scratch build monohull "zipper"

hallo allemaal,

de plannen zijn gewijzigd door advies van de meer ervaren bouwers. het wordt een monohull, ontwerp van American Model Yachting Association, met dank aan pendelaar.


Code:
Na een poging gedaan te hebben tot het bouwen van een tank zonder enige voorbereiding, en dus ook niet echt gelukt is, ga ik proberen een zeilcatamaran te bouwen alleen dan met een betere voorbereiding. Ik heb mijn inspiratie van [URL="http://www.rclandsailing.com/catamaran/construction.html#photo"]deze site[/URL] gehaald. Ik heb nog niet echt veel ervaring met zeilboten maar ik denk dat met een beetje hulp van jullie het wel moet goed komen. Het bouwen is denk ik een grotere uitdaging dan het zeilen, aangezien ik een beetje ervaring heb met 1:1 zeilen.
 
Ik heb laatst de bekende "wiesel" gemaakt om ook een beetje in te komen in de botenbouw:cool:
 
Ik ben al begonnen met het tekenen van de romp e.d. De lengte wordt 60cm alleen ik ben nog niet helemaal uit over de breedte. Iemand suggesties?
 
hier een aantal tekeningen:
Code:
[URL="http://imageshack.us/photo/my-images/824/1003257j.jpg/"][IMG]http://img824.imageshack.us/img824/3190/1003257j.jpg[/IMG][/URL] 
de spanten die grofweg zijn getekent.
 
[URL="http://imageshack.us/photo/my-images/707/1003256q.jpg/"][IMG]http://img707.imageshack.us/img707/601/1003256q.jpg[/IMG][/URL]
Uploaded with [URL="http://imageshack.us/"]ImageShack.us[/URL]
de zijaanzicht en bovenaanzicht op ware grote.
 
[URL="http://imageshack.us/photo/my-images/847/1003258g.jpg/"][IMG]http://img847.imageshack.us/img847/2319/1003258g.jpg[/IMG][/URL]
Uploaded with [URL="http://imageshack.us/"]ImageShack.us[/URL]
reacties welkom!
 
Laatst bewerkt:
Ik heb altijd begrepen dat je voor een catamaran en een trimaran zo groot mogelijk dient te bouwen wil deze niet bij de minste wind op één oor liggen.
Dus dan zou 60 cm te klein zijn en zo maar een rompje tekenen is ook niet slim. Zit je dan goed met de vaareigenschappen, dat zul je toch moeten berekenen of je moet echt via plan gaan bouwen zoals hierboven door rexonamen is beschreven. Uiteindelijk kom je dan wellicht dit tegen:
http://www.rc-network.de/forum/showthread.php/192986-Baubericht-Mini40-KAT/page15
Heb je even wat leesvoer, maar als dit je eerste project is dan zou ik nog even nadenken en afvragen of dit niet te hoog gegrepen is.
Opletten dat je hierdoor ook dit project, na je tank, ook halverwege gaat verlaten en dat zou zonde zijn.
Waarom maak je geen gebruik van de volgende link en bouw eerst eens een mono.
American Model Yachting Association

meer dan 60 pagina's met uitleg en diverse tekeningen die je zo kunt overnemen.
Dan kun je het ook tot een goed einde brengen en blijft het leuk, zou echt jammer zijn van het geld en de tijd als later blijkt dat een multihull te hoog gegrepen is. Wellicht dat het in elkaar knutselen wel lukt maar het moet ook nog zeilen.
Nogmaals, probeer eens wat eenvoudiger, hoe leuk een multihull ook kan zijn.

Pendelaar
 
Laatst bewerkt:
60 cm lengte is (te) klein voor een goed zeilende Cat. (ervaring)
Gaat te snel op de kop. Een monohull heeft een kielgewicht en kan daardoor ook op kleinere schaal, goed zeilen.
Een Cat heeft dat niet.
Daarom heeft, bij een 1:1 Cat, de bemanning het veel drukker met "mobiel ballast zijn" dan bij een monohull.
Bij een schaalmodel heb je die mobiele ballast niet.
Gevolg: vrij vaak zwemmen....:(
 
Òf, je creëert een mobiele ballast, lees: stand-in voor bemanning.

Ja hoor , deze jongen is 17j en heeft al een misser gehad ,en dan kom jij met dit , sjonge sjonge , het is geen bouwpaket waar hij aan begint , hij heeft alleen wat aan goede raad ,wat voor hem het beste is ,als je dit goed gaat doen kost het behoorlijk tijd en geld , maarja jij weet het (beter) , laat hem nou gewoon eerst iets maken wat zeilt en dan kan hij altijd verder kijken ,

gr Rexonamen

ps ben zelf met een project bezig ook een bootje (2,5jaar) werk , ach gaat vanzelf .
 
Inderdaad, een cat is een hele uitdaging.

Als je snel wilt zeilen is een Footy misschien iets voor je?
Kijk maar eens op de plans pagina. Mocht het je te klein zijn, je zou alles met 2 kunnen vermenigvuldigen. Dan zit je op zo'n 60 cm.

Wim
 
bedankt allemaal voor jullie reacties, ik begin nu wel te twijfelen of ik nu wel een cat moet gaan maken. misschien dat het ook wel handig is om eerst met een mono te beginnen gezien mijn ervaring. ik had er ook wel naar gezocht alleen ik dacht juist dat een cat meer stabieler zou zijn, maar blijkbaar is dat niet zo.
 
@pendelaar
bedankt voor de link van de mono, ik denk dat ik toch begin met een mono. ik heb nu de "zipper" bekeken en dit leek mij toch een mooi en redelijk simpele boot. wat denken jullie hiervan?

gezien jullie reacties over de cat, heb ik toch te weinig ervaring om een cat te bouwen en te varen.
 
De Zipper is een leuke en goede keuze.
Start met een stevige bouwplank van bijvoorbeeld MDF van 16-18 mm dik met een lengte van 1.5 meter en een breedte van ongeveer 40-50 cm.
Spanten die 1:1 worden weergegeven meerdere malen printen, uitknippen en met een spuitbuisje fotolijm op MDF 6 mm plakken en uitzagen. Uitzagen secuur laten verlopen.
Neem hier de tijd voor. Kopse kanten van de spanten met tape afplakken en volgens tekening op de bouwplank plaatsen.

Hierna rust nemen, dag 1 zit er dan op. En er volgen nog meerdere dagen van bijvoorbeeld balsa latjes plakken.

Ik loop al vooruit............laat maar eens horen wat de keuze gaat worden.


Pendelaar.
 
dankje wel, deze werkwijze had ik ook in gedachten, dus de spanten van 6mm mdf, wordt dat niet te zwaar?

ps. hoe wijzig ik de titel?
 
Laatst bewerkt:
De spanten dien je ook af te plakken met plastic tape zodat de te gebruiken balsalatjes niet aan de spanten wordt verlijmd. Zo kun je later na gebruik van epoxy de romp los halen van de spanten. Vaak laat men het eerste spant en laatste spant zitten of we plaatsen deze later terug.
Tip: gebruik balsa van 2.5 - 3 mm dik en koop een balsasnijder om zelf latjes te maken.
Je kunt ook latjes zo kopen maar is duurder. Maak of koop de latjes niet te breed, max 4 - 5 mm zodat ze de ronding van de spanten mooi kunnen volgen en scheelt straks schuurwerk.
En verder even de 60 bladzijden van de link doorakkeren.

En we zijn uiteraard benieuwd naar de foto's en wellicht kunnen we dan nog wat tips geven.


Pendelaar
 
De bouwmethode die hierboven door Pendelaar is beschreven, heb ik ook gebruikt voor m'n Alinghi. Voor een stap-voor-stap bouwverslag met foto's moet je hier maar eens kijken --> bouwverslag-alinghi-sui-64-a

Hier zie je erg duidelijk dat ik een aantal spanten (op de foto's blank hout met opengemaakte structuur) vastlijm op de latjes en deze blijven ook in de romp als structurele versteviging op de plaatsen waar grote krachten op de romp komen (oa aan de aanzet van de kiel en het roer)

De overige spanten, op de foto's te herkennen aan het opgekleefde papier, worden dan met plakband bedekt en worden achteraf verwijderd.

Zo bouw je een erg lichte romp, die toch erg stevig is waar nodig
 
Laatst bewerkt door een moderator:
oke dankjewel, ik had intussen al gelezen dat je de spanten er weer tussen weg moest halen.

ja dat bouwverslag heb ik al gelezen, ziet er erg mooi uit, en heb er weer iets van geleerd voor mijn eigen boot.

ik ga vanmiddag hout halen en dan beginnen met de bouw.
 
hierbij dan het begin van de bouw, zojuist hout opgehaald voor de spanten en bouwplank, 6 en 18mm mdf. bouwplank is 140x40cm.

de spanten geprint, geknipt en geplakt:p


de bouwplank in mijn hobbyschuur.

Uploaded with ImageShack.us

nog even een vraagje, de spanten schroef je op de bouwplank vast zodat je de romp er later af kan halen maar hoe zit het met de spanten die in de romp blijven zitten, moet je die er eerst uithalen en later er weer in lijmen of is hier een andere methode voor?
 
Ik laat altijd de MDF spanten op de bouwplank zitten.
Ik heb dus een lege romp van balsa, glasweefsel en epoxy.
Ik zet dan later enkele spanten terug, vaak de middelste zodat ik daar ook wat aan heb voor de montage van de kielkast en ophanging van de zeilwinch en roerservo.
Op de hoogte van de kielkast wat extra glasweefsel, komen bij het zeilen enorme krachten op.
Die spanten kun je maken van balsa, carbonweefsel of glasweefsel met epoxy (samengeperst). MOgelijkheden te over.
Je gaat overigens als een speer maar bedenk dat het aanbrengen van balsa een secuur werkje is. Hoe netter aangebracht des te meer profijt naderhand met schuren.
Ik gebruik altijd wat dikkere secondenlijm. Let op: ook niet teveel, maar enkele puntjes daar als je de romp hebt bekleed dat moet je eerst even wat schuren. Dus voor aanbrengen van het glasweefsel en epoxy. Balsa is zacht maar op de plaatsen van de lijm is deze weer wat harder. Dus je hebt een zacht gedeelte en een hard gedeelte en daar moet je even rekening mee houden bij de eerste schuurgang. Je wilt vanaf het begin een zo mooi mogelijke romp verkrijgen.
Neem echt de tijd voor het aanbrenegen van de balsastrips, 1 maal rechts, 1 maal links, 1 maal rechts en dan weer aan de linkerzijde. Niet eerst 1 zijde bekleden. Gevolg dan een kromme romp.

Geduld geduld geduld is het advies.


Nogmaals: probeer die 60 bladzijden eens door te nemen, veel nuttige tips.

En met vragen: je weet ons te vinden.

Edit: mooie hobbyruimte.

Edit edit: www.sailsetc.com (even om te dromen....)



Succes

Pendelaar
 
Laatst bewerkt:
Je spanten langs de onderzijde van je bouwplank vastschroeven, dan kan je deze losmaken en daarna 1 voor 1 uit je romp verwijderen ;)
 
ik heb nu de spanten op de bouwplank geschroeft, zoals ISOLA2 al zij heb ik het via de onderkant van de bouwplank vast geschroeft zodat ik ze één voor één lost kan halen.

foto's:







reacties welkom!.


edit: ga vanaf vrijdag een week op vakantie dus ik kan eerst een week niet verder.
 
Back
Top