Nieuwe vorderingen
Vandaag even de romp voorlopig gemonteerd aan de staartboom en alle elektronica en accu op zijn toekomstige positie geplaatst. Als test heb ik vervolgens de vleugel van mijn eerdere ontwerp gepakt. Deze is qua koorde 1cm korter dan de nog te bouwen vleugel.
Op dit moment lijkt het vliegtuig redelijk goed in balans te zijn. De lipo kan niet meer verder naar voren. Mogelijk de regelaar nog wel iets. De te bouwen vleugel heeft zijn zwaartepunt bijna op dezelfde plek. Ongeveer 55/60mm van de neuslijst. Al met al dus in balans met een lichte neiging tot achteroverhellen.
Het cockpitkapje moet nog gemonteerd, de twee stuurdraden getrokken en de staart moet nog vastgelijmd. Ook komt er nog een gecombineerd accuplankje/servosteuntje voor het zwaartepunt te liggen.
Nu heb ik dus nog de optie de staartboom iets in te korten en dus dichter bij de romp te plaatsen. De spanwijdte van de zwever is dus 1500 mm. De huidige afstand van de achterlijst van de vleugel tot de voorrand van het stabilo is nu 360mm. In deze constructie zit hij natuurlijk sowieso al iets verder naar voren dan normaal.
De vraag is nu of dit eventueel nog iets korter zou kunnen, of dat dit anders een te korte staart geeft t.o.v. het hoogteroer? Graag jullie mening/ervaringen.
Indien iets korter komt het zwaartepunt mogelijk nog veel gunstiger te liggen en hoeft er denk ik niets meer bij. Liever daarna de boel nog iets verder naar achteren schuiven waar nog voldoende ruimte voor is. Anders zal de neus wellicht een klein beetje extra verzwaard moeten worden (zonde).
De hele combinatie voelt nu al lichter aan dan mijn huidige zwevertje. De te bouwen vleugel zal echter nog een stuk lichter worden dan deze op de foto. Hij zal niet ingedekt worden in de neus en voorzien van een koolstof ligger i.p.v. hout. Hij zal een stuk minder torsie stijf zijn en dus echt voor het langzame thermiek werk.
Met de huidige vleugel heb ik al meermaals zeer stijl gedoken uit zware thermiekbellen en met hoge snelheid best ruig opgetrokken (ik weet het, niet de juiste techniek). Deze is echt niet kapot te krijgen. Maar hierdoor ook een stukje zwaarder
