Vervolg bouwverslag.
Sinds de vorige bouwposten - waarbij de posten over de verkregen makelaarsfoto's even niet meegerekend zijn - zijn er weer een aantal dingetjes gebeurd.
De betreffende makelaarsfoto's heb ik ondertussen wel al menigmaal tot in detail in- en uitgezoomd
bekeken.
I
k zie telkens weer nieuwe dingen die ik eerder niet zag en deze geven voor mij een welkome aanvulling op het totaalplaatje van de Ebba Victor.
Had ik deze foto's eerder gehad, had ik - naar ik nu denk - een aantal dingen naar alle waarschijnlijk ook wel iets anders gemaakt.
Het onderwaterschip is ondertussen zwart en nu kan ik wat meer aan de aankleding van het schip gaan werken.
De plastic patrijspoortjes van Billing Boat die bij het Mercantic pakket zaten en bedoeld om in de romp te plaatsen vond ik persoonlijk niet zo passen of overeenkomen met de echte Ebba Victor.
Gelukkig had ik in een oude rommeldoos nog - van een ooit gebouwd model waarin ik deze echt niet mooi vond - een paar simpele messing patrijspoortjes gevonden die het hier in de E V weer wel fantastisch in doen.
Wie wat bewaard, die heeft wat
.
Onderstaande foto is nog zonder deze patrijspoortjes.
Met het aankleden van de dekken heb ik voor het voordek de hydraulische kraan naar eigen inzicht wat aangepast en deze wijkt in detail dan ook wel een beetje af van de originele 1:1 situatie.
Daar heeft de kraan een knik-arm en bij mij is deze - om wat prak
tische redenen - met een uitschuifbare arm geworden.
Misschien dat ik in een later stadium nog eens probeer om die knik-arm constructie na te maken, maar voorlopig doe ik het even met dit.
Op enkele recent verkregen foto's zag ik ook de bedieningskast voor de kraan - deze staat los van de kraan maar is natuurlijk wel voorzien van de nodige hydrauliekslangen van en naar de kraan - en deze ga ik er nog wel bij maken.
De kraan in ruststand. Hiervoor moet ik nog wel een steun maken waarop de arm kan liggen en niet als een barricade voor de trapopgang kan zakken

.
Ook de trappen naar het voordek zijn inmiddels geschilderd en geplaatst maar moeten nog van een trapleuning voorzien worden.
Dat geld ook voor het maken van de reling tussen dit hoge en het lager gelegen dek en staat eveneens voor binnenkort op het lijstje.
De kraan gezwenkt en uitgeschoven en d
e ankerwinches grijs gespoten.
Verder als dit kan en hoeft het eigenlijk niet en valt het hier voor mij voorlopig onder "goed is goed".
Op deze foto de romp met de simpele maar wel best passende patrijspoorten.
De doorvoeren in de verschansing voor de afmeertrossen zijn gewone holnieten uit de "paar euro-bak" van de bouwmarkt.
Inmiddels zijn ook de masten aan boord gekomen en heb ik nog even getwijfeld of het de originele - bij deze kit - meegeleverde houten masten moesten worden of de messing masten uit een rommeldoos.
De keuze voor hout zou het voordeel van laag gewicht en het makkelijk te bewerken zoals o.a. de in te frezen kabelgoot zijn.
De keuze voor de messing masten zijn voor mij vooral het stevige en robuuste hiervan.
Geen flauw idee meer waar mijn messing masten ooit vandaan gekomen zijn, maar het fijt dat ik dat niet meer weet, ze een minder fraai kleurtje en de nodige beschadigingen hadden moeten ze wel heel erg oud zijn denk ik.
Wonderwel lijkt het alsof ze voor dit schip gemaakt zijn en heb ik ze na observatie alvast maar eens kaal en schoon gemaakt.
Daarna bekeken of ik er (werkende) verlichting in kan maken, dat lukt en een begin gemaakt van de twee radarplateau's.
Het grote plateau is van een ponsplaatje gemaakt en moet nog voorzien worden van een stukje zee-reling en een trap / ladder er naar toe.
De kleine radar erboven komt gewoon op een op maat gemaakte klosje hout.
Als straks alles in de zachtgele kleuren
(zoals de schoorsteen), de radar wit en de voorzijde van de balk zachtblauw is, zal het weer wel een "één geheel" worden denk ik.
Bij deze kit zat maar één radar en ook nu kwam het rommeldoosje weer goed van pas en kan ik zoals op het originele schip een lange en een korte afstand radar plaatsen.
Op enkele foto's uit mijn reeds opgebouwde archiefje zie ik dat het schip ooit een poosje met drie radars gevaren heeft!
Als leek op dat gebied geen idee waar de derde radar voor diende, maar mogelijk had dat iets met de opleidingsfaciliteiten te maken???
Later was deze radar er in elk geval weer af.
Een van de volgende stappen wordt ook de zee-reling op het achterdek, hiervoor had ik de spullen in huis, maar naar nu blijkt toch een verkeerde draaddikte

.
De deuren van de brug zijn klaar en zouden er ook in kunnen, maar ik was er steeds vanuit gegaan deze gewoon voor het gat te pakken.
Echter vanwege de mooie kleine scharniertjes die ik voor de koekoek gevonden had twijfel ik nu om deze ook hiervoor en op dezelfde bouwwijze te willen gebruiken.
Alleen ……………. ik kan er eigenlijk niet zo goed meer bij

en er dan maar weer dingen voor af te gaan breken

…… wanneer is "goed is goed" goed genoeg?
Misschien zodra als er een nieuw (bouw)project in beeld komt ?!
.
Het is nog steeds een relatief simpel scheepje, is eigenlijk niet te vergelijken met bijv. mijn eerder gebouwde Victoria maar beleef er toch zomaar heel veel plezier aan

.
Tot zover weer even.
Groet, Bert