Easystar niet standaard adviseren aan beginners

  • Topicstarter Topicstarter Henri Zikken
  • Startdatum Startdatum
Aldert, lees mijn post nog eens, dat heb ik nergens gezegd en zou ook onverstandig zijn. Dat is echter niet waar het hier om gaat, een vervolg kiezen op de EZ is een ander topic.
 
Als een club zinvol bezig is dan hoeft iemand na een paar maanden vliegen op een EasyStar niet met een Extra te komen, op z'n minst wordt hij dan alsnog begeleid.
De grap is natuurlijk, dat, hoewel je als beginner relatief snel op een EasyStar uitgekeken kan zijn, je er wel relatief snel mee kan vliegen. Dus (even uitgaande van het brevetsysteem, dat ook niet zaligmakend is) met de ES kan je vrij snel zelfstandig vliegen, maar zal je wat langer door moeten voor je iets spannenders kan vliegen.

Hey Bart,

m.a.w. een EZ* is zeker niet altijd de ideale beginnerskist. Daar gaat dit draadje over, toch?

Aldert, lees mijn post nog eens, dat heb ik nergens gezegd en zou ook onverstandig zijn. Dat is echter niet waar het hier om gaat, een vervolg kiezen op de EZ is een ander topic.

Ik zeg ook duidelijk niet dat jij dat beweert o.i.d. Het is gewoon een eenvoudige vraag (en beslist niet aanvallend bedoeld o.i.d.)

Dus nog een keertje ;) :
En vind je ook dat het vertrouwd is dat ze daarna een 2 meter kunstvluchtkist vliegen? Of een 2m soft/hotliner? Of een 1,5 meter P51 methanolkist? Of eventueel een grote laagdekker Calmato met 6,5cc?

Edit... antwoord heb je al gegeven, namelijk:
zou ook onverstandig zijn

Je zegt dus eigenlijk precies hetzelfde als Henri aangeeft!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
m.a.w. een EZ* is zeker niet altijd de ideale beginnerskist. Daar gaat dit draadje over, toch?
Ja, en dat is ook wat Henri woordelijk schreef in het begin; hij sloot niet uit dat het voor sommigen een prima ding is (hij noemde meer specifiek ouderen, dat weet ik nou ook weer niet, maar dat doet er niet toe.)
Voor sommigen is het dus wél de ideale beginnerskist en voor anderen niet.
 
Maar geld dit niet voor ALLE te kopen modelbouw gerelateerde dingen? (onderdelen, kits, rtf, spares, etc etc)

Juist daar is dan dit forum voor, om een keuze te kunnne makne, op jouw verwachtingen en wensen, en bugdget ;)
 
Maar geld dit niet voor ALLE te kopen modelbouw gerelateerde dingen?
Natuurlijk... maar Henri verzette zich juist tegen het rücksichtloos in alle gevallen een EasyStar adviseren. En werd daar vervolgens op aangevallen... :confused:
 
Precies. Bij ons worden mensen met een echte trainer zo opgeleid, dat ze daarna bij een nieuw toestel niet meteen weer aan de kabel moeten.

Zelfs al kan iemand met een trainer, welke dan ook, goed vliegen heeft niets te maken met of hij daarna meteen met een andere kist solo kan vliegen.

Hoeveel beginners laten hun vliegtuigen niet door een ander invliegen?? Dat ze kunnen vliegen, wil niet zeggen dat ze ook klaar zijn om een ander soort toestel te vliegen..

Ik heb vliegers van een easy op een funjet zien overstappen (Ze konden de snelheid niet aan), en daarvan werd ik vaak banger als van mensen die na de easy een brandstof kist kochten.

Gelukkig hebben wij veel verstandige beginnende vliegers bij ons op de club, die met een gerust hart vragen om toch nog een keer aan de kabel te kunnen met hun nieuwe vliegtuig. Waar we dan ook graag gehoor aan geven.
 
Henri heeft een punt als hij aangeeft dat de EasyStar voor iedereen adviseren wel erg kort door de bocht is. Zijn reageren is ook kort door de bocht door het een slecht advies te noemen. Als mij advies gevraagd wordt, dan heb ik wel even tijd nodig om na te gaan wat de wensen zijn, om daarbij een advies te geven, op het forum zie ik dan reacties en adviezen op basis van een enkele regel, die dan zeker niet onderbouwd zijn. Aan de andere kant is dan naar de winkel verwijzen om advies weer het andere uiterste.
 
Ik zie het in dit forum bij nagenoeg elke beginner; koop een easystar.

Dat is naar mijn mening een slecht advies om als standaard te geven.

Voor ik verder ga: de easystar is een prima ding, vliegt goed, valt snel mee te vliegen voor een beginner, enzovoort.

Dat staat wat mij betreft buiten kijf, hoeven we wat mij betreft dus geen discussie over te hebben.

Tot zover Henri 's mening. Niks mis mee, iedereen heeft recht op een mening.

Alleen: in de volgende quote gaat van mening over op "stelling":

Echter: zeker voor jonge mensen, is de easystar ook snel saai. Je moet er dan aan gaan verbouwen, andere motor, ailerons, enzovoort, maar het blijft 'net niet' dan.

Als advies voor een ouder iemand, of voor iemand die wil gaan zweven; prima.
En dáár vallen mensen over. Als Henri bij "mening" was gebleven, was er weinig aan de hand geweest, denk ik. (mijn mening) De opmerking "ouder iemand" lijkt mij, als lid van die doelgroep, overigens een hele gevaarlijke, maar dat terzijde.

Vervolgens wederom "mening":
Ik denk echter dat het gros der mensen die hier komt vragen, veel beter geholpen is met andere opties.

Een gewone hoogdekker trainer met rolroeren, is imo een veel beter advies dan de easystar waarmee je hiermee doodgegooid wordt.

En als laatste een observatie:
In het echt heb ik meerdere mensen zien starten met een easystar, en het resultaat is onveranderd hetzelfde; na korte tijd komt men na het landen gapend teruglopen en gaat men op zoek naar een ander toestel..

Door deze mix van mening/stelling/observatie raken een aantal mensen de kluts kwijt en "lezen" alles als stelling. En dan wordt hun geliefde kist afgekraakt, en gaan ze reageren...

Bij het radiografisch zeilen is er een zelfde verschijnsel. als iemand wil beginnen met RC zeilen, wordt hem zonder meer een Micro Magic (MM)aangeraden.
Waarom: het ding zeilt belachelijk goed, kost niet de hoofdprijs en je kan haar achterop de fiets meenemen.
Er zijn lieden die na een paar middagjes zeilen met een MM ook gapend van het water weglopen, net als het hierboven aangehaalde voorbeeld.
Zijn die dan al toe aan een nieuwe, grotere boot?

Naar mijn mening niet; Als je een MM helemaal onder de knie wilt krijgen en wilt leren zeilen met alles wat daarbij komt kijken, ben je volgens mij een jaar, misschien wel twee, bezig. en dan weet je nog niet alles. Overstappen op een driemaster houdt dan in dat je een heleboel dingen opnieuw moet gaan leren. Is dat een probleem? Ik denk het niet, zolang je maar lol hebt in je hobby!
En ja: financieel zal dat wellicht wél een probleem zijn, omdat het budget na de koop van de MM wellicht wat krapper is. Dan zal betrokkene dus moeten sparen en geduld hebben. En misschien is dát wel het probleem...
Er zijn meer dan genoeg mensen die iemand anders met een boot/vliegtuig/auto zien rijden die mooier/groter is dan datgene waar ze zelf mee varen/vliegen/rijden.
En wat zie je dan in die ogen? "hebbuh, hebbuh, hebbuh..."


Resumé: ALLE voorlichting en raad over een model, een zender, een merk, een motor, regelaar, servo, noem maar op, is zo subjectief als wat.
Het vertegenwoordigd de mening van één persoon, op grond van zijn ervaringen. Prima dat er eens een tegengeluid wordt gegeven, maar ook dat tegengeluid is gebaseerd op ervaring van die persoon. Degene die wil gaan vliegen/varen/rijden beslist uiteindelijk; het is zijn (of haar) geld.
 
ALLES wat op dit forum gepost wordt, zijn meningen. Een feit is slechts de mening van de meerderheid :)

Verder chargeer ik inderdaad, dat is iets wat nog wel eens gemist wordt.

Ik zie 2 punten, 'A' en 'B'. Ik denk dat de waarheid precies tussen A en B inzit. Als iedereen dan bij A zit, ga ik bij B zitten. Dat levert een hoop discussie op, maar uiteindelijk zie je dat mensen langzaam stapjes nemen van A naar B, ik van B naar A en uiteindelijk, in een ideale wereld, komen we elkaar in het midden tegen en kunnen er dan een biertje op pakken :)

Ik zie twee mensen vallen over mijn opmerking mbt. 'ouderen'. Ik bedoelde hiermee geenszins te suggereren dat ouderen maar gesapige simpel vliegende kisten zouden moeten hebben, dat ze minderwaardig zouden zijn, of iets dergelijks.

Ik ben van mening (;)) dat je in deze hobby, als het over beginners gaat, twee groepen hebt.. de 'game-generatie' en de 'niet game-generatie'. Ikzelf zit net op de grens, toen ik 16 was, hadden we een commodore-64 met joysticks thuis, maar vlak boven mijn leeftijd zitten heel veel mensen die die ervaring rond die leeftijd niet hebben.

Besturen van een model gaat over een bepaalde vorm van hand-oog coordinatie. Mensen van de 'game-generatie' hebben die coordinatie al getrained op die manier; mensen die niet van die generatie zijn niet.

Dus.. na een jaar vliegen, kunnen ze beiden even ver en 'goed' zijn in de discipline, máár om het te leren, om te beginnen is er verschil.

Dat is echt iets wat aan tijd gekoppeld is, onder de 30 zul je weinig mensen vinden die nog nooit een joystick vastgehouden hebben.

Vandaar die grens, verder bedoel ik daar helemaal niets mee, het is een praktisch handvat.

Voor de rest sluit ik mij helemaal aan bij wat Roel schrijft. Het ging mij juist om het stukje financieen, vaak is er een beperkt budget, en dan is het wellicht beter te kiezen voor een toestel waar meer groeipad in zit dan in een Easystar.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
ik ben echt enorm blij dat ik niet voor een ez star heb gekozen ik ben begonnen met een mpx magister en die vliegt goed wat ik veel meer een aanraden vind is eerst oefenen op een simulator en dan een mentor of voor mensen met minder budget een mini mag
daar heb je veel meer lol aan en daar kun je nog langer mee door ook zoals het water is ook een gave uitdaging die je met de ez mist

mijn allereerste vlucht die ik heb gedaan was met een ez star maar daar wisten we meteen van dat die niet geschikt was voor ons omdat hij met we met een minuut vliegen al het gas steeds hoger deden... ;)
 
Wat ik in deze heel erg jammer vind is dat de werkgroep instructie en veiligheid van de KNVvL nu al 1,5 jaar niet meer bij elkaar is gekomen en schijnbaar dus op zijn gat ligt.
Jammer, maar daar hadden we heel veel uit kunnen halen, ook wat het brevtten systeem betrefd. Dat dit beter geregeld moet worden blijkt maar weer uit deze discussie.

Je hebt snelle leerlingen, die heel snel en soms met heel grote (misschien wel te grote) stappen voorruit gaan, maar er zijn er ook nog voldoende die meer tijd nodig hebben. Om een beginner te beoordelen hierop als hij voor info aan komt is soms heel moeilijk, en soms ook helemaal niet te doen. Dan zul je hem al enkele lessen met je eigen model moeten geven of met een club trainer.
 
Ik weet niet of die werkgroep veel goeds gedaan zou hebben. Ik heb de syllabi gezien die in ontwikkeling zijn, of eigenlijk wel klaar, en denk niet dat het veel toevoegt.

Het worden typisch van die boekjes die een club wel heeft liggen, maar niemand ooit leest.
 
mijn mening ,
kijk hier maar naar .
ez-ragbak
ik vind het nog steeds leuk om er lekker mee te raggen ,gewoon om ff lekker bezig te zijn tussen de bomen te vliegen en lekker laag blijven .

gr paulus
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik weet niet of die werkgroep veel goeds gedaan zou hebben. Ik heb de syllabi gezien die in ontwikkeling zijn, of eigenlijk wel klaar, en denk niet dat het veel toevoegt.

Het worden typisch van die boekjes die een club wel heeft liggen, maar niemand ooit leest.

Dan denk ik dat je niet alles gezien hebt wat er is/was. Maar daarnaast was er ook al een discussie op gang gekomen over een aanpassing van het brevetten systeem. Dat hier iets mee moet gaan gebeuren is nu denk ik wel duidelijk genoeg geworden.
 
Ik weet het niet, het is een lastige kwestie. Wat wel/wat niet, je moet dan al lijsten gaan bijhouden van toestellen die wel mogen, of die niet mogen, voor een bepaald brevet, of met duidelijk omschreven eisen komen (gewicht, spanwijdte, aandrijving), enzovoort.

Ik denk dat daar ook een heel stuk eigen verantwoordelijkheid van een club inzit. Zoals hier al door iemand anders aangehaald in dit draadje, op de gemiddelde club wordt je echt wel tegengehouden als je een dag na het afvliegen met een easystar met een 2m60 Extra 330 aankomt oid.

Alhoewel, eerlijk is eerlijk, bij ons zal er op je ingepraat worden dat je het niet moet doen, het zal je herhaaldelijk sterk afgeraden worden, maar als je er écht persé op staat.. dan gaan wij de crash wel bewonderen.
 
Lees net weer even dit draadje bij en het valt mij op dat er opeens een nieuw item werd ingebracht: het brevetvliegen met een Easystar.
Vreemd want zo begon de discussie niet!

Dat is voor mij ook iets anders en snap dat sommige clubs (waaronder die van mij) dit niet toestaan. Dat is een hele andere discussie en al vaker gevoerd.

In dit draadje ging het om het advies de Easystar aan een beginner aan te bevelen. Niet om iets anders. Anders kunnen we het ook opeens gaan hebben over het stuntgehalte van de Easystar ... enne ... ook met de Easystar kan je behoorlijk stunten. :-)

Feit is dat vele ervaren vliegers ook nog steeds een Easystar hebben. Da´s niet voor niks. Leuke kist voor iedereen toch ... en ja, da´s dan weer wel een mening. ;-)
 
De essentie van het verhaal was dacht ik dat een Easy te makkelijk is zodra een beginner kan vliegen?

Ruim twintig jaar geleden heb ik gevlogen met een Graupner Taxi II. Zelf gebouwd, zelf gevlogen en zelf gecrasht :yes:De derde crash was zodanig ernstig dat ik vanwege geld- en tijdgebrek de hobby aan de kant heb gegooid. Had ik toen een Easystar gehad, had ik nu mogelijk nog gevlogen. De vraag is dan ook of het zo goed is om zwaar te investeren in een "echt" beginnersvliegtuig?

Ik denk eerlijk gezegd doordat de (financiële) drempel lager is, er meer starters zijn. Vanzelfsprekend zullen er daardoor ook meer afvallers zijn. De afvallers zullen meer opvallen dan de doorzetters en ook (terecht) meer frustratie opleveren bij de instructeurs. Uiteindelijk zijn het toch de doorzetters waar de clubs het van moeten hebben. De vraag is of dat dat er in totaliteit minder zijn door de Easystar & co? Ik denk zelf van niet.
 
Ik denk dat ... als er vroeger ... meer vliegtuigjes ala Easystar e.d. (dus de relatief goedkopere, makkelijk in elkaar te 'plakken' en makkelijk te vliegen) waren, dat er meer starters zouden zijn geweest en minder afvallers !?
Natuurlijk heb je de doorzetters en de afvallers, maar hoeveel lol heb je als je eenmaal 'airborne' bent, dat geeft meer hoop dan weken, zo niet maanden bouwen om het vervolgens zoals in de vorige post het op te geven als je weer eens wat in de prak vliegt !
 
De essentie van het verhaal was dacht ik dat een Easy te makkelijk is zodra een beginner kan vliegen?

Meer nog dat er geen goed doorgroeipad is, de easystar zelf wordt vrij snel saai, voor iemand die nog leert vliegen en alles nog wil proberen. En als hij dan saai wordt, is er geen '2e kist' voor erna, na een easystar komt dan toch nog een 'echte trainer'. Typische kistjes die als '2e kist' geschikt zijn, zou ik niet iemand aanraden die nog louter met een easystar gevlogen heeft.

De vraag is dan ook of het zo goed is om zwaar te investeren in een "echt" beginnersvliegtuig?

Niet echt, want voor het bedrag van een easystar, heb je ook wel iets anders wat meer 'echte trainer' is. Een kale boomerang kost bv. iets van 65 euro.
 
Back
Top