Wat kan er gebeuren als je chinese rommel koopt....

Discussie in 'Model elektronica' gestart door WimBlommaert, 1 feb 2012.

  1. sven

    sven

    Lid geworden:
    22 feb 2004
    Berichten:
    10.668
    Locatie:
    Roosendaal
    Vroegah, toen we nog met kristallen vlogen,
    gebeurde dat soms ook nog wel eens.
    Verbieden die hap? :p
     
  2. brutus

    brutus Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM Forum veteraan

    Lid geworden:
    18 nov 2008
    Berichten:
    28.164
    Locatie:
    Oldeberkoop
    Da's natuurlijk de wereld op zijn kop: kristalzenders zijn ontworpen met als vooropgestelde, duidelijke en klare eigenschap dat er maar EEN zender tegelijk op een gegeven frequentie kan werken. Fouten hiermee, zijn ALTIJD de schuld van een van beide gebruikers (degene die niet gecontroleerd heeft of zijn frequentie vrij is). Naast frequentieborden bestaat er ook de mogelijkheid dit op een veilige manier te testen, hetzij door gebruik van een frequentiescanner, hetzij door kort alleen je ontvanger aan te zetten (met veiliggestelde motor uiteraard)

    2.4 GHz systemen zijn ontworpen met als vooropgestelde en OGENSCHIJNLIJK duidelijke eigenschap, dat ze "uniek" zijn.
    Scanners bestaan er niet voor, en manieren om op een veilige wijze vast te stellen of de boel op elkaar stoort, ook niet echt.

    Wat zou er dan verboden moeten worden?
    Je mag op veel shows (in elk geval in Duitsland) al niet meer met klassieke MHz banden vliegen, vanwerge dat storingsgevaar.
    Dit is een maatregel die gebaseerd is op "hoe het zou moeten werken" en naar mijn mening niet op realiteit. De keren dat ik met demonstraties meegedaan heb, waren ALLE radiogerelateerde crashes in de 2.4 Gieg te constateren, geen ENKELE in de 35 MHz.... (en daar zat toevallig de laatste Simprop Zender van NL bij, die al 30 jaar ongestoord dienst deed).
    Naar mijn idee is dat omdat ik met een klassieke zender niet alleen KAN controleren wat er gebeurt (en dat ook doe en besluit niet te gaan vliegen als mijn frequentie bezet is of ik weet dat een zender op een naastgelegen kanaal wellicht problemen kan veroorzaken) en met 2.4 Gieg is die mogelijkheid er niet; het ZOU moeten werken, dus men zet zender en ontvanger aan, en gaat vliegen.... Net als een auto zonder oliedruk lampje: het zit er niet op, dus je kunt niks checken, dus je gaat maar rijden en hopen dat het goed gaat....

    Ik weet dat er op veel plaatsen in NL problemen bestaan met de klassieke MHz banden, en da's uiteraard jammer, want alles bij alles genomen, is het net als met de invoering van de Euro; het is verrekte makkelijk dat je geen geld meer hoeft te wisselen (je frequentie niet meer hoeft te controleren) maar volgens mij is er verder van alle mooie beloftes (volledig storingsvrij vliegen) geen steek terecht gekomen.

    Mensen die claimen met 2.4 Gieg nergens last meer mee te hebben, prachtig, maar geen doorslaggevend bewijs: ik heb ook al 30 jaar met de klassieke MHz banden geen problemen...

    Mischien komt dat wel omdat "vroegah" de zenders in de klassieke banden vrijwel uitsluitend of uit west Europa kwamen, danwel in China of Taiwan onder strikte QC van West Europa geproduceerd werden.

    Groet, Bert
     
  3. Wimh

    Wimh

    Lid geworden:
    25 mei 2005
    Berichten:
    807
    Locatie:
    Vliermaal, Belgium
    zoals door de draadstarter reeds werd gezegd volstaat een geldig CE merk in Belgie;
    Tekst is wel niet direct meer te vinden op site VML...Vraag blijft hoe de gemiddelde modelbouwer (of douanier...) de geldigheid kan controleren...

    Wat betreft de TH9X van Hobby King in Duitsland/Hongarije, deze mag (voorlopig?) niet meer naar Duitsland worden verzonden wegens een klacht van EMA ( Robbe, Graupner etc.) Benieuwd hoe dat gaat aflopen , want uit intern emailverkeer "zou" blijken dat deze fabrikanten zelf ook apparatuur verkopen die niet helemaal koosjer is, en dan komen ze eventueel zelf in de problemen...
     
    Laatst bewerkt: 12 feb 2012
  4. Wimh

    Wimh

    Lid geworden:
    25 mei 2005
    Berichten:
    807
    Locatie:
    Vliermaal, Belgium
    Mijn ervaring is anders. Ik zag nog geen enkel probleem met zgn "chinees" spul, wel met Futaba en Spectrum.Zo'n ervaring bewijst dus totaal niets...
     
  5. Corrien

    Corrien In Memoriam Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    12.626
    Locatie:
    Maasland
    Ik zal m'n ervaring dan maar voor mij houden....:neutral:.

    België is trouwens geen uitzondering. Overal in de EER is CE verplicht om apparatuur in de handel te brengen. Het enige verschil met het toelaten van onze 2,4 GHz apparatuur was indertijd, dat praktisch alle EER-landen vooruitlopend op de definitieve beschikking al hun fiat gaven en dat het BIPT de poot stijf hield en wachtte, tot de officiële bekrachtiging daar was.

    Als de TH9X van HK niet aan de regels voldoet zal deze niet alleen in Duitsland, maar ook in de rest van de EER niet op de markt gebracht mogen worden. Het zelfde geldt uiteraard ook voor de produkten van andere leveranciers. Bij vorige gelegenheden begon HK meteen naar Jamara te wijzen en als ook die firma zich niet geheel aan de regels heeft gehouden is deze natuurlijk ook de sjaco.
     
    Laatst bewerkt: 12 feb 2012
  6. ceppodo

    ceppodo Guest


    En Wim,is daarmee bewezen dan dat de chineze spulletjes wel goed zijn?
    Dit blijft toch een discussie die nergens op uit komt.Er zullen altijd mensen zijn die met chineze troep zonder problemen vliegen.
    Die mensen zullen ten alle tijde volhouden dat het spul uit china perfect is.
    Net zoals er mensen zijn die met de grote merken nooit problemen hebben en die zullen ook volhouden dat alleen met de grote merken nooit problemen zijn.
    Ik ken zelf ook de verhalen wel van falende zenders/ontvangers van de chinezen en van Spectrum.Persoonlijk hoor ik ze van Robbe/Futaba eigenlijk nooit.Wat niet wil zeggen dat dat een probleemloos merk is(denk ik).
    Zelf heb ik vanaf 1977 gevlogen Met een Robbe Compact,op 27 Mhz en op de AM band.8 jaar lang naar volle tevredenheid en zonder storing.Ja ook nadat de CB bakjes vrijgegeven waren.Daarna met de Robbe TerraTop op 35 Mhz.Ruim 15 jaar zonder problemen en tot volle tevredenheid.Vlieg nu een paar jaar met de FF10 op 2,4 Ghz.Wederom tot volle tevredenheid en zonder storing.Toch zou ik nu NOOIT meer een kist vliegen met de Compact.(jaja uit nostalgische overwegingen bewaar ik al mijn spullen tot in de eeuwigheid).Gewoon omdat ik meer vertrouwen heb in de FF10.
    Wat ik ermee zeggen wil is dat het feit dat mijn Compact perfect deed en doet,dat niet wil zeggen dat het de beste zender ervoor is met de minste kans op storing.Ik zal dus nooit zeggen dat de 27 Mhz net zo goed zal zijn dan de 2,4 Ghz omdat IK er nooit problemen mee heb ondervonden.
    Net zoals ik vind dat iemand,die geen problemen heeft gehad met chinees spul,kan beweren dat het net zo goed is als de "grote"merken.Zeker zal er ook wel net zo goed spul uit China komen,maar er zit minstens net zoveel rotzooi tussen.
    Er is een draadje van Ron van Sommeren met daarin een vergelijking van Futaba 3003 servo's en de niet te onderscheiden imitatie ervan.Zelfde merknaam erop, maar wel nep.
    In het artikel worden de beide servo's opengemaakt en beoordeeld.De originele Futaba zat geheel anders in elkaar,dan de chineze imitatie.
    Waarbij de knulligheid van de chineze imitatie enorm opviel.
    fake-futaba-servos
    Ik blijf persoonlijk toch bij de gerenomeerde merken

    Met vriendelijke groet
    Gerald
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 19 nov 2015
  7. Wimh

    Wimh

    Lid geworden:
    25 mei 2005
    Berichten:
    807
    Locatie:
    Vliermaal, Belgium
    Goed lezen, ik zeg toch dat dergelijke ervaringen niets bewijzen, dus ook die van mij niet....Gewoon toeval dat in mijn persoonlijke omgeving Futaba het merk met veruit de meeste 2.4 problemen is (maar ook het meest gebruikte...)
     
  8. ceppodo

    ceppodo Guest

    en daarom zijn dit ook discussies zonder einde................
     
  9. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Spill the beans, wat mij betreft.

    Terwijl die zender toch erg goedkoop/plastic/prullerig oogde.

    Mijn opa is 90 en rookt nog steeds, roken is gezond.
     
  10. Rhelie

    Rhelie Forum veteraan

    Lid geworden:
    16 sep 2004
    Berichten:
    11.867
    Locatie:
    Nootdorp
    Maar dat zijn ze niet ! Ik vergat de mijne op het dak van de auto en vond hem later in de berm terug met wat krasjes.

    Maargoed, als je een beetje stickgevoel hebt, en dito band met je model, wil je zo`n bami-zender niet. Ongeacht de storingen die best meevallen.

    Ik heb al een tijdje Assan in mijn FF9 voor de funmodellen, en voor het grotere werk steek ik de 35 mhz module erin. Ik haat de software van de FF9 maar ben blij met de kwaliteit ervan.
     
  11. j.albers

    j.albers

    Lid geworden:
    19 dec 2007
    Berichten:
    467
    Locatie:
    Feldkirchen in K. (A)
    Schreef ik gisteren t.a.v. de 9x nog dit:

    HTML:
     
    gisteren heeft HK het artikel in Duitsland uit de webshop 
    genomen. Zal wel juridische redenen hebben. Komt vast
    wel weer terug, want de sets liggen in Hongarije. In
    Hong Kong zijn ze niet in voorraad. Elke dag even kijken 
    of ze in Duitsland in de webshop weer terugkomen. 
    
    blijkt het artikel niet uit de webshop te zijn genomen, doch automatisch te verdwijnen als het artikel uitverkocht is. Dus weer 300 stuks Chinese rommel (in 1 dag) in Europa gedistribueerd (grapje). Er zijn wereldwijd nog 6000 wachtenden voor u.
     
  12. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.332
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Bij Cumulus wordt nog steeds een Compact (Robbe/Futaba, 27MHz) gebruikt bij parachute springen, 35jaar oud :thumbsup:
     
  13. ceppodo

    ceppodo Guest


    All time classic!!
    Maar ben toch blijer met mijn FF10!
     
  14. robertboxhoorn

    robertboxhoorn

    Lid geworden:
    10 sep 2009
    Berichten:
    1.970
    Locatie:
    emmeloord
    tja dan komt die discussie weer wel china niet china

    ik bestel gewoon niets uit hong kong wil ik wel iets goedkoops koop ik het bij rc technics (sponsor) en voor de rest spaar ik gewoon wat langer door voor mijn spullen omdat ik gewoon geen zin heb in het gezeur

    4 euro voor een 9gr servo vind ik geen probleem om er voor neer te leggen en helemaal niet als je dan maar 1.80 verzendkosten hebt en het de volgende dag binnen hebt.
     
  15. trikman

    trikman

    Lid geworden:
    23 feb 2011
    Berichten:
    17
    Locatie:
    zwanenburg
    hallo mensen
    hier ken je ook dingen die goed koop zijn die van de zelfde fabriek komen en allen een anderen etieket en de prijs is helft goed koper ik heb zelf in zoon fabriek gewerkt
    en waspoeder je heb 10 -15 merken en bij sunlichtzeep fabriek staan maar twee sielos een wat goedkoper dan de ander ik heb zelf aan de band gestaan het ken nu veranderd zijn wand het is 40 jaar terug ???

    ps

    heb iemand ervaring met towerpro mg996r servo
    die wil ik voor mijn landcerringbuis voor torpedos
    gebruiken of een ander tiepen servo

    met vrgr jan
     
    Laatst bewerkt: 12 feb 2012
  16. sanderw13

    sanderw13

    Lid geworden:
    8 feb 2012
    Berichten:
    763
    Locatie:
    westervoort
    ik ga hem via duitsland bestellen. want de vorig keer moest ik ook zo iets extra betalen omdat die gecontroleerd was. op wat er allemaal inzat. dat was 27 euro extra.
     
  17. Seeyah

    Seeyah

    Lid geworden:
    29 aug 2009
    Berichten:
    1.101
    Locatie:
    België, omgeving Mechelen en Antwerpen
    @bdoets:

    Zonder CE merk kopen is wel riskant, hiermee zal je wel risico lopen op een boete.

    Indien je nu toch een chinese zender koopt met CE (al dan niet vals/ officieel gereglementeerd) en er gebeurt iets met derden ben je normaal niet zelf aansprakelijk. Van zodra er een CE merk opstaat geeft de fabrikant aan verantwoordelijk te zijn en dat zijn product voldoet aan de nodige en geldende regelingen en hierbij aansprakelijk kan gesteld worden indien bewezen wordt dat zijn product inderdaad niet voldoet aan de CE keurmerken.

    Over de chinees/niet chinees:
    Gebruik nu al 6 maanden een FlySky 9x met ER9x software en FrSky module. Geen enkel probleem mee gehad, FrSky is ook een "chinees merk" maar zij bieden wel customer support en een hoogwaardig product aan (voor meer info check rcmodelreviews.com) .Daarvoor een Futaba F14 gehad waar ik ook tevreden van was. Uiteindelijk is niets onfeilbaar en moet je gewoon geluk hebben met het product dat je krijgt. De kans dat een chinees een defect heeft is groter dan een "gerespecteerd" merk maar bepaalde chinese merken beginnen ook een betrouwbare naam te krijgen. De customer service is dan weer iets waar bij vele chinese merken wel fors op bespaard wordt.
     
  18. sanderw13

    sanderw13

    Lid geworden:
    8 feb 2012
    Berichten:
    763
    Locatie:
    westervoort
    maar weet iemand hoe de duitse hobbyking heet want kan hem niet vinden??
     
  19. savage .26 picco

    savage .26 picco Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 okt 2004
    Berichten:
    8.470
    Locatie:
    Hoek van Holland
    Duitse Hobbyking heet :?:

    Wat bedoel je precies :?:
     
  20. Seeyah

    Seeyah

    Lid geworden:
    29 aug 2009
    Berichten:
    1.101
    Locatie:
    België, omgeving Mechelen en Antwerpen
    Zo vind je hem ;) gewoon naar de homepage gaan en rechts zie je dan een knopje met EURO warehouse op ;)
     

Deel Deze Pagina