Bouwverslag Gry Maritha

Je bedoelt het motortje en de rest die onder de pvc uitkomt? Dat zie ik maar hoe breng je dat dan over? Zit er een kruiskoppeling op?
 
Ik sta echt versteld van wat je hier laat zien op zulke schaal. Petje af. Ik kan aardig bouwen maar functioneel maken maakt het toch allemaal veel ingewikkelder. Succes en ik houd het in de gaten.
 
@keesdemol, inderdaad ik loop toch wel vaak tegen problemen op als ik het automatiseer, het nabouwen zelf stelt niet veel voor, als je goede foto's hebt en wat tijd en geduld kom je er wel.
En werkend maken, wel iets bedenken is vaak geen probleem, maar het moet dan ook wel werken, een servo gebruiken hier, dat lukte niet doordat ze niet sterk genoeg waren, zelf de 18kg versie niet, daarenboven draaien eigenlijk alle servo's veel en veel te snel, zelfs met al die vertragingssystemen van vandaag...
Nu heb ik op het werk wel "zeeën" tijd om wat te tekenen, en ideeën uit te werken dus dat scheelt...

Het volgende deel zal eerst het schilderen zijn van de grote kraan en de installatie ervan.
Dan zou ik graag alle onderdelen die nu klaar zijn willen testen... en dan gaan we verdere met de cargo luiken en de installatie van het zijluik en de lift... (dan is waarschijnlijk de winter weer voorbij :().
 
Mooie topic zeg. Ik ben helemaal fan van je werkende kranen.
Je hebt weer een extra volger.
Succes verder, maar dat gaat wel lukken.
Groeten Roelof.
 
De kraan heeft net de "paintshop" :p verlaten eindelijk tijd voor de montage en detaillering, mijn favoriete klus eigenlijk!

Wat foto's, deze zeggen waarschijnlijk meer:

De kraan arm, deze bestaat uit 3 kleuren, vraag mij niet waarom de Engelse deze bovenaan zwart hebben geschilderd er zit nu helemaal geen logica in de kleuren van de deze boot, dat geeft des te meer uitstraling vind ik zelf...



Klaar, je ziet hier ook de kabelgeleiders zoals op de echte kraan met geschraagde doorvoer om de kabel makkelijk te kunnen rijgen of te repareren. De haak aanslag moet hier nog worden zwart geschilderd.



Het kraanhuis, de hydraulische leiding naar het hoofdreservoir is deels aangesloten.



De hoofd cilinder, deze heeft al een aantal van de hydraulische aansluitingen,Het kleppenhuis is hier op de cilinder gemonteerd (waarom???) er zijn dus 3 leidingen die eruit vertrekken, de aanvoer, afvoer en de sturing, tevens is er een door-lussing, waarschijnlijk is dit een aangepaste valve tenminste dat vermoed ik.



De draaimotor, ook hydraulisch met een aantal aansluitingen en sturing:



Winch en haak...

`

Enkele leuke foto's:



Ze ziet er stilaan best interessant uit...



Je ziet hier mooi de geslepen/gehoonde ram ;), het plaatje begint stilaan ergens op te lijken.



Vanavond wordt de arm voorzien van leidingen en hopelijk is hij morgen klaar, waarschijnlijk is dit pas volgende week.

Voila een update, pen maar neer wat jullie ervan vinden.
 
Laatst bewerkt:
Wauw ziet er echt heel mooi uit en zo gedetailleerd. Ik had nog steeds de vraag hoe je dan de vertragingsmotor de cilinder aan laat sturen. Is dat met een kruiskoppeling en een spindel?
 
Petje af Jan. Zou bijna alles naast me neer leggen om ook eerst mijn kraan te maken. Schitterend.
 
Wauw ziet er echt heel mooi uit en zo gedetailleerd. Ik had nog steeds de vraag hoe je dan de vertragingsmotor de cilinder aan laat sturen. Is dat met een kruiskoppeling en een spindel?

De spindel zoals vermeld in een eerder bericht, zie je zitten ergens op een filmpje, ik gebruik geen kruiskoppeling hier, daar deze veel te groot (lees lomp) zijn op deze plaats. Het is gewoon een flexibele koppeling, er zitten geen echte krachten op daar het enkel het verplaatsen is van de schroefdraad en het koppel dus zeer gering blijft, perfect voor een rubber, nylon, silicone, dikke visdraad, zelfs geweven koperdraad zou hier werken...

Wil je meer dan 500gr kunnen liften raad ik je aan de motor direct op de spindel te zetten, de feedback loop kan je dan beter in het scharnier van de kraan zetten, ik denk dan aan een potentiometer of zo... Waarschijnlijk kan je het geheel zelfs sturen met de electronica van een "sterke" servo, voordeel hieraan is dat het proportioneel stuurt, zoals bij de Palfinger het geval is. Nadeel is echter dat de snelheid van de beweging niet te regelen is vanuit de zender wat op de "grote" kraan bij mij nu wel is en eerlijk gezegd heel fijn werkt, maar het is dan weer niet "richtings" proportioneel.
Moeilijke keuze, nu in het vervolg ga ik toch voor het laatste dat werkt naar mijn gevoel veel fijner.
 
Laatst bewerkt:
Ondertussen ben ik met de sturing van de grote kraan bezig en misschien kan hier iemand helpen, `

Is het mogelijk om het middelpunt van een ESC wat "ruimer" te maken op een simpele manier bvb door een condensator of weerstand parallel er tussen te zetten of zo? (zender is niet programmeerbaar, het is een omgebouwde F14 nu F27 :p)

Iemand ervaring mee?
 
De kraan arm, deze bestaat uit 3 kleuren, vraag mij niet waarom de Engelse deze bovenaan zwart hebben geschilderd er zit nu helemaal geen logica in de kleuren van de deze boot, dat geeft des te meer uitstraling vind ik zelf...

Deze bovenkant word vaak zwart gemaakt omdat de hijskabel vettigheid en of roest afgeeft op de bovenkant van de lichter gekleurde boom.
 
Laatst bewerkt:
Heb even gegoogled op deadband van esc, en ik vind resultaten dat er escs zijn waarbij je dat kunt instellen. Als je zo'n esc hebt dan zou je met die setting eens moeten spelen.

VrGr,

Theo
 
Hey Theo, bedankt om mee te denken, nu het zijn zeer simpele esc's, niet programmeerbaar voor de motoren van de kraan, ze gaan maar tot 5A 12V (borstels) helemaal niet instelbaar. Ik heb nog enkele heel oude ESC's en die hebben inderdaad een schroefje dat je gewoon kan bijstellen. Maar dat kan spijtig genoeg niet met het nieuwe spul... Vandaar dat ik dacht om er iets mee parallel te zetten dat de initiële "stoom" zou wegnemen en het zo op te lossen. Maar we kijken rustig verder misschien zijn er nog wel wat andere ideeën.
Toch bedankt, hopelijk heeft iemand nog een leuke oplossing.
 
Kleine update met grote gevolgen, het tech-rek is voorzien van batterijen, ik ben overgestapt van lood op LiPo daar deze toch een heel stuk hanteerbaarder zijn.
Zo kan ik voor hetzelfde gewicht een veelvoud van ampères voorzien.
De voorziene lood accu was ca 6kg, de waterverplaatsing zal tussen 12 en 13kg liggen.
Ik heb voor 2Kg Lipo's voorzien dat gaf me reeds meer dan 30A. Ik denk dat 6Kg lipo's stilaan belachelijk zou zijn (eigenlijk is 30A dat ook al).
Maar de doorslag was het feit dat de batterijen veel lichter zijn en niet zo lomp dus veel makkelijker in de boot zijn te plaatsen zonder steeds maar weer super voorzichtig te moeten zijn...

Ook is de volledige sturing van de kraan af, deze zie je rechts boven op het rek, het geheel bestaat uit 3 volt-reduceerders telkens met een ESC erachter, zo kan ik de snelheid van de kraan min of meer naar believen afstellen. Het geheel is getest en werkt naar behoren "fine tuning" volgt natuurlijk nog alsook een filmpje.



 
Ik kon ze eerst ook niet zien, nu wel.

Overigens erg netjes! Leuk zo'n plaat vol electronica haha. Zal er bij mij wel niet allema in gaan maar een werkend kraantje zou ik niet verkeerd vinden. Is nog iets waar ik me in kan verdiepen en aan de hand van jouw verslag zou ik daarmee een heel eind moeten kunnen komen. Verder volg ik stilletjes mee:)
 
Ja Jan, petje af mooi schip met veel details, kan ik weer iets van leren om op de Cat werkende kranen en lieren te maken:)
Staan origineel Heila kranen op, nu nog even wat detail plannen hiervan vinden.
 
Back
Top