De bouw van een Mini Zone

Wat een kort neusje. Kan je zonder ballast af zo? Dat kan ik me haast niet voorstellen.

In de versie's van Dennis en mij, met 2 lipo's, zit drie gram als ballast in het neusje erbij gestopt.

Da's deze manier van inbouw:


We hebben de romp passend gemaakt om de apparatuur.
 
Dus dit pakketje wordt in de folie gepakt en daar wordt koolstof omheen gewikkeld? ;)
3 gram is heel netjes, en het betekent dat je nog wat kan schuiven met zwaartepunt. Netjes hoor, dat betekent dat de staart zeer licht is.
 
Dus dit pakketje wordt in de folie gepakt en daar wordt koolstof omheen gewikkeld? ;)

We hebben eerst een balsarompje gemaakt om te kijken hoe e.a. zou passen en om te kijken hoe we met de plaatsing van de apparatuur uitkwamen. Daarna heeft Dennis de definieve romp getekend:




3 gram is heel netjes, en het betekent dat je nog wat kan schuiven met zwaartepunt. Netjes hoor, dat betekent dat de staart zeer licht is.

De staart is idd zeer licht. De eindversie van de staartboom weegt met 6cm overlengte net geen acht gram. Op lengte weegt hij net iets meer dan 7 gram. Hij bestaat uit twee lagen 54grams glas onder 45°. Dat heb je nodig om de belastingen van een schuif/draailanding op te vangen. Er is 80grams UD HM carbon gebruikt, 1 laag over 100% van de lengte, en een tweede laag over 50% van de lengte. (voorste deel, dat in de romp steekt)
De eerste staartboom had maar 1 laag 80 grams carbon en 25grams glas ipv het 54grams glas. Deze boompjes weegden slechts 4.5 gram, maar waren niet bestand tegen het werpen zelf.





Die staartvlakjes zijn ook erg licht. Een setje weegt net geen 4.5 gram. De schuimkerntjes zijn bekleed met 25grams glas. Als ligger neem ik een paar 3K rovings mee. Het is belangrijk dat deze tot de tip doorlopen. Bij draai/schuiflandingen breekt het kielvlakje anders net boven het carbon.

Overigens is deze constructie te licht om veel ballast te kunnen verdragen. Vliegtechnisch loopt dat wel los, maar de landingen worden dan ook harder, en dan is de constructie te zwak. Tot aan windkracht 4 en met 30 gram ballast is alles in het groene bereik. Vlieggewicht zit dan tegen de 160gram aan. Wil je met meer wind vliegen, omdat wedstrijdomstandigheden dat vereisen, dan zou ik voor een andere constructie gaan. (Misschien zelfs wel een andere zweverconfiguratie.) Dit geld voor het thermisch vliegen op het vlakke land. Aan de kust hellingvliegen is een heel ander verhaal.

 
Laatst bewerkt:
zit er ook een bepaalt nut in om de neus naar beneden te laten hangen anders dan dat hij een beetje downlift krijgt :?:


Zoals je in onderstaande grafiek kunt zien is de mini Zone het best te vliegen, in cruise stand, tussen een invalshoek van 2 tot 4 graden. Deze grafiek geeft de hoek van de vleugel ten opzichte van de vrije stroming weer, uitgezet tegen het beste glijden. Dus de stand van de vleugel waarin hij de grootste afstand aflegt vanaf een bepaalde hoogte.



Dat betekend dat de romp, wil deze gunstig in de vrije stroming liggen, ten opzichte van de vleugel iets naar beneden moet wijzen. Daarnaast hebben we ook gekeken naar, bijvoorbeeld, of de single pull draden onder de vleugel door passen. Ook zuigen we een beetje aan de duim als we de romp tekenen. Uiteindelijk ziet het er dan zo uit, de rode pijlen zijn de aanstroomhoeken van 2 tot 4 graden.

 
Bart,

Dat vond ik net te persoonlijk dus schreef ik maar over de hoeveelheid om ook jou te sparen :)

Groet,
Oswald
 
En weegt deze neus op tegen het verlies in smijthoogte? Als dat er al is?
Ik k an me voorstellen dat de stroming tijdens da lancering anders is.....
 
De eerste balsaromp was zoals bij de MiMi, plat dus. En daarmee recht in de "werpstroom".

Wij hebben de indruk dat de huidige romp hoger gooit. Maar dat is puur subjectief omdat dit gebaseerd is op ons gevoel.

Ze lanceren als kleine vuurpijltjes.
 
Wat? Nu al!

Ja, ik heb het tempo er flink inzttten :rolleyes:

De Mini Zone is zo goed als af. Nog even de correcte uitslagen in de zender zetten en uitbalanceren. Verder komt er nog een andere accu in (LiPo's) maar hij is al vliegbaar :)

full


Zondag wordt hij ge-maidend.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hij heeft gevlogen!

Nou, de Mini Zone heeft gevlogen :D

Thuis heb ik hem uitgebalanceerd op het zwaartepunt wat Berrie aangegeven had. Ik heb er (voorlopig) een 150 mAh 1/3 AAA accu in zitten. Daar moest 7 gram lood bij (pakketje zelf weegt 17 gram).

Aangekomen op het veld alles uitgepakt en geïnstalleerd. In de tussentijd ontstond een enorme bel iets naast het veld met 3 buizerds er in. De eerste paar worpen gooide ik nog voorzichtig en haalde ik de bel niet. De 4e worp was het raak en werd de Mini even later een klein stipje. Dan is zo'n blauwige onderkant van de vleugel niet zo handig. Daar moeten zwarte vlakken op komen.

Het zwaartepunt zat meteen goed. De stuuruitslagen moesten wel iets getemperd worden, anders werd hij wel erg zenuwachtig. Hij vloog ook erg snel maar dat kwam doordat ik de thermiekstand nog niet had gebruikt. Later heb ik hem wel gebruikt en kun je heerlijk rustig draaien. Wat een verschil is dat!

Later nog een paar keer met de buizerds gevlogen, heerlijk! Ik heb ook nog even met de Tantalus gevlogen. Die durf ik een enorme zwiep te geven. Die lanceert daardoor beduidend hoger. Die zwiep moet ik bij de Mini nog even oefenen (en durven).

Ik heb de Mini met een 5-kanaals ontvanger gebruikt (MZK Penta). Dan ben je met een MX-12 2 mixers kwijt om alles te laten werken. Dat is niet handig. Ik heb er nu een 6-kanaals Corona ontvanger in gezet. Dan kan ik uitgebreid alle start- thermiek- en speed standen er in programmeren. Ook de uitslagen van de rolroeren moeten nog minder.

Ook het cockpitklepje moet ik nog wat aan doen. Dat gaat nu niet mooi dicht. Ik wil daar nog iets elegants voor verzinnen.

Berrie raadde mij aan om LiPo's te gebruiken. Ik weet niet of ik dat ga doen. Ik heb nu flink wat vluchtjes gemaakt en de accu was nog lang niet leeg. Ik heb nog een 1/3 AA en een 2/3 AAA liggen (350 mAh). Kijken of die er in passen en wat die met het zwaartepunt doen.

Al met al nog wel wat te doen maar de eerste vluchten waren veelbelovend :thumbsup:

Verder wil ik er een mooi transportkistje voor maken, liefst van 2 mm triplex. Weet iemand waar ik dat kan kopen?
 
gefeliciteerd met de maiden! was ook lekker thermisch gister, mooi invliegweer!

transportkist kun je ook maken uit 3mm triplex, dis is gewoon goedkoop te halen bij de
gamma. Stuk gangbaarder als 2mm.
 
Nou, de Mini Zone heeft gevlogen :D

Gefeliciteerd!

Dan is zo'n blauwige onderkant van de vleugel niet zo handig. Daar moeten zwarte vlakken op komen.

Tja, dat zal wel wat verbetering geven. Maar het blijft een klein ding. Vleugeltjes zijn zo dun dat het licht er door schijnt.

Hij vloog ook erg snel maar dat kwam doordat ik de thermiekstand nog niet had gebruikt. Later heb ik hem wel gebruikt en kun je heerlijk rustig draaien. Wat een verschil is dat!

Het viel Dennis en mij ook op dat het snelheidsbereik behoorlijk breed is. En als je dan ook nog wat snap-flap programeert kan je helemaal op een postzegel cirkelen. Ook je uitslagen etc komen nauwkeurig, maar dat heb je al gemerkt.

Later nog een paar keer met de buizerds gevlogen, heerlijk! Ik heb ook nog even met de Tantalus gevlogen. Die durf ik een enorme zwiep te geven. Die lanceert daardoor beduidend hoger. Die zwiep moet ik bij de Mini nog even oefenen (en durven).

Het nadelige verschil tussen de Mini Zone en een willekeurige fullsize vindt ik dat je met de Mini Zone niets voelt hangen aan je vingers. Voor je gevoel zwaai je alleen maar met je arm en gooi je niets weg...

Maar je hoeft niet bang te zijn hard te gooien. Dennis gooit harder dan ik, en houdt zich niet in.

Ook het cockpitklepje moet ik nog wat aan doen. Dat gaat nu niet mooi dicht. Ik wil daar nog iets elegants voor verzinnen.

Hou me op de hoogte.... ;) Die van mij plak ik ook nog altijd dicht met tape..

Al met al nog wel wat te doen maar de eerste vluchten waren veelbelovend :thumbsup:

Fijn!

Verder wil ik er een mooi transportkistje voor maken, liefst van 2 mm triplex. Weet iemand waar ik dat kan kopen?

Ik kan je adviseren 4mm POPULIEREN triplex te nemen. Dat is lekker licht.

Ik ben nu een transportkist aan het maken met de inwendige maten van: 1510*300*130mm. Daar passen minstens twee fullsize DLG's in en een mini Zone. Mogelijk red je het zelfs om 4 full size DLG's erin te proppen.
 
Back
Top