Scratch built Slingsby King Kite 1/4

Dankjewel voor het positieve commentaar!

Het in elkaar zetten van de andere vleugel ging vlot en ik kon ze op de romp passen. Toen kwam ik erachter dat ik een stomme fout had gemaakt. Ik had de V-stelling van de vleugelpen rechtstreeks op de bouwplank overgebracht en dat moet natuurlijk de helft zijn, stom!

Dat was even flink balen, maar even later dacht ik; beter nu dan veel later in de bouw. Dus ik heb de topligger op twee plaatsen doorgezaagd (even slikken)
IMG_2559.JPG

en met mijn powerfile heb ik beide zijden 1 op 10 afgeschuind.
IMG_2560.JPG

Ik heb de hoek in de bouwplank ook veranderd (nu uitgebreid gecontroleerd!) . Daarna heb ik twee 1X10mm latten onder de bovenligger gelijmd, om zo weer een stabiele situatie te krijgen .
IMG_2561.JPG
IMG_2562.JPG

De onderligger kon ik vrij makkelijk buigen. Nu kon ik 4 stukken 2x10 mm vuren pas maken en deze weer in de ligger lijmen met 24h epoxy met houtstof als vulmiddel.
IMG_2565.JPG
IMG_2566.JPG
.
Links in de lijmklemmen en rechts geschuurd.
Zo, nu ziet The King Kite er tenminste goed uit, een paar foto's in de tuin.
IMG_2567.JPG
IMG_2568.JPG
IMG_2570.JPG


IMG_2572.JPG


Vincent
 
Laatst bewerkt:
Nu de basisstructuur van de vleugels klaar was, was het tijd voor de rolroeren en flaps. Eerst de rolroeren. Tussen de tekening en de foto’s vond ik verschillen,

vleugel KK.jpg


Op de tekening lijkt het rolroer zelfs uit twee gedeeltes te bestaan, waar op de foto niets van terug te vinden is. Ik besloot daarom het rolroer niet te delen. Nog een probleem was dat het rolroer aan beide zijdes “ingesloten” was. Ik koos daarom voor dezelfde scharnieren als het stabilo. Het rolroer blijft verwijderbaar. Met behulp van een gebogen stripje kan je alle scharnieren tegelijk ontgrendelen, het rolroer plaatsen, en dan de stripjes weghalen.

IMG_2599.JPG


Toen ik het rolroer van de vleugel had losgezaagd realiseerde ik mij hoe lang en smal het was, 115cm lang en 4.5cm breed

.
IMG_2583.JPG


De profiel keuze hielp ook niet mee, helaas. Het rolroer was daardoor ook maar 6-7mm dik. Ik raakte er ook van overtuigd dat ik het rolroer op twee plaatsen moest besturen en kon gelukkig net nog een extra servo kwijt. De balsa ribben in het rolroer waren akelig dun en kwetsbaar. Daarom verving ik de balsa ribben door 2mm massief vuren, om en om zodat ik de maatvoering behield.

IMG_2584.JPG
IMG_2590.JPG


Voor de neus (en D-box) van het rolroer wilde ik een triplex kokertje maken. Met kokend water boog ik U profielen van 0.6 triplex om een 6mm buis en liet ze drogen. Ik schoof het rolroer skelet in dit profiel en klemde dat met een lat op een plaat vast. Zowel de lat als de plank had ik met tape beplakt, om geen hechting met lijm te krijgen. Ook bouwde ik wat verdraaiing in.
Ik zette de plank overeind

IMG_2577.JPG


en druppelde dunne cyano tussen het ribben skelet en het triplex U profiel. Zo, nu had ik een veel steviger geheel. Ik bouwde de achterlijst verder op met 0.6mm triplex en met een zaag, mes en schuurstrips bracht ik
IMG_2592.JPG


het U profiel en de achterlijst in model. Toen nog capstrips
IMG_2598.JPG

en het rolroer was in ruwbouw klaar.

Vincent
 
Laatst bewerkt:
Respect. wat een klus die d-box in model zagen! Elke keer zaagje los en weer vast? En niet door de tussenrib heenzagen?
 
Inderdaad, elke keer het zaagje los (en vast). Omdat het triplex doorloopt over de ribben wordt het rolroer echt torsiestijf. De achterlijst heb ik ook ingezaagd (weer los&vast) maar ik durf de achterlijst niet zo smal als de echte te maken, het moet bruikbaar blijven.
 
Om te beginnen, hartelijk bedankt voor jullie plezierige commentaar!

Nadat ik het tweede rolroer had gebouwd, ging ik verder met de flaps. Deze zijn veel korter (56cm) dan de rolroeren en geheel ingedekt. Ze zijn nog dunner dan de rolroeren, nog geen 6mm dik. Mede daarom vond ik het verstandig om de indekking uit èèn stuk te maken, Ik heb een strook van 9cm 0.6 triplex, dubbelgebogen om een 6mm ronde staaf met behulp van overgietend kokend water , op dit You Tube filmpje iets vergelikbaars
daarna goed ingeklemd en laten drogen
IMG_2617.JPG

Op deze foto ligt ook de ruggengraat van de flap, bestaand uit de ribben, hoofdligger, achterlijst met balsa opvul strookjes. Het is een erg slap skeletje. Door dit skeletje in het dubbelgevouwen triplex te steken, kon ik het triplex aftekenen, snijden en schuren om het tegen de bestaande triplex achterlijst aan te laten sluiten
IMG_2622.JPG

de onderkant met PVA insmeren

IMG_2623.JPG


en klemmen met een 10X 10 mm lat, een strook 4mm triplex en grote lijmklemmen.
IMG_2624.JPG

Na het drogen van de lijm kon ik het triplex “open” vouwen en boorde ik van binnenuit 1mm "pilot" gaatjes zodat ik wist waarvoor de openingen bij de scharnieren en rudderhorntje moesten komen.

IMG_2625.JPG

Daarna kon ik de bovenkant van de ribben met lijm insmeren en het geheel dichtklemmen, net als eerder.
Nu was het een mooie stijve en lichte flap geworden, dat viel mee!
IMG_2626.JPG

Toen nog de openingen voor de scharnieren met een klein freesje gemaakt en na wat aanpassingen pasten ze gelukkig netjes in de vleugel.
IMG_2628.JPG

De flaps kunnen, net als de full size zwever, tot een graad of 70 uitgezet worden.
Nu is de naad tussen de bestaande triplex achterlijst en de indekking goed te zien, wel de onderkant gelukkig.

Vincent.
 
De bediening van de ailerons en flaps wilde ik simpel houden, dit keer niet met pull/pull draden, zoals bij de Gull. De pull/pull kabels in de vleugels zijn wel mooi, maar wegen wat meer en er is wat meer frictie wat niet goed voor de precisie is, helaas. Ik dacht een trek/drukstang aan de onderkant te maken en een dummy bediening aan de bovenkant. Jammer genoeg kon ik niet uitpluizen hoe de flaps werden bediend, dus hiervoor koos ik ook een trek-drukstang aan de onderkant van vleugel. Aan de hand van een foto van de King Kite probeerde ik een inschatting van de grootte van de rudderhorntjes te maken.
IMG_2173.JPG

Ik kwam op erg kleine horntjes uit, ik tekende ze maar twee maal te groot (met de hand..)
IMG_2651.JPG


Adri was zo vriendelijk een flink aantal te frezen. Na montage leek het formaat aardig te kloppen.
IMG_2635.JPG

Ik maakte eerst de dummy bediening aan de bovenkant van de vleugel uit 0.8mm staaldraad, met een niet functioneel klemmetje
IMG_2633.JPG
IMG_2634.JPG

Dit stangetje kan in een plastic buisje vrij bewegen. De functionerende trek/drukstang maakte ik van een M2 draadeind met kwiklinks
IMG_2636.JPG
IMG_2639.JPG

Om het rolroer te verwijderen (voor het bekleden) ontkoppel ik de kwiklinks, ontgrendel de scharnierpennen en dan kan ik het rolroer met dummy stangetjes en al losmaken.

De flaps hebben alleen een trek drukstang aan de onderkant
IMG_2662.JPG
IMG_2663.JPG

deze maakte ik van 1mm staaldraad met een geleidingsbuisje tegen het uitbuigen. Na het nodig soldeerwerk aan de bedrading bleek het prima te functioneren.

Vincent
 
Komt wel mooi hout overheen! Alleen de rolroeren worden transparant.
Het gewicht lijkt nog steeds binnen de perken te blijven, weegt nu 2900gr incl rc en accu en als dat op 4- 4,5 kg uitkomt hoop ik dat ik er echt thermiek mee kan vliegen. Ben benieuwd!

Vincent.
 
Het vloeistuk van de vleugel naar de romp moest gemaakt worden. In het origineel was er een opening tussen de vleugel en de romp van een centimeter of 10, net groot genoeg om de vleugels te monteren. Na montage ging hier een strook triplex overheen,
Schermopname (160).png

Ik wilde dit ook zo maken, op deze manier zie je nooit een spleet, leek mij wel mooi.
In het vloeistuk moet de draad van het triplex in de lengte richting van de vleugel lopen en dus dwars op de draad worden gebogen. Op de video is dit goed te zien
https://www.youtube.com/ watch?v=jUQsl1iIyj8
Na het buigen laat ik het triplex drogen, snij 1 kant af (die was nodig voor het buigen)
IMG_2689.JPG

en zaag er dan stukjes van af. Ik begon bij de voorlijst, smalle stukjes
IMG_2681.JPG
afgeschuind met een Proxxon powerfile,
IMG_2686.JPG

waarmee je juist die piepkleine stukjes subtiel mee kan vormen. Ze worden met dikke cyano op de eindrib en romp gelijmd
IMG_2680.JPG

Waar de kromming in de eindrib minder wordt, neem ik ook langere stukjes
IMG_2685.JPG


IMG_2687.JPG

. Met een lange schroevendraaier o.i.d. houd ik de stukjes op hun plaats
IMG_2692.JPG

Het gaat ook weleens mis en dan moet ik er en stukje uitsnijden Tenslotte het vloeistuk in ruwbouw er zo uit.
IMG_2699.JPG


Hieronder ook de opening tussen vleugel en romp, die met een afneembare triplex strook wordt afgedicht (komt later, eerst de vleugel indekken)
IMG_2703.JPG


Vincent
 
Het indekken van de vleugel.

Het indekken van de D box vind ik lastig. Het lijmen door halfopgedroogde PVA met een folieboutje vast te zetten vond ik wel plezierig, maar het lukte mij niet het triplex met water en een foliebout scherp genoeg te buigen. Dit komt ook door het profiel, dat heeft een scherpe neus. Een bijkomend probleempje is dat de panelen telkens scheef moeten zijn om de naad evenwijdig met de langsas te houden. Daarom probeerde ik de panelen eerst voor te buigen met kokend water, net als bij de rolroeren en liet ze daarna drogen.
IMG_2708.JPG

IMG_2709.JPG

Hierna maakte ik ze pas en schuurde er een bevel (schuine kant) aan
IMG_2713.JPG

Om geen kramp in mijn vingers te krijgen, bedacht ik een hulpstuk, een dun aluminium profiel, met een lijmklem vastgezet aan het werkblad en bekleed met schuurpapier als anti slip.
IMG_2714.JPG

Beide te lijmen oppervlakken smeerde ik in met PVA
IMG_2715.JPG

IMG_2716.JPG

Hier moet ik de lijm nog uitstrijken.
Na drogen bracht ik zo’n paneel op zijn plek, het is nog steeds te schuiven en verwarmde ik het met een folieboutje waardoor het vast zat Dit bleek prima te werken, en de vleugels schoten goed op.
IMG_2722.JPG

Ook de meeuwenknik lukte met smalle panelen.
IMG_2732.JPG


IMG_2731.JPG

Op deze manier viel het indekken mee en het begint op vleugels te lijken.

Vincent
 

Bijlagen

  • IMG_2720.JPG
    IMG_2720.JPG
    57 KB · Weergaven: 143
De vleugels worden geheel ingedekt. Weer een boel panelen, gelijmd met dezelfde techniek, gedroogde PVA en met een folieboutje vastgezet.
IMG_2736.JPG

IMG_2737.JPG

IMG_2738.JPG

Ik heb wat twijfels hoe dat op de balsa ribben hecht, ik denk dat ik daar 2X PVA op moet aanbrengen, nu de vleugel nog “open” is, kan ik nog wat extra lijm aan brengen, maar als straks de bovenkant erop gaat kan dat niet meer. Toen ik dichter bij de vleugeltip kwam, kwam ik erachter dat er nog een extra draaipunt voor het rolroer nodig was. Eerst een te groot gat geboord en toen een epoxy lager plaatje op de rib gelijmd

IMG_2739.JPG



IMG_2740.JPG

IMG_2741.JPG

Met een lange lat (met schuurpapier) schuurde ik de kopse kant van de indekking strak

IMG_2742.JPG

IMG_2743.JPG

IMG_2745.JPG

Door de indekking ziet de vleugel er robuust uit !,.

Vincent
 
Laatst bewerkt:
De bovenkant van de vleugel ingedekt en ik heb nu de balsa ribben een keer voorgestreken met PVA, dat lijkt beter te werken.
IMG_2750.JPG

IMG_2751.JPG

IMG_2752.JPG

Hierna moest ik de achterkant van de indekking inkorten voor de rolroeren en flaps. Ik had overigens al eerst de onderdekking ingekort voor ik de bovenindekking aanbracht. Dat deed ik door een paar 1mm pilotgaatjes gelijk met de scharnierpennen te boren en daarlangs het triplex door te snijden. Uiteraard was er nog het nodige schuurwerk. Daarna hetzelfde toen de bovenindekking erop gelijmd was.
IMG_2753.JPG

De rolroeren en flaps blijven demonteerbaar net als dat van het stabilo
IMG_2260.JPG

IMG_2262.JPG

Even aan gesloten om te zien of alles goed werkte, wat het gelukkig deed.
IMG_2754.JPG

IMG_2755.JPG





De vleugels zijn nu in ruwbouw klaar en wegen 936 en 942 gram.

Vincent
 
De aansluiting van de vleugel aan de romp is wat anders dan dat ik gewend ben. In de echte zwever zit er een spleet tussen romp en vleugel om bij de montage pennen te komen.
Schermopname (158).png

Dit wordt afgedekt met een gebogen strook triplex
Schermopname (156).png

King-Kite-3.jpg

Ik heb dit proberen na te maken, de vleugel van mijn model schuift over de vierkante glasepoxy vleugelverbinder en wordt met een nylon M3 boutje geborgd in triplex lippen aan de romp en vleugel.
IMG_2801.JPG

Ik maakte een hulpstuk bestaand uit 2 ribben (gelijk aan de wortelrib). Hierop heb ik triplex met twee rijen 3mm gaten geklemd.
IMG_2642.JPG

IMG_2643.JPG

Aan de binnenkant eerst 2mm balsa en nogmaals een strook triplex in gebogen. Terwijl ik met een paar vingers het binnenste triplex op z’n plek hield, heb ik dunne cyano door de gaten op het balsa laten lopen.
IMG_2646.JPG

Zo maakte ik een neusstuk en twee stukken tot aan de achterlijst . Daarna lijmde ik de drie stukken aan elkaar en zaagde het in de lengte door. Bij de achterlijst lijmde ik er magneetjes in om hem te borgen
IMG_2807.JPG

Dit stuk past precies in de opening en hier overheen lijmde ik 5mm bredere stroken die net over de vleugel en het vloeistuk van de romp passen. Je schuift het over de vleugel
IMG_2804.JPG

en klikt de magneten vast
IMG_2806.JPG

Tot mijn opluchting werd het zo visueel een geheel.

Vincent
 
De piloot is erg goed zichtbaar, leuk om daar iets van te maken. Mijn zuster wilde de kleren maken, maar dan moet ik wel een figuur hebben. Ik heb mijn eigen maten maar gebruikt (een beetje gefotoshopt….) en van 10mm balsa de onderdelen gemaakt
IMG_2757.JPG

De ellebogen en knieën heb ik voorzien van Hobart scharnieren
IMG_2760.JPG

de heup en schouders heb ik met met shockkoord vastgezet
IMG_2762.JPG

Op deze manier krijg je figuur die op een natuurlijke manier in model kan worden gebracht.
IMG_2759.JPG

De balsa laarzen heb ik een stuk M2 draadeind in gelijmd, dat in een plastic buisje (besturingsspul) in het onderbeen past.
IMG_2761.JPG

Een klein bochtje in het M2 draadeind zorgt voor wat frictie, gewoon voorzichtig een pietsie buigen. De handen komen met 1mm koperdraad in de armen en het hoofd met 10mm beuken in de borstkas. Handen, voeten en hoofd blijven demontabel, veel makkelijker om hem in zijn kleren te krijgen.
Zo, nu kon mijn zuster aan de kleren beginnen en ik aan het hoofd, dat maakte ik van sculpey (een soort kleiachtige kunststof, die bij 140gr gebakken wordt) het hoofd. Deze tutorial geeft prachtig uitleg hierover, wel een geduldwerkje


Ik begin met beuken rond 10mm, prop aluminium folie eromheen (de kop mag niet massief zijn, kan hij barsten met bakken) en dan bouw ik het hoofd uit laagjes op
Schermopname (13).png

Schermopname (14).png

IMG_2766.JPG

Daar ben ik wel even mee bezig, maar het is leuk werk en het begint ergens op te lijken.
IMG_2768.JPG

IMG_2769.JPG

Nog niet af, maar het begin is er.

Vincent
 
Back
Top