McHorten 5.0

Je conclusie voor de grote hoeveelheid down bij de motorloop lijkt me juist Rick. Standaard heeft een Horten door zijn grote verdraaiing en ver voorliggend zwaartepunt, veel 'up'. Als de motor aangaat en de snelheid hoger wordt gaat de neus daardoor omhoog. Toch denk ik dat het zwaartepunt nog meer naar voren moet. Hij is namelijk nog onstabiel om de top-as. Bij Hortens een teken dat het zwaartepunt te ver naar achter ligt.
Het neutraalpunt heb ik met FLZvortex en XFLR5 bepaald: 306 rsp 309 mm van de neus. Op basis daarvan had ik een STM ingesteld van 20% (eerste vlucht) en 23% (tweede vlucht). Een Duitse modelbouw Horten kenner heeft als vuistregel: STM = slankheid + 10. In mijngeval, met een slankheid van 25, zou de STM dan 35% :eek: moeten zijn. Dat leek me zo veel dat ik met wat minder begonnen ben, maar wellicht krijgt hij straks toch nog gelijk. Ga het voor de volgende vlucht op 30% leggen, maar eerst de eindribben verstevigen.
 
Laatst bewerkt:
Wat ook nog een rol speelt (denk ik) is jouw motor-as. Die ligt nl. gelijk met de koorde van het wortelprofiel. Die pylon die ik voor die horten heb gemaakt maakt een hoek met de koorde. Die hoek is even groot als de aanstroomhoek van het wortelprofiel bij beste glijhoek (Cl/Cd-max), en dat bleek 6,95, afgerond 7 graden.
 
Ha, ja, bewegend beeld, die heb ik niet. Reden is dat ik 'm nog niet geheel onder controle heb en er daarom (gezien zijn grote en gewicht) niet mee durf te vliegen als er veel andere clubleden op het veld zijn.
Om het sterke gieren om de top-as en de trage reactie op de rolroeren tegen te gaan heb ik het zwaartepunt flink naar voren moeten leggen. Nu stuurt hij beter, maar de snelheid ligt dan ook een stuk hoger. Vooral bij de landingen spectaculair, helemaal als een tip eerder de grond raakt. Heb inmiddels al menig reparaties aan de vleugelbevestigingen moeten uitvoeren.
Ben nu met winglets aan het experimenteren (niet tegen Dirk zeggen), maar ondertussen in gedachten al bij versie 2 (aerodynamisch ontwerp direct uitgelegd op winglets, plus een aantal constructieve verbeteringen).
 
Ja, klopt ben stiekem bezig met de McHorten II
afbeelding(1).png
afbeelding(2).png

Files gaan eerdaags onder de laser en dan op de E&A bouwplank.
 
Starten is nog wel wat. Het zwaartepunt ligt achter de vleugel in het niks en er is ook geen romp om vast te pakken voor een handstart. Ik had een start hulp gefabriceerd, maar Dirk wierp deze terzijde en pakte de vleugel met zijn blote mannenklauwen beet. Bungee elastiek maximaal uitgerekt en gaan.
P1190522 mcwing start 1.jpg

P1190528 mcwing start 2.jpg
 
Laatst bewerkt:
Het heeft even geduurd, maar versie 2 heeft vandaag het luchtruim gezien. Met winglets, dus McHorten kan ik hem niet meer noemen (dan komt Dirk op de koffie ;-) McWing dus voortaan.

Nee, Dirk moet je niet op de koffie willen hebben. Ik had hem ook een keer aan de deur na het werk. Blijkt hij behalve trainingsbroeken ook over een pak met een stropdas te beschikken. Echt eng!
 
Op deze zonnige dag de thermiek capaciteiten kunnen testen. Er moet flink wat thermiek geweest zijn, want 2 uur gevlogen en slechts 1000 mAh uit het 3S pakket.
De starthulp werkt nog niet perfect. De veer is niet sterk genoeg om de pen te ontgrendelen tegen de kracht van het bungee elastiek in. Daar moet ik nog wat op verzinnen, want dan kan ik hem ook zelf starten.
P1190560 klein.jpg
 
Laatst bewerkt:
Voor de geïnteresseerde wat meer info over de starthulp. Die is nodig omdat de vleugel door het ontbreken van een romp, het hebben van een duwpropeller en een zwaartepunt wat daar weer achter ergens in het luchtledige ligt, niet op de normale wijze gestart kan worden. Start snelheid krijgt de vleugel van een bungee elastiek. M.b.v. de starthulp kun je hem stevig vasthouden.

De pin die boven uit de starthulp steekt is de blokkeerstift die het vliegtuig vast houdt. Haal de de grendel over en de veer trekt de blokkeerstift naar beneden.
upload_2020-9-23_17-38-57.png


Aan de voorkant van de starthulp zit een messingbus waar de bungeehaak van het vliegtuig in haakt.
upload_2020-9-23_17-43-10.png


Onder op de vleugel gezien, blauw de bungee haak, rood het gat waar de pin in gaat.
upload_2020-9-23_17-42-18.png


Onder de vleugel, de bungee lijn is geel gemarkeerd.
upload_2020-9-23_18-13-15.png


En zo ziet een start bij windstilte er dan uit. Een clubgenoot haalt hier de trekker over, het streven is dat ik dat zelf ga doen, met één hand op de zender en de ander aan de trekker....


De film is op hoge snelheid opgenomen.
 

Bijlagen

  • upload_2020-9-23_17-40-55.png
    upload_2020-9-23_17-40-55.png
    559,2 KB · Weergaven: 216
Laatst bewerkt:
Back
Top