tekeningen van stoommchine

Leuk idee om er 2achter elkaar te zetten, alleen moet er wel een ketel bij die al die cilinders moet voeden!!!
De 4 cilinder zal waarschijnlijk al voldoende Power hebben om een flinke schroef rond te laten gaan.
Stoom heeft vooral veel torque en moet het niet hebben van hoge toerentallen.

Alleen is de dubbelwerkende versie een stuk compacter.
Dat wil zeggen dat er voor en achter de zuiger stoom wordt toegevoegd, bij de cad tekening van jou wordt alleen stoom aan de deksel zijde toegevoegd.
Hier een voorbeeld van een 2 cilinder dubbel werkend:
rg2.jpg
 
Oke,
bij een brandstof motor wordt alleen boven de zuiger (of achter als ie ligt) brandstof toegevoegd en arbeid verricht.
Als de zuigerstang van een stoommachine via een goede afdichting door het deksel heen loopt kun je voor en achter de zuiger stoom toelaten, elke slag kent dan 2 vullingen van de cilinder, 1x dekselzijde, 1x stangzijde.

zie hier in de animatie:
supportBinaryFiles_referenceId_502_supportId_942390

Het half ronde dingetje wat een beetje heen en weer gaat is de stoomschuif, deze verdeeld de stoom tussen inlaat en uitlaat.
Het lichte grijs in de animatie is verse stoom, het donker grijs is afgewerkte stoom welke naar uitlaat wordt afgevoerd.
 
en hier een doorsnede van een occilerende stoommachine, dubbelwerkend:
wobblerejs_page_13.jpg

Je ziet dat er zowel boven als onder de zuiger stoompoortjes zitten, dat bedoel ik dus.
Voordeel van een stoommachine, je kunt aan 2 kanten van de zuiger stoom toelaten, bij een verbrandingsmotor is dat meestal niet het geval.
 
ik denk aan niets wel groter al 1.30 meter. wel helemaal elf bouwen natuurijk.
Ik denk aan niets..... wel groter dan 1,30 meter, dus je denkt wel aan iets...
Vergeet je het gewicht niet ?
Een stoomboot van een dergelijk formaat weegt al snel 30 - 50kg denk ik.
En nogmaals de ketel, wederom een boot van een dergelijk formaat vraagt ook om een behoorlijke ketel om de stoommachine te laten draaien.
 
volgens mij moet je je verslag eens van voor af aan op je gemak doorlezen dan alle antwoorden koppelen aan je vragen en nog eens beoordelen waarom je weer een vraag stelt en misschien eens kijken of je zinnen kloppen en mogelijk eens iets met punten komma's en hoofdletters doen
 
Voor je aan een modelstoomketel begint,lees eerst deze veiligheidsmaatregelen,zeker als je van plan bent met je toekomstige model,in jouw geval een boot,in/of op openbare gelegenheden te gaan varen....om privé van je modelstoomboot te gaan genieten is het wel handig om te controleren of je verzekering deze hobby dekt.....!~
Fanaat.
 

Bijlagen

Er staat over ketelberekeningen (uit de modelbouw-praktijk) een heel stuk in de modelbouwer "bouwverslag yarrowketel".
In het verslag van mijn baggermolen staat het ook en in de inhoud kan je als je het vindt er op klikken (scheelt zoeken).
Verder kan je mijn Stuart compound niet vergelijken met speelgoed oscillerende machines, dat zijn namelijk toerenmachines zonder kracht. Die stuart draait maximaal iets van 600 RPM, maar kan als die goed warm is met een scherpe schroef tegen je vinger als een vleesmes door je vinger zakken. Om het maar even zo te omschrijven: veel kracht zonder toeren = erg hoog koppel. Die wilesco dingen moeten alles van veel toeren hebben. Heb je ook veel minder druk nodig en ook een heel andere ketel.
Verder las ik al dat je een bestaande ketel wilde kopen, dat stelt me gerust, want een ketel ontwerpen en solderen is iets waarbij je toch wel verstand van de materie moet hebben.
Het is dan ook jammer dat Fanaat hier aankomt met een ketel die je uit plaat moet maken met een felsnaad: NOOIT DOEN. Kans op ontploffingen als je niet weet hoe koper veilig te bewerken. In een handleiding "ketelbouw" wordt zelfs vermeld dat deze manier helemaal NIET MAG. Ga als je toch zelf een ketel wil maken uit van naadloze pijp !!
 
Back
Top