Q-Boat uit The World is Not Enough

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door Robbie TPC, 23 feb 2010.

 1. Robbie TPC

  Robbie TPC Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 apr 2007
  Berichten:
  3.614
  Locatie:
  Haarlem
  De kogel is door de kerk, ik ga een boot maken, spannend want dit word m’n eerste model dat ik uit het niets ga maken voor op het water.
  Een paar jaar geleden liep ik al met de gedachte rond om de Lotus onderzeeër te maken uit de James Bond film The Spy Who Loved Me, maar dat was toch wel een beetje te hoog gegrepen voor een ‘beginner’ zoals ik, laat ik eerst maar iets maken voor op het water ipv eronder.

  Het model dat ik ga maken is de Q-Boat uit de Bond film The World is Not Enough, in de eerste instantie was mijn plan om een 1/10 model te maken omdat mijn Aston Martin (uit Die Another Day) ook 1/10 is.
  Echter, kwam ik er al snel achter dat schaal 1/10 voor de boot wat aan de kleine kant is, 1/5 was net even te groot naar mijn zin, dus ik hou het maar op 1/7. Die schaal past ook beter bij het onderwerp, James Bond 007 :D

  [​IMG]

  [​IMG]

  De Q-Boat is in het begin van de film te zien tijdens een wilde achtervolging scene op de rivier de Theems, Bond zit achter een vrouw aan die ervan verdacht wordt een aanslag te hebben gepleegd in het MI6 hoofdkwartier.
  De vrouw (genaamd, Cigar Girl) vlucht weg met een Sunseeker (‘speedboot’) op de Theems, Bond ziet dat ze wegvlucht en rent door het MI6 gebouw langs de afdeling van Q branch, daar kaapt hij onder de neus van Majoor Boothroyd (beter bekend als Q) de Q Boat weg om de achtervolging in te zetten. Q schreeuwt nog tegen Bond dat de boot nog niet klaar is, hier op youtube is de scene van de achtervolging op de Theems te zien: SNMlT9VTkYQ[/media] - bond boat chase

  [​IMG]

  Wat achtergrond informatie over de Q-Boat: Er zijn voor de film 15 Q boten gemaakt, de meeste daarvan zijn gemaakt voor (vanzelfsprekend) op het water, een paar boten waren uitgerust met wielen zodat ze op het land konden rijden. Eén boot is gemaakt voor een korte onderwater scene, de rest van de boten waren lege hulzen die oa dienden als reserve indien een boot beschadigd raakte.
  Van de 15 boten bestaan er nu nog 6, de andere 9 boten zijn na de opnames door de shredder gegaan en/of gestript.
  De rompen en aandrijving van de boten die konden varen zijn gemaakt door Riddle Marine, dat bedrijf is gespecialiseerd in jetboten en is gevestigd in Amerika.

  Specificaties van de 1/1 Q-Boat: Maximale snelheid: 160 km. Acceleratie: 60 mph (96 km) in 6 seconde. Motor: 5.7 liter V8.
  De gadgets van de Q-Boat: 2 Smart torpedo’s. Twee 30 kal. machine geweren met pantser doorborende munitie. 6 raket/granaat werpers. 2 turbine straalmotoren, een remparachute en een schietstoel.

  Hier drie Q-boten die klaar liggen voor de opnames,
  [​IMG]

  Voordat ik kan beginnen met bouwen heb ik eerst gezocht naar referentie materiaal (foto’s en afmetingen) van de boot, ik heb van de DVD aardig wat screencaps kunnen nemen en op internet nog wat aardige plaatjes kunnen vinden. Helaas geven de meeste foto’s een vertekend beeld van de boot ivm de hoek waarvan de foto’s genomen zijn, voor wat betreft de afmetingen is er ook nog wat verwarring. Volgens het boek The Secret World of 007 is de Q-Boat 475 cm lang, volgens de maker van de master/originele boot (de eerste boot die gemaakt is waar vervolgens mallen van zijn gemaakt om de ander 14 te kunnen maken) is de boot 450 cm lang.

  De enige manier voor mij om zeker te weten wat de afmetingen zijn is zoeken waar de 6 boten zijn die de opnames overleefd hebben, tot nu toe heb ik 3 boten kunnen lokaliseren.
  Eén boot is in het bezit van het Bond Museum in Engeland, ik heb die mensen een mailtje gestuurd met de vraag of ze mij wat afmetingen en eventueel wat foto’s kunnen doormailen.
  Mailtje van ze terug ontvangen dat ze het één en ander voor me gaan uitzoeken.
  De tweede boot die ik gevonden heb hangt in de Propstore of London, dat is een handelaar/winkel die originele props verkoopt uit films.
  Mailtje van hem terug gehad en zei dat ik welkom ben is z’n shop om foto’s en afmetingen van de boot te nemen, heel fijn, moet ik het kanaal over zwemmen :)
  De derde boot is in het bezit van de Ian Fleming Foundation in Amerika, vannacht heb ik een mailtje van de voorzitter mogen ontvangen. Hij heeft het mailtje weer doorgestuurd naar iemand die me gaat voorzien van afmetingen en foto’s van hun boot. Tot nu toe zijn alle eigenaren van de Q boten die ik heb kunnen bereiken bereid om mij te helpen aan de nodige info.

  Ik heb een vermoeden dat Riddle Marine en de maker van de originele boot ieder nog één boot in hun shop hebben staan, heb nog geen respons van ze gehad. Dat zijn dan boten nummer 4 en 5.
  De laatste boot (nr 6) zwerft ergens in Amerika rond, die is in het bezit van een (tot nu toe) onbekende verzamelaar.

  Voor wat betreft de bouw van het 1/7 model verwacht ik wel wat tegenslagen/problemen, het eerste deel dat ik moet maken is de romp.
  Ik heb al zitten rondneuzen in verschillende bouwverslagen op het forum hoe ik met de romp moet beginnen, ook kan ik me nog een programma herinneren op Discovery Channel met Mark Evans ‘A Boat is Born’, daar heb ik ook veel van op kunnen steken.
  Het grootste struikelblok zullen de spanten worden, als ik het goed begrijp bepalen die de vorm van de romp, als de spanten niet de juiste vorm hebben klopt het model van de romp niet meer, en als de romp niet klopt is het geen Q-Boat.
  Maar goed, als het lukt met de romp verwacht ik verder geen noemenswaardige problemen,… denk/hoop ik :)

  Het word hoe dan ook een speciaal modelbouw project, mijn eerste modelbouw boot en een ode aan Desmond “Q” Llewelyn.
  Op 23/11/ 1999 heb ik tijdens de gala première in Amsterdam van de Bond film ‘The World is Not Enough’ de eer gehad om Desmond Llewelyn persoonlijk te ontmoeten, het verbaasde me toen hoe levendig hij nog was op 85 jarige leeftijd. Na de première was hij ook nog aanwijzig tijdens de millennium party die gehouden werd in het Amstel hotel.
  Een maand later las ik in de krant dat hij is overleden na een frontale botsing met een andere auto.
  The World is Not Enough is de laatste Bond film waarin Desmond Llewelyn de rol van Q vertolkte.

  [​IMG]

  Ik sta in de startblokken om te beginnen met bouwen, hopen dat ik snel afmetingen en foto’s binnen krijg. De (romp) lengte van de 1/7 boot zal in ieder geval ergens tussen de 64 en 68 cm liggen.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
 2. RCW

  RCW

  Lid geworden:
  25 jan 2009
  Berichten:
  1.778
  Nou...Respect weer hoor Robbie. Een hoop onderzoek gedaan al.

  Je hebt het over de vorm van de romp en spanten. Waarom niet werken met een mal? Zomaar een vraagje;)

  Ik ga dit project zeker weer volgen!
   
 3. Catweazle(c)

  Catweazle(c)

  Lid geworden:
  20 okt 2007
  Berichten:
  829
  Locatie:
  Zutphen (Gelderland)
  Hoi Rob,
  zoals je al van me gewent bent, ga ik dit draadje natuuuuurlijk ook weer volgen. :D

  Ben heel benieuwd hoe je je voor de eerste keer op het water gaat begeven. :lol:

  Wat ik zo van je inleiding lees, gaat dit een echt snelheids monster worden.

  Weet zeker dat we er weer een hoop van kunnen gaan leren. :D
   
 4. Douwey

  Douwey

  Lid geworden:
  12 jul 2007
  Berichten:
  82
  Locatie:
  Enschede
  OFFTOPIC

  Ik heb dit nooit gezien en kan er niets van vinden op internet. Ben je misschien in de war met een ander programma? Ik zou het namelijk heel graag wel zien; het zijn leuke programmas en wat is er mooier dan bootbouw?;)
   
 5. raf

  raf Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2003
  Berichten:
  13.524
  Locatie:
  As,België
  hallo

  ik denk dat de onderkant van de romp een gewoon eco standaard rompje is
  en dat je met die romp vorm al een heel eind op weg kan komen
  ik denk dat je met deze vraag bij de speed jongens ook al een eindje geholpen kan worden
  al vind ik de boot wel een beetje topzwaar door alle (laat maar zeggen)onnodige rommel die er is boven opgebouwd LOL
  maar een mooi project is zoiets natuurlijk wel

  groetjes raf
   
 6. Robbie TPC

  Robbie TPC Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 apr 2007
  Berichten:
  3.614
  Locatie:
  Haarlem
  Bedankt mensen voor de reactie's, de inleiding van dit bouwverslag is een beetje groot maar dat mag ook wel voor m'n eerste boot.

  Voor het maken van de romp zou ik een mal kunnen maken, tenminste, dan zou ik eerst een kleimodel moeten maken en daar een mal van maken, vervolgens de mal vullen met hars/glasvezels.
  Maar de laatste tijd komt de hars een beetje m'n neus uit, de romp van het model wil ik van hout maken, en die later met hars bewerken zodat hij waterdicht is.

  Voor wat betreft de aandrijving voor dit model heb ik wel gekeken bij verschillende bouwverslagen, maar nog niet echt over nagedacht.
  Hij hoeft voor mij niet zo hard te gaan, ik ben nog maar een beginner :)

  Ik kan me vergissen, (het is al een tijd geleden) maar ik weet dat Mark Evans verschillende programma's heeft gemaakt oa 'A Car is Born' en A chopper is Born', ik dacht dat hij ook een keer een boot heeft gemaakt.
   
 7. Robbie TPC

  Robbie TPC Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 apr 2007
  Berichten:
  3.614
  Locatie:
  Haarlem
  Ik heb een foutje gemaakt met het aantal boten die nu nog bestaan, van de 15 boten zijn er 6 vernietigd/gestript, 9 boten zijn nog intact waarvan er nog 3 in het bezit zijn van EON Productions. (de maker van de James Bond films)

  Ondertussen bezig met een zijaanzicht tekening van de boot, als ik de juiste maten heb ontvangen scan ik de tekening en print ik hem uit op schaal 1/7,

  [​IMG]

  Inmiddels heb ik rond de 120 foto's waarvan ik een klein deel heb uitgeprint,

  [​IMG]

  Hoop dat ik het weekend kan beginnen met bouwen.

  [edit]

  Toch weer een kleine wijziging in de nummers :)
  Ik heb op internet een aantal 12 inch James Bond figuren gevonden, zeer gedetailleerd en de acteur (Pierce Brosnan) is ook goed te herkennen.

  [​IMG] [​IMG]

  Ik vind het wel belangrijk dat er een mooie 007 pop in komt te zitten, hij is namelijk duidelijk te zien in beeld.

  [​IMG]

  De figuren/poppen zijn schaal 1/6, om zo'n 007 pop mooi in de boot te laten passen kan ik beter de boot schaal 1/6 maken.
  Ik heb de tekening ingescand en uitgeprint op ware grootte, en dat is best groot.

  [​IMG]

  De lengte van de romp is 750mm, de hoogte van kiel tot en met het dak/afdakje is 265mm. Breedte weet ik nog niet.
   
  Laatst bewerkt: 26 feb 2010
 8. Droopy'ke

  Droopy'ke verslagschrijvers

  Lid geworden:
  21 apr 2003
  Berichten:
  3.492
  Locatie:
  Vlaanderen
  Hoi Robbie,


  Da's een project naar mijn hart.
  Maar pas op: als je éénmaal gebeten bent van het 1/6 virus is het moeilijk om nog aan iets anders te beginnen (ik spreek uit ervaring. :rolleyes:)

  Die Pierce Brosnan figuur is moeilijk te vinden (gelimiteerde uitgave) maar ik zou toch ook eens E-bay (US) in de gaten houden.

  Ik zal alvast ook eens rondneuzen en wie weet bots ik wel op iets. ;)


  Dit projekt ga ik in ieder geval met de grootste belangstelling volgen. :p
  Droop
   
 9. Robbie TPC

  Robbie TPC Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 apr 2007
  Berichten:
  3.614
  Locatie:
  Haarlem
  Dank je wel Droop, het is inderdaad jammer dat die James Bond pop beperkt verkrijgbaar is.
  Ik ben hier en daar al aan het rondkijken of ik hem tegenkom, altijd handig als andere mensen ook een oogje in het zeil houden :yes:

  Ben ondertussen begonnen met bouwen, tenminste, ben bezig met de verschillende onderdelen om later in elkaar te zetten. Voor de breedte van de boot heb ik de 1.5 meter aangehouden, dat houd in dat het model 25 cm breed word.
  Het model voor de eerste spanten heb ik uitgesneden uit karton, deze moet ik nu overzetten op hout. Het viel niet mee om de juiste vorm te krijgen, maar denk dat het wel goed zit voor wat betreft de vorm.

  [​IMG]

  Om de juiste vorm te krijgen in de voorste spanten zal lastig worden, met vallen en opstaan moet het wel lukken denk ik.
   
 10. raf

  raf Forum veteraan

  Lid geworden:
  27 aug 2003
  Berichten:
  13.524
  Locatie:
  As,België
  hallo


  neem voor de romp toch styrodure
  zijn van die blauwe ,rode ,groene bouwplaten

  daar maak je een halve boot mee van de zijkant af gezien
  als de lijnen van de romp je bevallen en ze zien er strak en vloeiend uit
  dan zaag je daar waar de spanten komen de styrodure door in schijfjes en hopla je spanten plan (wel in blokjes )is klaar

  kost haast niets en is makkelijk te bewerken

  je hebt een zijaanzicht getekend en dat zet je over op een triplex plaat
  zo ook de helft van het boven dek en vandaar werk je verder
  proberen waard en het kost je haast niets
  de platen lijmen met witte houtlijm lukt best
  groetjes raf
   
  Laatst bewerkt: 1 mrt 2010
 11. Robbie TPC

  Robbie TPC Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 apr 2007
  Berichten:
  3.614
  Locatie:
  Haarlem
  Hallo Raf

  Styrodure ken ik niet, is het een soort piepschuim (styropor) om spanten te maken ?
  Of is styrodure een materiaal om de hele romp mee te maken ?

  Zojuist even een foto gemaakt, mijn plan was om de spanten in het model te lijmen wel het middelste deel eruit zagen zodat er ruimte in de boot komt.

  [​IMG]
   
  Laatst bewerkt: 1 mrt 2010
 12. ron alders

  ron alders

  Lid geworden:
  23 jun 2002
  Berichten:
  486
  Locatie:
  Hoogvliet RT
  Hoi,

  Ik wil je bouwplezier niet bederven, maar ik denk dat een breedte van 1,5 meter erg mager is. Als je naar de foto kijkt en uitgaat van een schouderbreedte van 60 cm, denk ik dat de boot eerder naar de 2,40 - 2,50 meter gaat. Dan zou je een breedte van 40 cm krijgen.

  Je hebt heel veel info, maar als je de juiste maten weet, dan heb je straks een boot die veel beter in verhouding is.

  Groeten, Ron
   
 13. Robbie TPC

  Robbie TPC Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 apr 2007
  Berichten:
  3.614
  Locatie:
  Haarlem
  Bedankt voor je input Ron, toevallig heb ik dezelfde bouw/postuur als Pierce Brosnan, 183 lang en 76 kg in gewicht.
  Zojuist m'n schouders opgemeten en kom lang niet bij de 60 cm, zover ik kan zien zit het ergens tussen de 40 en 50 cm. Ben je toevallig bodybuilder ?:)

  Denk dat de breedte wel goed zit, als je naar deze foto kijkt en je neemt de schoen van de meneer aan de rechterkant dan past zijn schoen (ongeveer 30 cm) 5 keer in de breedte van de boot.

  [​IMG]
   
 14. Droopy'ke

  Droopy'ke verslagschrijvers

  Lid geworden:
  21 apr 2003
  Berichten:
  3.492
  Locatie:
  Vlaanderen
  Robbie,

  Bekijk dit eventjes.
  Dé ideale figuur voor geen geld en als je wil kan je hem een smoking laten dragen. Die vind je ook wel in het 1/6 milieu. ;)

  Edit
  Sorry Robbie, ik merk nu maar pas dat het bieden achter de rug is.  Droop
   
  Laatst bewerkt: 1 mrt 2010
 15. Ronald

  Ronald

  Lid geworden:
  2 sep 2002
  Berichten:
  763
  Locatie:
  Hoek van Holland
  Robbie,

  als ik jou was zou ik toch eens naar Londen gaan om het origineel te bekijken.
  Vanaf Schiphol ben je voor een paar tientjes in Engeland.
  En op de totale kosten voor de boot valt dat best mee.

  En je kan natuurlijk altijd nog je partner (als je die hebt) verrassen met een weekendje Londen ;-)

  Ik denk dat je dan heeeeel veel waardevolle informatie krijgt en heel veeeeel foto's kan maken.
  En niet te vergeten, neem je duimstok mee.........

  Wel een erg leuk project!!

  ciao,
  Ronald
   
 16. Robbie TPC

  Robbie TPC Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 apr 2007
  Berichten:
  3.614
  Locatie:
  Haarlem
  Thanks Droop voor het attent maken van de pop op ebay, zonde dat het bieden voorbij is.
  Kreeg gisteren nog een mailtje van een bedrijf dat handelt in Film en TV merchandise, ze geven een seintje als ze de pop ergens tegenkomen.

  Het zou inderdaad het beste zijn om naar Engeland te gaan om zelf het origineel te bekijken en maten op te nemen. Helaas ivm persoonlijke omstandigheden kan ik op dit ogenblik niet naar Engeland afreizen.
  De reiskosten zijn het probleem niet, het zijn de kosten die ik ga maken als ik in de winkel (Propstore of London) sta.
  De winkel waar de boot staat verkoopt allemaal originele props uit verschillende films, ik vrees dat als ik daar geweest ben niet alleen foto's en afmetingen van de boot mee naar huis neem maar ook de halve winkel zou opkopen :)

  Opzich moet het voor mij wel te doen zijn om aan de hand van de foto's en maten die ik heb de boot te maken.
   
 17. kijzeer

  kijzeer Guest

 18. Robbie TPC

  Robbie TPC Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 apr 2007
  Berichten:
  3.614
  Locatie:
  Haarlem
  Bedankt voor het linkje Kijzeer, en welkom op het MBF.
  Het is hem precies, kleding is ook perfect :yes:

  [​IMG]
   
 19. Robbie TPC

  Robbie TPC Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 apr 2007
  Berichten:
  3.614
  Locatie:
  Haarlem
  Kleine update, langzaam maar zeker kruip ik verder met dit model, ik heb zoveel mogelijk onderdelen overgenomen van de tekening en vervolgens uitgezaagd met een (hand) figuurzaag.
  De spanten zijn voor mij een echte hoofdbreker, de spanten die naar voren aflopen moet ik nog maken, hoop dat dat goed gaat.

  [​IMG]

  Als het gelukt is met de spanten ga ik met karton sjabloons maken voor de huidplaten/planken.
   
 20. Robbie TPC

  Robbie TPC Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 apr 2007
  Berichten:
  3.614
  Locatie:
  Haarlem
  Ben weer een stukje verder gekropen, de romp begint vorm te krijgen.
  Ik ben er niet uitgekomen met de voorste spanten, nadat ik een groot stuk karton verknipt had wou ik bijna de handdoek in de ring gooien.
  Maar stoppen is geen optie, dus ik ben verder gaan bouwen op mijn manier,

  [​IMG]

  [​IMG]

  Misschien niet de beste manier om een romp te bouwen maar voor mij werkt het.
   

Deel Deze Pagina