GJ,
Als ik het zo lees heb ik het volgens jou 35 jaar en 23.500 vlieguren verkeerd gedaan?
Je moet wel begrijpen dat als je een mening hebt over een beroep, dat je dat alleen kunt doen als je er zeer wel bekend mee bent, ander begeef je je op glad ijs.
Waarom de stelling van je in het geheel niet klopt, maar dan ook helemaal niet, daar zou ik een boek over kunnen schrijven,
Ik zal het kort houden.
Lees het ongeluk van de Lockheed Tristar die het moeras van de Everglades in vloog. De gehele cockpit crew die met het "elektronisch" probleem bezig was en niemand die meer "op de winkel" lette.Achteraf bleek een lampje stuk.Van de 176 personen aan boord overleefden 101 het niet, nog een wonder dat er zoveel overlevenden waren.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eastern_Airlines-vlucht_401
Als vlieger van een airliner heb je vele verantwoordelijkheden, het technische gedeelte van het toestel is daar maar één van. Niet meer, niet minder. De techniek heeft vele facetten, naast elektrische/elektronische zaken, hydraulische, pneumatische en brandstof systemen. Drukcabine, motoren, landingsgestel. Vliegtechnisch: navigatie, meteorologie, communicatie met verkeersleiding.
Bij passagiersvluchten heb je te maken met een grote bemanning van 10-14 personen, je bent dus ook personeels manager. Je hebt 440 passagiers aan boord en soms loopt er iets verkeerd.
Wat verwacht je van een gezagvoerder als er een vrouwelijke passagier is waarvan het lijkt dat er zich een miskraam gaat plaats vinden? Moet je dan ook alles weten van bevallingen? (zo'n situatie heb ik helaas meegemaakt)
De (cockpit) bemanning is getraind om alle bordjes in de lucht te houden. Dat vereist een brede blik en het managen van problemen middels de kennis aan boord van je crewleden en via communicatiemiddelen met je thuisbasis. Je hoeft écht niet alles zelf te weten.
In jouw voorbeeld zou het levensgevaarlijk zijn om als elekronicus te denken omdat je er dan de diepte voor in zou moeten gaan. Vrijwel alle systemen zijn "redundant" zijn ofwel dubbel, drievoudig of viervoudig uitgevoerd.
Een B747 heeft 4 generatoren, (vanwege 4 motoren), begint er eentje kuren te vertonen dan schakelt hij zichzelf af, en kun je als vlieger hooguit beslissen of je hem mechanisch van de motor ontkoppelt of niet (wat niet meer terug te draaien is). Alles volgens een "emergency checklist". NIKS uit het hoofd.
Dus ga je met 3 generatoren verder, niks aan de hand, je mag er zelfs een autoland mee maken in de mist. Op de grond wordt de klacht onderzocht en verholpen. Door specialisten, en zonodig beginnen die bij het begin.
In de lucht "trouble shooten" wordt NIET op prijs gesteld, je MAG niet eens een "circuit breaker" ofwel een zekering die uit kan "poppen", resetten door opnieuw in te drukken. Want je weet niet waaróm hij gepopt is. De ruimte waarin zich vele elektrische en elektronische "boxen" bevinden MÁG je niet eens betreden IN de vlucht...
Rhelie, het MCAS van de 737 MAX heeft een hele (slechte) historie die er voor zorgde dat er uiteindelijk twee verschrikkelijke crashes zijn geweest. Boeing, die al vele jaren alleen door financieel deskundigen werd geleid en waar ontwerpers en piloten pas vele lagen onder de directie nog iets te zeggen hadden.
Afgezien van vele fouten in het ontwerp van het ding (benodigd omdat ze nóg sterkere motoren onder een oud ontwerp gingen hangen), het besluit om de beschrijving van het systeem niet of uiterst summier in de boeken te zetten, en de vliegers NIET te laten trainen met deze systemen in een simulator vanwege de kosten van een SIM-beurt... dan was het wachten op dit soort gebeurtenissen. Het is echt te kort door de bocht om te zeggen dat piloten niets van de systemen wisten, de opleiding is meestal 2-3 weken systemen en daarna een 15 tal SIM beurten van 3,5 uur. Daarna een behoorlijk aantal vluchten met een ervaren instructeur op de routes. Alles wordt steeds afgesloten met examens die er niet om liegen.
Maar hier laat ik het bij, terug naar het onderwerp om de aandrijving van een modelvliegtuig.