Kolderstok schepen tips en vragen

Beste Kolderstok modelbouwers en natuurlijk andere experts.

ik heb een vraag over het buigen van de latten voor de beplanking van de romp van mijn Duyfken.
Voor het buigen worden de latten eerst een tijdje in het water gelegd maar nu mijn vraag;

Als de latten uit het water gehaald worden om aan de romp te worden bevestigt, drogen jullie deze dan eerst een beetje af of plaatsen jullie deze zo nat tegen de spanten gaan de lagen van de spanten dan niet wijken door het vocht

Groet Cor
 
Ik strijk de geweekte latjes gewoon af tussen 2 vingers, dat er geen druppels meer aanhangen, en zo rechtstreeks op de spanten (eventueel na voorbuigen).
 
Ik heb ook een vraag, in verband met "Deense olie".
Ik heb de onderste helft van de romp met Deense olie ingestreken.
Werkelijk een genot om aan te brengen, strijkt heel mooi uit, en een heel laag verbruik.
Maar, na enkele weken slaan bepaalde delen wit uit.
heeft nog iemand hier ervaring mee?
Ik heb de romp al opgewreven met een doek, waarbij het meeste van deze "vettige" aanslag verdwijnt, maar niet helemaal.
Hoe kan ik dit verwijderen, en nog belangrijker, hoe kan ik dit vermijden, want mechanische behandelingen op een volledig ingericht dek zie ik niet zo zitten.

Op plaatsen waar er wrijving ontstaat met de kielklem is de aanslag uitgesproken, maar ook bijvoorbeeld op de hekbalk is dit goed zichtbaar.

IMGP4464.JPG
 
Ik zie dit ook op de prinswillem, vandaar dat ik het dek weer opschuren. Mijn vermoeden is dat dit lijmresten zijn. Die plekken nog een keer schuren en opnieuw behandelen doe ik nu.
 
Lijmresten zijn het zeker niet, het is meestal midden op de plank.
Het ziet eruit als een plak gedroogde ham die net iets te lang in de koelkast gelegen heeft: een witte, eerder vettige aanslag. :(
 
In Danish olie zit ook vernis. En die is mat en niet glanzend, dus kan zijn dat het materingsmiddel op sommige plekken geconcentreerd is. Dat zou ook een oorzaak kunnen zijn. Bus niet goed geschud denk ik dan. Ik weet het niet zeker maar aan de hand van mijn kennis van vernis, denk ik hier aan en zou dit de oorzaak ook kunnen zijn.
Maar wat ik eerder ook zei over lijmresten, hoe minimaal ook, die reageren ook met de vernis.
Maar zoals ik nu doe opnieuw die plekken licht schuren of schrapen met een mesje en dan opnieuw behandelen met olie werkt tegen dit probleem.
 
Ook als hij in de poriën van het hout zit? Want bij de PW zag ik iets zitten als resten van een lijmlaag en daar was het wit uitgeslagen. Want je heb wel gelijk dat de olie niet op lijm pakt
 
Ik had op de romp van de Caroline een soort gelijke witte vlekjes hier en daar na behandeling met d-oil. Wat ik gedaan heb (omdat ik dacht dat het toch wel te maken had met achter gebleven houtlijm restjes) is de d-oil goed laten drogen (2 dagen) daarna heb ik de romp opgeschuurd met een fijne korrel (320) en toen een 2e laag d-oil aangebracht en direct na gewreven met keuken papier waarna de witte vlekken waren verdwenen. Dus misschien kun je dat ook proberen. Geen garantie dat dit de juiste manier is, omdat ik ook niet zeker wist hoe de vlekjes ontstaan waren, mede omdat ik behoorlijk zuinig ben met de lijm en altijd na het lijmen een vochtige doek gebruik om eventuele lijmresten te verwijderen. In ieder geval zijn de vlekken weg...??
 
Dank voor de tips,
Ik heb de ene helft van de romp nu met een doek en een weinig white spirit opgewreven.

Na het uitdampen van de white spirit komt er hier en daar nog een lichte was terug in de lager gelegen nerven.
Voor het slapengaan probeer ik nog eens met een iets vochtiger doek, goed in de poriën te wrijven, want ik zou eigenlijk liever geen 2e laag er op zetten, omdat deze minder kan indringen en dus een laagje op het hout legt.
Ik hou jullie op de hoogte.
 
Ik doe extreme.
Ik week de planken in water. Linden 2 dagen, vruchten hout 5 of meer dagen. Ik haal de planken uit het water, droog het een beetje met een handdoek zodat het water niet overal op het schip valt.
Meteen op de spanten drukken en voor zeer extreme bochten zoals een fluit langzaam buigen en met push pins vast zetten.
Ik denk dat ik het laat zien op mijn bouwverslag van de Zeehaen.

Ik gebruik alleen maar water. Vroeger ook met een soldeer apparaat maar nu niet meer. Als je fout buigt met een soldeer apparaat kan je niet hetzelfde latje weer opnieuw gebruiken. Maar met alleen water wel.

Er zijn ook mensen die ammoniak gebruik. NOOIT doen. De planten celwanden breken af. Ik kan je een botanische uitleg geven maar ik wil niet dat je in slaap valt.

Marcus
 
goeden middag,
Nog een vraagje betreffende de Batavia: Welke afbeeldingen horen op de nog blanco" medaillons" van de ornamenten van de achtersteven . Ik heb het niet kunnen vinden. Zie bijgevoegde foto.
Alvast weer bedankt.
Jan
Ik weet dat deze vraag al beantwoord is en dat het voor Jan te laat komt, maar voor de andere bouwers heb ik foto's van hoe het op het echte schip zit. Het is een houtsnijwerkje van een schip.
full

Het is een versimpelde uitvoering van dit beeldhouwwerk wat op de munttoren in Amsterdam zit.
full


Dit heb ik dan ook als voorbeeld gebruikt voor mijn model.
full
 
Ha die Danny, leuk weer iets van je te horen
Ben je nog wat aan het bouwen of heb je het nog steeds te druk??
Gr Koos
 
Back
Top