Open TX mixes

Discussie in 'Modelbouwsoftware' gestart door JaFa, 26 jun 2020.

 1. JaFa

  JaFa

  Lid geworden:
  20 jun 2010
  Berichten:
  819
  Locatie:
  Leuven (Belgie)
  Voila, ik heb tamelijk veel aangepast, maar uiteindelijk heb ik een werkend functie voor een azimut thruster, hierbij wil ik toch een enorme bedank geven aan mr. Troostbeek die mij zeer goed op weg heeft gezet, in verband met hoe te moeten nadenken om dit te kunnen bekomen, wat niet makkelijk is als je voor het eerst iets in de zender van betekenis programmeert.

  Ik heb het volgende gemaakt, een truster sturing die 2x90° draait, met een ESC die vooruit en achteruit kan om dan zo 360° trust te kunnen geven. De ESC is met een "Vario Rate (dual rate) uitgevoerd zodat hij veel of weinig kracht kan geven, de stickuitslag is de grote van trust (buiten de ingreep van de VarioRate) de stick hoek is de hoek van de stuurservo, altahans in het de bovenste helft van het stick bereik, in het onderste is dit net omgekeerd.

  Daarnaast heb ik ook een 360° mode geprogrammeerd, met 2x 180° L/R de ESC draait hier maar in 1 richting omdat de truster helemaal rond kan.
  Ook hier is de uitslag de trust en de stick richting is nu exact de richting van de trustvector. Zoals op de echte boten dus, het is enkel geen oneindige 360°, dat kan niet met een servo.

  Nu ik ga niet teveel uitleggen, je moet maar kijken, het filmpje geeft de servo posities aan, kanaal 1 = 2x180° (360°) met kanaal 9 als ESC, altijd trust vooruit dus.

  Kanaal 2 is 2x90° met de ESC in vooruit en achteruit, kanaal 8 is zonder VarioRate en kanaal 10 met. Deze wordt met MID geregeld van 0 tot 100%

  En hier dan het uiteindelijke resultaat, ergens in augustus zal ik nog wel een testfilm posten in de boot.

  Mr Troostbeek, bedankt zonder jou hulp en input was dit waarschijnlijk een veel moeilijker verhaal geworden THX!!!

   
 2. JaFa

  JaFa

  Lid geworden:
  20 jun 2010
  Berichten:
  819
  Locatie:
  Leuven (Belgie)
  Wie kan mij helpen met volgend probleem, graag zou ik in open TX een stand van de servo bepalen met de stick, nu dat lijkt nogal logisch, maar niet dat zo dat de servo uitslag gerelateerd is aan de stickuitslag via al dan niet een curve off functie...

  Nee de bedoeling is dat als de stick uitslaat de servo rustig naar zijn bvb linker limiet loopt stopt de stick in het midden blijft de servo staan waar hij staat, naar de andere kant het omgekeerde,
  Het zou helemaal te gek zijn mocht de uitslag van de stick eventueel een beeld van de snelheid van de servo, bvb, als de stick maar een beetje uitslaat loopt de servo rustig naar zijn eind punt, (ik dacht aan de GV... met bvb 1 per keer te vermeerderen of verminderen, grotere uitslag de GV... bvb met 10 vermeerderen en dit elke halve seconde herhalen) Ik heb zoiets min of meer werken in arduino, maar ik hoopte dit gewoon met de zender te kunnen. Omdat de arduino dan weer andere problemen meebrengt...

  Iemand ideeën? Alvast bedankt!
   
 3. toostbeek

  toostbeek

  Lid geworden:
  6 dec 2014
  Berichten:
  1.138
  Even voor de helderheid. Je wilt dus als je de stick naar links beweegt, dat de servo volledig maar links draait, maar afhankelijk van de hoeveelheid uitslag op de stick, sneller of langzamer. Maar in beide gevallen dus volledig linksom.

  Vaak is het voor een goede begripsvorming handig om erbij uit te leggen wat je uiteindelijk wil aansturen.
   
 4. JaFa

  JaFa

  Lid geworden:
  20 jun 2010
  Berichten:
  819
  Locatie:
  Leuven (Belgie)
  Hey Mr Toostbeek, nee niet helemaal links of rechts, telkens een "stap" laat ons zeggen een graad, dus staat de stick op 5° uitslag gaat de servo langzaam naar links tot je de stick loslaat. dan blijft de servo gewoon staan waar hij staat. De hoeveelheid uitslag bvb 20° moet sneller gaan dan 5° mocht dat kunnen. ik heb zelf wat met GV's geëxperimenteerd maar krijg het niet op orde.
  Eigenlijk wil ik dat de servo zich zou gedragen als een schroefdraadspindel waarop een motorgestuurde ESC staat. dus de snelheid van de verdraaiing is de hoeveelheid uitslag, de servo beweeft gewoon tussen min en max zonder enige vaste positie.
   
 5. toostbeek

  toostbeek

  Lid geworden:
  6 dec 2014
  Berichten:
  1.138
  Volgens mij is het wel te doen. Niet traploos, maar wel in zeg 5 stappen per stick uitslag. Dus 0-20% heel langzaam
  20-40% iets sneller en dan oplopend per 20% meer.

  Zou dat voldoende zijn?
   
 6. toostbeek

  toostbeek

  Lid geworden:
  6 dec 2014
  Berichten:
  1.138
  Zoiets als dit?

   
 7. toostbeek

  toostbeek

  Lid geworden:
  6 dec 2014
  Berichten:
  1.138
  Kost wel 40 logische schakelaars, maar het is te doen!
   
 8. JaFa

  JaFa

  Lid geworden:
  20 jun 2010
  Berichten:
  819
  Locatie:
  Leuven (Belgie)
  Wow inderdaad dat is helemaal wat het moet zijn, alleen 40 logische schakelaars is wel heel, de bedoeling hierachter is voor 2 dingen eigenlijk, gewoon een kraanarm direct te sturen maar zoals een echte kraan arm stuurt, en anderzijds een camera in het stuurhuis.

  Nu die logische schakelaars is wel een probleem, U heeft me vorige keer ook geholpen met de 360° sturing van mijn boot, na nog wat uit te diepen en hier en daar wat te wijzigen zit ik daar ook met een heleboel schakelingen.

  Ik dacht dat de limiet 64 was momenteel, met 40 schakelingen per stuk...

  Misschien kunnen we een shortcut vinden links of rechts, U idee om een GV te veranderen had ik ook ik kreeg hem aleen niet in "loop" en niet variabel maar als ik dit min of meer goed zie (donker) werkt het bij jou wel volledig.

  Knap man! Echt dat is de 2de keer dat ik onder de indruk ben van uw "out of the box" denken.

  Nu eens zien hoe we dat met veel minder LS'en kunnen doen...

  Waarschijnlijk heeft u de stick uitslag in een aantal delen verdeeld waar u steeds een andere waarde aan de GV bijtelt of aftrekt vermoed ik? Misschien kunnen de uitslag van de stick naar een andere GV mappen en die gebruiken voor de bijtelling en zo een aantal LS skippen ( ik ben maar aan het brainstormen...)

  Het ziet er helemaal goed uit aleen zou het wel met minder LS'en moeten, dit wordt niet werkbaar, een kraan zit met 3 a 5 servo's of een FPV met tenminste 3 dus dat lukt niet in de praktijk, trouwens ik loop langs alle kanten tegen de limieten van mixer aantal ook...

  Toch al heel erg bedankt!
   
 9. toostbeek

  toostbeek

  Lid geworden:
  6 dec 2014
  Berichten:
  1.138
  Ik ben een groot fan OpenTx en vind het daarom leuk om te demonstreren wat er allemaal mogelijk is met de standaard mixers en logische schakelaars.

  Natuurlijk is er ook een andere mogelijkheid en dat is doormiddel van een Lua script. Dat kost je geen enkele logische schakelaar.

  Benader me anders even via een persoonlijk bericht.
   
  AHoogendijk vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina