Spinning Birdy bouwverslag *crash!!!*

Discussie in 'HLG/DLG/F3K' gestart door jesse, 16 mrt 2009.

 1. Alex Hoekstra

  Alex Hoekstra

  Lid geworden:
  26 dec 2006
  Berichten:
  1.542
  Locatie:
  Hurdegaryp
  Als ik mij niet vergis gebruik jij geen up preset tijdens de eerste seconde van de worp.
  Dat betekend dat jij je model iets up moet gaan trekken tijdens de worp waarbij je je rug iets hol trekt. Zelf gooi ik mijn model richting horizon en dus volledig vlak met de grond. De preset zorgt er voor dat het model stijl omhoog gaat. Op deze manier belast ik mijn rug veel minder en kan ik meer kracht kwijt in de worp. Tot begin verleden jaar heb ik ook zonder preset gegooid en voelde ik mijn rug af en toe ook. Nu totaal niet meer.
   
 2. Loet Wakkerman

  Loet Wakkerman

  Lid geworden:
  8 jan 2006
  Berichten:
  2.969
  Locatie:
  Huissen
  Beetje Offline,

  Ik belandde bij de fysiotherapeut niet vanwege rugklachten maar voor iets anders. Die klacht bleek niet met fysio te verhelpen maar er werd wel en passant geconstateerd dat ik een aantal wervels had die aan elkaar vast zaten. Dus toen ben ik maar voor die "klacht" behandeld. Het leek me handig om het bekende Youtube-filmpje te laten zien ([URL=" - DLG Launch techniek[/URL]). Het viel haar (de therapeute) op dat ik veel vanuit de rug gooi maar verder zou moeten kunnen doordraaien (opwinden of hoe we het noemen). Nu mijn wervels los zijn kan ik meer doordraaien. Dus een langere weg om te versnellen. Kan ik die nog omzetten in meer snelheid dan ben ik helemaal tevreden.
  Om kort te gaan: voor rugpijn kwam ik niet bij haar terecht, ik ga er wel met rugpijn vandaan.:D

  Loet
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
 3. jorn

  jorn

  Lid geworden:
  6 nov 2008
  Berichten:
  1.318
  Locatie:
  Leeuwarden
  Ik gooi ook vrij vlak richting de horizon, gebruik geen preset, maar tot nu toe stijgt mijn SB dan vanzelf behoorlijk hoog weg. Behalve die ene keer dat ik de nylon boutjes dol had gedraaid en het rompje met een sierlijke speerworp in het riet verdween natuurlijk :) .
   
 4. Berrie

  Berrie

  Lid geworden:
  9 feb 2004
  Berichten:
  4.213
  Locatie:
  Schoonhoven
  In welke fase van de worp heb je de preset "aan"? Is dat tijdens de hele worp? Of alleen een fractie van een seconde als je het model loslaat?
   
 5. Flying Davy

  Flying Davy

  Lid geworden:
  20 jul 2006
  Berichten:
  738
  Locatie:
  Vleuten
  Voor zover ik weet gebruikt Jesse een preset zodat je tijdens de worp je handen vrij hebt om te werpen en het model zelf het eerste gedeelte van de vlucht dus. Eenmaal op hoogte schakelaar om en naar flight mode.

  Net heeft Jesse weer eventjes gevlogen nog vlak voor het donker werd.
  Helaas moet er nu wel gerepareerd worden. Ik was mee om te filmen en wat er nou fout ging zijn we nog niet helemaal zeker van(zelfs niet na 20 keer de beelden bekeken te hebben) maar Jesse mag zelf zn verhaal hier doen verder. Hij stond aan de knuppels dus weet het beste wat er gebeurde.
   
 6. Alex Hoekstra

  Alex Hoekstra

  Lid geworden:
  26 dec 2006
  Berichten:
  1.542
  Locatie:
  Hurdegaryp

  Alleen een fractie van een seconde als je het model loslaat. Met deze preset geef ik ook iets rechts richting en gaan mijn flaps een paar mm naar beneden. Als het model stijl omhoog gaat word de zelfverende schakelaar losgelaten en staat alles in speedstand de rest van de start. Pas na het vlakleggen gaat hij in de neutraal.
   
 7. jesse

  jesse

  Lid geworden:
  25 jun 2006
  Berichten:
  1.153
  Locatie:
  Groot Ammers
  tsja, het is alweer ff geleden dat ik wat gepost heb maar nu moet het er dan toch maar van komen.
  Vorige week ging zacht uitgedrukt "ff niet zo lekker"

  Samen met mijn broer ff naar het veld geweest, hij zou een stukje filmen, dat heeft hij ook gedaan (nog bedankt daarvoor) maar dat filmpje plaats ik hier niet, ik ben het zat om er naar te kijken...

  Er stond een lekker briesje, maar achteraf misschien nét iets teveel voor mijn vliegervaring met de spinning birdy.
  Al moet ik wel zeggen dat ik de dag ervoor ook met ongeveer dezelfde wind heb gevlogen en dat ging prima, maar dat was op een andere locatie, en op mijn "eigen" veldje was het op een of andere manier véél turbulenter.

  afijn... na een paar keer gegooid te hebben wilde ik de birdy neer zetten echter had ik hem een flink eind voor me uit gevlogen maar ik dacht dat ik nog wel genoeg hoogte had om hem met de kont in de wind te keren en zo terug te vliegen.
  Dat bleek dus niet te gaan en hij plantte zich met zijn neus in het gras, jammer genoeg niet rechtuit maar precies in de bocht.
  Het klonk als een vrij ongunstige landing maar na alles goed nagekeken te hebben kon ik niets bijzonders ontdekken, dus hup, vingers achter de werpstift en omhoog....dacht ik :(
  Ik neem een aanloop, begin de draai, draai door, leg de birdy recht in de wind en met dat ik loslaat hoor ik kkkkgggraaaak !!! :?
  En ik zie de romp rechtuit gaan en de vleugel dwarrelt recht voor mijn neus naar beneden.
  Mijn wereld stond even 2 seconden stil... (lekker dramatisch geschreven he ;))

  resultaat:
  [​IMG][​IMG]
  [​IMG]

  De totale schade:
  Romp in 3 stukken
  Stuk uit de achterlijst van de vleugel gescheurd, gelukkig heel erg beperkt.
  Roerhoorntje uit het hoogteroer getrokken
  Stuurkabeltje gebroken
  1 servo kapot
  1 gekrengt ego.

  Thuis gekomen heb ik allereerst alles maar eens in de schuur neergelegd om er vervolgens een dag niet naar om te kijken.
  De volgende dag ben ik nog eens goed naar de brokstukken gaan kijken en besefte dat het niet zo verschrikkelijk was als ik in eerste instantie dacht en ben dan ook direct begonnen met "Operatie Spinning Birdy"
  De romp zit alweer van voor tot achter in de lijm, echter mis ik een foto dus hier moeten jullie het mee doen.
  [​IMG]

  Het gat in de achterlijst heb ik netjes recht gesneden zodat het makkelijk op te vullen is met 2 stukjes balsa, die daarna in vorm geschuurd worden:
  [​IMG]

  [​IMG]

  De romp krijgt aan de binnenkant van het beschadigde deel nog een dun glasmatje voor de zekerheid.
  Ik hoop de spinning birdy eind van deze week weer vliegklaar te hebben.
   
 8. jesse

  jesse

  Lid geworden:
  25 jun 2006
  Berichten:
  1.153
  Locatie:
  Groot Ammers
  Ken je dat, dat je een beschadigd model weg legt met de gedachte: "die repareer ik nog wel" ?
  Gisteren was ik de schuur een beetje aan het opruimen en toen kwam ik in een hoekje deze Spinning Birdy tegen, en direct begon er iets te kriebelen...
  Toen keek ik naar mijn laatste bericht in dit topic en tot mijn schrik ligt deze DLG alweer 5 jaar in de schuur te verstoffen.

  De afgelopen 2 seizoenen heb ik nauwelijks gevlogen, de laatste 5 jaar heb ik een aantal modellen gehad waar er nu nog 1 van over is, de Multiplex Cularis en die sinds de aanschaf 2 jaar terug practisch niet gevlogen heeft, deze gaat dan ook in de verkoop.
  Eigenlijk wilde ik helemaal stoppen met vliegen en me gaan richten op brandstof boten samen met een vriend, totdat ik deze Spinning Birdy terug vond.
  Ik heb goed nagedacht of ik nou echt wel wilde stoppen met vliegen en het antwoord was nee, liever niet.
  Als ik dan wel blijf vliegen, waar zou ik dat dan het allerliefst mee doen?
  Een grote zwever als de Cularis vind ik erg mooi om te zien, maar achteraf is het teveel poespas, ik wil simpel, makkelijk, een modelletje in de achterbak van de auto die op meerdere plekken inzetbaar is.
  Dit model voldoet prima aan die eisen en ik denk met veel plezier terug aan de bijna windstille zomeravonden dat ik voor het huis in het weiland stond te slingeren.

  Deze gaat dus weer opgebouwd worden, maar de romp moet helemaal opnieuw.
  Aanvankelijk dacht ik dat ik het netjes gerepareerd had maar vandaag zag ik dat het rompje scheef staat tov de staartboom en dat het rompje iets getordeerd is.
  Ik heb de laser gesneden spantjes kunnen redden en de rest weggegooid, woensdag ga ik even nieuw balsa halen bij Modelbrouwers en dan ga ik aan de slag.

  Foto's volgen :)
   
 9. h.u.bakker

  h.u.bakker

  Lid geworden:
  25 nov 2007
  Berichten:
  137
  Locatie:
  Eerbeek
  Wie kan mij helpen aan de romp tekening van de Spinningbirdy?
   

Deel Deze Pagina