Wat bij lipo brand?

Zolang je een goede lader hebt. Deze juist instelt en balanceerd is de kans dat het mis gaat erg klein.
Meeste lipo branden zijn overladen, sluiting of door beschadiging.
Ik gebruik al ruim 5 jaar LiPo's die niet altijd even netjes zijn gebruikt (zowel te heftig en te ver ontladen als sneller laden dan opgegeven). Ook heb ik er diverse opgekreukeld, tot openbarsten aan toe. Nog nooit eentje van de ruim 50 LiPo's heeft ooit vlam gevat. Misschien geluk gehad.

Maar... Afgelopen week op het veld (gelukkig!!!) een LiPo aan de lader en ineens een flinke steekvlam. De Graupner Ultra Duo Plus 50 is niet de minste lader en heeft al die tijd braaf zijn werk gedaan en ook in sommige gevallen tijdig gewaarschuwd voor gekke situaties (spontaan dode cellen, verkeerd om polen, teveel onbalans, overspanning etc.). Toch was dit een ware verrassing want het ging slechts om een 3S 1000mAh accuutje. Snel alles los getrokken om erger te voorkoen. Dat had geen 6S 5000mAh moeten zijn.

Na onderzoek bleek er een FET van het ontlaadgedeelte de geest te hebben gegeven. Met als kettingreactie ook een stuk van het stuurgedeelte. De lader is dus nu schroot. Repararen zal de lader toch onbetrouwbaar laten in mijn ogen.

Moraal van het verhaal: Zelfs een goede dure betrouwbare lader is geen garantie voor probleemloos en risicoloos laden. :teacher:

fet_fout.jpg
 
Deze vraag uit de startpost hebben we ons op de club gesteld. Wat als er een accu in de fik vliegt op de pittafel, of op de baan in een auto? Bij gebruik van de meeste brandblussers kun je alle elektronica wat in aanraking gekomen is met het blusmateriaal afschrijven, dus de schade maak je heel groot, zeker op de sleuteltafels. Water is nu ook niet bevorderlijk, onderdompelen is het beste, maar dat ga je met een brandende accu niet doen. Wij hebben na deze vraag op diverse punten emmers met wit zand geplaatst, blijkt toch de beste oplossing en geeft de minste schade.

Er is overigens wel een blusmiddel wat uitstekend zou werken in deze gevallen: Halon, maar vanwege de schadelijke stoffen voor de ozonlaag die er in zitten, mogen ze niet meer gebruikt worden.
 
Lipo's op een normale manier opslaan, hier bij mij liggen ze in een kartonnen doos in de keuken....en de garage..... alle slechte lipo's of de lipo's die ik niet meer vertrouw gaan regelrecht de kliko in. Bij de inlever plekken voor batterijen willen ze deze niet, en op sommige van die plekken (winkels) wil ik ze niet achterlaten........... zelfs het gemeente lager bij de chemokar weten ze niet wat ze ermee moeten...........

Als je wilt dat je Kliko in de brand vliegt....

Dan breng je ze verkeerd weg.... Ik lever ze gewoon bij de gemeentewerf in, in een kartonnen doosje, en zeg dat het oude batterijen zijn. Zeg er niet bij dat er ook LiPo's bij tussen zitten...
Hebben ze nog nooit geweigerd. Ze hebben ook nog nooit in die doos gekeken vóórdat ik weer weg was :D

Ga maar gemiddeld één keer per jaar naar de gemeentewerf, en tot die tijd bewaar ik ze in de terrashaard (haal ze uiteraard wel even weg als ik dat ding wil stoken), daar kunnen ze 100% zeker geen kwaad....

Groet, Bert
 
Okay, dus een grote emmer lukt ook nog?

Yep.... no problemo! Als de emmer maar van ijzer of staal is, een plastic emmer kan hij theoretisch doorheen branden, en dan loopt de emmer leeg en ben je verder van huis....

Groet, Bert
 
bij de modelbouwboer in m'n buurt kan ik ze gewoon inleveren.
heb het wél meegemaakt dat ik daar een hele tijd later diezelfde ingeleverde lipo tussen wat onderdelen zag liggen.... ''foutje'' :rolleyes::rolleyes::rolleyes:
 
Back
Top