Vliegwiel generator, een paar vraagjes

Uit een overlijden heb ik jaaaaaaaaren geleden een stoominstallatie gekregen.
Echter lag deze in losse delen bij elkaar en was verre van compleet.

Nu zat daar ook een zogenaamde "vliegwiel generator" bij.
Sorry, maar ik heb nog geen foto.
Een rotor, voorzien van een 10 tal spoetjes,en een stator, eveneens voorzien van spoelen rondom het frame.
De rotor gaat via 2 sleepringen naar de vaste wereld.

Ik heb er ooit al eens mee zitten stoeien, maar enig vermogen kreeg ik er niet uit.
Enfin, vanmiddag met wat speuren op internet wat gevonden en geprobeerd.
De rotor heeft een weerstand van circa 12ohm, de stator heeft een weerstand van circa 22 ohm.
Als ik met een ouderwetse trein trafo (9 volt max.) een spanning op de rotor zet en ik laat de akku schroefmachine de rotor draaien dan wek ik nu een spanning op.
Van de 9 volt die de trafo onbelast levert houd ik effectief een volt of 3,5 over.
Aan de uitgaande kant meet ik maximaal 5 volt wisselspanning, voer ik het toerental verder op dan kakt heel de spanning in.
Ik heb helaas nog geen ohmse belasting voor de uitgaande kant (gloeilamp oid).
Ik heb wel een LED aan de uitgaande kant gehangen, deze licht goed op, ook bij hogere toeren blijft de licht intensiteit stijgen.
vraag:
- normaal zit er bij een wisselstroom dynamo een spaningsregelaar, is deze zelf te maken ?
- als ik via een gelijkrichter de uitgaande gelijkspanning rechtstreeks naar de rotor laat lopen, zou de generator zichzelf dan in stand houden ?
- waarom kakt de spanning in bij hogere toerentallen (ik gebruik een action digitale multimeter) ?

Wellicht kan ik deze generator gebruiken i.c.m. de Webster engine (4 takt motor) of een stoommachine.
 
Dat de spanning inkakt kan zomaar door je multimeter komen..
Dwz, die el cheapo metertjes zijn gemaakt voor 50 Hz.
En met je accumachine zal je daar ruim boven komen.
Dat snapt de meter niet meer...
Maar een foto zegt meer.
 
Kun je wat foto's plaatsen John?

Uiteraard zal het systeem zichzelf niet in beweging houden. Mocht dat wel zo zijn dan heb je je Nobelprijs te pakken.

Het ware eenvoudiger geweest om de generator om te draaien: magneten bewegend, op de rotor, spoelen vast. Geen sleepringen nodig.
 
Het ware eenvoudiger geweest om de generator om te draaien: magneten bewegend, op de rotor, spoelen vast. Geen sleepringen nodig.
Ja maar Ron.
Zoiets schrijf je toch niet?
Dat is eenzelfde soort opmerking als die ik kreeg toen ik vroeg hoe moet ik een serieel concept bouwen met een PIC, want ik wil meer doen met de signalen die ik al heb bewerkt.
De pic is echter vol en daar kan ik dus niet meer in programmeren.
Antwoord ging niet over het serieel praten tussen de pic's , maar was " koop maar een grotere pic".

Ander voorbeeld: vraag hoe start ik een dieselmotor uit 1965 met lucht
antwoord: zet er maar een Daf in.
 
Het is een oude stoominstallatie, en ik weet niet wat de elektrokennis van de maker was. En misschien had hij een goede reden om het zo te doen.
 
- als ik via een gelijkrichter de uitgaande gelijkspanning rechtstreeks naar de rotor laat lopen, zou de generator zichzelf dan in stand houden ?

Ja, dat doet hij.... Sterker, meestal heb je geeneens een "startstroom" nodig maar pakt hij op op zijn remanent magnetisme, zolang de beginspanning tenminste in staat is de dioden van de gelijkrichter open te sturen. Komt hij niet op spanning dan is een heel kort aanraken van de sleepringen voldoende (ik heb ooit een 600 kW generator die na laswerk in de buurt niet op spanning wilde komen heel even met zo'n vierkante 6V batterij aangeraakt op de sleepringaansluitingen en dat was voldoende).
De benodigde rotorbekrachtiging is afhankelijk van de generatorbelasting, en dat gaat niet lineair en hangt ook af van de inductieve of capacitieve belasting, dus een actieve regeling is wel handig.

Zo'n spanningsregelaar zal vast wel zelf te maken zijn voor een electronica-fanaat, maar ik heb géén idee of er tekeningen of pakketjes voor zijn, want ik heb nog nooit gehoord van hobbymatige wisselstroomgenerators met rotorbekrachtiging...
 
Kun je wat foto's plaatsen John?

Uiteraard zal het systeem zichzelf niet in beweging houden. Mocht dat wel zo zijn dan heb je je Nobelprijs te pakken.

Het ware eenvoudiger geweest om de generator om te draaien: magneten bewegend, op de rotor, spoelen vast. Geen sleepringen nodig.

Ron,
de stoommachine zal de rotor draaiende houden, mijn vraag was meer: als je de opgewekte spanning na gelijkrichting aan de rotor legt, zal de opgewekte spanning het magnetisch veld in stand houden en zo voor stroom opwekking blijven zorgen ?

Het antwoord heeft brutus al gegeven, JA.

De bouwer had (volgens mij) de intentie om een "echte" wisselstroom generator te maken zoals deze vroeger om het vliegwiel van een fabrieks stoommachine zat.
Tevens ziet het er best indrukwekkend uit, al die spoelen.

Volgende week maar eens een brugcel van het werk meenemen, dan heb ik in ieder geval een fatsoenlijke gelijkrichter, misschien ook nog een afvlak condensator er bij zetten.
Daarnaast kan ik dan meteen een gloeilampje er bij zetten.
 
Ik had een BLDC systeem voor ogen.
Inderdaad, opgewekte stroom kun je gebruiken voor veldbekrachting. Jammer dan, geen Nobelprijs voor jou :D
 
Als je naar 13,8 volt wilt, dan zou je een spanningsregelaar van een autodynamo kunnen gebruiken.

Die werken anders.... zijn hier niet toe te passen....
De meeste autodynamo's hebben vaste rotormagneten, en de spanning word geregeld door in de geleverde stroom in te grijpen.
Hoe dat electronisch precies functioneerd kan ik je niet vertellen, heb ik geen verstand van.

Maar bekrachtigde generatoren worden geregeld door de generatorspanning te meten en aan de hand daarvan de bekrachtigingsstroom naar de rotorspoelen te regelen. Dat werkt behoorlijk anders....
 
Nou sorry. Maar alle auto dynamo's hebben een elektromagneet als rotor en de afgeregelde spanning wordt geregeld door de rotorstroom.

a0b359d86229788232ec84271210d0a4.jpg


De tijd dat auto dynamo's geregeld werden door de afgenomen stroom te regelen stamt nog uit de tijd van de gelijkstroom dynamo's en dat Is toch al wel 35 geleden.
 
Laatst bewerkt:
Die werken anders.... zijn hier niet toe te passen....
De meeste autodynamo's hebben vaste rotormagneten, en de spanning word geregeld door in de geleverde stroom in te grijpen. .....
Hier ga je toch echt de fout in Brutus. Ik ben het helemaal met toostbeek eens, de huidige "wisselstroom" generatoren in de auto's hebben allemaal een bekrachtigde veldspoel en de stroom door die spoel wordt geregeld door de "spanningsregelaar". Zo wordt de stroom lager naarmate het toerental hoger wordt en/of de belasting lager wordt. De stroom wordt weer hoger als het toerental lager en/of de belasting hoger wordt. En ja, die generatoren hebben twee koolborstels op twee sleepringen. (Zie ook HIER.)

Een regelaar van zo'n generator zou dus bruikbaar kunnen zijn. Ik ben alleen bang dat een dergelijke spanningsregelaar de stroom door de veldspoel niet laag genoeg kan maken. Door de veldwikkeling van een autogenerator loopt volgens mij meer stroom dan deze generator nodig zal hebben.
Maar een dergelijke regelaar is niet echt ingewikkeld en zou je dus wel kunnen maken.
 
Volgens mij zijn de spanningsregelaars uit een dynamo schakelend. Ik weet dat je ze eenvoudig kan testen door een variabele spanning aan te sluiten en dan met een testlampje aangesloten op de koolborstels kan je zien bij welke spanning hij uitschakelt. Je zou zeggen dat zo'n testlampje ook maar weinig stroom vraagt.
 
De schakeling is vaak heel simpel en het is mogelijk dat er een vorm van balans ontstaat waarbij er "een beetje" stroom door de veldspoel loopt en precies de juiste spanning wordt opgewekt. In een auto zal de regeling meestal schakelen door de accu die als een buffer werkt. Wanneer je zelf iets maakt moet het zeker mogelijk zijn de stroom door de veldspoel te regelen in plaats van aan en uit schakelen.
 
Hier ga je toch echt de fout in Brutus.

Als het zo is, dan is het zo, maar ik was ze nog niet tegen gekomen... Nou heb ik ook nooit aan moderne auto's gewerkt in dat opzicht, maar ik kende alleen autodynamo's met vaste magneten. (en nee, geen gelijkstroom, maar gewoon wisselstroom of zelfs 3 fasen)
Als die dingen tegenwoordig bekrachtigde rotorspoelen hebben, dan is inderdaad een dergelijke regelaar gewoon bruikbaar.
 
Sorry Brutus, maar van een wisselstroom dynamo voor auto's met permanente magneten heb ik nog nooit gehoord en ik heb als docent motorvoertuigentechniek redelijk veel ervaring met auto's en autoelektronica.

Ik ken eigenlijk alleen de wisselstroom dynamo waarbij de afgegeven spanning wordt geregeld door de rotorstroom te regelen en toen ik vroeger als monteur begon, in 1995, was de gelijkstroom dynamo al ouderwets.
 
..... ( diesel en stoom is makkelijker voor mij haha)
Om "stroom" te maken heb je hier in Nederland stoom, diesel of benzine nodig. Er is ook nog één kerncentrale maar die werkt uiteindelijk ook weer met stoom. En er zijn een stuk of 4 waterkrachtcentrales in Nederland, allemaal in de Maas.
 
Back
Top