Nu zegt mij NVM (Nederlandse Vereniging van Modelbouwers)helemaal niets, maar als je het persbewijs van de SVS, SAMENWERKINGSVERBAND van STOOMGROEPEN bedoelt, dat is net zoveel waard als toiletpapier.....niets dus.
Het is een eigen verklaring van aansprakelijkheid, maar dat ben je volgens de Nederlandse wetgeving zowiezo, met of zonder papiertje.
Hier gaat het over een certificaat van deugelijkheid, zelf in te vullen door de bouwer van de teketl t/m 3 Bar.
Zelf ben ik *lid* van de grootste stoomgroep van Nederland, nl het stoomwezen.
Met gemiddeld 2 persingen per jaar en 6 toch wel zeer grote ketels tbv ongeveer 130 MWatt electra lijkt het me iets overdreven om ook nog lid te worden van een clubje met goed bedoelde hobbyisten.
Dat mijn ketel is afgeperst op 10 bar is omdat de werkdruk ongeveer 5 bar zal zijn en dat het stoomwezen nu eenmaal eist dat er 2x de werkdruk moet worden geperst.
Aangezien een officiele persing door het stoomwezen 2x de werkdruk is, is bij mij 2 x 5 = 10 bar afpersen.....vandaar ook dat het zgn persbewijs van de hobbyclub niets waard is.
Ze houden zich zelfs niet eens aan de Nederlandse wetgeving en persen rustig af op 1,5 bar, maar dat maakt ook niet uit.....zij zijn dan ook niet aansprakelijk als het mis gaat.
HO HO, ALS JE LID BENT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MODELBOUWERS BEN JE OOK VERZEKERD, mits je de ketel volgens hun richtlijnen hebt gebouwd en hebt laten keuren !
Wanneer iemand een buis met een doorsnede van 90mm en een wanddikte van 2,5mm kan vervormen met 10 bar, dan draag ik hem voor bij het Guinnessbook of records, of meldt hem / haar aan bij eventuele nieuwe afleveringen van *wedden dat*.
Even iets over het keuren van ketels bij de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers:
Bij invoering van de P(ressure) E(quipment) D(irective) ofwel de PED, van kracht sinds mei 2001, is bepaald dat alle druklichamen met een overdruk van meer dan 0,5 bar aan de richtlijn moeten voldoen. Stoomketels vallen onder artikel 3, pt 1.2 van deze richtlijn. Annex II, Tabel 5 van deze richtlijn geeft de modules weer welke voor de betreffende ketel van kracht zijn.
In deze richtlijn staat (geloof ik !!!!) dat een stoomketel moet zijn voorzien van een veiligheidsklep met een doorlaat van minimaal 25mm, dit is met onze kleine ketels niet meer te doen.
Met het Stoomwezen (nu LLoyds) is in het verleden een afspraak gemaakt dat zij ons (de NVM) gedogen, waarbij er door het stoomwezen regels zijn opgesteld voor miniatuur stoomketels.
Er zijn op dit moment 2 stromingen in Nederland, de NVM, die al jarenlang operationeel is met ketelkeuring, en daarbijbehorende certificering en keurmeesters, bij gestaan door het stoomwezen.
En de stoomgroep Holland, draait ook al een tijd mee, maar heeft een eigen veiligheids commissie die ontwerpen keurt en keurmeesters die ketels keuren.
De stoomgroep holland keurt ook ketels die onbekend zijn, ofwel waar geen tekening van is oid. Zo`n ketel wordt afgeperst op 2x de werkdruk, men krijgt dan een "persbewijs".
ook dan zal de ketel op stoom moeten worden gebracht en de veiligheden gerstoomd worden zoals bij de NVM het geval is.
Er wordt beweerd dat deze 2 instanties langs elkaar heen werken en dat de ene wat soepeler is dan de andere.
Echter ziet men dit zelf ook en er zijn nu gesprekken gaande om voor deze 2 verenigingen op stoomgebied een eenduidige regelgeving te gaan hanteren.
We willen allemaal veilig werken/stomen, dus komt er 1 protocol voor het bouwen en keuren van modelstoomketels >3 Bar.
Ketels boven 3 bar moeten 2 jaarlijks gekeurd worden, en voordat je begint aan de ketel: de tekening overleggen aan de veiligheids commissie, deze zal een berekening uitvoeren en de tekeing goedkeuren of opmerkingen ter verbetering er bij plaatsen.
vervolgens kun je de keteldelen gaan maken, en voordat je gaat zilversolderen laat je een keurmeester uit je regio dit zien, met de goedgekeurde tekening, deze zal je werk beoordelen en goed of afkeuren en je de go geven om verder te gaan als alles goed is.
Daarna soldeer je alles met zilver af en pers je de ketel zelf af op zowiezo 2x de werkdruk, maar meer mag ook.
Als de ketel dan dicht is maak je een afspraak met de keurmeester, deze zal de ketel met een door stoomwezen geijkte manometer gaan afpersen op 2x de werkdruk.
Dit zal zeer waarschijnlijk goed verlopen, en de ketel krijgt een nummer ingeslagen en dit nummer gaat het archief van de keurmeester in.
Daarna maak je het model verder af en moeten de veiligheden gestoomd worden, dwz, met een normaal brandend vuur (vaak kolen of gas) en geopende aanjager mag de druk niet meer dan 10% van de maximum druk oplopen.
Als ook dit goed is krijg je het definitieve ketel certificaat, om de 2 jaar wordt de ketel dan afgeperst en dit wordt bijgehouden in het ketelboek.
Wie connecties heeft bij Het Stoomwezen zit alleen maar goed, maar ik denk niet dat elke modelbouwer die een ketel boven 3bar gaat bouwen bij het stoomwezen aan mag kloppen.
Of dat het financieel haalbaar is om door stoomwezen te laten keuren. (geen idee wat dat kost eigenlijk).
Bigboat, ook op het onderstoom forum posten wij heel wat af en op je site gezien wat allemaal gemaakt hebt PETJE AF !!!!!!
Ook op electronica gebied weet je ontzettend veel.
Waar het mij om gaat is dat de NVM een ketelontwerp vanaf de tekening af al keurt, dus ook de materialen en plaatdiktes enzo opgeven op de tekening (logisch), en dat daarbij iemand is die je ontwerp door rekent, en dat is voor iedereen het beste denk ik, daar heeft iedereen baat bij, de bouwer zelf, en laten het eventuele publiek wat vlak bij een op druk staande ketel staat.
En aangezien de PED regels geen ruimte bied voor onze eigen ketels (eisen waar we nooit aan kunnen voldoen, we werken met een schaal model) is het maar goed dat het stoomwezen de keuringsinstantie van de NVM met een schuin oog in de gaten houd.
Tevens heb je met een onder toeziend oog van de NVM gebouwde ketel, en gekeurde ketel een stukje verzekering.
Mocht er wat gebeuren, dan zal uit het ketelboek blijken dat de ketel volgens de tekening is gemaakt met deugelijke materialen en dat deze periodiek is gekeurd (soort APK).
Daarmee ben je als NVM lid tegen aansprakelijkheid verzekerd.
Ga anders een keer kijken bij stoomgroep het Y in Spaarnwoude, niet al te ver van Alkmaar toch ?
Zij zijn ook een onderdeel van de NVM, stoomgroep het Y.
Al hun ketels >3 bar worden daar de keurmeester aldaar gekeurd, wellicht eens leuk om daar een gesprek mee aan te gaan aangezien jijzelf uit de "grote" stoom komt en ervaring met het stoomwezen hebt ?
Ik wil niemand iets opdringen, alleen aangeven dat je vooral GOED moet werken tijdens de bouw van een stoomketel, het is geen kinderspeelgoed.
En dat het persbewijs van de SVS, SAMENWERKINGSVERBAND van STOOMGROEPEN net zoveel waard is als toiletpapier, tja dat certifikaat van deugelijkheid, dat kan iedereen invullen.
Maar een stoomwezen gekeurde ketel zal betrouwbaar zijn, amders keuren ze deze niet zo maar goed.
Alleen met alle regeltjes in ons land kan het zijn dat de ketel niet erkend wordt op een publiekelijk evenement georganiseerd door een van de stoomgroepen.
Ik zeg KAN, wellicht kijken ze dan naar je persbewijs van het stoomwezen en zeggen ze, OK, vuur er in en gaan.......
zo nu stop er er mee....................