Modelbouw op Mars

Ik ging even uit van jouw 70 jaar, hoewel we al wat langer elektromagnetisch actief zijn, sinds 1895 (twintig jaar eerder dan ik dacht). In dat geval wordt de contact/zicht-grens 58lichtjaar.

Eerder deze week probeerde ik me aan te melden voor SETI@home en LHC@home maar dat gaat niet van leien dakje.

BTW Arthur C. Clarke was de eerste die het gebruik van geo-stationaire satelieten als enorm hoge vaste zendmasten voorstelde.
 
Laatst bewerkt:
Ik ging even uit van jouw 70 jaar, hoewel we al wat langer elektromagnetisch actief zijn, sinds 1895 (twintig jaar eerder dan ik dacht). In dat geval wordt de contact/zicht-grens 58lichtjaar.

Hoe bepalen ze dan die onnoemelijk grote afstanden tot andere hemellichamen/sterren?
Er word dikwijls over duizenden , zelf miljoenen lichtjaren gesproken...
 
SETI: Search for Extraterrestrial Intelligence
Zoektocht naar Buitenaardse Intelligentie,… What a waste of time…

Het is nog niet eens bewezen dat er buitenaards leven bestaat, laat staan intelligent buitenaards leven.
Als ET een signaal de ruimte in zou sturen dan is het nog maar de vraag of we het kunnen onderscheppen met onze ‘primitieve’ schotels/techniek, en zelfs al zouden we het signaal kunnen onderscheppen, hoe ga je het vertalen/interpreteren ? Zonder enige voorkennis met waar je mee te maken hebt gaat dat niet lukken.

Denk dat we beter onze pijlen kunnen richten op de zoektocht naar domme buitenaardse levensvormen, die zullen voor de intelligentie van de mens waarschijnlijk veel makkelijker te begrijpen/controleren zijn. De ontdekking van intelligent buitenaards leven gaat volgens mij heel veel ellende van komen…

Toevallig vorige week nog de film Contact gekeken met Jodie Foster in de hoofdrol, gaat over SETI die een signaal onderschept met uitleg hoe je een machine kan bouwen die ruimtetijd trotseert.
Contact heeft iets weg van de film Species, alleen in die film ging het over het creëren van een intelligente buitenaardse levensvorm op basis van menselijke DNA. Leuke film :thumbsup:
 
De krachtbron van Voyager 2 zal tot minstens 2020 blijven werken, en men verwacht dat de Voyagers tot 2025 een zwak signaal blijven uitzenden, 48 jaar na hun lancering Voyager 2 - Wikipedia, the free encyclopedia

Misschien moeten ze (NASA) gaan denken aan bijtanken op andere planeten?
Veel planeten/sterren/meteorieten bestaan voor een groot deel uit bruikbare energie. Bijtanken zou dus een mogelijkheid kunnen zijn.

Groet,
Theo
 
Bijtanken zal voor de bemande ruimtevaart naar bv Mars noodzakelijk zijn, was ook één van de oorspronkelijke doelstellingen van de Mars Odyssey sonde, zoeken naar elementen die gebruikt kunnen worden voor de productie van brandstof.

Er is ook sprake om op de maan brandstof voor ruimtevaartuigen te produceren, onlangs is er op de maan een vorm van water gevonden. Tevens zou de maan een prima lanceerbasis kunnen zijn voor ruimtevaartuigen, ivm de lage zwaartekracht. De meeste energie gaat op aan het verlaten/ontsnappen van de zwaartekracht, of misschien beter gezegd de aantrekkingskracht van een planeet. Op de maan stijg je bewijze van spreke al op als je een flinke scheet laat :-D, als ik me niet vergis is de zwaartekracht op Mars 1/6 dan dat van Aarde, lanceren vanaf Mars zal dan minder energie kosten dan een lancering vanaf Aarde.

Voor sondes zoals de Voyagers is bijtanken niet relevant, als de vaart er eenmaal in zit blijven ze op snelheid. De krachtbron aan boord de sondes is enkel om de instrumenten (computer, radio enz) aan de praat te houden.
 
Toevallig vorige week nog de film Contact gekeken met Jodie Foster in de hoofdrol, gaat over SETI die een signaal onderschept met uitleg hoe je een machine kan bouwen die ruimtetijd trotseert.
Contact heeft iets weg van de film Species, alleen in die film ging het over het creëren van een intelligente buitenaardse levensvorm op basis van menselijke DNA. Leuke film :thumbsup:

Jodie Foster is een fervent aanhanger van het SETI project en pompt er ook aardig wat geld in :D
 
SETI: Search for Extraterrestrial Intelligence
Zoektocht naar Buitenaardse Intelligentie,… What a waste of time… Het is nog niet eens bewezen dat er buitenaards leven bestaat ...
Als je niet zoekt, zul je niet vinden.

... Als ET een signaal de ruimte in zou sturen dan is het nog maar de vraag of we het kunnen onderscheppen met onze ‘primitieve’ schotels/techniek, en zelfs al zouden we het signaal kunnen onderscheppen, ...
De basis voor elektromagnetisme, de set Maxwell vergelijkingen, geldt overal.
... hoe ga je het vertalen/interpreteren ? Zonder enige voorkennis met waar je mee te maken hebt gaat dat niet lukken. ...
SETI is erop gericht elektromagnetisch activiteiten waar te nemen, dat hoeft nog geen taal of communicatie te zijn. En voor onbekende taal heb je cryptologen en taalkundigen.
... Toevallig vorige week nog de film Contact gekeken met Jodie Foster in de hoofdrol, gaat over SETI die een signaal onderschept met uitleg hoe je een machine kan bouwen die ruimtetijd trotseert...
Zeer matige film, Jodie Foster, John Hurt en Carl Sagan onwaardig.
... Veel planeten/sterren/meteorieten bestaan voor een groot deel uit bruikbare energie. Bijtanken zou dus een mogelijkheid kunnen zijn. ...
Methaan e.d. Maar helaas nooit in combinatie met zuurstofvoorraden.
Hoe bepalen ze dan die onnoemelijk grote afstanden tot andere hemellichamen/sterren? ...
Stappen tellen? Rolmaat? Broodkruimels? Veertjes uit vaartuig laten vallen?
wikipedia/.../Astronomische_afstandsmeting
 
Laatst bewerkt:
SETI-project is nu ruim 10 jaar actief, tig lichtjaren verder en nog steeds geen resultaat…

Als ik m’n modellen zou moeten zetten op SETI of NASA Mars, dan kies ik voor NASA.
Ik denk dat NASA eerder buitenaards leven gaat vinden op bv Mars (in de vorm van fossiel/bacterie/schimmel oid), dan dat SETI een bericht van ET krijgt.

Contact vond ik een leuke popcorn film, op wat over-acteer momenten van Foster na dan. (smaken verschillen :-))
John Hurt was fantastisch zoals altijd, een genot om naar te kijken en te luisteren.

Er zijn nog een aantal films die betrekking hebben op Mars.
Mission to Mars, Red Planet, en Ghosts of Mars. Allemaal SF films waarvan Mission to Mars het meest geloofwaardige script heeft, naar mijn mening.
Die film is trouwens geregisseerd door Brain De Palma :worship:
 
Capricorn one is ook zo een film die op een bemande Marsreis gebasseerd is..
Als je die film gezien hebt, geloof je nooit dat men op de maan geweest is.
Moet je bij gelegenheid eens bekijken ( hoe alles gemanipuleerd en in scene gezet kan worden )



Vroeger in een Amerikaans modelbouwtijdschrift stond de uitleg over de radiobestuurde heli's die in de film ingezet werden (MD's )

>>>> The movie http://video.google.com/videoplay?docid=-364883774856478814#
 
Laatst bewerkt:
Die film (nooit gezien trouwens) is geregisseerd door Peter Hyams, hij heeft ook 2010 The Year We Make Contact geregisseerd, het vervolg op 2001 A Space Odyssey.
2010 komt ook uit het brein van Arthur C Clarke, als ik me niet vergis is er ook een derde deel alleen die is nooit op het witte doek verschenen. (nadeel van die oude films uit de jaren 60, 70, 80, is dat ze zooooo traaaaaag zijn, vind ik.)
De meeste mensen zullen Clarke waarschijnlijk kennen van het programma dat in de jaren 80 werd uitgezonden (en eindeloos herhaald werd) op Discovery Channel, Arthur C Clarke Mysterious World. Bekeek ik vroeger altijd met veel fascinatie.


Om nog even terug te komen op buitenaardse intelligentie, er zijn een aantal mensen die theorieën hebben ontwikkeld dat in het verleden de Aarde al eens bezocht was door buitenaardse wezens.
Eric Von Daniken en Graham Hancock zijn twee mensen die met behulp van ‘feiten’ uit het verleden een interpretatie geven van onze herkomst. Beide zijn naar mijn mening prettige sprekers met een heldere uitleg, of hun theorie klopt ?…………….... ik sluit ze niet uit.
Probleem is dat hun theorie gebaseerd is op eeuwen oude informatie/feiten...

Hier nog een 14 delige serie die de moeite waard is om te bekijken, je moet er wel weer even voor stil zitten :-) amqlYJsbr54[/media] Hancock - Quest for the Lost Civilization (1 of 14) - YouTube

Het personage Daniel Jackson (gespeeld door Michael Shanks) uit de serie Stargate SG-1 is trouwens gebaseerd op Graham Hancock .
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Net even gekeken wat de status is van de nieuwe Rover Curiosity, via NASA kwam ik bij deze livestream cam terecht. (het is een opname waar ze de rover klaarmaken voor zijn vlucht van Californië naar Kennedy Space Center, dus de beelden zijn niet live)
Curiosity is vorige maand aangekomen in Florida, waar hij in de herfst gelanceerd word.
Curiosity Cam, Ustream.TV: You're watching a video of Mars Curiosity being prepared for shipment to Kennedy Space Center. Recorded June 16, 2011. We'll ...
Via deze NASA site kan de rover op de voet gevolgd worden: Mars Science Laboratory: Where is the Rover Now?
 
2010 komt ook uit het brein van Arthur C Clarke, als ik me niet vergis is er ook een derde deel

Hij heeft nog nog 2061 en 3001 geschreven, maar die zijn naar mijn weten niet verfilmd. Nu volg ik de SF films niet zo als de boeken, dus wellicht is er toch iets langs me heen geslipt. Wel aardig, in 3001 wordt het diepgevroren lichaam van Frank Poole (sorry als de spelling niet goed is) uit de 2001 versie teruggevonden en weer tot leven gebracht.

Groet,

Ad
 
Misschien dat het tijd word dat ze die boeken ook gaan verfilmen, tussen de film 2001 en het vervolg 2010 zat volgens mij een periode van 15 jaar, voor een vervolg film is dat best lang.
De originaliteit is in Hollywood tegenwoordig ver te vinden, de ene remake na de ander word gemaakt en uitgebracht.

Tijdens de reis naar Mars wil ik op z'n minst een aantal originele films kunnen bekijken :mrgreen:
 
Ik kan me een SF film herinneren (weet niet meer welke) waar ze dromen hebben uitgesloten tijdens hun ‘ruimteslaap’, gedachte erachter was dat als je bv een half jaar geslapen/gedroomd hebt en je word wakker, je een probleem zou kunnen krijgen tussen de realiteit en je droom wereld. Kortom, het geen onderscheid meer kunnen maken tussen de droom wereld en de echte wereld/realiteit.

Denk dat een ‘ruimteslaap’ nooit realiteit gaat worden, probleem is namelijk dat ons lichaam in een omgeving waar geen zwaartekracht is, gaat vervallen. Misschien is vervallen niet het juiste woord, evolueren (aanpassen aan nieuwe omgeving) is correcter denk ik.
Als je de oude beelden van o.a. de Apollo vluchten bekijkt, dan zie je dat de astronauten (wanneer ze weer terug gekomen zijn) bijna een rollator nodig hebben om het vaartuig te verlaten.
Hun spieren zijn slap geworden en hun botten broos, spieren en botten zijn in feite ook niet nodig in een omgeving zonder zwaartekracht, je kan niet vallen dus botten breken niet, objecten wegen niets dus spieren zijn overbodig.

Op Mars zullen er waarschijnlijk ook fysieke problemen gaan optreden, welliswaar niet zo dramatisch als in een 0% zwaartekracht omgeving maar voor ‘Aardmensen’ zal het lastig worden, met name als ze weer terug op Aarde zijn. (tenzij ze genoeg trainen zoals de hedendaagse astronauten)
Stel dat het lukt om Mars een leefbare atmosfeer te geven en er worden kinderen geboren op Mars, dan gaan ze er anders uitzien als mensen die op Aarde geboren worden.
‘Marsmensen’ zouden waarschijnlijk minder gespierd/sterk zijn dan ‘Aardmensen’, er is twee keer zo weinig zonlicht op Mars dan op Aarde, die mensen zullen dan grotere ogen hebben die zoveel mogelijk licht kunnen opvangen.
Als de zuurstof op Mars ijl zou zijn dan krijgen ‘Marsmensen’ grotere longen die zoveel mogelijk zuurstof kunnen opnemen.
Denk ook dat die mensen zwaarder zouden wegen dan de mensen op Aarde, als Marsmensen de Aarde willen bezoeken dan gaan ze het zwaar krijgen, ivm onze sterkere zwaartekracht.
 
Ach, als je de nieuwsberichten volgt van de laatste tijd, zullen marsmensen altijd nog beter zijn dan sommig gespuis wat op aarde rondwandelt. Wat mij betreft mogen ze die afgeschreven shuttles ermee volstouwen en liefst vandaag nog lanceren richting mars.
 
Mee eens, alleen niet naar Mars sturen.
Gespuis moet je zo weinig mogelijk energie aan verspillen, Venus zou voor dat soort mensen een geschiktere kandidaat zijn.
Venus (de tweede rots vanaf de Zon) ligt dichterbij de Aarde dan Mars, en ze zullen het met een gemiddelde temperatuur van 480 graden niet koud krijgen: Venus (planeet) - Wikipedia
 
Als je de oude beelden van o.a. de Apollo vluchten bekijkt, dan zie je dat de astronauten (wanneer ze weer terug gekomen zijn) bijna een rollator nodig hebben om het vaartuig te verlaten.
Hun spieren zijn slap geworden en hun botten broos, spieren en botten zijn in feite ook niet nodig in een omgeving zonder zwaartekracht, je kan niet vallen dus botten breken niet, objecten wegen niets dus spieren zijn overbodig.
Daar kan ik inkomen...
Heb destijds 6 weken gips gehad aan mijn ganse been, als de gips eraf was had ik nog pudding over ipv spieren
 
Daar kan ik over mee praten Ron ;) botten takelen ook snel af bij gewichtloosheid, maar men weet nog niet waarom heb ik begrepen.
 
Back
Top