..... Wel moet je oppassen met de hogere mAh, want die kunnen hogere stroompieken geven heb ik begrepen. .....
Wat is daar verkeerd of gevaarlijk aan? Dit is echt een verhaaltje wat op verkeerde veronderstellingen is gebaseerd.
Een accu
geeft geen stroom maar
levert de stroom die er van hem
gevraagd wordt. Als een accu meer stroom
kan leveren is dat eigenlijk alleen maar goed.
Denk bijvoorbeeld maar eens aan het lichtnet bij je thuis. In een woonhuis is de standaard zekering 16A per groep. De hoofdzekeringen voor de meter zijn meestal 35A maar het net in de straat kan enkele honderden Ampères leveren.
Als jij thuis zit achter de TV of je computer heb je meestal in de rest van je huis geen verlichting aan en misschien dat je wasmachine of droger nog wel draaien en de koelkast/vrieskast zal af en toe ook aanslaan. Alles bij elkaar zal er misschien 15A verspreidt over meerdere groepen uit het lichtnet worden getrokken. Maar het net in de straat kan enkele honderden Ampères leveren. Er is dus helemaal niets aan de hand en je moet eigenlijk blij zijn dat de accu meer stroom kan leveren dan zakt de spanning minder in en zal de motor meer vermogen leveren.
Dat je ze altijd samen moet gebruiken begrijp ik.
Maar dat je ze samen moet laden en ontladen enz...begrijp ik nog altijd niet. .....
Als je een 6S accu koopt zitten daar 6 cellen in serie in. Die cellen staan voor de rest van hun "leven" in serie en zullen zo geladen en ontladen worden. Alle cellen zullen ook hetzelfde te verduren krijgen, er gaat dezelfde stroom doorheen, ze krijgen dezelfde temperaturen voor hun kiezen, ze zijn onderhevig aan dezelfde trillingen en zo voorts, en zo voorts. Hierdoor zullen de onderlinge verschillen tussen de cellen in die accu zo klein mogelijk blijven en zal de balancer tijdens het laden de minste moeite hebben ze in het gareel te houden. Ook zal bij het ontladen de onbalans minimaal zijn en de accu het beste presteren.
Als de onbalans tussen de cellen te groot wordt zal de spanning van de cel die het eerst leeg is snel inzakken. De celspanning mag bij een LiPo niet onder ongeveer 2,5V komen anders zal de cel beschadigd raken. Maar dat kan in dit geval heel makkelijk wel gebeuren.
Stel je hebt de spanning waarbij de ESC de motor zal stoppen ingesteld op 3,2V per cel. Bij een 6S accu zal dat dus 6 x 3,2 = 19,2V zijn. Stel alle cellen zijn nog 3,9V dan zal de accuspanning 23,4V zijn. Dan is er één cel die slechter is geworden en daarvan zakt de spanning al in tot 2V. De totale accuspanning zal dan 21,5V zijn. De spanning is nog ruim boven de 19,2V dus zal de ESC de motor nog niet stoppen en die ene cel zal dus te ver ontladen worden. Zelfs als er nog een tweede cel tot 2V in zakt zal de spanning nog 19,6V zijn en stopt de ESC nog steeds niet.
Dat is één van de grootste gevaren die er in zo'n geval kunnen ontstaan, dit kan in het ergste geval tot een fikkende accu leiden, hoewel die kans klein is.
Dit kon "vroeger" met de NiCd en NiMH accu's ook allemaal gebeuren maar die accu's zijn niet zo gevoelig voor onbalans. Er waren toen ook al mensen die hun accu's balanceerde en zij claimde dat de accu's daardoor beter werkte en langer mee gingen. Toen wist ik niet precies wat ik er van denken moest maar achteraf was die gedachte waarschijnlijk zo gek nog niet. Toch waren de claims toen zwaar overdreven volgens mij maar dat de accu beter en ook (wat) langer zouden presteren zal best kloppen.
LiPo's zijn echter heel gevoelig voor te ver ontladen en overladen. Vooral bij het overladen kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan waarbij de accu kan ploffen en in de fik vliegen. Dat willen we natuurlijk geen van allen.