Een voorzichtige start.

Discussie in 'Duikboten' gestart door pompebled, 6 mei 2018.

  1. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.659
    Locatie:
    Sneek
    Al sneupend op internet deze 'kit' tegen gekomen en 28-4 besteld:
    https://www.ebay.com/itm/6-Channels-Mini-RC-Submarine-Remote-Control-Under-Water-Boat-Ship-Kids-Gift-Toy/401450779135?_trkparms=aid=111001&algo=REC.SEED&ao=1&asc=20160908103841&meid=9a9ca3098efb4f8f953c0575a82b47a5&pid=100227&rk=3&rkt=11&sd=222939727967&itm=401450779135&_trksid=p2054502.c100227.m3827

    Vandaag binnengekomen en uitgepakt:
    Inhoud  doos..JPG

    Het is inderdaad een 'assemblage' kit, waarbij de onderschaal met de drie motoren, de ontvanger en de batterijhouder voor vier penlights al in de fabriek geassembleerd is:
    Onderschaal..JPG
    De zender moet je zelf in elkaar zetten, het is een eenvoudige 27 MHz AM exemplaar met drie schakelaars: vooruit en achteruit, links en rechts, plus eentje die de pomp bedient.
    Blijkbaar zorgt die voor negatief drijfvermogen door water in de romp te pompen, waardoor er gedoken kan worden, geen idee hoe goed dit gaat werken.

    Alles is goed verpakt en de uitgebreide assemblage handleiding is weliswaar in het Chinees, maar de plaatjes werken net zo goed.

    Vanmiddag de boel in elkaar geschroefd met de bijgeleverde Phillips schroevendraaier; alles past netjes en er is maar minimaal schuurwerk nodig om de flash te verwijderen.
    Er is zelfs een stukje schuim meegeleverd voor het drijfvermogen in de toren en twee vakjes ter hoogte van de stuurmotor.
    Onder aan de onderschaal worden twee gewichtjes vastgeschroefd
    Antenne draad door het schuim in de toren naar buiten gevoerd (1 cm).

    Batterijen erin (3 x AAA voor de zender) en getest, alle drie de motoren werken.

    Het lijkt een kit met een educatieve doelstelling (voor Chinees sprekende kinderen) en het geheel ziet er zeer verzorgd uit.
    Morgen een paar foto's van het geheel en als ik er toe kom, wat vaarfoto's.

    Als het vaargedrag ergens op lijkt, dan overweeg ik om de 27MHz elektronica te vervangen door 40 Mhz FM voor een groter bereik en, als het drijfvermogen het toestaat, regelaars voor de motoren.

    Groeten, Jan.
     
    MarcT vindt dit leuk.
  2. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.659
    Locatie:
    Sneek
    Zoals beloofd wat meer foto's:
    Doos & sub.JPG

    Schroefas: de prop zit aan een plastic verlengstuk, dat op de motoras wordt geperst:
    Schroefas..JPG

    Prop in tunnel:
    Kort..JPG

    Onderaanzicht met de aangeschroefde gewichten:
    Bottom view.JPG
    De neus met de schakelaar, de inlaatopening van de pomp en het batterijvak:
    Battery hatch &  switch..JPG
    Wat mij betreft had het geen blauw hoeven te zijn, dat lijkt me niet echt goed zichtbaar onder water, de sub is maar 305 mm lang.

    Gisteravond de boel in elkaar geschroefd en batterijen erin gedaan; de aandrijfmotor en de pomp zijn mooi stil, de besturing werkt met een haakse overbrenging, die is redelijk lawaaig buiten het water.

    Groeten, Jan.
     
    MarcT vindt dit leuk.
  3. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.659
    Locatie:
    Sneek
    Enig testwerk in een badje onthult het volgende; het is een 'opduikboot', d.w.z. de boot loopt vol tot de top van de toren en laat zich dan besturen, de snelheid is prima, het sturen gaat wat traag omdat de stroming de neiging heeft te verwervelen bij de inlaat van de tunnel, op eenzelfde manier als een boegschroef bij een 1:1 boot, veel geschreeuw en weinig stuwkracht, langzaam varend werkt het goed.
    Jammer dat je alleen vol gas hebt...

    De pomp duwt het water uit de romp, zodat de boot opduikt, laat je de schakelaar los, dan vult de romp zich weer met water en duikt in tot de top van de toren.
    Momenteel is de boot wat staartlastig getrimd, ik verwacht op groter water dat er eerder opgedoken gaat worden dan gedoken.
    Dat moet ik nog proberen.
    Misschien moeten er een paar duikroertjes aan de neus.

    Het bereik van de zender is niet geweldig, dus ik neem een sleper mee voor het geval ik buiten bereik mocht varen...

    Groeten, Jan.
     
    MarcT en Chariot vinden dit leuk.
  4. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.659
    Locatie:
    Sneek
    Afgelopen week een opblaasbad (2.20 x 1.30) gehaald en daarin wat uitgebreider kunnen testen, het was per slot van rekening het weer er voor...

    Nou, dat viel me eerlijk gezegd niet mee:
    - Rechtuitvaren gaat prima, door de tunnel is de wielwerking minimaal, goed.
    - Sturen tijdens het vooruit (of achteruit) varen is doelloos, de stuwkracht van de 'hekschroef' is alleen bij stilstand of minimale vaart vooruit voldoende om de kont om te krijgen, achteruit gaat beter (lees: minder slecht) dan vooruit, maar dat was te verwachten.
    Alleen als ik korte stootjes gas geef, afgewisseld met roerinput naar rechts, resulteert in een langzaam gevaren cirkel zonder de wand van het bad te raken, niet goed.
    - de trimming is kritisch; een paperclip op de neus laat de sub bijna zinken, voorwaartse snelheid gaat richting bodem.
    Als de resterende belletjes uit/van de behuizing loskomen heb je niet eens een paperclip nodig...
    Het kort bedienen van de pomp drukt de neus omhoog om ongewild duiken te voorkomen, op groot water moet je wel tijdig reageren anders sta je op de kop in de drek, niet goed.

    Als speelgoed een geslaagd ding voor in een badje, als duikboot niet zo geslaagd.

    Het plan:
    Alles is geschroefd, dus alles kan eruit en vervangen. Helaas zit de doos met elektronica dicht gelijmd, daar helpt alleen destructief onderzoek...
    Ik zal die (dichte) doos wegen en zien of een nieuw gemaakt doosje (met opgeschroefd deksel) qua gewicht mogelijk is als ik er een mini ontvanger, regelaar en servo (eerst maar ééntje voor het roer) in zet. Het gewicht van een roer achter de tunnel en de aansturing daarvan komt er ook nog bij.

    Effectief zou ik dan een dynamisch duikende sub hebben, (met vast ingestelde duikroeren, óf, als het gewicht het toelaat, aangestuurde duikroeren).

    Groeten, Jan.
     
    MarcT en Tamaniac vinden dit leuk.
  5. Roelof_l

    Roelof_l

    Lid geworden:
    30 jun 2015
    Berichten:
    1.376
    Locatie:
    Hendrik-Ido-Ambacht
    Leuk verslag Jan.
     
    MarcT vindt dit leuk.
  6. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.659
    Locatie:
    Sneek
    Bedankt Roelof.

    We gaan voorzichtig verder; daar alles, behalve de elektronicabox, geschroefd is heb ik de hele handel gedemonteerd en de box opengezaagd (één printje met een drietal IC's en wat weerstanden).

    Het doel is om een nieuwe box te maken met daarin een 10A regelaar, een ontvanger en twee servo's.
    Daar ik de onder- en bovenschaal zoveel mogelijk wil blijven gebruiken maak ik eerst een plaatje van 2 mm ABS pas op de bevestigingsgaten van de pomp en de hekschroef en pas dan de nieuwe spullen, als dit naar tevredenheid functioneert lijm ik de zijden er aan en komt er een deksel opgeschroefd.

    Daar de tunnel rond de schroef als laatste aan de romp geschroefd moet worden, wordt het waarschijnlijk een roertje (of buisroer) achter de tunnel, met de stuurstang onder de motor door naar binnen en een stelbusje op de arm aan het roer.

    Afhankelijk van hoeveel de vertikale finnen straks storen bij het sturen, laat ik ze in eerste instantie zitten, eraf kan altijd nog.

    Het aansturen van de duikroeren zou een heel gefriemel worden, daar de as hiervoor binnen de tunnel precies op de plaats van de schroefas zit.
    Ik ga in eerste instantie voor het gemak en zet er een setje duikroeren aan de voorzijde op, dat is eenvoudiger aan te sturen.
    Mocht dit niet (goed) werken dan kan ik altijd nog de achterste horizontale roeren beweegbaar maken.

    Het gewicht van de stuwmotor, pomp en elektronicabox zit rond de 100 gram, ik heb dus relatief weinig gewicht om mee te werken, daarvoor compenseer ik door de nieuwe box iets groter te maken, waardoor ik meer opdrijvend vermogen heb.

    Foto's volgen zodra er iets te zien valt.

    Groeten, Jan.
     
    MarcT vindt dit leuk.
  7. Lex Verkuijl

    Lex Verkuijl

    Lid geworden:
    30 okt 2004
    Berichten:
    4.604
    Locatie:
    Lelystad
    Hoi Jan,

    Goed bezig! En jij maar denken dat het zwaartepunt bij een speedboot al gevoelig is .. :D

    Altijd leuk dit geëxperimenteer om het beter werkend te krijgen dan zoals de fabrikant het levert :thumbsup:
     
    MarcT vindt dit leuk.
  8. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.659
    Locatie:
    Sneek
    Vandaag een begin gemaakt met het plaatje dat de bodem van de nieuwe elektronicabox moet worden (hopelijk ook een WTC), maar voor ik die aan de achterzijde van een bevestigingspunt kon voorzien, moest eerst de hekschroeftunnel verwijderd en gedicht worden:

    Hekschroeftunnel gesloten..JPG

    Na het wegdremelen van de overstekende delen, een stuk ABS plaat warmgestookt over een stuk buis met dezelfde diameter als de sub (Ø 70 mm) en pas gemaakt.

    Gefixeerd met een paar druppen MEK (dat ook het plastic van de romp oplost) en na het verdampen van het oplosmiddel een laagje aangebracht van ABS opgelost in MEK.
    Tape er over zorgt ervoor dat er later minder te schuren/vijlen valt met een paar klemmen voor het geval de ronding in het ABS een geheugen heeft en terug wil naar z'n vlakke uitgangspositie terwijl het oplosmiddel nog niet verdampt is:

    Binnenzijde hekroer..JPG

    Morgen/volgende week verder.

    Groeten, Jan.
     
    MarcT vindt dit leuk.
  9. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.659
    Locatie:
    Sneek
    Hallo LEX,

    Ik heb een T2M U-16 Emden duikbootje en een 'Happy Cow' 'ding', de U-16 is nog redelijk mee te varen en zweven, de blije koe heeft een vertikale schroef om te duiken en een bijzonder avontuurlijk afstandsbediening, daarbij luistert het vinden van het goede zwaartepunt nauwer dan me lief is; na een tiental acculadingen te hebben leeggevaren, kan ik bijna een rondje varen zonder de bodem of de zijden van het testbassin te raken, wat is dat een rampending...

    Groeten, Jan.
     
    MarcT vindt dit leuk.
  10. Lex Verkuijl

    Lex Verkuijl

    Lid geworden:
    30 okt 2004
    Berichten:
    4.604
    Locatie:
    Lelystad
    Hoi Jan,

    Ik ken ze beide, heb er ook mee gespeelt. Welliswaar gerebranded op Graupner, maar al die dingen komen uit Oosterse landen in andere kleurstellingen, stickers en benamingen.... Zal je niet onbekend in de oren klinken. De U-16 is dan inderdaad de meest 'volwassen' duikboot omdat hij een voor dat formaat goed functionerende duiktank heeft en je hem dus redelijk kunt laten zweven. Die 'koe-achtigen' (twin prop Typhoon achtige) hebben meer ruimte nodig, zoals je ondervonden hebt, ook diepte is lastig te regelen. Maar voor het speelgoed dat ze beiden zijn is het niet onaardig voor in een aquarium. Je kunt er op een evenement best een leuke competitie mee opzetten met een parcours door allerlei onderwaterobjecten.
     
    MarcT vindt dit leuk.
  11. Hendrik-Jan

    Hendrik-Jan

    Lid geworden:
    4 okt 2018
    Berichten:
    118
    Locatie:
    Urk
    leuk idee, zo'n bouwpakket. Ik heb gister een mini RC duikbootje gekocht, ik vind dat soort dingen echt leuk :) :banana:
     
    MarcT vindt dit leuk.
  12. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.659
    Locatie:
    Sneek
    Welke heb je gekocht?

    Groeten, Jan.
     
  13. Hendrik-Jan

    Hendrik-Jan

    Lid geworden:
    4 okt 2018
    Berichten:
    118
    Locatie:
    Urk
    [​IMG]
    Deze, het is maar een kleintje en hij gaat niet verder de 0,6 m diep, maar het blijft leuk om mee te spelen niet waar? Het is ook niet zo dat ik honderden euro aan RC duikboten kan besteden, maar ik ben wel van plan om later steeds iets grotere te gaan kopen.
    Met vriendelijke groet,
    Hendrik-Jan de Vries
     
    MarcT vindt dit leuk.
  14. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.659
    Locatie:
    Sneek
    Hendrik Jan,

    Dat is een 'Happy Cow' variant, bijzonder snel en lastig te besturen in een klein badje, in iets groter water gaat het beter, maar vaar je snel buiten zend/ontvangst bereik...
    Houdt in het achterhoofd, dat 'steeds iets groter' in de duikbootwereld amper bestaat, vooral qua aanschafprijs is zelfs iets groter gelijk een enorme stap, voor nóg een stap groter, is 'honderden Euro's peanuts.
    Zelfbouw is de minst dure variant.

    Groeten, Jan.
     
    MarcT vindt dit leuk.
  15. Hendrik-Jan

    Hendrik-Jan

    Lid geworden:
    4 okt 2018
    Berichten:
    118
    Locatie:
    Urk
    ja ik heb deze ook geannuleerd. duurde al twee maanden omdat er maar een importeur was die hem niet op voorraad had. ik hou me nog maar een tijdje boven water!:)
     
  16. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.659
    Locatie:
    Sneek
    Er zijn diverse shops waar 'ie verkrijgbaar is:
    https://www.banggood.com/Happy-Cow-...682.html?rmmds=search&ID=224&cur_warehouse=CN
    https://www.aliexpress.com/item/New...ff-400d-9673-5d238bebf199&transAbTest=ae803_4
    https://www.ebay.com/itm/777-216-Mi...6ba65a654:m:mbK4ndzi9lD2WiLdfeYXL9A:rk:3:pf:0
    Deze kun je, na enige oefening, ook mee zweven:
    https://www.ebay.com/itm/6CH-Mini-R...63831742951?hash=item3d6d98e9e7:rk:4:pf:0&var

    Als je per sé in Nederland wilt kunnen kopen, dan wordt het inderdaad lastig...
    Bij Aliexpress kun je gewoon per bank betalen, de verzending duurt een week of drie/vier.

    Groeten, Jan.
     
    Laatst bewerkt: 18 jan 2019
    MarcT vindt dit leuk.
  17. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.038
    Locatie:
    Oostvoorne
    Bij Banggood gaat het ook per bank/Ideal. Levertijd meestal 4 weken, maar ook wel eens maar 2 weken meegemmaakt. Gr. Klaas.
     
  18. duikboot

    duikboot

    Lid geworden:
    21 jun 2012
    Berichten:
    228
    Locatie:
    apeldoorn
    als je in de buurt woont richting apeldoorn mag je de mijne gratis hebben. ik heb er 2 maar bij 1 is iets afgebroken maar ze werken wel
     
  19. raf

    raf Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2003
    Berichten:
    14.816
    Locatie:
    As,België
    ik heb ook nog een paar rompkes liggen waar wat vanaf gebroken is
    die kun je ook gratis hebben van mij
    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt: 25 jan 2019
    duikboot vindt dit leuk.
  20. pompebled

    pompebled Forum veteraan

    Lid geworden:
    1 nov 2004
    Berichten:
    9.659
    Locatie:
    Sneek
    Eindelijk zin en tijd om hier weer eens mee verder te pielen.

    Op de foto de plaat, die de bodem van het WTC gaat vormen, hier zet ik eerst de beide servo's, ontvanger en regelaar op vóór ik de zijden en deksel pas maak, dat scheelt een boel gedoe met mijn dikke vingers...
    Bodem WTC.JPG
    Ik gebruik de originele motor, want die is al waterdicht ingepakt en heeft al uitsparingen in de romp voor de bevestiging.
    Wat betreft de aansturing heb ik in de loop van de tijd veel gelezen en bekeken en ik ga voor een versie waarbij alleen de achterste roeren worden aangestuurd.

    Roeren zitten er niet op bij deze versie, dus inspiratie opgedaan bij Norbert, hoe zoiets er uit kan zien:
    Aansturing roeren sub.jpg
    Hier wordt alleen het richtingsroer aangestroomd door de prop, de duikroeren niet.

    Daar de motor/schroef as precies in het midden van de nozzle loopt, ben ik begonnen met de horizontale vlakken op te dikken, zodat de as die de beide duikroeren verbind, onder de schroefas door loopt, recht, zonder de bochten die je bij binnenliggende aansturing wel ziet.

    Of ik de lagering en de vorm zo netjes krijg, als de geprinte versie van Norbert, weet ik niet, maar werken zal het waarschijnlijk wel.

    Nozzle.JPG
    Het richtingsroer komt achter de nozzle, op 'pootjes' zoals de foto, waarschijnlijk ook met gaten voor de lagering in de laatste halve centimeter van de nozzle zodat het roer een balansdeel krijgt.

    Groeten, Jan.
     
    MarcT en Lex Verkuijl vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina