Goed, even terug naar de film waarop Baggeraar ons wees.
De meneer in het filmpje roept wat vreemde cijfers.
Het wil er bij mij wat moeilijk in dat in één windmolen in totaal 700 ton staal zit verwerkt. Da's de waterverplaatsing van een middelmaat binnenvaartschip!
Evenals de hoeveelheid beton: 7 á 8.000 ton beton... Gemiddeld beton weegt 2400 kilogram per m³, dus dat is 3.333 kubieke meter beton...
Nu wil het toeval toevallig dat ik 21 jaar in Flevoland heb gewoond en daar een behoorlijk aantal windmolens heb zien bouwen. O.a. degene waarnaast dit vraaggesprek is opgenomen; deze maakt deel uit van een windmolenpark langs de Kubbeweg in Biddinghuizen.
Ja, natuurlijk moet zo'n ding op een fatsoenlijke fundering staan. Maar 3.333 kubieke meter? Simpel rekenend kon ik dan uit op een klont beton van 10 meter lang, 10 meter breed en 33 meter diep... Of: 20 x 20 x 8 komma nog wat meter diep... Geloof me: dat zit niet onder een windturbine.
Kortom: ik heb wat twijfels bij de beweringen van deze meneer.
Nog iets. Hij roept iets verderop in zijn betoon dat de "conventionele" energiecentrales constant moeten bij- en af schakelen al naar gelang de wind voor de windmolend wegvalt of toeneemt. Want: de electriciteitsproductie dient constant te blijven. Dat zou de in-efficientie van energiecentrales in de hand werken. Leuk verhaal.
Mist één kanttekening: Dat op- en afschakelen moet men toch wel doen, want niets is veranderlijker dan de mens: ook wij variëren in ons energieverbruik! Oké, ik neem aan dat de centrales op grond van historische gegevens redelijk goed kunnen inschatten hoeveel stroom wij op welk moment van de dag nodig hebben (als het donker wordt zal er een piek komen, op het moment dat Nederland de warme prak klaar gaat maken ook) maar ik zie niet in wat de windturbines aan die pieken en dalen verder kunnen bijdragen.
Kortom: ook bij deze meneer geldt: rekenen is leuk, en het is nog veel leuker als je bepaalde gegevens naar eigen wens kan interpreteren.
En natuurlijk zijn er nadelen aan windturbines. Een jaar geleden raakte mijn piepkleine woonplaats in rep en roer toen een buurgemeente (wij wonen vlak aan de grens van drie gemeentes) op nog geen 100 meter van de gemeentegrens 5 grote windmolens wilde gaan bouwen. Ons dorp zou op de winterdag, als de zon laag staat, in de slagschaduw van die molens komen te liggen. Protest alom, burenruzie's, want de ene boer zou er dik geld voor vangen (op zijn grond zouden de molens gebouwd worden) de andere boer had wel de lasten, maar niet de lusten. En het hele dorp zou er last van krijgen: lawaai, lichteffecten en dooie vogels. Ze zijn uiteindelijk niet gekomen.
Zoals gezegd: ik heb 21 jaar in Flevoland gewoond, en bijna alle molens in Flevoland zien bouwen. In Biddinghuizen stond een windmolenpark op nog geen 500 meter ten westen van "Vaargroep Flevoland", waar ik 21 jaar lid ben geweest.
Die windmolens zijn zo'n 10 jaar geleden gebouwd, dus ik heb er 7 jaar tegenaan moeten kijken.
Storend? Voor mij niet. Ja, je hoorde ze op de achtergrond. De weg Zeewolde - Dronten maakte een stuk meer herrie.
Last van de schaduw van de wieken? Ik niet. Maar goede vrienden van ons hadden zo'n ding in de achtertuin, en volgens de vrouw des huizes was ze erg blij dat het apparaat ten noord-oosten van hun huis stond. Anders had ze inderdaad de hele dag de schaduw van de wieken in hun woonkamers gehad. Ik kan me voorstellen dat je daar horendol van wordt.
Er zijn ook lieden die alles aangrijpen om de komst van windmolens in hun gezichtsveld tegengaan. Ongeveer tien jaar geleden hoorde ik een vraaggesprek met een inwoonster van Harderwijk die zich verzette tegen de komst van "nog meer windmolens" in oostelijke Flevoland, tegenover Harderwijk.
"Want die verpesten het uitzicht en daardoor daalt de prijs van mijn huis!!" verklaarde deze mevrouw geëmotioneerd. "Laat ze die dingen bij Lelystad bouwen, dan heb ik er geen last van!"
Jaja... Engelsen hebben daar een mooie afkorting voor: NIMBY. (Not In My BackYard)
Kortom: veel belangen, schimmige spelletjes van zowel regering, bedrijfsleven maar ook de milieu-organisaties.
De vraag is: wat is waarheid en vooral: wat is wijsheid?