Wakefield modellen

Toon...dat waren toen voorschriften..niet de cockpit op zich maar een minimale romp doorsnede oppervlak ( en het stabilo tig % van het totale oppervlak).

De Allan King ( 1954 winner) heb ik gemaakt..weet fff niet meer waar die nu is..zit mogelijk bij ons clublid Herbie...die er dacht ik 2 of 3 stuks van me heeft...

Ik heb in de periode 2000 tot 2005 8 van deze kisten gemaakt ( meestal de WK winnaars van weleer) Staan er nog 2 van hier. ( van 1937 de Korda en de Bristol..en van de Korda staat hier ook nog een bouwdoos). Ze zijn er alle 8 nog..staan zo hier en daar..

Op enig moment had ik alle docu compleet..van 1924 tot 1970..alle Wk winnaars..namen,verslag..foto..bouwtekening..mappen vol..

Erik de Korda en de Allen King heb je me nog mee zien vliegen...incl lontje als DT timer...ook de grote geel/blauwe uit de mid fifties toen de Tsjechen de wereldranglijsten aanvoerden..heb ik regelmatig mee gevlogen op Garderen.

Mijn 1e wakefield in 1967 gebouwd..en die ( 1967 WK winnaar uit Finland) zien we weer op het filmpje van 1967 zie ander topic hier.
Merkte je nou ook echt het verschil in performance of zou je zeggen dat het model van 1924 ook zomaar in 1970 zou kunnen winnen. Maar dan in de juiste handen.
Ben wel benieuwd naar welke modellen de WK's hebben gewonnen en de verschillen.
 
De vormen gingen mee in de regels uiteraard. Wel een vraag waar ik het antwoord ook wel s benieuwd naar ben.

Denk dat Henk hier wel wat zinnigs over kan zeggen...
 
De sites van mijn linkjes hebben wat server problemen dus wellicht later nog eens proberen.

Jou eerste link Ton geeft inderdaad het overzicht heb dit overzicht ook gevonden op de officiele FAI site gevonden.

https://www.fai.org/wakefield-international-cup-introduction

Het is even navigeren, maar klik op open menu, book content, en dan scroll je door alle namen heen. Klik je er op 1 dan krijg je een heel verslag van die meeting met uitslag.
 
Leuk die overzichtjes eens kijken of ik de modellen hier een beetje op een rijtje kan krijgen lijkt me leuk het verloop in de modellen te zien.
Weet nu ook zeker dat er ook een Ajax van 1500mm gaat komen maar dan met de op voor Rubber power en electro kijken of het met een neus wissel te doen is.
 
Lijkt me mooi om zo'n reeks modellen uit verschillende periodes op één lange tafel te zien. (Volgende IIFI?, NLC clubkamp?)
En daarna natuurlijk ook vliegend...
 
Kijk, dat noem ik nou out of the box: een enkel propblad? Waar is dat nou weer goed voor? Heb nog veel te leren...
Mijn eerste F1b Wakefield had ik ook met een enkel blad gebouwd.
Het scheelt je een blad maken (uit de tijd dat we nog zelf bladen maakten) en voorkom je de moeilijkheid dat de twee bladen ook nog een beetje op elkaar moeten lijken.
Theoretisch kan je zeggen dat een enkel blad ''schoner'' draait, maar in de praktijk haalt een eenblads het niet tegen een tweeblads.

Een model van 1924 is absoluut kansloos tov een kist uit de seventies..
Mee eens, interessanter is wat mij betreft, de vraag of een kist uit de seventies kansloos is tov een hedendaagse kist en waar een eventueel verschil dan in zou zitten.
(Ik ben helaas te lui en te druk met andere modelactiviteiten om die uitdaging aan te gaan)
 
Ik kan het je nog sterker vertellen..

Een kist van 2020 die je koopt bij de oekraïense leverancier om de hoek voor 1700 euro is kansloos tov de zelfde kist die door die leverancier zelf wordt gevlogen...en daarom ben ik wat anders gaan doen dan F1B wedstrijd vliegen

Euhm en de huidige wereldkampioenen dan? Zowel in F1A, F1B en F1C???
 
Een kist van 2020 die je koopt bij de oekraïense leverancier om de hoek voor 1700 euro is kansloos tov de zelfde kist die door die leverancier zelf wordt gevlogen
Ja, misschien, maar waarom dan?
Ik weet dat de intentie van mijn vragen hier heel verkeerd over kunnen komen, maar ik ben echt geinteresseerd in het waarom en ook in de objectivering van dit soort fenomenen, anders leer ik nooit iets.

Euhm en de huidige wereldkampioenen dan? Zowel in F1A, F1B en F1C???
Wat bedoel je hiermee? waren zij zoveel beter en waarin dan? Of juist niet?

Een model van 1924 is absoluut kansloos tov een kist uit de seventies...
Dit bedoel ik: redenen waarom :
Begin jaren 50 begon het inzicht en daarmee het bewust op thermiekvliegen vooral A2/F1a door te dringen.
Begin jaren 60 werd dit ook gemeengoed voor F1b, hoewel dit door de oude garde toendertijd ''onsportief'werd gevonden: de 1924 kisten lenen zich hier echter niet voor.
Bij Wakefield was inmiddels de rompdoorsnede regel vervallen en tevens de grondstartregel waardoor geen onderstellen meer toegepast werden.
Ook het overschakelen van bv latjes/box rompen naar buisvormige rompen waardoor sterkere maar zwaardere rompen ontstonden: dit gewicht werd echter terugverdiend door de begrenzing van het rubbergewicht..
In het verlengde hiervan werden de kisten snel aanzienlijk gestroomlijnder, lees: vooral minder frontaal oppervlak.
In de 50tiger jaren kwam er meer inzicht in profielen, zodat er dunnere profielen gemeengoed werden met een betere Ca/Cw verhouding.
Het begrenzen/verminderen van het rubber gaf kortere maar efficientere motorlopen en in combinatie met het thermiekvliegen werden de kisten meer en meer gebouwd en afgesteld op stijl en zo hard mogelijk klimmen.
De geometrie en bouwwijze van de oude kisten verdroeg zich daar niet mee.

Aangezien de geometrie van de huidige kisten niet echt verschild met die van 1970, behalve grotere vleugelslankheid en nog iets kleinere rompdoorsneden blijft mijn vraag staan: wat is er beter, hoeveel beter en waarom en waarin?
Ofwel waarom is een topmodel uit 1970 met een topvlieger uit 1970 kansloos tegen een model uit het heden.

(een anektodete: Op een WK werd de wereldkampioen F1c bevraagd over de ''Rossi tuned'' motoren.
Hij zij: ''Rossi is a crook: he just takes a lot of Super tigers, test them, sels the mediocre ones as super tiger, the better ones as Rossi tuned and keeps the best ones for himself'')


.
 
Ja, misschien, maar waarom dan?
Ik weet dat de intentie van mijn vragen hier heel verkeerd over kunnen komen, maar ik ben echt geinteresseerd in het waarom en ook in de objectivering van dit soort fenomenen, anders leer ik nooit iets.


Wat bedoel je hiermee? waren zij zoveel beter en waarin dan? Of juist niet?


.

De huidige kampioen zijn allen vliegers die modellen van de bekende bouwers uit de oostblok landen. Maar beetje tegen het verhaal van Henk in hebben ze t wel beter gedaan dat de bouwers die ook aanwezig waren. Een beginner met zo'n model doet t slechter maar inmiddels zijn er al lieden die bijna net zo goed presteren. Bijna!

Tja als we s wisten waar die verschillen inzitten. Sowieso kennen ze hun spullen beter dan wie dan ook. Ze trainen veel en gaan dan ook wel s over de limiet. Een kist van 1700 euro afschrijven om de limiet te zoeken van mijn afstelling gaat voor mij wat ver. Maar goed ze bouwen t spul dus s een onderdeel afschrijven verdienen ze wel weer terug. Ander voorbeeld zijn de props, die koop je en gebruik je op goed vertrouwen dat alles klopt. Zelf kunnen ze eventueel anders cams gebruiken voor de VP enzovoort.

Je ziet al snel waar t naar toe gaat, ze kunnen tot de max afstellen, soms over de rand heen. De Oekrainers een motor zien opdraaien is pure kunst ook. Pakken ze zeker een voordeel.

Ander verhaal is de kwaliteit van het materiaal dat ze verkopen. Aan de simpele zielen "mindere" kwaliteit en aan de toppers het betere. O jee oppassen wat ik zeg, wordt ik niet populair mee.
 
Leuke discussie ben zelf daardoor al snel gestopt met club 20 pylon racen.
Was erg leuk om te doen maar en aantal motorren kopen om die extra 500 of zelfs 1000 toeren vond ik al snel niet meer leuk.
Deed voor de fun mee maar wil je aan de top meedoen kost dat heel wat, om alleen al een beetje mee te kunnen komen.
Een piloot bij ons doet mee met F5J en moet elk jaar nieuwe modellen, om een beetje mee te kunnen komen en dan maar hopen dat je niets kapot maakt.
Je moet er wel heel veel voorover hebben om aan de top mee te kunnen komen en stil zitten is er niet bij, want stilstand is achteruit gang.
Nee dan maar vintage Wakefield want dat is toch veel meer fun en als je je model in een thermiekbel ziet wegvliegen heb je het ultieme bereikt toch.
 
Is het te doen om op electro een vintage wakefield prop rond te slingeren. Met alleen rudder heb je dan een vintage look met de gemakken van nu .
 
Back
Top