f klasse

Of bij de 2e link die je hebt gegeven onder het kopje CONTACT.
Vraag daar eens of ze je de tekeningen kunnen overhandigen die ze gebruikt hebben om hun proef model op schaal te maken.
Wie niet waagt wie niet wint.
Suc6 er mee.
 
Hoek design een belletje doen? Heb op het werk voor mn bureau een grote plaat van hoek hangen met daarop het boven en zijaanzicht van de F-class Firefly. Ons bedrijf levert namelijk de complete PBO verstaging voor de F-class :)

Denk dat de echte bouwplannen netjes bij de architect blijven....

Edit: ik geloof dat er bij ons nog wel ergens een paar brochures rondslingeren van de F-class.. zal eens even kijken morgen of daar nog wat bijzonders in staat.
 
hallo allemaal

ik ga wel even mailen , een nee heb je een ja kun je krijgen . ik vind het een heel apart romp vormpje zoals rene het zegt onderwater modern bovenwater clasiek .

gr bas
 
Dit schip op schaal bouwen is wel extreem, het gewicht van een 1/20 schaalmodel is maar 7.5 kg bij een lengte van 1.75 m

60000 kg delen door 20³ ( 8000 ) = 7.5 kg dat is max gewicht voor alles met carbon is dit mogelijk, Maar de zelfde ballast verhouding als het echte schip ga je volgens mij niet halen.
 
Als ik het goed gelezen heb, is de bulb 30 ton en displacement 60 ton
dus wordt modelboot 3,75 kg en 3,75 bulb, wanneer je van 7,5 kg max gewicht uitgaat.
Op 1,75 meter moet 3,75 kg toch wel te halen zijn.
 
Dat is wel mogelijk, was nergens het ballast gewicht tegen gekomen, staat dat ergens in een link?
Was meer aan het denken in de richting van de ballast verhouding van ACC mono hull :).
3.75 kg voor 1.75 m romp met tuig + RC is toch weinig, zeker voor iemand met weinig ervaring.
 
Even met delftship aan et spelen geweest :D

FYREFLY02.jpg
 
wow ziet er goed uit , 7,5 kg is wel licht voor een groot model , ik heb een mailtje gestuurd nu is het afwachten op reactie . is het ook mogelijk om van delftship een spantenplan te maken ??


gr bas
 
wow ziet er goed uit , 7,5 kg is wel licht voor een groot model , ik heb een mailtje gestuurd nu is het afwachten op reactie . is het ook mogelijk om van delftship een spantenplan te maken ??


gr bas

Dat is zeker mogelijk, je hebt dan een gelijkend model de originele tekeningen van zo een nieuw ontwerp gaan ze zeker niet vrijgeven ;)
 
nee dat denk ik ook , zou u de bovenkant van u tekening kunnen posten ?? dit geeft mij een beter idee om te kijken naar de kont , om haar te vergelijken bedoel ik .

gr bas
 
Als je delftship op je pc hebt kan ik je het bestand via E-mail sturen.

Je E-mail niet op het forum zetten, denk aan spam

Je hebt een PB

FIREFLY001.jpg
 
ik denk dat ik de 7,5 kilo niet ga redden , als ik hem bouw , bouw ik hem uit spanten met balsa of triplex . nu was mijn vraag is het mogelijk uit triplex te bouwen .

gr bas
 
Voor je start met zo een project moet je eerst weten of je een volledig schaalmodel gaat bouwen of een aangepast model om de vaareigeschappen te verbeteren.
De huid in balsa, en zorgen dat je de meeste spanten kan verwijderen er staan hier verschillende bouwbeschrijvingen met foto's.
Om het gewicht van romp te berekenen moet je weten wat het S.G. ( soortelijk gewicht ) van je balsa is en hoe dik je wil beplanken, dan met welke mat je gaat bekleden.
Dek kan je maken met lichte vliegtuig triplex.
De mast met een carbon buis.
 
Ziet er weeral goed uit René. Jij hebt Delftship duidelijk al goed in de vingers!

Tja 3,75 kg voor 1,75 meter romp, inclusief tuigage en besturing, da's inderdaad wel een uitdaging. Maar niet onhaalbaar lijkt mij.

Bij mijn SUI64 Alinghi, gebouwd met een balsa romp op vliegtuigtriplex spanten (overigens zijn er na het beplanken met balsa maar 4 spanten in de romp gebleven, 2 volle rond de kiel/mast en 2 uitgeholde halfweg naar voor en naar achter) en hierop 1 laagje glasvezeldoek, zat ik aan 400 gram bij een romplengte van 120 cm.

Aangezien de alinghi ook een smalle slanke romp durf ik dit wel een redelijke indicatie noemen. Extrapoleren we dit naar een romplengte van 175 cm (schaalfactor 1,45 tot de 3° macht) dan komen we voor de romp, in balsa met een laag glasvezel en de nodige structurele verstevigingen, op 1240gr.

Edit: en wat een prachtig schip heb je dan ;)
Blijft er dus 2510 gr over voor het dek, de tuigage, de electronica/besturing.

Snelle rekensom:
Carbon buis mast 14/12, 2meter = 125 gram
Stuurservo = 55 gram
Ontvanger = 20 gram
2 stevige zeilservo's = 280 gram (RMG sailwinch 280 serie)
dek in balsa met de nodige verstevingen = 500 gram (??)
LiPo battery = 100 gram

Totaal = 1080 gram

Rest = 2510 - 1080 = 1430 gram

dus nog 1430 gram voor de zeilen, giek, beslag, ditjes-en-datjes...

Het lijkt mij een uitdaging, maar perfect haalbaar voor wie goed en licht kan bouwen!
 
Back
Top