Project zelfbouw bandendraaier

Al enkele jaren heb ik de wens om zelf een bandendraaier te bouwen. Waarom? Omdat het altijd leuker is om iets zelf te maken dan te kopen, en omdat ik graag wilde weten wat er allemaal bij komt kijken om zo’n bandendraaier zelf te bouwen. Ik heb een goede volautomatische Hudy bandendraaier, waarmee ik mijn 1:8 en 1:10 foam banden mee op maat kan draaien, dus er was geen enkele tijdsdruk of noodzaak, dat maakt het wel een stuk relaxter.

Zo gezegd zo gedaan, dus eerst maar eens flink in Solidworks aan de slag en een schets maken. Links en rechts gekeken wat er allemaal in de markt te koop is, maar het valt toch niet mee om echt iets anders te bedenken. Is ook niet het doel op zich, maar natuurlijk wel om de goede punten van de diversen bandendraaiers eruit te pakken en die te combineren met daaroverheen een eigen design sausje.

Het geheel is gebaseerd op een Robbe 1000 als hoofdas motor en een transmissiemotor van Conrad voor de besturing van de langsslede. Die laatste had ik nog overgehouden van een eerder project, van mijn zelfbouw banden additive machine. Ik had er nog een Robbe 1000 in de garage gevonden, die daar al 30 jaar lag, ooit gebruikt als startmotor voor mijn stockcar, en die werkte nog perfect.

01.jpg


02.jpg


Zoals gezegd eerst maar eens een schets in Solidworks.

03.jpg


Dan maar beginnen met de constructie van de langsslede, en als eerste de bevestiging van de Conrad transmissiemotor aan de langsgeleiding.

04.jpg


05.jpg


Dan het frame voor de langsgeleiding. Ik had dit natuurlijk kunnen opbouwen uit een alu plaat en wat alu blokjes / strips, maar 1 geheel is natuurlijk mooier, en geen probleem voor mijn EMCO F1 CNC freesmachine.

06.jpg


De langsgeleiding zelf bestaat uit 2 parallel lopende 6mm assen van zilverstaal en daartussen een RVS M6 draadstang die verbonden wordt met de transmissiemotor.

07.jpg


Dan de slede zelf. Het geheel heb ik gefreesd uit een stuk 30x30mm alu, voorzien van de nodige uitsparingen en messing bus voor de langsgeleiding.

08.jpg


Het geheel ziet er dan als volgt uit.

09.jpg


Met gemonteerde transmissiemotor.

10.jpg
 
Dan de elektronica. Niet geheel mijn vakgebied voor mij als Werktuigbouwer, maar gelukkig heb ik een goede kennis die het leuk vond om met te helpen met het ontwerpen van de besturing en de inkoop van de benodigde elektronica. Als eerst had hij alle benodigde componenten op een slimme manier ingekocht via Ebay, en op die manier de kosten heel erg beperkt.

Hier is het bedieningspaneel al te zien, met daarop de 7-segments display, waarmee de instellingen geregeld kunnen worden (daarover later meer), de LED’s voor de aanduiding van de operatie modus, verbindingskabel naar de hoofdprint e, wat lossen componenten, krimpkous en dergelijke.

11.jpg


Om de 7-segments display mooi te kunnen monteren was een bracket nodig, simpelweg omdat hiervoor blijkbaar in de handen niets kan en klaars te koop is.

12.jpg


13.jpg


Tussendoor de 1:10 as-adaptor alvast op tekening gezet, de 1:8 adaptor had ik natuurlijk al op mijn automatiche Hudy bandendraaier, maar aangezien ik dit jaar ook 1:10 brandstof ga rijden, en wel met een Serpent 748TQ is er ook een 1:L10 adaptor nodig.

14.jpg


Dan verder met de kleine onderdelen voor de dwarsslede.

15.jpg


Hier alle onderdelen van de dwarsslede bij elkaar.

16.jpg


En gemonteerd ziet het er dan als volgt uit.

17.jpg


En de (bijna) complete langsgeleiding en dwarsslede gemonteerd.

18.jpg


Ik moet nog een paar kleine onderdelen maken en sommige andere alu onderdelen nog iets bewerken, om er een sleufje of tapgat in te maken en dergelijke. Zit nog wel een paar uurtjes werk in. Dan is het mechanische deel zo goed als af. Het wachten is op de grote alu onderplaat en de 2 staande alu zijplaten. Deze 3 relatief grote platen freest een collega RC racer voor me. Zodra ik die binnen heb volgt er natuurlijk een update.
 
Dankjulliewel Jan, Claude en Rob !!

Ach als je de juiste machines hebt kun je eigenlijk alles maken wat je wil. En skills zijn zelf aan te leren. Ik heb een kleine 2 jaar geleden Solidworks op mijn laptop geïnstalleerd en ben met op advies van Danny, mijn pitmaatje, gewoon met de tutorial van het programma zelf aan de slag gegaan. Daar leer je dan stukje bij beetje het 3D tekenen. Af en toe ben ik een klein beetje bijgeschaafd door Danny, die er heel erg in bedreven is en zelfs over een officieel SW diploma beschikt en er professioneel mee werkt. Vooralsnog kan ik me er, voor mijn doeleinde, prima mee redden, zeker als Danny mijn SW skills met het cijfer 9 beoordeeld. Het tekenen is voor mij geen doel op zich. Het is voor mij een stukje gereedschap om de werkstukken te kunnen maken. Ik vind het wel een verademing dat ik dit nu kan en het niet allemaal meer met potlood, passer, en geodriehoek hoef te tekenen, maar op zich werkte dat ook. Zo'n 3 jaar geleden heb ik een HBM300 draaibankje gekocht dat in de aanbieding was bij HBM - Buitelaar. Zo'n 2 jaar geleden heb ik via Marktplaats een EMCO F1 CNC freesmachine aangeschaft en sinds een jaar ook via Marktplaats een EMCO Compact 5 draaibankje. Voor het programmeren daarvan speel ik zelf als interface tussen Solidworks en de CNC machines, door alles rechtstreeks in G-code te programmeren. Dat is iets wat ik 25 jaar geleden op school geleerd had, en moest ik natuurlijk niet alleen flink opfrissen, maar ook toespitsen op de originele EMCO besturing. Het programmeren doe ik dan via NCLink, wat niets meer is dan een simpele tekstverwerker zoals "kladblok" en daarmee kan ik de NC programma's via een USB poort en een RS232 kabel in de machines laden.

Dit keer geen grote update, maar er wordt wel druk gewerkt aan het ontwikkelen van de elektronica voor de besturing van de zelfbouw bandendraaimachine. De print van het bedieningspaneel, met daarop de 7-segments display, waarmee de instellingen geregeld kunnen worden is aangesloten op de 3 bedieningsknoppen en de proefopstelling van de hoofdprint, via een spaghetti aan snoertjes, en verbonden met een Lego testopstelling om de functionaliteit te kunnen testen.

19.jpg


Gisteravond heb ik nog even het afdekplaatje van de messing spie in de dwarsslede gemaakt en het uiteinde van de beitelhouder met de zwaluwstaart in de juiste vorm gefreesd. Er moet alleen nog een sleufje in komen voor het toolbitje. Het geheel werkt nu heel erg mooi soepel en geheel spelingvrij.

20.jpg


Nu is het een kwestie van in Solidworks alles passen en meten om de tekeningen voor de grondplaat en de 2 staande zijplaten definitief te maken. Deze zullen dan, zoals ik eerder al aangaf, door een collega RC rijder gefreesd worden, vanwege het formaat, met name dat van de onderplaat.
 
Dankjewel Joost !!

Omdat het een volautomaat wordt, moeten er ergens eindschakelaars komen, om de eindposities van de langsslede te detecteren. Gisteren bij de lokale elektronicaboer langs geweest en een paar compacte microswitches uitgezocht. Tja nu nog een plekje zien te vinden …

21.jpg


Het plan: In de langsslede een gaatje boren en met een M3 stelschroefje een 2.5mm staaldraad vastzetten. Dan nog een plek voor de microswitches. De achterste 2 afstandhouders opofferen en in plaats hiervan een 10mm alu steun.

22.jpg


Zo gezegd, zo gedaan.

23.jpg


24.jpg


25.jpg


Het plan is om de staaldraad op de juiste plek haaks om te buigen en de microswitches te laten bedienen. Bovenop de 10mm alu steun moet dan een 3mm alu plaat komen om de microswitches te huisvesten. Dat zou er dan als volgt uit kunnen zien.

26.jpg


Vooralsnog ziet het totaalplaatje er nu zo uit.

27.jpg
 
Dankjewel Rob !!

Gisteren heb ik de 3mm alu plaat op maat geknipt, en vanochtend met mijn CNC freesbank de gaten gecenterd en geboord in de 3mm alu plaat.

28.jpg


De bevestiging ging relatief eenvoudig, aangezien de gaten van de microswitches voorzien zijn van 2.5mm gaten, past daar perfect een M3 boutje in. Volgens de maat die in Solidworks bepaalt is, ook de 2.5mm staaldraad op 120mm lengte haaks omgebogen, zodat deze de microswitches bedient in de uiterste posities van de langsslede.

29.jpg


Op het sleufje na voor de beitelhouder is de langsslede constructie helemaal af.

30.jpg
 
Ik ben geen racer, heb dus zelf ook eerlijk gezegd geen idee wat het uiteindelijk moet worden maar ik kijk met veel plezier naar alle techniek die er wordt toegepast(SW gebruik ik op school ook, ik begin alleen pas net aan tutorial 2 maar als ik zie wat je ermee kunt maken...)

Ik vindt het echt heel mooi, mijn complimenten
 
Mooi werk, werktuigbouw blijft toch een mooi vak (hier ook een ing wtb)!

Ga zo door, altijd mooi om te lezen, dit onstijgt het "huisvlijt" niveau een heel stuk :)
 
Dankjulliewel Claude, Ruud, Biem, Roaldo en Bart.

Even een kort bericht, omdat er intussen geen aanmaak van nieuwe onderdelen heeft plaatsgevonden, maar ik heb even de tijd genomen om alle aangemaakte onderdelen exact op tekening te zetten zoals ik ze in werkelijkheid gemaakt heb en het e.e.a. in te passen en te kijken wat er allemaal nog moet gebeuren.

Via Marktplaats heb ik voor € 10,- een mooie 3mm lexaan plaat van 1250mm x 360mm gevonden. Deze ga ik gebruiken voor de afdekkap boven het rechterdeel van de machine deel waar de band afgedraaid wordt. De verkoper vertelde me dat hij er ook afdekkappen van maakt en dat het materiaal heel goed koud te zetten is op een zetbank. Goeie tip. Een goede kennis van me heeft een zetbank en wil het wel proberen.

Bij Voskamp aluminium, hemelsbreed een 500 meter van mijn huis, heb ik in de bak met reststukken voor € 10,- een mooie grote 1.5mm alu plaat gevonden dat ik ga gebruiken als afdekplaat voor het linkerdeel van de machine, waar de aandrijvingen en de elektronica is gehuisvest. Ook dit moet gezet worden.

Het geheel zou er dan als volgt uit kunnen gaan zien:

31.jpg


Nu is het wachten op het frezen van de 8mm alu onderplaat en de 2 staande 8mm zijplaten. Een klusje die een collega RC rijder voor zijn rekening neemt, met name vanwege het formaat van de onderplaat. Dit is te groot voor mijn EMCO F1 CNC freesmachine, alhoewel het wellicht in 2 delen had gekund. Met hetzelfde gemak freest hij ook even de 2 staande alu platen. Hierna kan ik het lexaan en het alu 1.5mm plaatmateriaal samen met de 8mm zijplaten aanleveren, zodat ze in de zetbank gezet kunnen worden.

Nog even geduld wordt dus van mij gevraagd. Intussen heb ik alvast een nieuw interessant project gestart, daarover later meer, en ik zal ook uiteraard hiervan een bouwverslagje plaatsen, maar dat terzijde.
 
Tijdje geen update, maar dat betekent niet dat ik stil heb gezeten, integendeel. Er kwamen even 2 kleine projectjes tussendoor en 1 iets grotere. Die laatste betreft een motor inloopbakje, waarover hier al een draadje loopt. De 2 kleinere projectjes. Allereerst een titanium projectje. Dit materiaal had al een tijdje mijn interesse, en via marktplaats had ik een 2-tal staven van 16mm aangeschaft. Van deze en gene had ik al tips gekregen voor het bewerken van dit materiaal. Cruciaal is een langzame snijsnelheid, en goed koelen, want titanium is een slechte warmtegeleider, dus alle opgebouwde warmte blijft in het werkstuk en wordt niet weggekoeld via de klauwplaat. Ook is een voldoende snedediepte van belang, want het materiaal is zeer stug en duwt harder terug dan de beitel opspanning. Een stabiele machine en superscherp gereedschap, en voldoende koeling, en geduld zijn de ingrediënten voor succes. Ik heb er een 4-tal wielassen van gedraaid voor mijn Serpent 977 Viper.

33.jpg


Verder een 2-tal alu wiel meenemers gemaakt voor mijn Serpent 748TQ. Op deze manier kan ik spelen met de offset tussen 4.5-5.0-5.5 mm.

32.jpg


34.jpg


Vanavond een klein onderdeeltje gefreesd voor de bandendraaier. Een alu hoeksteuntje, waarin de as komt te draaien, waarop de lexaan beschermkap zal worden bevestigd.

35.jpg


Dit weekend de 2de AMCA club race in Apeldoorn, dus dat wordt o.a. de titanium wielassen op de S977WC en de nieuwe alu meenemers op de S748TQ testen.

Wordt vervolgd.
 
Back
Top