Robbe Mars naar 2.4ghz

..... DHZ heeft geen CE maar dat hoeft ook niet; zelfbouw is in de EU toegestaan op de 2.5GHz, net als op 35MHz trouwens en er is geen keuring verplicht voor zelfbouw.
Op zich heb je hier gelijk. Zelfbouw is toegestaan en er is geen keuringsplicht. Maar pas op, er is wel een een heel belangrijke voorwaarde.
Die voorwaarde is dat de zelfgebouwde apparatuur aan alle eisen voldoet die gelden voor het gebruik van die apparatuur. Jouw zelf gebouwde zender en ontvanger moeten dus net zo goed zijn als de fabrieksapparatuur, of beter. Dus de gebruikte bandbreedte, uitgestraalde stoorsignalen (harmonische), gebruikte frequenties en zo voorts. De apparatuur moet dus ook net zo ongevoelig zijn voor storingen van buitenaf en als ze verstoord worden mag dat geen gevaarlijke situaties op kunnen leveren.
Dat is allemaal best haalbaar maar dan moet je wel goed weten wat je doet en kunnen beschikken over de benodigde (meet) apparatuur om die zender en ontvanger te testen en af te regelen.

Zelf heb ik meerdere zenders gebouwd en daar ook redelijke tot goede resultaten mee gehad. Mijn tweede zelfgebouwde zender was een heel goede (35MHz) zender die destijds nog gekeurd moest worden. Dat kostte een paar centen maar vooral tijd. Na het opsturen van de set naar de RCD (Radio Controle Dienst) moest ik iets van 5 of 6 weken wachten voor de set goedgekeurd terug werd gestuurd. De zender voldeed volledig aan de gestelde eisen, zelfs beter dan vele fabrieksapparatuur. Destijds werkte ik bij Fokker waar ik alle benodigde apparatuur tot mijn beschikking had om die zender en de ontvanger optimaal af te regelen. Je mag best weten dat ik daar een beetje trots op was.
Helaas (dat zeg ik nu) heb ik die set al een tijd geleden verkocht aan iemand die fabrieksapparatuur niet kon betalen. Mijn idee was om gewoon een nieuwe set te bouwen. Daar is niets van gekomen omdat ik toen (eind jaren 80) mijn Microprop 27MHz set heb omgebouwd naar de 35MHz. Dat was een 6 kanalen zender en mijn zelfbouw was maar 4 kanalen. Bij die ombouw heb ik hulp gehad van Jan van Mouwerik (Corrien hier op het MBF). Tsjonge, zo lang ken ik Jan al, helaas is hij er nu niet meer.
 
Maar ik bouw zelf geen zenders.
Ik bouw ze in in nu Jeti. Ben een beetje op Jeti gevallen makkelijk te koop ziet er mooi gebouwd uit. Makelijk te binden. En goede recensies. Misschien een beetje aan de prijs dat is eenmalig ik ga er van uit dat het wel een tijd mee gaat. Net als de Robbe zenders die ik heb.
 
Met die JETI zit je helemaal goed, die heeft een conformiteitsverklaring en niet zo een als van de wat schimmiger merken.
Die maken zich er makkelijk vanaf en stellen zoiets gewoon zelf op.
Heeft alleen in de EU geen rechtsgeldigheid, moet een gecertificeerde instantie zijn.

En het kan heus wel, kijk naar de FrSky XHT en XJT, dat is een toko in, meen ik, Hong Kong, maar wel met een officiële EU erkenning.
De 2,4 GHz Modelbesturingsband is geen amateurband en valt dus niet onder de regels voor zelfbouw door (en daar zit ook nog het volgende addertje onder het gras) gecertificeerde amateurs. Echte zendamateurs dus en niet van die piraten die zich in het 27MHz tijdperk valselijk de naam "zendamateurs" toe eigenden.

Maar als de door Bram genoemde 4 in1 module, in de LBT uitvoering, een echte conformiteitsverklaring heeft is er uiteraard geen enkel bezwaar deze te gebruiken.

Ga er wel vanuit dat de grootste groep verkrijgbare modules zoiets niet heeft en je, in geval van pech, in de grootste problemen kan brengen.
 
..... De 2,4 GHz Modelbesturingsband is geen amateurband en valt dus niet onder de regels voor zelfbouw door (en daar zit ook nog het volgende addertje onder het gras) gecertificeerde amateurs. Echte zendamateurs dus en niet van die piraten die zich in het 27MHz tijdperk valselijk de naam "zendamateurs" toe eigenden. .....
Dat is blijkbaar toch veranderd want ik heb deze vraag vorige week gesteld aan de RDI, de overheid dus.
Mijn vraag was of zelfbouw van apparatuur voor modelbesturing was toegestaan of niet. Hieronder het antwoord dat ik op 13-11-2023 kreeg.

Beste heer Grundmann,

Het zelfbouwen van een modelbesturingszender voor eigen gebruik is wel toegestaan.
Er zijn echter wel voorwaarden aan.
Zo moet het apparaat voldoen aan de eisen van de Radioapparatenrichtlijn om vergunningsvrij gebruikt te mogen worden.
(zie artikel 2 lid 3 van de Regeling gebruik van frequentieruimte zonder vergunning en zonder meldingsplicht 2016)

Omdat het apparaat voor eigen gebruik is en niet op de markt wordt gebracht is de CE markering niet nodig maar de bouwer moet wel zorgen dat het apparaat geen storing veroorzaakt, in voldoende mate immuun voor stoorsignalen, veilig is en efficient gebruik maakt van het spectrum.

Uiteraard moet het apparaat werken binnen de parameters voor vergunningsvrij gebruik zoals opgegeven in de bovengenoemde regeling.

Vriendelijke groet
(naam verwijderd)
Specialist Markttoegang
 
Laatst bewerkt:
Mooi! Is dat ook opgehelderd.

Maar ik mag aannnemen dat met zelfbouw dan ook zelfbouw wordt bedoeld en niet het samenstellen van een zender uit verschillende delen, waaronder complete modules?
Het zou een beetje inconsequent zijn als daar ineens niet dezelfde regels voor gelden als voor complete fabrieksapparatuur.
 
..... Maar ik mag aannnemen dat met zelfbouw dan ook zelfbouw wordt bedoeld en niet het samenstellen van een zender uit verschillende delen .....
Dat geld voor alle apparatuur dus ook al dan niet volledige zelfbouw. Als je die apparatuur wilt gebruiken moet die apparatuur aan alle gestelde eisen en voorwaarden voldoen.
Let ook op de opmerking "voor eigen gebruik".
 
Hallo . Ik heb een vraag over mijn in en opgebouwde Jeti en wel over de Jetibox.
Als ik bijvoorbeeld naar mijn mui spanning en stroom meter ga van de telemetrie op de jetibox en wil dan weer terug naar bv de ontvanger gaat dat niet. Ik moet dan eerst de zender uitzetten en weer aan om dan naar rechts te scrolen naar de ontvanger.
Of kan het ook op een andere manier zonder de zender uit te zetten.
Gr Hans
20231207_214939.jpg
20231207_214901.jpg
20231207_215014.jpg
 
Ik ben er achter hoe terug te gaan van bijvoorbeeld de telemetrie naar ontvanger. Het naar boven knopje langer vast houden. Totdat hij door springt. Werkt nu prima heb een tweede MUI 50 voor in mijn Tromp en werkt geweldig. Kan nu onder het waren de accuspanning, stroom, gevaren tijd, verbruikt stroom, ontvangst in de boot van de zender meten wel niet allemaal tegelijk maar toch.
En geen storingen meer.
Ben heel tevreden hiermee.
Gr Hans
 
Back
Top