat ik van plan was de wet te overtreden buiten in de openingspost misschien toen ik dit nog niet wist?

  Ik zal even spreken uit mijn levenservaring, de enige levensgevaarlijke momenten met RC die ik gehad heb zijn de afgelopen 10 jaar:

  - op de modelbouwclub waar iemand met een nitro RC heli TIK-TOKs aan het doen is op 10 meter van zijn neus, waarbij hij het toestel zo zwaar belast dat de blades tegen de staart komen en het hele toestel met een enorm kracht naar de schroot vliegt waarbij de brokstukken gigantische snelheden halen

  - het bospad dat voorbij de modelbouwclub loopt en waar ik een mooi wandelingetje aan het maken was, terwijl vervolgens een carbon electro vliegtuig aan een snelheid van het moet wel bijna 200km/u in een boom vliegt waar ik onderdoor aan het wandelen ben, de brokstukken vallen naar beneden vlak voor mijn voeten

  - ik aan het wandelen was met de hond gewoon op straat, terwijl iemand met een full size nitro-helicopter in zijn voortuin aan het 'oefenen' was, dit op een meter of 7 van voorbijkomende fietsers, auto's en voetgangers, waarbij je duidelijk ziet dat hij dat niet gewoon is.

  Maar nee, iemand die op prive terein wat wil experimenteren om een speelgoed drone van 100 gram aan te sturen via het 3G netwerk, die gaat de hele modelbouwwereld ten gronde richten en die kan beter ophouden en gaan solliciteren bij een drone-bedrijf?
   
  Laatst bewerkt: 15 aug 2017
  Justapoke vindt dit leuk.
 18. Justapoke

  Justapoke

  Lid geworden:
  9 dec 2012
  Berichten:
  576
  Drorkaef: die zeikers hier gewoon negeren. Ze weten zelfs drommels goed dat met LOS vliegen net zo goed ongelukken kunnen gebeuren.
   
 19. hobbyist

  hobbyist Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  10 mrt 2009
  Berichten:
  3.167
  Locatie:
  Noord Brabant
  Ja dat weten ze en toch is dat anders.
  De jongens en meisjes die zorgen dat bestaande modelvliegclubs mogen blijven voortbestaan binnen de CTR's .
  (Het veldje van jou vereniging, daar langs de snelweg, valt in klasse C).
  Die weten dat maar weinig FPV vliegers ook aangesloten zijn bij een vereniging.
  Je bent daar nu in vergelijking tot de LOS vliegers, zwaar in de minderheid en dat geeft een vertekend beeld.

  Zouden alle FPV vliegers, wel of geen long-range zich aansluiten bij een lokaal modelvliegclubje, de vereniging waar je vliegt, zou theoretisch uitgroeien tot een club van om de na bij de 1500 leden.
   
 20. TC01

  TC01 The First Aviators

  Lid geworden:
  17 jun 2010
  Berichten:
  2.720
  Jammer voor jou, maar zelfs boven privé grond mag het niet, ook niet met een drone van 100 gram. de grond mag dan wel van jou zijn, maar het luchtruim erboven niet. verdiep je beter in de wet en regelgeving.......
   

Deel Deze Pagina