Wat kan er gebeuren als je chinese rommel koopt....

Vroegah, toen we nog met kristallen vlogen,
gebeurde dat soms ook nog wel eens.
Verbieden die hap? :p

Da's natuurlijk de wereld op zijn kop: kristalzenders zijn ontworpen met als vooropgestelde, duidelijke en klare eigenschap dat er maar EEN zender tegelijk op een gegeven frequentie kan werken. Fouten hiermee, zijn ALTIJD de schuld van een van beide gebruikers (degene die niet gecontroleerd heeft of zijn frequentie vrij is). Naast frequentieborden bestaat er ook de mogelijkheid dit op een veilige manier te testen, hetzij door gebruik van een frequentiescanner, hetzij door kort alleen je ontvanger aan te zetten (met veiliggestelde motor uiteraard)

2.4 GHz systemen zijn ontworpen met als vooropgestelde en OGENSCHIJNLIJK duidelijke eigenschap, dat ze "uniek" zijn.
Scanners bestaan er niet voor, en manieren om op een veilige wijze vast te stellen of de boel op elkaar stoort, ook niet echt.

Wat zou er dan verboden moeten worden?
Je mag op veel shows (in elk geval in Duitsland) al niet meer met klassieke MHz banden vliegen, vanwerge dat storingsgevaar.
Dit is een maatregel die gebaseerd is op "hoe het zou moeten werken" en naar mijn mening niet op realiteit. De keren dat ik met demonstraties meegedaan heb, waren ALLE radiogerelateerde crashes in de 2.4 Gieg te constateren, geen ENKELE in de 35 MHz.... (en daar zat toevallig de laatste Simprop Zender van NL bij, die al 30 jaar ongestoord dienst deed).
Naar mijn idee is dat omdat ik met een klassieke zender niet alleen KAN controleren wat er gebeurt (en dat ook doe en besluit niet te gaan vliegen als mijn frequentie bezet is of ik weet dat een zender op een naastgelegen kanaal wellicht problemen kan veroorzaken) en met 2.4 Gieg is die mogelijkheid er niet; het ZOU moeten werken, dus men zet zender en ontvanger aan, en gaat vliegen.... Net als een auto zonder oliedruk lampje: het zit er niet op, dus je kunt niks checken, dus je gaat maar rijden en hopen dat het goed gaat....

Ik weet dat er op veel plaatsen in NL problemen bestaan met de klassieke MHz banden, en da's uiteraard jammer, want alles bij alles genomen, is het net als met de invoering van de Euro; het is verrekte makkelijk dat je geen geld meer hoeft te wisselen (je frequentie niet meer hoeft te controleren) maar volgens mij is er verder van alle mooie beloftes (volledig storingsvrij vliegen) geen steek terecht gekomen.

Mensen die claimen met 2.4 Gieg nergens last meer mee te hebben, prachtig, maar geen doorslaggevend bewijs: ik heb ook al 30 jaar met de klassieke MHz banden geen problemen...

Mischien komt dat wel omdat "vroegah" de zenders in de klassieke banden vrijwel uitsluitend of uit west Europa kwamen, danwel in China of Taiwan onder strikte QC van West Europa geproduceerd werden.

Groet, Bert
 
zoals door de draadstarter reeds werd gezegd volstaat een geldig CE merk in Belgie;
HET IS EINDELIJK ZOVER!!!
Ik kreeg vandaag (1/12/2008 een brief van het BIPT. Hierbij een uitreksel uit de tekst:
"België opent de frequentieband 2.4 GHz voor toepassingen in de modelluchtvaart onder de voorwaarde dat de radiotoestellen conform zijn aan de wettelijke bepalingen. Op technisch gebied genieten de toestellen van het vermoeden van overeenstemming indien zij voldoen aan de toepasselijke geharmoniseerde norm en indien zij een adequaat Medium Access Protocol toepassen. Dit is een beslissing die genomen werd in TCAM#26 en gebaseerd op de conclusies van TCAM Doc. 44. (Dit is het verslag van de vergadering van 14 mei dit jaar over dit onderwerp).
Het TCAM Doc. 44 komt tot de conclusie dat dergelijke toepassingen onder subcategorie 22 vallen en bijgevolg Klasse 1 apparatuur zijn."

Het is dus nu aan de fabrikanten om te aan te tonen dat zij voldoen aan deze norm, wat voor onze apparatuur reeds gebeurd zou zijn.

Let wel op: Dit neemt niet weg dat alle apparatuur die reeds vroeger, of in het buitenland aangekocht werd, en geen drager is van een geldig CE keurmerk, verboden zullen blijven. Ik raad dus de mensen aan die over dergelijke apparatuur beschikken om de fabrikant te contacteren en te vragen of het mogelijk is hun toestel alsnog te keuren en van een geldig CE keurmerk te voorzien.
Wel heeft het BIPT me laten weten dat deze toelating uiteraard ook geldt voor de modelboten en -auto's.

Ik denk dat ik die brief van het BIPT in een gouden frame ga inkaderen, en hem in mijn bankkluis zal bewaren...
Ik ben blij dat al onze inspanningen uiteindelijk toch resultaat hebben opgeleverd!
Dirk Van Lint
Tekst is wel niet direct meer te vinden op site VML...Vraag blijft hoe de gemiddelde modelbouwer (of douanier...) de geldigheid kan controleren...

Wat betreft de TH9X van Hobby King in Duitsland/Hongarije, deze mag (voorlopig?) niet meer naar Duitsland worden verzonden wegens een klacht van EMA ( Robbe, Graupner etc.) Benieuwd hoe dat gaat aflopen , want uit intern emailverkeer "zou" blijken dat deze fabrikanten zelf ook apparatuur verkopen die niet helemaal koosjer is, en dan komen ze eventueel zelf in de problemen...
 
Laatst bewerkt:
*de ervaring leert echter dat de chineze spullen er eerder mee stoppen dan de A-merken. Flysky geeft problemen als er teveel assan in de rondte is. Corona begint signalen te missen als er teveel 2.4ghz verkeer is (niet merkbaar met normale besturing wel met multiswitches). Assan werkt zoiezo al niet met tijd kritische systemen. Maar geeft nog wel is vreemde output op de servo signalen (signalen zijn alles behalve schoon naar mijn mening heb dit geconstateerd met een scope).

Mijn ervaring is anders. Ik zag nog geen enkel probleem met zgn "chinees" spul, wel met Futaba en Spectrum.Zo'n ervaring bewijst dus totaal niets...
 
Ik zal m'n ervaring dan maar voor mij houden....:neutral:.

België is trouwens geen uitzondering. Overal in de EER is CE verplicht om apparatuur in de handel te brengen. Het enige verschil met het toelaten van onze 2,4 GHz apparatuur was indertijd, dat praktisch alle EER-landen vooruitlopend op de definitieve beschikking al hun fiat gaven en dat het BIPT de poot stijf hield en wachtte, tot de officiële bekrachtiging daar was.

Als de TH9X van HK niet aan de regels voldoet zal deze niet alleen in Duitsland, maar ook in de rest van de EER niet op de markt gebracht mogen worden. Het zelfde geldt uiteraard ook voor de produkten van andere leveranciers. Bij vorige gelegenheden begon HK meteen naar Jamara te wijzen en als ook die firma zich niet geheel aan de regels heeft gehouden is deze natuurlijk ook de sjaco.
 
Laatst bewerkt:
Mijn ervaring is anders. Ik zag nog geen enkel probleem met zgn "chinees" spul, wel met Futaba en Spectrum.Zo'n ervaring bewijst dus totaal niets...


En Wim,is daarmee bewezen dan dat de chineze spulletjes wel goed zijn?
Dit blijft toch een discussie die nergens op uit komt.Er zullen altijd mensen zijn die met chineze troep zonder problemen vliegen.
Die mensen zullen ten alle tijde volhouden dat het spul uit china perfect is.
Net zoals er mensen zijn die met de grote merken nooit problemen hebben en die zullen ook volhouden dat alleen met de grote merken nooit problemen zijn.
Ik ken zelf ook de verhalen wel van falende zenders/ontvangers van de chinezen en van Spectrum.Persoonlijk hoor ik ze van Robbe/Futaba eigenlijk nooit.Wat niet wil zeggen dat dat een probleemloos merk is(denk ik).
Zelf heb ik vanaf 1977 gevlogen Met een Robbe Compact,op 27 Mhz en op de AM band.8 jaar lang naar volle tevredenheid en zonder storing.Ja ook nadat de CB bakjes vrijgegeven waren.Daarna met de Robbe TerraTop op 35 Mhz.Ruim 15 jaar zonder problemen en tot volle tevredenheid.Vlieg nu een paar jaar met de FF10 op 2,4 Ghz.Wederom tot volle tevredenheid en zonder storing.Toch zou ik nu NOOIT meer een kist vliegen met de Compact.(jaja uit nostalgische overwegingen bewaar ik al mijn spullen tot in de eeuwigheid).Gewoon omdat ik meer vertrouwen heb in de FF10.
Wat ik ermee zeggen wil is dat het feit dat mijn Compact perfect deed en doet,dat niet wil zeggen dat het de beste zender ervoor is met de minste kans op storing.Ik zal dus nooit zeggen dat de 27 Mhz net zo goed zal zijn dan de 2,4 Ghz omdat IK er nooit problemen mee heb ondervonden.
Net zoals ik vind dat iemand,die geen problemen heeft gehad met chinees spul,kan beweren dat het net zo goed is als de "grote"merken.Zeker zal er ook wel net zo goed spul uit China komen,maar er zit minstens net zoveel rotzooi tussen.
Er is een draadje van Ron van Sommeren met daarin een vergelijking van Futaba 3003 servo's en de niet te onderscheiden imitatie ervan.Zelfde merknaam erop, maar wel nep.
In het artikel worden de beide servo's opengemaakt en beoordeeld.De originele Futaba zat geheel anders in elkaar,dan de chineze imitatie.
Waarbij de knulligheid van de chineze imitatie enorm opviel.
fake-futaba-servos
Ik blijf persoonlijk toch bij de gerenomeerde merken

Met vriendelijke groet
Gerald
 
Laatst bewerkt door een moderator:
En Wim,is daarmee bewezen dan dat de chineze spulletjes wel goed zijn?
Gerald
Goed lezen, ik zeg toch dat dergelijke ervaringen niets bewijzen, dus ook die van mij niet....Gewoon toeval dat in mijn persoonlijke omgeving Futaba het merk met veruit de meeste 2.4 problemen is (maar ook het meest gebruikte...)
 
Ik zal m'n ervaring dan maar voor mij houden....:neutral:. ...
Spill the beans, wat mij betreft.

... Zelf heb ik vanaf 1977 gevlogen Met een Robbe Compact,op 27 Mhz en op de AM band.8 jaar lang naar volle tevredenheid en zonder storing. ...
Terwijl die zender toch erg goedkoop/plastic/prullerig oogde.

en daarom zijn dit ook discussies zonder einde................
Mijn opa is 90 en rookt nog steeds, roken is gezond.
 
Terwijl die zender toch erg goedkoop/plastic/prullerig oogde.
Maar dat zijn ze niet ! Ik vergat de mijne op het dak van de auto en vond hem later in de berm terug met wat krasjes.

Maargoed, als je een beetje stickgevoel hebt, en dito band met je model, wil je zo`n bami-zender niet. Ongeacht de storingen die best meevallen.

Ik heb al een tijdje Assan in mijn FF9 voor de funmodellen, en voor het grotere werk steek ik de 35 mhz module erin. Ik haat de software van de FF9 maar ben blij met de kwaliteit ervan.
 
Schreef ik gisteren t.a.v. de 9x nog dit:

HTML:
gisteren heeft HK het artikel in Duitsland uit de webshop 
genomen. Zal wel juridische redenen hebben. Komt vast
wel weer terug, want de sets liggen in Hongarije. In
Hong Kong zijn ze niet in voorraad. Elke dag even kijken 
of ze in Duitsland in de webshop weer terugkomen.

blijkt het artikel niet uit de webshop te zijn genomen, doch automatisch te verdwijnen als het artikel uitverkocht is. Dus weer 300 stuks Chinese rommel (in 1 dag) in Europa gedistribueerd (grapje). Er zijn wereldwijd nog 6000 wachtenden voor u.
 
tja dan komt die discussie weer wel china niet china

ik bestel gewoon niets uit hong kong wil ik wel iets goedkoops koop ik het bij rc technics (sponsor) en voor de rest spaar ik gewoon wat langer door voor mijn spullen omdat ik gewoon geen zin heb in het gezeur

4 euro voor een 9gr servo vind ik geen probleem om er voor neer te leggen en helemaal niet als je dan maar 1.80 verzendkosten hebt en het de volgende dag binnen hebt.
 
hallo mensen
hier ken je ook dingen die goed koop zijn die van de zelfde fabriek komen en allen een anderen etieket en de prijs is helft goed koper ik heb zelf in zoon fabriek gewerkt
en waspoeder je heb 10 -15 merken en bij sunlichtzeep fabriek staan maar twee sielos een wat goedkoper dan de ander ik heb zelf aan de band gestaan het ken nu veranderd zijn wand het is 40 jaar terug ???

ps

heb iemand ervaring met towerpro mg996r servo
die wil ik voor mijn landcerringbuis voor torpedos
gebruiken of een ander tiepen servo

met vrgr jan
 
Laatst bewerkt:
ik ga hem via duitsland bestellen. want de vorig keer moest ik ook zo iets extra betalen omdat die gecontroleerd was. op wat er allemaal inzat. dat was 27 euro extra.
 
@bdoets:

Zonder CE merk kopen is wel riskant, hiermee zal je wel risico lopen op een boete.

Indien je nu toch een chinese zender koopt met CE (al dan niet vals/ officieel gereglementeerd) en er gebeurt iets met derden ben je normaal niet zelf aansprakelijk. Van zodra er een CE merk opstaat geeft de fabrikant aan verantwoordelijk te zijn en dat zijn product voldoet aan de nodige en geldende regelingen en hierbij aansprakelijk kan gesteld worden indien bewezen wordt dat zijn product inderdaad niet voldoet aan de CE keurmerken.

Over de chinees/niet chinees:
Gebruik nu al 6 maanden een FlySky 9x met ER9x software en FrSky module. Geen enkel probleem mee gehad, FrSky is ook een "chinees merk" maar zij bieden wel customer support en een hoogwaardig product aan (voor meer info check rcmodelreviews.com) .Daarvoor een Futaba F14 gehad waar ik ook tevreden van was. Uiteindelijk is niets onfeilbaar en moet je gewoon geluk hebben met het product dat je krijgt. De kans dat een chinees een defect heeft is groter dan een "gerespecteerd" merk maar bepaalde chinese merken beginnen ook een betrouwbare naam te krijgen. De customer service is dan weer iets waar bij vele chinese merken wel fors op bespaard wordt.
 
Back
Top