Je gebruikt een verouderde webbrowser. Het kan mogelijk deze of andere websites niet correct weergeven. Het is raadzaam om je webbrowser te upgraden of een alternatieve webbrowser te gebruiken.
Beste Luc, schitterend. Ik kan me alleen maar aansluiten bij de lovende commentaren van de andere correspondenten. Het voordeel van jouw systeem is, dat het ook nog een paar kilo lichter is dan het gebruik van metalen geschutslopen.
Groetjes, Jos
Bedankt Jos, nu ik u toch aan de lijn heb,(metamoforisch gesproken) .
Wat is de diepte aan de rand en algemeen van de molenvijvers in Genk.
Ben ook aan het nadenken over de ballastbom onderkant boot,maar als de vijver maar 30 cm diep is aan de rand, bij wijze van spreken, moet ik anders gaan denken.
Wat is eigenlijk zowat de diepte overal bij de vijvers waar men met boten mag in varen?
Beste Luc, de diepte op de molenvijver vertoont wat variatie naargelang de weersomstandigheden. Bij aanhoudende regen kan er wel 10 cm bijkomen. Bij aanhoudend warm en droog weer in de zomer kan er wel 10 cm vanaf. Maar gemiddeld langs de oever zal het 45 à 50 cm zijn. Op onze club-aanlegsteiger mag je daar 15 tot 20 cm bijtellen. In het midden van de vijver voor onze aanlegsteiger zal het gemiddeld 120 tot 140 cm zijn, op sommige andere plaatsen in de vijver kan het iets dieper zijn. Als je de vijver rondloopt zal je ook plaatsen vinden waar het aan de oever maar 20 cm diep is.
Wat andere vaarwaters betreft is het moeilijk een algemeen beeld te geven. Ik meen me te herinneren dat op het vaarwater van het Bloso-domein in Hofstade ( Mechelen ), dat daar de electrisch aangedreven schepen ( diepgang 10 à 20 cm ) vaak plantenresten in hun schroeven hadden of zelfs stil kwamen te liggen. Misschien is het nu verbeterd.
Het domein van molenheide heeft een water dat overeenkomt met dat van de molenvijver, alleen zijn de uitbaters in tegenstelling tot de vroeger niet erg gastvrij wat het varen met modelschepen betreft.
Groetjes, Jos
Dan begonnen met de 8-hoekige versterking in het midden van de ra.
Dit diende om de ra te beschermen tegen het schuren van de grote mast.
De lat die ervoor ligt is 30 cm
8 plankje afgerond
In het miden dubbelzijdige plakband en al de rest houtlijm.
Met dubbelzijdige plakband blijft het latje op zijn plaats ook al stoot men er met een ander latje tegen.
Of als de elastiek errond gaat verschuift er niks.
elastieken errond om alles goed aan te drukken en dit is het resultaat.
Prachtig Luc, De stap voor stap uitleg over je techniek, de vele foto's en het schitterende resultaat maken van dit topic een echte cursus historische scheepsbouw.
Groetjes, Jos
Ben ondertussen ook bezig geweest met de zeilen ,zodat ik weet waar ongeveer de ra's moeten komen.
Erg onduidelijk op het plan.
Het blad linksboven is een A4-blad. Kwestie om een zicht te hebben hoe groot de zeilen zijn van de hoofdmast.
De ra' s erboven gelegd. Nu vermoed ik dat de plannen van de zeilen die niet afkomstig zijn van het museum ,maar werk van een bouwer niet juist van schaal is. Zoals je ziet is de zijkant van het zeil nog 4.5 cm verwijderd van de verdikking.
Kan iemand mij zeggen tot waar het zeil ergens moet komen. Ik vermoed dat de nokleuver(het oog aan de hoek van het zeil waarmee het zeil aan de ra wordt vastgemaakt) 1 cm ongeveer is.
De enig iets duidelijke foto's die ik vond in de boeken van Mondfeld en Crutzi.
Geeft mij iets leidraad, maar ik wil toch zeker zijn.
de eerste foto is niet zoals mijn ra dus moeilijk in te schatten.
zoals je ziet op de 2de foto staan de zeilen toch verder af van de uiteindes .
en de derde foto is 19eeuw dus niet echt referentie.
Beste Luc, stuur me maar een Pb met je e-mail adres dan stuur ik je enkele foto's van Replica schepen Endeavour en Batavia. Dit zijn schepen die op ware grote zijn nagebouwd. Dan zie je dat er echt wel een stukje Ra vrijblijft. Als ik ze in dit topic steek is de resolutie wat te klein.
Groetjes, Jos