SG Models (was Seagull) FW190

k zou er een tweede ontvanger inleggen en daarmee je kanalen uitbreiden of zo'n 4 kanaals SBUS converter. Als je hier dan je functies opzet die weinig stroom trekken zoals je killswitch. En dan die beide servo's elk op hun eigen kanaal.
Ik ben daar nog niet zo heel erg vertrouwd mee, en in dat opzicht ben ik een beetje een rare, dan kies ik liever voor de "simpele" methode...
Dus ik heb een van beide stuurstangen zodanig gebogen dat hij naar de andere kant van de servo loopt, en beide servo's op een Y-kabel gezet.
Dat werkt ook, en je kunt er weinig aan fout doen.

IMG_20190916_205448.jpg

Wellicht simpel, maar het werkt wel...
 
Ik ben daar nog niet zo heel erg vertrouwd mee, en in dat opzicht ben ik een beetje een rare, dan kies ik liever voor de "simpele" methode...
Dus ik heb een van beide stuurstangen zodanig gebogen dat hij naar de andere kant van de servo loopt, en beide servo's op een Y-kabel gezet.
Dat werkt ook, en je kunt er weinig aan fout doen.

Wellicht simpel, maar het werkt wel...

Daar zat ik ook aan te denken.
Maar ik ben geen vliegtuig bouwer, en wist even niet hoe ik dat moest omschrijven.
Hou het simpel ;)

Groeten

Arie
 
Stand van zaken momenteel:
-De Radial hangt min of meer op zijn plek, maar zal nog een paar keer van zijn plek moeten voor alle loodgieterij-werk
-Begin gemaakt met installatie van de ontsteking (best nog een klus om vijf van die HV-kabels kwijt te raken)
-Alle servo's op de gasservo na, zitten er in en zijn mechanisch aangesloten.
-Vleugelhelften zijn verlijmd en staan uit te harden (en uitgerekend nu heeft de kat het op zijn heupen en rent als een dolle door de kamer, schijnaanvallen uitvoerend op alles wat los of vast zit, zucht....)

Wat nog gebeuren moet:
-Tank en vuilvanger inbouwen
-Ontsteking definitief op zijn plek hangen
-Stabilo vastlijmen (want ik denk dat een demontabel stabilo, hoewel in principe mogelijk, tot speling gaat leiden)
-Één landingspoot moet nog van teflon glijbussen voorzien worden, en de veren moeten nog verzwaard.
-Ontvanger en batterijen, schakelaars plaatsen
-Cockpit op zijn plek zitten
-Motorcowling en luchtgeleiding pas maken
Het lijkt er overigens sterk op, dat balanceren zonder lood gaat lukken...

En dan nog een heleboel kleinigheidjes, zoals: hoe kom je in godsnaam fatsoenlijk bij de sproeiers, hoe vervoer ik het ding, hoe bouw ik het ding op op het veld, etc etc.

Deze week zal wel niet meer lukken (moet ook nog een motor ombouwen voor Sander, en die moet ook na komend weekend klaar zijn), maar het weekend er op, moet hij toch wel min of meer vliegklaar kunnen zijn...

Maar nu ga ik eerst pitten...
 
Als je het stabilo deelbaar kunt houden zou ik dat wel doen...
Zoveel handiger om te vervoeren...

Verstuurd vanaf mijn SM-A405FN met Tapatalk
 
Als je het stabilo deelbaar kunt houden zou ik dat wel doen...
Zoveel handiger om te vervoeren...
Daar heb ik serieus over zitten denken, maar ik ben bang dat dat gaat uitlubberen, want het zit nu al niet "strak".
Dan kan ik de aluminium buis die de twee helften verbind weliswaar in de romp lijmen, maar dan heb ik alsnog een uitstekksel van 20 cm aan beide kanten, EN het risico van stoten, knikken, achter deurposten blijven haken, etc etc....

Begrijp me niet verkeerd, ik ben het helemaal met iedereen eens dat een afneembaar stabilo veel handiger is, maar ik zie geen mogelijkheid om met acceptabele hoeveelheid werk een strak en spelingsvrij stabilo te maken. Als het een ME109 was, met zijn struts onder het stabilo, dan was het wat anders, maar dat heeft de FW190 niet.
Qua vervoer gaat het sowiso een drama worden, en ik denk dat ik de aanhanger weer uit de garage moet gaan trekken....
 
Qua vervoer gaat het sowiso een drama worden, en ik denk dat ik de aanhanger weer uit de garage moet gaan trekken....
Krijgt nou dan toch tieten! :eek:

Het ding past in mijn Opeltje Corsa, en nog riant ook.... Stukken makkelijker (ECHT stukken makkelijker) dan bijvoorbeeld de Big Lift of zelfs de Saphir….

IMG_20190917_124810.jpg
 
soms kunnen autos best groot zijn. je hebt nu het voordeel dat je geen landings gestel hebt ;)
mn eerste auto was een toyota starlet van 1995 en daar had ik het volgende in naar een show.
biglift
hotliner
3m salto
nog 2 schuimpjes
tent
kleding

nu heb ik een focus daar past een decathlon in van 3.5meter en vrouw en mn zoon. hiervoor een peugeot station en paste met moeite het toestel in laat staan vrouw en zoon:p

maar ziet er mooi uit. eventueel kan je die 4e bout nog wel vast zetten met een hoekprofieltje aan de dome.
 
Dit bedrijf vroeg €75 orderkosten, en dat vond ik wat onbenullig voor vier veertjes.
Maar ik denk eerlijk gezegd dat met de (overigens tamelijk zwakke) extra veertjes die ik er nu in heb, dat het met wat voorzichtigheid wel moet lukken.
Net een "roltest" gedaan op de hobbelige oprit, en het lijkt er op dat de poten niet tegen de aanslagen aan komen, na tot stilstand komen staat hij keurig op beide pootjes halverwege de veerweg (onnodig te vertellen dat ondertussen beide poten van de Teflon glijbussen voorzien zijn en soepel gemaakt zijn, en dat veert een veelvoud soepeler).
 
Ik moet zeggen, overigens, dat ik het wel een behoorlijk lijvige jongen ga vinden, want ik denk niet dat ik hem onder de 10,5 kilo houd.
Zojuist even met alles wat ik denk dat er in moet (tankje, 3 accupakketjes, ontsteking motorkap, spinner en dergelijk klein grut) en dan kom ik tot mijn verrassing op 9,8 kilo uit, enigszins neuslastig zelfs.

Uiteraard geen idee hoe nauwkeurig mijn weegklok is, en er gaat gegarandeerd nog wel een aantal grammen bijkomen, maar ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was....
 
Verder met de plaatsing van de tank en ontsteking, die elkaar best wel een beetje beconcurreren voor de ruimte: Er zijn werkelijk ZEËEN van ruimte in de romp, maar het overgrote deel daarvan is IMHO onbruikbaar vanwege dit:

IMG_20190917_185342.jpg

De romp loopt maar ongeveer 5 cm door vóór de vleugelvoorrand, dus om iets EN binnen de romp te houden, EN ook nog eens bij te laten dragen aan een juiste ligging van het zwaartepunt, moet eigenlijk alles tegen dat brandschot aan geplakt worden. Het stickertje op de vleugel geeft het zwaartepuntsbereik aan, en dat is dus in totaal maar ongeveer 20 cm ruimte.

De bij de kit bijgeleverde tank is belachelijk groot, om precies te zijn een liter inhoud, en dat heb je helemaal niet nodig....
IMG_20190917_185750.jpg


Een halve liter is meer dan genoeg, daar moet 20 minuten vliegtijd makkelijk mee te halen zijn.
Die tank moet, omdat de Radial een gewone glow-carburateur heeft, en dat ding ook nog eens naar beneden wijst, nogal laag in de romp komen, dus heb ik het "tankdek" gedeeltelijk moeten amputeren teneinde de tank te laten zakken tot hij de vleugel raakt, wat min of meer precies de juiste hoogte is. En dan komt precies ook de ruimte vrij, om de ontsteking boven de tank strak tegen het brandschot aan te prakken:

IMG_20190917_185325.jpg

het nadeel daarvan is wel dat het een eindeloos gepiel wordt om de slangen en dergelijke aan te sluiten, en er een paar erg krappe bochtjes gerond moeten worden, maar hé, je kunt niet ALLES hebben, toch?

Nu eerst maar eens een manier verzinnen om de ontsteking "stevig en toch makkelijk verwijderbaar" op zijn plek te binden, ik denk dat ik daarvoor maar teruggrijp op mijn favoriete tie-rap....
 
img_20190915_174135-jpg.333758

De veren zijn sowiso te zwak, dus daar moet ik op zoek naar andere veren (weet iemand waar je die op specificatie koopt?).
Maar het nogal stroeve in en uitveren bevalt me ook niet, dus heb ik me vanmiddag even een uurtje op de draaibank uitgeleefd, en één van beide poten voorzien van teflon glijbussen, à lá motorfiets-voorvork.
Idee is leuk, helaas is de buitenpoot niet geheel gelijkmatig van binnendiameter, dus die moet ik van binnen even poetsen, maar ik denk wel dat dat verbetering geeft, zeker als ik betere veren weet te bemachtigen.

Hier moet ik ook nog even een aanvulling op doen: Vanmiddag had ik de tweede poot ook van teflon ringen voorzien, en dat haalt ongeveer 2 tiende speling tussen buis en poot weg, terwijl het ook in principe metaal op metaal contact vermijdt.

MAAR: de poot wat nader bekeken, zag ik dat het geleideboutje (wat het wiel in spoor houd, en door een groef in de buis heen en weer beweegt) aan de achterkant van de buis zat. De onderste glijbus zit vlak onder dat boutje.
De onderpoot word tijdens rijden, starten en landen door de weerstand van het gras naar achteren geduwd, en dat betekent dat de glijbus met enig geweld langs die groef in de buitenpoot heen en weer gerost word. Lijkt me niet goed voor de levensduur, dus ik heb de poten links en rechts gewisseld, zodat het geleideboutje en de geleidegroef aan de voorkant komen te zitten, en de glijbus over ononderbroken metaal loopt.

Een beetje vettigheid onder de glijbussen gedaan, en de poten een paar honderd keer in en uitgeveerd, en nu lopen ze soepel....


Je hebt het er maar druk mee, met zo'n "Almost Ready to Fly" die toch niet zo ready is als je zou hopen....
 
Ik ben daar nog niet zo heel erg vertrouwd mee, en in dat opzicht ben ik een beetje een rare, dan kies ik liever voor de "simpele" methode...
Dus ik heb een van beide stuurstangen zodanig gebogen dat hij naar de andere kant van de servo loopt, en beide servo's op een Y-kabel gezet.
Dat werkt ook, en je kunt er weinig aan fout doen.

Wellicht simpel, maar het werkt wel...

Was het geen optie geweest om 1 servo 180 graden te draaien bij montage?
Op de foto gezien, heb je beide servo armen aan de rechterkant zitten (vanuit midden servo gezien).
Als je 1 servo zo laat en de andere 180 graden draait, zodat de servo arm aan de linkerkant van de servo zit. Dan kan je volgens mij met een Y-kabel werken en een redelijk rechte stuurstang.

Of maak ik hier een denkfout?
 
Ik heb nog wel een servo reverser liggen mag je zo hebben
Heel erg dank voor het aanbod, maar ik heb het nu mechanisch opgelost, en dat moet het maar even doen. Ik verwacht er geen problemen mee: op zijn aller-ergst loopt een elevatorhelft niet 100% loepzuiver gelijk met het andere maar ik vermoed dat je daar echt helemaal nul komma niks van merkt, eerlijk gezegd.

Ik bedoelde dat je de motor met 3 schroeven vast hebt. Die 4e met een hoekprofiel doen.
Ah, ok, op die manier....
Gelukkig zit de motordrager met vier bouten vast (er zijn er in totaal 5) en dat is de motordrager, niet de motor zelf, dus ik ben er op zich niet zo bang voor.
Maar een hoekprofieltje zal niet lukken ben ik bang, want de onderkant van die motorbox is maar een relatief dun afdekplaatje, geen deel van de dragende constructie.
Maar hierop verder denkend, zou ik wel een alu "afstandhouder" door kunnen laten lopen naar het spant waar ook de vleugelpennen in komen. Vergt enige precisie en een wat langere bout, maar dat mag geen probleem zijn... Dank, je hebt me wel op een idee gebracht, via een omweg, maar dat maakt niet uit.

Komt gelijk het volgende probleem, dat de carburateur ongeveer 1 cm voor het motorschot zit, en een rechte aanstuurstang eigenlijk dwars door de brandstoftank zou moeten lopen.... Daar moet ik ook nog even wat leuks voor verzinnen, maar ik denk al wel een ideetje te hebben....
 
Als je het stabilo deelbaar kunt houden zou ik dat wel doen...
Zoveel handiger om te vervoeren...
Uiteindelijk heb ik de Aluminium buis in de staart (die is plm 35 cm lang en steekt ongeveer 15,5 cm uit naar beide zijden) vastgelijmd en zijn de stabilohelften zelf nog steeds indien nodig verwijderbaar. Of dat zinvol is weet ik niet, maar die Vietnameesjes hebben de moeite genomen inslagmoeren IN de stabilo helften te zetten, en een tong in de staart, waarmee de stabilohelften geborgd kunnen worden, dus achteraf leek me ondanks de vrij onduidelijke manual, toch de bedoeling om het zo te doen.
 
Hele dag druk geweest met de FW, maar weinig fotograferens-waardigs... Hoop geklooi met stangetjes, slangetjes, tankjes en snoertjes, en het is een enorme spaghetti aan het worden daarbinnen.
Maar alles zit er min of meer in en werkt. Nog niet helemaal, ik moet de ontvanger en de ontstekingsaccu nog een plekje geven en dan nog een hele hoop puntjes op een helehoop I-tjes zetten (zie je wel? het puntje op die I mist, dat moet ik dus nog doen.... :D).

IMG_20190918_171458.jpg

Op de foto zie je bovenin de ontsteking, daaronder de tank, aan weerszijden van de tank twee ontvangeraccu's (2 x 4,8V 2000 mA Eneloop in permanent parallel).
Als schakelaar een Robbe Safetyswitch, die voor 5A continue gespecificeerd is, maar die ook in mijn grote schaalheli's (waar vier keer 10 kilo servo's continue stroom stonden te trekken) altijd goed voldaan heeft.

Nu nog de warboel ontwarren....
Maar in theorie zou hij voor het weekend klaar moeten kunnen zijn....

PS: als mijn weegklok niet liegt, dan zou hij zonder lood precies in balans uit moeten komen op 10,0 kilo, met motorkap (die ongeveer 200 gram weegt).
Maar dat is nog uitgewogen met uitgeklapte pootjes, en dat schijnt ook uit te maken. Niet voor het gewicht, wel voor de balans, duh!
 
Laatst bewerkt:
Back
Top