Volgens mij word er hier vééééél te moeilijk gedaan over balanceren....
Statisch en dynamisch balanceren is iets wat voor autowielen geldt, maar NIET voor helibladen!!!! Bij helibladen is er GEEN verschil tussen statisch en dynamisch!
Waarom? Bij een autowiel heb je namelijk ook nog de breedte van de velg. Als je een perfect wiel (dus van zichzelf in perfecte balans) twee identieke gewichtjes plakt, eentje aan de remzijde, en het andere aan de ventielzijde, 180 graden t.o.v. elkaar, dan is het wiel statisch nog steeds in balans, maar dynamisch niet meer, omdat de gewichtjes hun kracht aan weerszijden van het lagerpunt uitoefenen: het wiel wil gaan wiebelen.
Bij een rotor is dat niet het geval, want de gewichten roteren allebei in hetzelfde vlak.
(als je er goed over nadenkt, dan is dynamisch balanceren niets anders dan het bladspoor afstellen, niet meer, niet minder...).
Een set bladen is in balans, als de rekensom van "gewicht x afstand zwaartepunt" gelijke uitkomst geeft.
Daarbij is het irrelevant of het ding stilstaat of draait, zoek je natuurkunde formules voor centrifugaalkracht er maar op na.
De formule luidt massa x radius x omloopsnelheid kwadraat
In die krachtsformule vind je dus afstand t.o.v. de rotatieas, gewicht en toerental kwadraat, maar toerental valt weg omdat die voor beide bladen gelijk is.
Blijven alleen nog afstand en gewicht over in een simpele vermenigvuldiging.
Van vermenigvuldigingen weten we, dat 3 x 4 exact gelijk is aan 4 x 3 (en 2 x 6, en 1.5 x 8, en 1 x 12, etc etc). Dat is letterlijk lagere school kennis!
Dus: als het gewicht gelijk is, maar het zwaartepunt niet, heb je onbalans.
Je kunt twee dingen doen: gewicht gelijk houden en zwaartepunt verplaatsen door op het ene blad een sticker aan de tip te doen en op het andere blad aan de wortel (bladen BLIJVEN even zwaar, maar beide zwaartepunten schuiven wat op) of je maakt het blad met het "verste" zwaartepunt een tikkeltje lichter aan de tip.
Hoe dan ook: als de bladen op de balanceer "wipwap" in balans zijn, dan zijn de bladen in de lucht ook in balans.
Er is bij gebruik van een "wipwap" echter één "maar": de afstand tussen de bladbouten van de rotorkop die je gebruikt, moet identiek zijn aan de afstand van de bladbouten van de wipwap. Dit, omdat de formule geldig is bij de werkelijke afstand tot het kantel/rotatiepunt.
Dat is ook een veel gemaakte fout: men rekent met de afstand van het zwaartepunt tot de bladbout, en eigenlijk moet je rekenen met de afstand tot de rotoras.
Rekenvoorbeeld:
Zwaartepuntafstand (tot rotoras) x gewicht
Blad 1: 30 cm x 30gram = 900
blad 2: 29 cm x 31.034482 gram = 900
Set is in balans, ondanks zowel een gewichtsverschil als een zwaartepuntsverschil
Nu vergeten we de afstand van rotor-as tot bladbout (5 cm) en we rekenen met de afstand van zwaartepunt tot aan het boutgat.
Dan is de rekensom opeens:
Blad 1: 25 cm x 30 gram = 750
Blad 2: 24 cm x 31.034482 gram = 744.82756
De bladen zouden nu aan een wipwap met 0 cm tussen de bladbouten, NIET in balans zijn, maar de eerste rekensom laat zien dat ze aan de rotorkop WEL in balans zijn...
Balanceer je met een balanceerder die een andere boutafstand dan de kop heeft, dan kom je dus fout uit.
Weeg je een blad, en meet je het zwaartepunt en je rekent vanaf het boutgat, dan kom je verkeerd uit.
Hang dus NOOIT twee bladen aan hetzelfde boutgat om te balanceren, je komt gegarandeerd verkeerd uit.
Gebruik altijd een balanceerder met identieke bout afstand als je rotorkop.
OF: monteer de boel en ga gewoon vliegen!!
De laatste keer dat ik last van onbalans had was nog met houten bladen, en dat is al HEEEL lang geleden (ik heb in 32 jaar helivliegen slechts drie of vier jaar met houten bladen gevlogen)....
Fabrikanten zijn niet gek namelijk: die zitten niet te wachten op heli's die uit elkaar rammelen, maar fabrikanten kunnen weinig doen aan mensen die bladen verkeerd balanceren, of het balanceren niet begrijpen....
Groet, Bert