Metamorfose van een Mikrokopter - van quad naar Y6

Dit frame is gemaakt van GFK uit een eenmalige partij waar ik tegen aan liep. Een grotere hoeveelheid gekocht voor experimenten. En de dikte is ongeveer 1.5 mm. Het lijkt printplaat zonder koper.

Regulier bestel ik de GFK normaliter ook bij airfighter.eu. Kwaliteit van airfighter is beter. Constante dikte.
 
Welke programma's kun je me aanbevelen voor eenvoudige ontwerpen? Lukt zoiets met SketchUp?

Ik gebruik SolidWorks. En dat is historisch gegroeid. Ooit eens mee begonnen en ik ben er nu wel handig in. Dus mijn korte antwoord ligt voor de hand: SolidWorks :-)

Sketchup ken ik niet, maar wat ik er van gezien heb kun je er uitstekend mee ontwerpen.

In vrijwel alle pakketten kun je een tekening maken. De uitdaging is om een keuze te maken voor een pakket en dat pakket dan goed te leren. En dat geld denk ik voor ieder pakket. Randvoorwaarde voor een pakket dat ik zelf hanteer is dat het pakket moet kunnen exporteren in dxf formaat. Maar dat kunnen denk ik alle pakketten wel.

Dus mijn advies: kies een pakket dat goed gedocumenteerd is. Start daarmee. En niet te snel wisselen. Een ander pakket is niet echt simpeler.
 
Alle onderdelen voorbereid

Tijd voor een update. Het frame voor de Y6 is van een kleurtje voorzien.

Onderdelen%20-%20001.jpg


Regelaars en motoren zijn van connectors voorzien. Kabels zijn op de juiste lengte gemaakt. Aan ieder van de drie zijkanten van de Y-6 komen twee regelaars. Die worden gevoed uit een gemeenschappelijke connector. Voor de stroomverdeling heb ik twee stukjes printplaat gebruikt. De ene kant is de plus, de andere de min. Als connectors gebruik ik hier T-connectors. Bouwt tamelijk compact.

Onderdelen%20-%20003.jpg


De stroomverdeler heeft 4 aansluitingen. Drie voor de regelaars, de vierde voor de toeters en bellen zoals leds en spanningsbewaking.

Onderdelen%20-%20002.jpg


Hieronder een foto van de bekabeling plus regelaars die in de Y6 gaan.

Onderdelen%20-%20004.jpg


Van 15x2 mm bouwmarkt aluminium, wat uit GFK gefreesde verbindingsstukjes en 6 mm koolstof buis een onderstel gefabriekt. Hoogte van het onderstel is ongeveer 150 mm. E.e.a. is gelijmd met 2 componenten lijm. Ik verwacht dat de lijmverbinding GFK<>aluminium een harde landing niet overleefd. Maar voorlopig voldoet het.

Onderdelen%20-%20006.jpg


En dit alles om te passen in elkaar gezet, zonder elektronica geeft het onderstaande.

Onderdelen%20-%20005.jpg


Alles lijkt te passen en alle onderdelen heb ik nu. Ik heb gisteravond alles uit elkaar gehaald om het nu definitief in elkaar te gaan zetten en alles aan te sluiten.

Er komt een Arducopter setup in. Vanmorgen op jacht geweest naar de aansluiting wat betreft de spanningsvoorziening van de Arducopter elektronica. Daar nog niet echt iets over gevonden.

Ik ga er van uit dar de elektronica uit via de BEC van één regelaar gevoed wordt. Dus van 5 regelaars even het spanningspootje los maken. Ontvanger wordt dan gevoed vanuit de Arcucopter elektronica.

Maar je kunt de Arducopter ook voeden vanuit de USB aansluiting. Waar ik niet echt achter kom is of deze twee voedingen gescheiden zijn zodat je ze beide gelijktijdig kunt aansluiten of dat je er maar één van de twee mag gebruiken.

Als iemand dat weet, graag een reactie.
Ondertussen zoek ik nog even door....
 
Als ik bezig ben met me quad met arducopter dan heb ik vaak de USB-aansluiting aangesloten en de batterij van me quad, ik gebruik ze dus allebei tegelijk en der heeft zich nog niks opgeblazen.
 
de bec van een van de regelaars voed de brain .
als je het geld er voor over heb zou ik een xbee set er bij nemens kwa af stellen werkt dat stuken beter.
ik vlieg met frysky set en heb nog geen probleem gehad met de 2,4 van de xbee werkt prima zamen.
moet toe geven dat ik niet onwijs verweg gevlogen ben dus hoe het dan gaan weett ik nog niet.
je kan een schakelaar tussen de xbee bouwen zo dat je die aan en uit kan zetten.
 
Laatst bewerkt:
Als ik bezig ben met me quad met arducopter dan heb ik vaak de USB-aansluiting aangesloten en de batterij van me quad, ik gebruik ze dus allebei tegelijk en der heeft zich nog niks opgeblazen.

Dank voor de reactie. Ik ging er eigenlijk van uit dat het goed moest gaan.Voor zover ik kan nagaan op de schema's van de arducopter zitten de +5 van de USB en de +5 van de BEC aan elkaar gekoppeld via een resettable fuse.

En ja, ik zet er een XBee in. Haal ik uit de Mikrokopter. Dit is de versie van de Xbee met een bereik van zo'n 30m-50m. Bevalt in de MikroKopter erg goed.
 
Framemontage 1

Ondertussen vliegt de Y6, maar om dit draadje volgbaar te houden eerst wat achterstallig onderhoud. Vorig weekend begonnen met het volledig uit elkaar halen van het frame en daarna alles opnieuw netjes in elkaar zetten. Met alle voorziene schroefjes, boutjes en moertjes.

Het onderstel is van een zwarte laklaag voorzien

110730%20-%20Onderdelen%20-%20007.jpg


Daarop wordt met afstandsbussen de centerplate gemonteerd.

110730%20-%20Onderdelen%20-%20008.jpg


En daar onder de accuplaat.

110730%20-%20Onderdelen%20-%20009.jpg


Van bovenaf ziet dat er zo uit.

110730%20-%20Onderdelen%20-%20010.jpg


Op de centerplate wordt de stroomverdeler vastgezet met tyraps.

110730%20-%20Onderdelen%20-%20011.jpg


Vervolgens wordt de Ardpilot met de sensors gemonteerd.

110806%20-%20Framemontage%20-%20001.jpg


Aan een tussenschot worden twee regelaars vastgezet.

110806%20-%20Framemontage%20-%20002.jpg


En dat aan iedere kant geeft zes regelaars.

110806%20-%20Framemontage%20-%20003.jpg


Daarna de poten waarop de motoren zijn bevestigd er aan hangen. De regelaar uitgangen koppelen aan de motoren.

110806%20-%20Framemontage%20-%20004.jpg


Ik was even vergeten dat ik ook nog een kabeltje tussen de Xbee en de APM nodig had.

110806%20-%20Framemontage%20-%20005.jpg


De Xbee komt in de neus te zitten. Deze Xbee versie heeft een bereik van een meter of 30. Handig voor het instellen.

110806%20-%20Framemontage%20-%20006.jpg


De ontvanger aansluiten. Voorlopig 6 kanalen.

110806%20-%20Framemontage%20-%20007.jpg


Ondertussen tot de ontdekking gekomen dat als ik de regelaars aan de zijschotten vastzet ik de kabel in de USB poort niet kan gebruiken. Zijschot voorlopig maar even niet monteren.

110806%20-%20Framemontage%20-%20008.jpg


Daarna de bovenste centerplate er op en alles met 3 schroeven vast zetten.

110806%20-%20Framemontage%20-%20009.jpg


Daarnaast zijn (tijdelijk) een accualarm en de UniLog gemonteerd. De Unilog geeft via de Jeti ontvanger inzicht in o.a. stroomverbruik.

Afgelopen maandag aan het eind van de middag: klaar voor de eerste keer aanzetten en proberen.
 
Invliegperikelen

Maandagavond met de Mikrokopter gevlogen. En een deel van de vlucht is door Eric op de video vastgelegd. Hieronder de link.


En vol trots de Y6 laten zien. Hier, met wat neer ruimte, met wat meer gas laten draaien. Een drama. De props lijken volledig uit balans te zijn. De volgende dag eens in detail gekeken. De eerste rechtsdraaiende prop die ik in de balancer hangt blijkt volledig uit balans te zijn. Maar geen probleem: ik heb, in de aanbieding bij RCTimer, 12 sets gekocht, dus gewoon even een andere pakken :-). Wat blijkt: alle rechtsdraaiende props zijn volledig uit balans :-(. Ik aan het schrapen en schuren, maar de onbalans is dusdanig dat ik het niet voor elkaar krijg om de props in balans te brengen.

De linksdraaiende props zijn overigens keurig in balans.

's Avonds bij de ARMC maar eens om advies gevraagd. Van Robin de tip gekregen om de lichte kant van een of meerdere lak- of verflagen te voorzien. Ik aan de slag en warempel het lukt. Na een uurtje heb ik 4 props in balans. Uitstekende tip!!

Props gemonteerd. Accu aangesloten, voorzichtig gas geven en.... de trillingen zijn weg. Althans niet waarneembaar.

Nu moet ik het boek echt gaan lezen wat betreft setup van de Arducopter. De laatste versie van de software gedownload en geïnstalleerd. Via de cli zijn de regelaars, ontvanger, level en modes ingesteld zoals beschreven is in de wiki pages van de Arducopter2.

Verse 3S 5000 mAh accu er onder en achter inde tuin gezet. Even diep ademhalen, gas geven en yes!!!! Hij vliegt. Met de trim e.e.a. controleerbaar gemaakt. En de eerste accu leeggevlogen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Stroomperikelen

Echter: het totale stroomverbruik bij het hooveren is 30A. Daar waar ik gerekend had op zo'n 18-20A. Via de Ecalc site de setup nog eens doorgerekend. Zou zo'n 20 A moeten zijn.....

Eerste stap: i.p.v. 3S een 4S pakket. Help iets. Stroom neemt af tot 26A. Hmm.

Volgende stap: props vervangen door APC 10x4.7 die ik heb liggen. Met 4S is het stroomverbruik 20.5A.

Hier kan ik mee leven. Nog eens een keer kijken of met het anders instellen van de timing van de motoren hier nog wat winst te halen is. Maar voorlopig vlieg ik met deze instelling. Dit werkt.

Conclusie: de RCtimer props kunnen in de afvalcontainer.
 
Prachtig ontworpen en gemaakt Willy!
Heb je zeker gefreesd met je TRON-plus freesmachine? :D (jaja, heb het verslag gelezen, prachtig hoe je dat allemaal hebt gedaan!)

Van Robin de tip gekregen om de lichte kant van een of meerdere lak- of verflagen te voorzien. Ik aan de slag en warempel het lukt. Na een uurtje heb ik 4 props in balans. Uitstekende tip!!

Da's inderdaad een handige tip. Jammer dat ik hetzelfde setje heb gekocht bij RCtimer... Hopelijk afkomstig uit een andere productie...
 
Ik heb de 12x45 van RC Timer en hetzelfde verhaal, zeer slecht gebalanceerd.
Ik heb er maar een paar stroken plakband op geplakt.
 
Dat de prop niet gebalanceerd zijn, daar kom ik wel overheen. Plakbandjes, schrapen, verven etc. Maar het rendement van de props lijkt dramatisch.

Ik was al sceptisch toen ik ze uitpakte. De props hebben een rechte voorkant daar waar je een profiel zou verwachten. Als dan blijkt dat het stroomverbruik zo'n 25%-30% boven wat je zou kunnen halen ligt, vervang ik ze.
 
Heb je zeker gefreesd met je TRON-plus freesmachine? :D

Ja, gefreesd op de TRON-plus. Ik ben daar zeer tevreden mee. En alle frutsels die ik (of clubgenoten en vliegmaten) bedenken kan ik zo maken.

Kost voor enkel stuks trouwens veel te veel tijd. Maar ja, hobby hè. Vaak gaat dan figuurzagen sneller. Voordeel is dat het eigenlijk altijd wel past.
 
Y6 frames

Het is al weer een twee maanden geleden dat ik een update heb geschreven. Mijn eigen Y6 is een aantal weken geleden gecrashed. Oorzaak bleek na lang zoeken (gisteren gevonden) een losgelopen inbus van een motor te zijn. Binnenkort is hij weer operationeel.

Maar ondertussen is er her en der druk doorgebouwd. Het Y6 frame uit de vorige berichten is zodanig aangepast dat er nu diverse configuraties mee gebouwd kunnen worden. Het is een soort stapel systeem waar bij de samenbouw verschillende versie als platform (KK-Multikopter, HC-bord en Arducopter) verschillende onderstellen, 3 of 4S accu en al dan niet een cameramount.

Wim is ondertussen voor de kleurrijke uitvoering gegaan. Uitgerust met een KK-Multicopter bord. Deze copter heeft een imposant vliegbeeld.

Y6%20-%20001.jpg



Y6%20-%20002.jpg



Y6%20-%20003.jpg


De keuze voor de Y6 met een helikopterkap is met name voortgekomen om de multikopter beter zichtbaar te krijgen.

De afgelopen weken is het onderstel met een niveau uitgebreid waarop een filmcamera geplaatst is. Afgelopen vrijdag daar de eerste video mee gemaakt. Ziet er veelbelovend uit. Hieronder wat foto's van de configuratie met camera.

Y6%20-%20004.jpg


Y6%20-%20005.jpg


Y6%20-%20006.jpg


Zelf ben ik op basis van het frame een variant met een cameramount aan het bouwen. Frame komt er uiteindelijk uit te zien zoals hieronder getoond.

Y6%20-%20007.jpg


Y6%20-%20008.jpg


En dit is de status. Sinds gisteren vlieg hij weer. 4S uitvoering met een HC T-rex 600 onderstel. Arducopter platform met GPS, kompas en sonar. Vliegt met versie 2.0.46 van de software. Als het inregelen klaar is komt de cameramount er weer onder.

Y6%20-%20009.jpg


De laatste versie die ik op stapel heb staan is een variant die zo licht mogelijk gehouden gaat worden. 3S, gemodificeerd HC bordje met een 168 processor, 6 Rctimer 3830 motoren en EPP 1045 props. Wordt de komende dagen afgebouwd. En gaat Legocopter heten in m'n zender :-)

Y6%20-%20010.jpg


Y6%20-%20011.jpg
 
Je frame ziet er heel fraai uit. Ik kan niet zo goed de flexiblitiet van je fraam geeordelen op de foto. Ik heb mat name een frame ontwikkeld waar we veel, zo niet alle kanten mee op konden. Verschillende platformen, onderstellen en accu's kun je er eenvoudig in onderbrengen.

Maar misschien kun je "niet goed aan de praat" verduidelijken?

Ik neem aan dat je minimaal een Flight Controller bord met 6 regelaars hebt. Kun je die vanaf de PC met de MikroKopter Tool benaderen? En de motoren handmatig starten vanuit de MikroKopter Tool (zonder props)? Of vlieg je er al mee en heb je afregel issues?
 
Back
Top