Vraagje voor Dirk dan of wie het weet, hoe dit te doen met een handstart met een wat grotere zwever? Werkt dat ook nog met 7 a 10 kilo in de hand of is daar een andere mogelijkheid voor om veilig te proberen?
In 2 fasen: eerst handstart, later eerste echte vlucht.
Ik heb het toentertijd gedaan met mijn Raçek III, 3m80 span, 7 kg. Ik heb toen gewoon geduldig een dag met redelijk wat wind afgewacht uit de goede hoek voor ons veld (uit de vrije hoek zonder bomen, dus geen/weinig wervelingen). Dat kostte wat geduld (weken).
Toen weer geduld uitoefenen tot er een rustige dag was. Die dag de maiden gedaan.
Overigens is de totale massa niet zo essentieel (mits je het nog kunt tillen en gooien), het gaat om de vleugelbelasting (=vliegsnelheid). Ik denk dat de grens wel bij zo'n 60 gr/dm2 ligt.
Dirk, hoe kom je erbij dat een EWD van 4 graden te hoog is?
Er zijn zat profielen die echt die 4 graden nodig hebben, ook HQ profielen.
De "modernere" profielen zitten vaak wel wat lager maar als er voor dat model een oud profiel gekozen is dan is verkleinen ven het EWD destatreus.
Geen enkel vliegtuig dat ik heb (gehad) had (eenmaal goed ingevlogen) een EWD van 2 of meer graden. Alles eronder:
- DLG : (Zone2 airfoils) 0,9 à 0,8 gr
- Alpina: (RG15 like) 0,9 gr
- SSL : (??? profiel) 1 gr
- Raçek III : (100% schaal profiel, dus oud [1937] en niet low Reynolds) ooit begonnen volgens tekening op ±4 gr. sinds 2,5 jaar veel minder (omdat ik nu middels slepen er veel meer mee kan vliegen). Niet nagemeten, maar op het oog is het eerder 0 gr dan 2 gr (te zien aan hoeveel het bewegende deel van het stabilo nu down staat tov. van het vaste deel. Ooit stond het in lijn ... ZW-punt sindsdien pakweg 35 mm (!!!) naar achteren.
- Sunny : 0 gr (dragend/gewelfd stabilo)
- Een of andere 2m elektro 2 asser : (Eppler 205?) 2 gr
- Eigenontwerp/-bouw F3J : (SD7036 strak) gestart met 1,75 gr. Na/door invliegen verminderd tot ??
- 4m50 ASW19 : (Ritz 3 strak) 1,5 gr zo uit mijn hoofd (hij is al lang dood vanwege een verkeerd geladen ontv.akku)
Ik zie heel vaak modelzwevers waarvan je in een oogopslag ziet dat ze een te groot EWD (met bijbehorend voorlijk ZW-punt) hebben. Belangrijkste kenmerken:
- de kist 'loopt' niet,
- heeft de neiging tot overtrekken/tipstall,
- na de duikproef maakt hij bijkans een looping,
- soms zie je dat de staart hangt (staartboom hangt wat naar beneden).
Een te voorlijk ZW-punt (en dus een [te] groot EWD) resulteert ook in lastig(er) (thermiek) cirkelen. Hoe voorlijker het ZW-punt resp. hoe groter de EWD, hoe meer de kist de neiging heeft om de bocht in te duiken. Je moet met rol tegen sturen.
Bij een duikproef die resulteert in: rechtdoor blijven gaan (niet up corrigeren of dieper duiken) is die neiging helemaal weg. Je kunt hem dan wat up trimmen als hij eenmaal in de bocht ligt, en dan je handen in je zakken steken, bij wijze van spreken (als het echt dead air is).
Modern of oud profiel maakt geen drol uit. Dat kun je rekenkundig aantonen met XFLR5, maar ook uit bovenstaande ervaringen blijkt het. Het heeft puur te maken met het nose-down moment dat een gewelfd profiel genereert. En de sterkte van dat moment hangt vnl. af van de grootte van de welving (en een beetje van de welvingsvorm). Maar de grootte van die momenten is vergelijkbaar (bij gelijke welving), en dus is de benodigde correctie (EWD / ZW-punt) ook min of meer gelijk.
Ik snap ook wel waarom men denkt dat die oude profielen veel meer EWD nodig hebben. In de tijd van de oude profielen vloog men met profielen met ERG VEEL meer welving. 3,5% was nog moderaat! 6% en 7% kwam echt voor (tegenwoordig vnl. 1,5% tot 2,5% en de tendens is minder welving). Bovendien was een groot aantal kisten vrije vlucht. Onbestuurd, dus hoge eigen stabiliteit, maar ook zonder het risico door wat up te geven de overtrek in te leiden.
Maar voor het hedendaags zweven vlieg je met relatief kleine EWD, en (vergeleken met vroegoah) achterlijk ZW-punt.
Nog 2 voordelen van vliegen met kleine EWD en achterlijk ZW-punt:
- je vliegt iets harder, dus groter Re-getal,
- je vliegt daardoor ook wat meer bij de minimale daalsnelheid en beste glijhoek,
- het stabilo hoeft wat minder hard te werken (minder verlies)
Dirk.