TE koop

Waarom wegdoen? Leuk om zelf een keer voor de lol mee te vliegen of anderen hun eerste vluchtje mee te laten maken. Anderen kunnen hem van je kopen om hun eerste vluchtjes mee te maken, maar die zullen dan ook weer snel ver genoeg zijn. Daarom adviseer ik mensen altijd om de allereerste vluchtjes met een trainertje van ons te maken, dan hoef je daar niet apart een model voor te bouwen! Hoe vliegt ie trouwens? De DC Spitfire is overigens ook een geschikt motortje om te gebruiken op een vrijvliegend sportmodel.
 
Veron colt

Vliegt heel goed maar ik wil hem toch weg doen voor een beginner of ruilen voor een webra record motor ( dat wel goed loopt )
 
Wat zou dat moeten gaan kosten? Ik vind lijnbesturing best leuk (heb zelfs een 30m rol van dat supersterke bespanning op zolder liggen, vorig jaar gekocht op de wereldkampioenschappen in Dronten)

Ik heb verder alleen... Niets. Zou dus een complete set moeten zijn :D
 
Volgens mij biedt Simon een compleet toestel aan, dat wil zeggen, compleet met motor en naar ik aanneem ook een propeller. Het is een diesel, dus je hebt geen startaccu nodig. Het enige dat je in eerste instantie nodig hebt zijn: brandstof, iets om je vinger te beschermen bij het starten, lijnen en een handvat. Jammer dat je hier niet gelezen hebt dat we afgelopen zaterdag een LB-dag in Almere hadden, die was speciaal voor dit soort dingen bedoeld. Er wordt daar elk voor- en najaar zo'n dag georganiseerd. Het Nederlands Kampioenschap komend weekend is voorlopig de laatste bijeenkomst van LB-vliegers met hun modellen dit jaar, maar dat is op een luchtmachtbasis waar je je vooraf voor aan had moeten melden, ook als toeschouwer.
Als brandstof voor de motor (DC Spitfire) kun je beginnen met een mengsel van 30% wonderolie, 30% ether en 40% petroleum. Als je niet aan ether kunt komen (niet alle drogisten willen of kunnen het verkopen) kunnen wij je hier wel verder helpen. Voor lijnen en een handvat geldt in principe het zelfde, maar een handvat zou je zelf kunnen maken van een stuk 6mm triplex met een afstand tussen de lijnen van 10-12 cm. Als stuurlijnen wordt normaal gevlochten staaldraad gebruikt van ongeveer 0,3 mm dik, dat hier in Nederland niet in de winkel te krijgen is en dus in het buitenland moet worden besteld. Voor het toestel dat Simon aanbiedt moet je echter voor de eerste vluchten ook wel kunnen volstaan met gewoon vliegertouw (niet de extra dikke variant, maar het touw wat je bij zeer eenvoudige eenlijns vliegertjes krijgt) van een meter of 8-10 lang.
Het starten van een diesel is helaas iets dat je even moet leren. Ik heb wel een beschrijving op papier, maar je kunt het je beter met de motor er bij laten uitleggen en eerst een paar keer laten voordoen. Als je het model koopt zou ik dus toch even wachten tot de LB dag volgend voorjaar. Als je het van te voren vraagt wil er vast wel iemand (ik bijv.) brandstof, lijnen en een handvat meenemen om je te lenen, je motor starten en je de eerste paar vluchten letterlijk bij de hand nemen.
Overigens: spullen als lijnen, handvat en misschien brandstof zou je misschien ook bij Paul Rietbergen (www.flybywire.org) kunnen krijgen, of bij Fred Meijer (van wie ik afgelopen zaterdag zijn nieuwe prijslijst kreeg, maar helaas zonder telefoonnummer of emailadres). Hij is echter hier op het forum te vinden als combatfred, dus je kunt hem ook een PM sturen.
 
Net even op zolder geweest, het is een rol van 45 meter zelfs...

Afhankelijk van de prijs (natuurlijk) kan ik beslissen of het wat voor mij is; combatten zal ik toch niet gaan doen, het zal eerder leuk rondjes vliegen worden hier in het park (rondjes om mezelf dan wel :D) of dat ik het toch maar houd bij 'normaal' vliegen. Want ook daar ligt nog een verlanglijstje voor

Zaterdag was ik op het Holiday event in Nijverdal dus had ik sowieso niet gekund, ik wilde namelijk ook erg graag een originele holiday (gelukkig nog geslaagd)..

Dyneema (vliegerlijn zonder rek) heb ik eventueel wel thuis, trekkracht 5-500 kilo, een handvatje kan ik inderdaad wel zelf maken. Maar een dieselmotor gebruikt dus géén diesel, of begrijp ik dat nu verkeerd? Diesel komt in mijn ogen bij de Esso uit de pomp?

Het grote voordeel van RC is dat het zoveel takken kent - maar dat is ook het grootste nadeel.. En eigenlijk had ik brandstof al opgegeven als hopeloos :D (misschien toch maar zelf een toestelletje bouwen maar dan op electra?) en natuurlijk wil ik nog een DLG, een pylonracer, een grote zwever...

Waarom kon ik niet gewoon postzegels gaan sparen ofzo ;)
 
Het starten van een diesel is helaas iets dat je even moet leren. Ik heb wel een beschrijving op papier, maar je kunt het je beter met de motor er bij laten uitleggen en eerst een paar keer laten voordoen.
Is die beschrijving misschien "Ik en mijn Webraatje" van Jeroen Piepenbroek? Dat is een klassieker, aan te raden voor iedereen die voor het eerst een dieseltje wil gaan starten. Jammer genoeg heb ik dat artikel niet meer.
Dyneema (vliegerlijn zonder rek) heb ik eventueel wel thuis, trekkracht 5-500 kilo, een handvatje kan ik inderdaad wel zelf maken. Maar een dieselmotor gebruikt dus géén diesel, of begrijp ik dat nu verkeerd? Diesel komt in mijn ogen bij de Esso uit de pomp?
Modeldiesels lopen op een mengsel van de ingrediënten die FOX35 beschreef, niet op diesel uit de pomp. De eerste modelmotoren hadden een vonkontsteking met bougie, later kwamen er zelfontbranders. Vandaar dat die de naam diesel kregen. Een modeldiesel heeft variabele kompressie die je regelt met een schroef op de cilinderkop. Daardoor zijn ze iets lastiger om af te stellen als je het voor het eerst doet omdat je het mengsel én de kompressie goed moet hebben. Het voordeel is wel dat je geen last hebt van uitgebrande gloeipluggen of lege startbatterijen.
 
Modeldiesels lopen op een mengsel van de ingrediënten die FOX35 beschreef, niet op diesel uit de pomp. De eerste modelmotoren hadden een vonkontsteking met bougie, later kwamen er zelfontbranders. Vandaar dat die de naam diesel kregen. Een modeldiesel heeft variabele kompressie die je regelt met een schroef op de cilinderkop. Daardoor zijn ze iets lastiger om af te stellen als je het voor het eerst doet omdat je het mengsel én de kompressie goed moet hebben. Het voordeel is wel dat je geen last hebt van uitgebrande gloeipluggen of lege startbatterijen.
Uuuh.. Klinkt als het technische verhaal waarvan ik juist af wilde met nitro.. Misshien moet ik toch maar bedanken (of vragen om een leeg toestel om een electromotor te bouwen :D)
 
John S.: Nee ik heb ooit zelf een beschrijving gemaakt. Ik denk echter wel dat men daarmee uiteindelijk een dieseltje moet kunnen leren starten.

Sadkingbilly: Nee, als je al van nitromotoren (ik vind de benaming gloeiplug- of methanolmotoren beter) af wilde, dan kan het wel eens zijn dat je diesel niets vindt. In ieder geval moet je oude kleren aantrekken als je met een diesel gaat werken, want je gaat er ongelooflijk naar ruiken, maar velen van ons vinden dat juist zo leuk. Kom anders gewoon eerst eens naar ons kijken in Almere, misschien vind je diesels toch ook wel erg leuk.

Voor trainer LB-modellen met een verbrandingsmotor tot en met 1cc is dyneema van de juiste sterkte wel bruikbaar, maar alleen voor een eerste model. De draden hebben zoveel weerstand in vergelijking met stalen lijnen, dat het voor combat, stunt en grotere modellen niet bruikbaar is. Het is al vaak geprobeerd en iedereen komt er van terug.

Er wordt overigens driftig geexperimenteerd met electro LB. Jan Odeyn in Belgie is er al heel lang mee bezig, ik heb samen met een RC-electro vlieger ook een electromodel gehad (gecrasht) en al weer een aantal jaren ook een van onze topstunters, Bruno van Hoek (met adviezen van een vroegere topstunter, Erik Jansen) vliegt electro stunt op internationaal niveau. Aanvankelijke waren borstelmotoren en NiCd's te zwaar en te zwak, dus de ontwikkeling ging eigenlijk pas van start met de komst van buitenlopers en Lipo's. Probleem is dat je voor borstelloze motoren ook een geschikte regelaar moet hebben en, bij gebrek aan een zender en ontvanger, een timer die niet alleen voor de puls voor de 3-fasenmotor zorgt, maar ook voor een bepaalde vluchtduur, om te voorkomen dat je de lipo te ver leeg trekt. Robert-Jan van Poppelen heeft een timer in beperkte oplage gemaakt (uitverkocht), maar in het buitenland worden er nog steeds gemaakt, maar moeilijk te vinden. Eventueel kun je 'valsspelen' door een ontvanger te gebruiken die jezelf of iemand buiten de cirkel met een zender bedient. Voor de meesten onder de LB'ers is een verbrandingsmotor echter een deel van de lol.
 
@John de webra loopt als een t.....
Even warm maken met de fohn en hij was los. Ik heb hem niet geopend. de orginele pakking zat nog op het deksel.
Ik heb hem meteen op een combat geschroefd hij is helemaal klaar voor koment weekend.

@PP de timers zijn volop leverbaar hoeveel wil je er hebben?

Groet Robert-Jan
 
Robert Jan, timers om een brushless motor mee te laten stoppen? Wat moeten die dan kosten als ik vragen mag? *tegen wil en dank toch geïnteresseerd is...*
 
......ook een van onze topstunters, Bruno van Hoek.....
:oops:....

Ik begrijp hieruit dat eventueel prutswerk door mij, komend weekend op het NK, door de rest van LB-end Nederland niet getolereerd wordt? Dat wordt dus 3x plug & pray.....

Voor een trainer lijkt me electro nog niet optimaal.
De maximale 'bonk-factor' van een buitenloper met Lipo's ligt naar mijn smaak nog wat te laag.
De enige motoren die je probleemloos keer op keer onder een grasmat kunt schoffelen en, na enige goede reiniging, meteen weer kunt starten, zijn die stinkende, soms keihard terugslaande, maar toch wel heel erg geweldige diesels....
 
Ik ben niet van plan om een waterput te graven met behulp van een electro-LB hoor ;)
Maarja, mij kennende zit het er dik in dat het gaat gebeuren...
 
Als (op zijn minst) een van ons je daarbij door de eerste (moeilijkste) fase heen moet loodsen, dan zeg je het maar.....
 
Bruno, zeg nou zelf, ik overdrijf toch niet? Bovendien zouden we prutswerk met name van jou op het NK inderdaad niet tolereren, maar verwachten doen we dat nog minder.

Wat een electro-trainer betreft: ook diesels zijn niet onkwetsbaar voor verticaal in de grond planten, maar zelfs een trainer is niet BEDOELD om zo aan zijn eind te komen. Ik ken heel wat trainers (de toestellen dus) die, zeker met wat begeleiding van een ervaren vlieger, jaren zonder schade hun werk hebben gedaan. Voor een primary trainer zou overigens een inmiddels ouderwetse vonkengenerator (400 of 600 motor) met een al even achterhaald NiCd of NiHm pakket ook kunnen volstaan en goedkoper zijn dan een diesel. Een primary trainer hoeft tenslotte alleen maar vlak te kunnen vliegen. Het wordt inderdaad een groter probleem als je aan een stunttrainer (type Suppi) toe bent. Misschien wordt het tijd om een speciaal voor electro stunt bedoelde trainer te gaan ontwerpen met een duwprop, dan is de motor wat minder kwetsbaar.
 
Back
Top