Mijn MiniG
Ik heb de afgelopen weken een SuperGee II op 2/3 grootte gebouwd. Alles op 2/3 geschaald, ook de vleugels. Die zouden wel erg smal en dun worden, maar dat vindt ik nu juist mooi aan de SuperGee, dus ik heb het gewoon maar geprobeerd.
Ik ben begonnen met de staartgroep. Deze heb ik gemaakt van licht balsa, gelamineerd met 25 grams glas. Een eerder groepje dat ik gemaakt heb bleek wat zwaar te worden, waarschijnlijk omdat ik het balsa niet eerst gesealed had, zodat er veel epoxy in het balsa trok. Toen ik wilde sealen, bleek mijn spanlak op te zijn, dus heb ik maar gesealed met een oranje Motip spuitbus. (het was in de tijd van het EK, dus de kleur leek wel toepasselijk) Na ze gebagged te hebben bleek het groepje 7,3 gram te wegen.
foto: De staartgroep
Daarna aan het rompje begonnen. Ik wilde de vorm van de SuperGee behouden, dus heb ik die ook 2/3 geschaald. Omdat ik nog geen ervaring heb met koolstof rompjes, heb ik 1mm triplex gebruikt (dat kan ook mooi gekromde vormen volgen). Een rond rompje van triplex maken valt niet mee, dus heb ik 'm maar plat gemaakt (dan lijkt het rompje van onderaf nog het meest op de SuperGee). Eerst alle componenten die er in zouden moeten opgemeten (1S lipo 300mAh,Corona RS4P1 ontvanger en 2x 4,7gram servos), om de hoogte van het rompje te bepalen. Het bleek dat ik bij de neus minder hoogte nodig had (lipo) dan verder naar achteren (servos) dus kon ook de onderkant een mooiere gestroomlijnde vorm krijgen. Het rompje is wel wat zwaar geworden (ongeveer 20 gram).
foto: Bovenaanzicht romp
foto: Zijaanzicht romp
foto: Componenten in het rompje. De Lipo zit voorin...
Daarna een halve SkyShark 3P als staartboom gebruikt, en het geheel in elkaar gezet. Het hoogte- en richtingsroer worden met single-pull aangestuurd.
Toen was het tijd voor de vleugels. Een clubgenoot heeft voor mij de vleugels gesneden met behulp van zijn zelfgebouwde CNC hotwire cutter. Daarna mylars gesneden en á la Loet een 'schilderijlijst met spijkertjes' gemaakt voor het toepassen van zijn koolstof disser techniek. De mylars in de (auto)was gezet, een laagje 25 grams glas op de mylar, de disser van koolstof roving en daarover nog een laagje 25 grams glas. Op de onderkant netjes een stukje roving toegevoegd ter versteviging van het werpblad. Helaas ben ik die versteviging in de hectiek van het, voor het eerst, baggen van een vleugel vergeten aan de bovenkant. Ik heb de vleugel als één geheel gemaakt, en later gedeeld. De vleugel kwam goed uit de zak, ik was alleen bezorgd over de achterlijst: de laatste centimeter bestond alleen maar uit glas en disser. Wel 4 lagen glas en twee rovings maar het zag er toch wat flexibel uit, als dat maar goed gaat (voor je het weet gaat ook deze met veel lawaai naar boven

)... Na de vleugels doorgesneden te hebben, gaten voor de servo's te hebben gemaakt, onder de juiste v-stelling weer aan elkaar en op de romp gelijmt te hebben was het tijd om de servo's voor de flapperons te plaatsen. Dat ging goed, ze zaten alleen nog niet helemaal goed vast. Dus een drupje epoxy eronder, aandrukken en wachten. Helaas had de epoxy niet alleen de servos netjes in het gat gefixeerd, maar ook de tandwielen van de servos vastgezet. Dus met veel gedoseerd geweld de servos weer verwijderd. Helaas kon ik mijn zorgvuldig gemaakte kanaaltjes voor de bedrading binnendoor niet meer gebruiken, en lopen de servodraadjes van de nieuwe servos nu buitenom....
foto: aileron servos, doordat de vleugel zo dun is steken ze ongeveer 2mm uit..
Dit is het geworden (AUW 125gram, incl 5 gram lood):
foto: bovenzijde
foto: onderzijde
Toen was het tijd om de MiniG in mijn zender (een MPX Cockpit SX) te programmeren. Dat was nog een hele klus: Omdat ik een 4 kanaals ontvanger gebruik kan ik de aileron servos niet eenvoudig op kanaal 1 en 5 prikken zoals Multiplex het graag ziet. Er is wel een mogelijkheid om aan kanaal 4 een functie toe te wijzen (in dit geval de aileron) maar dan worden alle standaard flapperon mixes (differentieel, flaps en spoiler) niet automatisch overgenomen. Na veel zoeken en experimenteren bleek het toch werkend te krijgen met behulp van de 3 vrije mixers die nog beschikbaar waren.
Tijd voor de maiden! Vrijdagavond was het zover, het was windstil op de Ginkelse heide, dus ideaal voor het afstellen. Hij vloog hééél mooi! Wel even wennen, want ik had nog niet eerder met ailerons gevlogen, maar ik kon superkorte bochtjes draaien zonder veel hoogte te verliezen. De glijhoek zag er veel beter uit dan die van m'n Spinnin' Birdy, dat belooft wat! Het DLG'en ging ook goed, maar als ik wat harder gooide had ik flutter op m'n hoogteroer zodat het niet zo hoog uitkwam.
Zaderdag een extra veertje geplaatst in het hoogteroer, en de flutter bleek verdwenen. Doordat er nogal wat wind stond, en m'n hoogteroer van z'n zadeltje loskwam (dat heb ik altijd de eerste dag) heb ik er verder niet meer mee gevlogen...
Ik heb het gevoel dat dit een goed kistje zal blijken te zijn...
Jaap