Bouwverslag Prins Willem, een zeventiende-eeuwse Oostindiëvaarder Herman Ketting

Serving-tool ge-upgrade
IMG_1590.JPG

IMG_1591.JPG

IMG_1592.JPG

IMG_1593.JPG
 
Het bindsel garen wordt nu automatisch aangevoerd. :)

IMG_1596.JPG


IMG_1597.JPG



Ik heb geprobeerd hem aan te drijven met een motor. Maar het draadeind is onstabiel, het geheel gaat slingeren en dan krijg je oneffenheden in het bindsel. Die moet ik dus vervangen door een holle buis alu of messing (wat ik kan krijgen) En de snelheid laag dus een motor met max 60 omw/minuut
 
De op te spoelen draad moet losjes over de onderste buis glijden de draad legt zichzelf goed .
Kijk maar ff naar principe van bijgevoegde link
 
De op te spoelen draad moet losjes over de onderste buis glijden de draad legt zichzelf goed .
Kijk maar ff naar principe van bijgevoegde link
Je link werkt niet.
Maar los daarvan, hij doet het toch. Hij lust hem er vanzelf omheen. (dat witte draadje is ter controle om in het fimpje te laten zien dat hij draait)
Dat het niet met een motor lukt, komt omdat het draadeind doorhangt en daardoor gaat slingeren, hierdoor wipt de geleider ook op en neer en draait hij niet goed omdat hij verspringt.
Een holle buis is rechter en stabieler dan een massief draadeind.
 
cool!
Wat beweegt je spoeltje naar voren?
is dat het draadeind (dus via de schroefdraad) of is dat nog handmatig?
De spanning op de draad van het spoeltje zorgt dat hij hem erom heen wind. De draad op het spoeltje neemt zo het geheel mee naar voren. Met als voordeel een gelijkmatig bindsel.
Het tooltje ligt er dus los tussen. De schroefdraad heeft geen functie. En wordt vervangen door een buis.
 
beetje dilemma met toepassing formaat blokken. De tekeningen van Corel hebben een bepaald formaat blokken. De tekeningen zijn 1:100 schaal.
De touwen zijn qua formaat hetzelfde als mijn berekening voor 1:75 o_O maw. Corel heeft de touwen te dik bepaald. Ik heb de berekeningen van Mondfeld gebruikt. De mast is in schaal 1:75 en 12 mm dik aan zijn voetstuk wat dus klopt. Dit levert een stag van 2 mm die Corel ook heeft in zijn stuklijst bij een kleinere schaal en een mast voet van 9 mm. Een stag van 1,5 mm.
De blokken berekenen kan ik doen. Maar ik kan ook het formaat van corel overnemen. Als ik omreken naar schaal 1:75 wordt het blok voor de schot 7-1 en in tekening schaal 1:100 is die 5:1 wat ikzelf ook meer in de richting vind komen.
Als ik de stuklijst van corel omreken naar mijn schaal krijg ik een behoorlijk formaat blokken. Ik denk dat ze in de buurt moeten komen van het Kolderstok 7P model. kan iemand mij zeggen wat formaat de schootblokken hebben van de grote ra?
 
Voor de geïnteresseerden heb ik een file gemaakt om de blokformaten te bepalen volgen James Leest, Mondfeld en David Steel.
Dit is 2 dagen werk geweest aan lezen, rekenen en alles in Excel omzetten.
in bijlage een pdf in de meest voorkomende maten.
Je kan dan je blokjes bij benadering bij je touw voegen.
Doe er uw voordeel mee.
 

Bijlagen

Maarreeehhh.... Hoe ga je blokken maken van 3,74 mm? of 4,21 mm? :confused:
Stel nu dat ze 4,23 mm worden.... :rolleyes::p

Ik denk dat je je toch moet "beperken" tot enkele maten in hele mm, drie, vier, vijf en zes mm bijvoorbeeld. En bij schaal 1 op 100 ook nog 2 of 2,5 mm.
 
@*Hans*
Wat denk jezelf :stout: :):). Natuurlijk neem je standaardblokken. Je kan afronden naar hele of halve waardes. Wat jezelf wilt. Maar nu heb je een lijst om te controleren welk blokje op een touw hoort.
Ook blokken van 9 mm vind ik te eigenlijk te groot voor het model. Ze komen er wel voor.
Dus er komt ook een stukje " wat kan voor het oog" bij.
De grote mast van de PW is bijna een meter in doorsnede en de stag dik 15 cm. Ik kom op veel plaatsen op best dikke touwen uit en dus ook flinke blokken. Reken maar uit op schaal 1/75.

Ik ben nu een muis aan het vlechten. :):) heb daar een tooltje voor gemaakt op mijn servingtool. Update later.
 
Update serving tool:
Hoe maak je een muis

muis.jpg


op de tool:

IMG_1598.JPG

IMG_1599.JPG

opvulstukje waar je omheen weeft


IMG_1600.JPG

IMG_1602.JPG

oneven aantal draden nemen, anders kom je niet goed uit. Ervaring :hammer:na 3 pogingen had ik hem goed.



IMG_1603.JPG

En dan heb je het onder de knie en lukt het in korte tijd. Zal vannacht wel niet slapen na al die koffie.:)


IMG_1606.JPG

IMG_1607.JPG

Kersenhout is fijn hout om daar een klein hulpmiddel van te draaien. Had nog een klein rond stukje liggen. Buxus zou ook goed zijn geweest. Maar dit had ik voorhanden.

De muis voor de grote stag is gereed. 2 mm touw, moet wel nog bekleed worden en de lussen.
 
Nu ik een aantal technieken onder de duim heb ben ik verder gegaan met de tuigage. In de tekeningen van Corel staan behoorlijk veel fouten en ook de zeilen ontbreken. Mijn model krijgt zeilen. Dus weer de boeken ingedoken, tekeningen die ik heb en plannen aan het maken. Boegspriet is het eerst aan de beurt met plannen. Kon de eerder gemaakte plannen van het Spaans galjoen goed gebruiken en aanpassen. Maar dat is maar een druppel op de gloeiende plaat van het uitzoek werk.
Het boek De schepen van Abel Tasman is een schat aan informatie moet ik zeggen. Daar heb ik nu zaken in gevonden die elders maar niet of nauwelijks aan de orde komen.

IMG_1608.JPG


blindera en zeil.jpg
 
Back
Top