Smit Nederland

Discussie in 'Werkschepen' gestart door Woltergraaf, 21 aug 2016.

  1. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    Ja inderdaad Klaas die bak ziet er ook netjes uit ik zal zelf even kijkrn naar ideeen van clubleden en ik zal kijken of er iets uit bloeit.
    Ik heb morgen mijn laatste examen (economie) en daarna kan ik voor aan de bak zowel met de hobby als werk en rijles!
     
  2. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.103
    Locatie:
    Oostvoorne
    Mijn laatste schoolexamen was op 25 juni 1962. Daarna matroos geworden op een binnenvaarttanker. Een jaar later begonnen met rijles. Motor en auto. Op 25 juni hoorde ik ook dat ik geslaagd was en kon ik ook mijn verjaardagscadeau ophalen. Het was de bouwdoos voor de tanker, waarvoor ik vorige week de transportkist heb gemaakt. Had die kist 55 jaar eerder moeten maken. In 1967 zakte ik door mijn bed, waar het scheepje onder stonden lag alles aan dek plat. Pas in 1977 de moed gevonden om er iets anders van te maken. Scheepje met een verhaal. Gr. Klaas.
     
  3. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.632
    Locatie:
    Betuwe
    Die PVC-pijp en kniestukken had ik opgehaald bij een istallatiebedrijf... Mocht ik even in de afvalbak neuzen.:)
    Alleen de einddoppen, isolatieschuim en lijm gekocht bij de plaatselijke bouwmarkt.
    Dus ook hier een zuunigerd...
    Mijn ervaring: als er een bouw- of installatiebedrijf bij je in de buurt zit: ga eens langs bij de "werfbaas" met een paar foto's van je modellen en vraag dan of je even in hun afvalbak mag neuzen. Zit vaak wat bruikbaars in. Ook al is het maar een restje bouwschuim (dat blauwe spul) voor de binnenbekleding van een transportkist...
    En als je iets ziet liggen wat je vreselijk goed kunt gebruiken: doe een paar euro in de pot voor de vrijdagmiddagborrel.

    Mooie transportkist Wolter!
    En ja, zoiets ook maken voor je SN.
    Is het behoud van je model tijdens transport en je hoeft je schip niet steeds af te stoffen als je het model daarin opbergt op je kamer. Ook minder risico dat je moeder het model gaat "afstoffen" :eek:
     
  4. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    Hoi allemaal

    Klaas dar verhaal over dat je door je bed zakte had he inderdaad ooit verteld zonde hoor en jammer dar dat gebeurde.

    En Roel ik zal zeker in de afvalbakken neuzen morgen maar eens naar de gamen misschien hebben ze daar iets van hout voor me
     
  5. Zoef de Haas.

    Zoef de Haas.

    Lid geworden:
    2 okt 2003
    Berichten:
    877
    Locatie:
    Den Haag
    DSCN8365.JPG
    Dat is wel de manier om aan materialen te komen. Bij mij in de straat stond jaren geleden een afvalcontainer van een aannemer en daar lagen prachtige stukken watervast multiplex in. Daar is mijn Smit Frankrijk van gebouwd. Een agent was het daar niet mee eens en zei dat ik dat niet mocht mee nemen, want dat was diefstal van gemeentelijk eigendom. Dus nadat de agent was verdwenen verdwenen er ook een paar stukken multiplex! Bij een plaatselijke metaalwaren fabriek haalde ik ook afval messing voor de verschansing en sommige details. Was toen voor vijf gulden klaar en heb hier veel uit gemaakt en wat nog over bleef ging naar de club, dus in principe hoeft modelbouw helemaal niet duur te zijn als je de weg weet en dikwijls erg veel voor elkaar kunt krijgen als je eerst even vertelt wat je doet en waar het voor wordt gebruikt.

    Groetjes Hans.
     
    Laatst bewerkt: 25 mei 2018
    kikonline vindt dit leuk.
  6. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    ,goeden middag allen,

    ik ben al weer te lang niet bezig geweest met de bouw. de bouw licht momenteel weer te lang stil en dat komt voornamelijk dat ik eerst drie weken naar Sardinië was en daarna bijna elke dag wel aan het werk was. momenteel is er nog steeds geen standaard aanwezig, maar het ontwerp staat wel op mijn laptop. binnenkort maar eens kijken hoe en wat.
    ik heb ook contact opgenomen met een van de clubleden hier in Ermelo. en hoewel het nog niet zeker is ga ik misschien zaterdag met hem aan de bak o het dek in de Nederland te leggen. want hoe hard ik ook mijn best doe, die bolling krijg ik maar niet in het dek. ik hoop dat met te kunnen oplossen. mocht dat lukken dan weet ik weer wat met te doen zal staan. ik ga dan eerst alles tussen het dek en de romp waterdicht maken met de 2c lijm. dan ga ik dat netjes opschuren dat we de lijm niet meer zullen zien. als dat gelukt is proberen we door te gaan met het dek mooi groen te maken. dus eerst grond verf en opschuren tot het mooi glad is. mocht klaar zijn dan ga ik de rand om de boot maken en ook die mooi opschuren en geel van binnen en zwart van buiten.
    maar genoeg over dit. nu een het technische deel ik ben bezig met de motoren af te stellen maar dat kan pas weer als hij te water gaat en dat gaat pas gebeuren met dek en rand eromheen.
    momenteel staan de motoren vooruit om zo'n 25 a 30%van maximale kracht, achteruit ligt dat ergens rond de 15%

    nou dit was het dan maar weer voor vandaag ik zal proberen zo snel mogelijk foto's te sturen en jullie wat frequenter op de hoogte te houden.

    mvg Wolter Graaf
     
  7. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.103
    Locatie:
    Oostvoorne
    Hallo Wolter. Leuk dat je weer verder gaat. Lees je verslag met aanbevelingen nog eens goed door. Haal eerst de overbodige rand van de romp, lijm dan het dek in de romp en zet daarna het balkje onder het voordek. Ik heb het al eens een keer uitgebreid voor je opgeschreven. Dat is wel de manier waarop ik het zou doen, maar ongetwijfeld zijn er ook andere manieren. Zorg wel dat bij het uitharden van de lijm de romp goed recht gehouden wordt. Zit het dek eenmaal vast dan wordt de romp een soort doos, die niet meer te vervormen is. Succes ermee en laat je vorderingen zien. Gr. Klaas.
     
  8. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    hallo klaas,

    u heeft helemaal gelijk ook u heeft het me al eens verteld in een van de mailtjes. ik ga denk ik vanavond weer eens goed voor zitten en heel misschien dat ik morgen na m'n werk met de clubgenoot aan de slag ga.
    ik ga vanavond denk ik die overtollige rand verwijderen en dan zal ik kijken of ik dit in mijn eentje aan durf of dat ik het met een hulp moet doen.
    ik neem vanavond eerst maar eens contact op met Harry (clublid). dan zal ik jullie proberen op de hoogte te houden.
    in de tussentijd lees ik ook veel topics van schepen zoals de Fairmount Alpine, Happy Hunter en een Arie Visser. dit allemaal om informatie en nieuwe ideeën op te doen, daarnaast vermaakt het ook heel erg om de vorderingen te zien van zulke mooie schepen. wat ik jullie wel kan zeggen is dat ik veel foto's bij probeer te houden om een filmpje van te maken.

    ik houd jullie op de hoogte.

    mvg, Wolter Graaf
     
    Bert V vindt dit leuk.
  9. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    IMG_0001.JPG IMG_0002.JPG Goedemorgen iedereen,

    Dit is voorlopig even een laatste post ik verwacht misschien over een week weer een nieuwe. Vanaf morgen ga ik op introductie week in de Ardennen met mijn nieuwe school. Vandaag is het opkomdag en vanavond moet ik ook nog balans in de winkel regelen. Dus voordat het weer een tijd stil is heb ik hier 2 foto's, ik heb gister avond de overtollige rand die boven het dek uitstak weggesneden, en Klaas wat je zij over dat het dek er nu makkelijker in gaat klopt wel.
    Ik kwam er helaas later achter dat ik deze rand er simpeler af kon halen maar eerst heb ik gewoon om de zoveel centimeter een rechte lijn naar beneden gesneden en dan het vlapje omgevouwen en zo eraf gehaald. Helaas heb ik me wel meerdere keren gesneden aan het plastic. En zo ben ik anders gaan denken. Alleen de voorste rand is mooi glad omdat ik die in een lijn gesneden heb. Zodra het dek er mooi in vast licht dan ga ik eerst de kleinere overtollige randen wegsnijden en schuren. Daarna ga ik verder bezig met de zeeg ik het dek. Momenteel gaat alles steeds beter en ik verwacht ook wel een beetje resultaat.

    Ik ga het werk niet overhaasten maar mocht ik volgend weekend genoeg tijd overhebben dan ga ik het dek schilderen en proberen de rand eromheen te maken.
    Ik denk niet dat dit gaat lukken maar over 2 weken ga ik met een aantal clubleden naar een openlag in Hengelo op een camping daar gaan we dan varen. Als mijn boot eraantoe is gaat ze misschien mee en anders blijft ze gewoon thuis.
    Wel kan ik dan mooi alle details zien van de Nederland van mijn clubgenoot.

    Dit was voor vandaag mijn post en ik hoop dat ik volgend weekend weer iets mag schrijven.

    Mvg Wolter graaf
     
  10. Broeckx Ronny

    Broeckx Ronny

    Lid geworden:
    28 sep 2008
    Berichten:
    874
    Locatie:
    Hulshout Belgie
    Beste Wolter , even een hint , eerst de dekrand er op plaatsen alvorens te schilderen .
    Als je eerst schildert kleef je de dekrand op de verf ipv op het hout .
    Groetjes
    Ronny
     
    Woltergraaf vindt dit leuk.
  11. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    Ha Ronny,

    Bedankt voor de tip daar heb ik nog niet aan gedacht goed dat je het zegt ga ik doen.
     
  12. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    Goedenavond allen,

    Ik begin maar eens eerst met iedereen een gelukkig nieuw jaar en de beste wensen te wensen.

    Vervolgens over dut mooie project. Ik ben al erg kang niet meer bezig geweest en daar baal ik wel een beetje van. Ik zit nu op een nieuwe school en ik doe werktuigbouwkunde mbo niveau 4 op het Deltion college in Zwolle.
    Ondertussen heb ik nog 2 maak per week werk en heb ik 1x per week rijles. Daar moet sport het komende jaar nog bij komen.

    Momenteel is grotendeels van het overtollige stuk rand van de romp verwijderd en dit moet ik nog gedeeltelijk opschuren. Vanaf nu ga ik proberen de zondag voor de hobby te gebruiken. S’ochtends van 10-12 varen en de rest van de dat of de Carina renoveren of de Smit verder bouwen.
    Ik hoop echt dat ik me hieraan kan houden aangezien school momenteel veel van me vraagt, ik heb vakken waarmee ik ver achter loop op de andere studenten omdat ik deze vakken of op een andere niveau heb gedaan of nog nooit gehad heb. Zoals natuurkunde.

    Zoals ik al zij ga ik proberen de zondag aks hobbydag te plannen en dat ik dan dus lekker Mn ding doe. Dit is ook de enige dag dat ik verder niks aan mijn hoofd heb.

    Hierbij sluit ik dit bericht af en hoop ik jullie op de hoogte te kunnen houden.

    Mvg Wolter Graaf
     
  13. Broeckx Ronny

    Broeckx Ronny

    Lid geworden:
    28 sep 2008
    Berichten:
    874
    Locatie:
    Hulshout Belgie
    Hey Wolter , dat is bij iedereen zo , hobby moet je plannen of het komt er niet van .
    Veel sukses op je nieuwe school .
    Groetjes
    Ronny
     
  14. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.103
    Locatie:
    Oostvoorne
    IMG_0779.JPG Hallo Wolter, Ook de beste wensen voor 2019 en dat het maar een goed jaar mag worden. Allereerst voor de studie op de nieuwe school, ook al geeft dat wat uitdagingen. En probeer je huiswerk zo vlot mogelijk compleet te maken. Dan ligt het nog vers in het geheugen en hoeft het niet op het laatste moment. Ook goed om wat tijd te reserveren voor ontspanning. en hou ons op de hoogte van je vorderingen. Zonet mijn Smit Finland op de helling gehad om een paar metalen koppelingen te monteren. Helaas een afwijkende inbouwlengte en de motoren 10 mm naar voren moeten zetten.
    Nu is het de beurt aan Bugsier 3. Afgelopen zomer met de schroef op een trailerhelling geslagen en de kunststof koppeling gebroken. Zit nu een stukje siliconenslang tussen. Maar met die vrij draaiende schroef heb ik daar graag een sterke koppeling in. En zijn we gelijk weer even van de straat. Succes verder met de studie en het afbouwen van je modellen. Gr. Klaas.
     
    Laatst bewerkt: 6 jan 2019
  15. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    Hallo allemaal,

    Ik ben nu weer gaan bedenken wat ik ga doen met de bouw.
    En aangezien ik morgen vroeg klaar ben met school wil ik voor dat ik moet werken me bezig houden met de rand om de boot.
    Ongetwijfeld heb ik het al gevraagd maar ik kan het antwoord niet vinden.
    Hoe kan ik de te buigen stukken hout veilig buigen zonder dat ze knappen?
    Ik hoorde iemand over in de heteluchtoven op 60 graden. Dit klinkt wel interessant. En daarnaast hoorde ik iets over in het water leggen. Maar dan hoe lang in het water en moet het perse warm zijn?
    Hopelijk kunnen jullie me verder helpen.

    Met vriendelijke groeten,

    Wolter Graaf
     
  16. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.632
    Locatie:
    Betuwe
    Wolter, dat ligt een beetje aan het soort hout en de dikte. Als het triplex of multiplex is, staan de nerven haaks op elkaar. Dan wordt buigen erg lastig.
    Is het enkelvoudig hout (dus niet gelamineerd) dan kun je het het beste een aantal uren in een badje van water met Ammonia leggen.
    Daarna rustig aan om een mal buigen die ongeveer de vorm heeft die je wilt hebben. Vastzetten en zo laten drogen.
    Als je dan het stuk gaat monteren, komt er geen of weinig spanning op.
    Boven stoom houden kan ook, maar ja... dat kost aardig energie...
     
  17. k-k

    k-k Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    13.103
    Locatie:
    Oostvoorne
    Wolter, Het dek kon koud in vorm worden gedrukt en gelijmd. Moeten het deel dat in de romp de gaten voor de verschansingsteunen nog worden gezaagd? Gaat het best voordat je het dek in de romp lijmt. Het losse dek kun je de versterkingsstrips onder lijmen. Zorg wel dat het losse en vaste dek goed op elkaar aansluiten en dat tijdens het drogen of uitharden van de lijm de romp mooi recht staat of ligt. Zo voorkom je dat er een "slag" in komt. Doordat ik niet goed heb opgelet is mijn verschansing een paar mm te hoog geworden. Is veroorzaakt omdat ik de steunen niet in het dek heb ingelaten. Als verschansing heb ik styreen plaat gebruikt. Vond het BB triplex te ruw en moeilijk te buigen. Styreen met kopspelden en CA-lijm gefixeerd en de naad dichtgesmeerd met Bison Kombipower. De bovenrand afgewerkt met in de lengte open gesneden draadisolatie. Succes ermee! Gr. Klaas.
     
  18. Zoef de Haas.

    Zoef de Haas.

    Lid geworden:
    2 okt 2003
    Berichten:
    877
    Locatie:
    Den Haag
    Dat deed ik vroeger ook met de nodige brandblaren tot gevolg. Tegenwoordig, een paar uur in het water leggen en daarna in de magnetron leggen.(jomandaniseren heet dat!) Kan uiteraard alleen als het om korte stukken gaat.

    Groet Hans,
     
  19. Woltergraaf

    Woltergraaf

    Lid geworden:
    20 nov 2014
    Berichten:
    241
    Locatie:
    Ermelo
    hallo iedereen,

    ik moet helaas melden dat ik vandaag en gister weer niet ben toegekomen aan het plaatsten van de verschansing.
    hier baal ik wel enorm van dat ik niet de benodigde tijd kan vrijmaken. nu heb ik even wat verslagen zitten lezen en bekeken wat jullie allemaal hebben gedaan. zoals bij klaas de verschansing van polystyreen maken.
    ik ga dit denk ik ook doen. maar eest hierover een vraagje.
    welke dikte moet ik hebben? gewoon de dikte van het houd? en waar koop ik het?
    en dan als laatste vraag, hoe ga ik dit netjes snijden, gewoon dmv een hobbymes en dan langs de delen heen snijden?
    ik hoor graag wat de beste optie is. en dan kan ik dit bestellen zodat het op mijn hobbyzondag binnen is en klaarlicht.

    alvast bedankt.

    mvg wolter
     
  20. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.632
    Locatie:
    Betuwe
    Wolter: modelbouw is een hobby. Andere dingen (school, werk, vriendin, vrouw, kinderen, huis) hebben prioriteiten. Je hoeft je niet te verontschuldigen dat je wéér niets aan je model gedaan hebt. Het is jouw hobby, jij moet er lol in hebben. Het forum eist geen 'productie' van je.
    Samen met mijn vrouw voed ik een aspirant hulphond op. Dat vréét niet alleen brokjes, maar ook tijd. Hogere prio.
    Pas in de kerstvakantie heb ik weer eens iets aan modelbouw gedaan.

    Er gaan ook dagen voorbij dat ik m'n hobbyruimte zit met het vaste voornemen "om lekker te gaan hobby-en". En dan pak ik op een gegeven moment de lijm, probeer ik iets aan elkaar te lijmen of te schilderen of te solderen... en dan voél ik: Vanavond wordt het niks. Roel, als je zo doorgaat kun je morgenavond alles slopen wat je vandaag in elkaar hebt geprutst, want het is prutswerk.
    Op zo'n moment moet je ook wijs zijn en alles laten vallen, een boek pakken en lekker gaan lezen...
    Het is hobby. Je doet het voor je ontspanning....
     

Deel Deze Pagina