Kolderstok schepen tips en vragen

hallo Danny,
toch bedankt voor je reactie ,ik heb er een goudkleurige bol ingemaakt, vond ik ook we wat hebben in die rijke tijd van de VOC. Maar toch leuk om nu het origineel te zien.
hartelijke groet,
Jan
 
Steeds weer zijn er vragen over de kleuren van de schepen van de 17e eeuw. Wat ik me ook afvraag is hoe de afwerking van de gekleurde delen was. In het boek "De zeven proevincien" van Dik lees ik dat de kleuren vermoedelijk mat waren ten gevolge van de gebruikte grondstoffen en fabricage methoden. Verder staat daar ook in dat het houtwerk van de romp eerder een grijsbruine tint had dan de warm bruine tint die veel wordt nagestreefd.
Zelf neig ik er naar om het houtwerk een beetje zijdeglans te geven evenals de geverfde delen. Voor de ornamenten zoals de leeuwen zat ik aan glans te denken. Dit zie je ook op het model van de 7P op de Bataviawerf. Dekken worden mat.
Heeft iemand hier ideeen, suggesties over?
 
Ja dat dacht ik ook, een beetje glans brengt een model tot leven, erzal altijd glans te zien zijn, kijk maar op de hms Victory. Iets kan nooit zo mat zijn dat het niet meer glanst, zo is mijn gedachte en daarom ga ik ermee experimenteren op m'n Victory.
 
Goede vraag. Eigenlijk vraag je hier wat voor afwerking een schip had in die tijd.
Een onderwaterschip was vaak bestreken met harpuis wat voorkwam dat een schip nog korter dan gemiddeld 15 jaar mee zou gaan. Dekken waren niet behandeld en hierdoor zit je met een matte lak zeker goed.
De romp zal inderdaad veelal vergrijzen tot bruingrijs omdat een verduurzaming, in wat voor vorm dan ook ontbrak. Kijk maar naar al het nu gebruikte onbehandelde schuttinghout. of dit nu eiken, grenen of douglas is het vergrijst allemaal. Wel werd er gewaterd hout gebruikt wat iets van verduurzaming met zich meebracht. Maar verder was het boven de waterspiegel blootgesteld aan weer en wind. Je kan dan volgens mij niet spreken van glans of wat dan ook. Maar dit kan natuurlijk een keuze zijn van jezelf om hier een zijdeglans op te zetten. Het zelfde geld voor al je verf werk en ornamenten waarvan Kolderstok aangaf dat hier geen glans te bekennen was. Juist ook door de beschikbare grondstoffen.
Dus extreem glanzende oppervlakten waren er niet. En ook niet de mooi gebeitste of gekleurde rompen van de replica's van nu zijn een voorbeeld.
Maar we moeten er nu eenmaal iets opsmeren op onze modellen tegen bescherming. In mijn optiek is dit zo mat mogelijk. Maar zeker niet de hoogglans wat ik soms zie.
 
Laatst bewerkt:
Hier de 7P in aanbouw op de Bataviawerf. Dat oogt toch behoorlijk glanzend. Ik overweeg zijdeglans
48361629_2344633765784080_7415625739396972544_o.jpg
 
Op de spiegel zie ik weer veel glans. Steeds weer de vraag denk ik tussen wat fraai oogt en wat het destijds geweest is.
20200726_122117.jpg
 
Op de spiegel zie ik weer veel glans. Steeds weer de vraag denk ik tussen wat fraai oogt en wat het destijds geweest is.
Bekijk bijlage 410485
Daar gaat het toch ook wel om hoor. Wat fraai oogt. En dan moet, of mag je best concessies doen. Ook danisch oil behoort tot de mogelijkheden. Maar met lak heb je meer keuze. Denk aan mat, zijdeglans of zelfs hoogglans. Maar ik zie op het forum ook wel dat het verschilt hoe een danisch oil uiteindelijk oogt. Van zeer vet tot subtiel mat.
 
Laatst bewerkt:
Ha die Danny, leuk weer iets van je te horen
Ben je nog wat aan het bouwen of heb je het nog steeds te druk??
Gr Koos
Ha Koos,

Het is inderdaad lang stil geweest vanuit mijn kant. Ik ben wel met allerlei projecten bezig, maar mijn Duyfken staat weer even op pauze tot ik er weer de fut voor heb. Langdurige projecten zijn niet goed voor me, ik raak heel snel afgeleid.

In de tussentijd heb ik mijn hele hobbykamer voorzien van een nieuw driedelig werkblad, dus toekomstige bouwfoto's zullen niet meer mijn oude slaapbank als achtergrond hebben. Daarnaast heb ik sinds kort een zeer nette 3D printer waar ik veel mee aan het experimenteren ben.

En aangezien ik sinds enkele weken ook een airbrush heb, ben ik nu wat modelbouwprojecten aan het doen die ik in het verleden al wilde doen maar die toen onmogelijk waren omdat je bepaalde camouflagepatronen nou eenmaal niet netjes kunt doen met de kwast.

Ook ben ik dingen aan het maken geweest voor mijn airsoft/re-enactment hobby. Zo ben ik uniformdelen aan het maken voor het Mei 1940 Nederlands uniform wat ik heb, en ben ik airsoftreplica's aan het bouwen van de dienstwapens uit die tijd, aangezien daar momenteel nog geen commerciële replica's van bestaan. (voor de zekerheid, ja, daar heb ik een verlofpas voor ;))

Dus zoals je leest heb ik niet stilgezeten, alleen heb ik niks wat ik hier echt kan tonen. Komt zeker wel weer in de toekomst.

Verder wens ik iedereen alvast hele fijn feestdagen en hopelijk een 2021 waarin iedereen weer wat vaker naar buiten kan:bier:.
 
goede middag,
Ik moet voor de bouw van de Batavia een heleboel ringetjes aan een heleboel oogjes maken,
wat is hiervoor de beste methode, ik zit hier een beetje te proberen maar schiet niet erg op en het resultaat valt me tegen, jullie input wordt zeer op prijs gesteld,
bij voorbaat dank,
Jan
 
Dag jot jot,
Ik pak een boortje van de juiste dikte en wind daar rij ringetjes van draad omheen , alles van het boortje afschuiven en meteen schaartje of klein zijsnij tangetje door knippen.Ik krijg dan mooie ringetjes van de juiste maat.
Groet Cees
 
Back
Top