De Zeventiende Eeuwse Gelagkamer

Wel goed ontvetten en lagen een droogtijd gunne
Dat is een heel groot voordeel van het verwerken van acryl met een airbrusch. 1 laag opbrengen, na 20 seconden 2e laag enz. tot het gewenste resultaat. De onderliggende laag mag nog best een beetje nat zijn, maar genoeg droog. Ik ken wat artiesten die soms wel 10 tot 20 laagjes aanbrengen. En de laatste top laag iets dikker spuiten en die is binnen 10 minuten kurkdroog. Het aftapen duurt vaak langer dan het spuitwerk.
Je kan in 2 uur De HMS Victory spuiten inclusief droogtijd.
Alleen vind ik dat resultaat op scheepsmodellen te onnatuurlijk (te strak). En omdat het zo snel droogt, spuit je als het ware de nerven dicht en krijg je nooit het effect dat zo geliefd is in onze hobby (de nerven).
 
Laatst bewerkt:
In de modelbouwwereld is dat wel een dingetje omdat de gebruikte houtsoort vaak een hele fijne nerf heeft (als er al een zichtbare nerf is) en dat dit snel is dicht geverfd.
Bij verfwerk bijna niet te voorkomen denk ik.
Eiken heeft een wat grovere nerf maar ook daar zit je snel dicht.
Kwasten heeft nog het mooiste effect vind ik.
 
Daar heeft ik je helemaal gelijk in. Het liefste met een hele dunne verf dat bijna water is. Maar het nadeel daarvan is dat het weer te veel kan uitvloeien naar delen die je juist niet geschilderd wil hebben.
Ik ga van de week weer even naar de Kwast. Das een hobby zaak in Den Bosch gespecialiseerd in verf, en ik zal daar eens vragen wat de beste verf is om op onbewerkt hout te gebruiken zonder dat het uitvloeit.

We kunnen natuurlijk ook zelf verf maken. ;)
Voor acryl heb je pigment en acrylhars nodig aangelengd met water of alcohol. Hoe meer pigment je gebruikt hoe dikker de verf dus hoe meer hars en water je moet toevoegen.
Zo heeft Amstedam ink een percentage van 75%. Maar ook veel water. En geen hars omdat het een inkt is.
Ik weet niet in hoeverre diverse pigment soorten oplossen in Propilene Glycol anders zal je dat ook nog kunnen gebruiken.
 
@*Hans* heeft mij verteld dat zijn verf behoorlijk dik is en dat 50%verdunnen eigelijk wel aanbevolen is. Hoe het werkt heb ik nooit uitgeprobeerd.

Update: Dit weekend een nieuwe badge verf binnengekregen die in samenwerking met mijn leverancier aangepast is. Door een iets andere mix van grondstoffen is de verf nu een behoorlijk stuk vloeibaarder geworden, met een hoog pigment gehalte en een zeer makkelijke smeerbaarheid. Nog steeds het matte uiterlijk en dezelfde kleuren, gebaseerd op 17e eeuwse pigmenten. De dekking is zeer goed en ook op kunststof houdt de verf goed.
Enkele kleuren hebben wat vertraging, en zijn waarschijnlijk in de loop van deze week leverbaar.
 
Jawel, maar dit is zo dun dat grote vlakken nog wel zou gaan. Maar het zal snel onder tape doorlopen bij afplakken. Ook niet overdreven kleurecht na verloop van de tijd.
Het lijkt ook meer op een beits en niet dekkend.
 
ik zie goede resultaten met ecoline van talens.
Ik heb gezien hoe ze hier breewnaden mee maken op latjes. De ecoline een met een beetje houtlijm mengen en aanbrengen op de zijkanten van de latjes en de lijm laten drogen. Super strak. Ik heb dat ook geprobeert met de Amsterdam ink maar die vloeit te diep in het hout en werkt niet goed samen met houtlijm, waardoor het latje voor de helft zwart wordt:confused: Ik ga de ecoline maar eens van zolder halen:D.
Jawel, maar dit is zo dun dat grote vlakken nog wel zou gaan. Maar het zal snel onder tape doorlopen bij afplakken.
Ook dat is op te lossen door goed afplaktape te kopen (er zit heel veel verschil in lijmlagen van tape. Zo is er een tape met gel ipv lijm zodat er geen verf onder door kan vloeien. Maar dan kost een rolletje tape van 25 meter wel 10 euro)en na aanbrengen van de tape met de achtekant van je hobbymesje goed over de tape te wrijven zodat er geen lucht meer onder de tape zit en de tape overal goed aansluit op het hout. Dit werkt zelfs heel goed met de hobbytape van Aliexpress weet ik uit ervaring.
 
Dit weekend een nieuwe badge verf binnengekregen die in samenwerking met mijn leverancier aangepast is. Door een iets andere mix van grondstoffen is de verf nu een behoorlijk stuk vloeibaarder geworden, met een hoog pigment gehalte en een zeer makkelijke smeerbaarheid.
Ik vind jou kleuren heel mooi en ik overweeg het zeker om ze te kopen. Maar pas als ik begin aan het schip. Als ik vragen mag hoeveel % pigment zit erin jou verf. Of is dat een geheim;)
 
Ecoline is inkt. En geen verf.
Om aquarellen te maken kan je het verdunnen met water.
Om te schilderen gebruik je het puur. Na opdrogen is het watervast en vervaagd niet.
Ik heb heel mooie resultaten gezien, goed dekkend, niet glanzend en de nerven hoe fijn ook mooi zichtbaar. En afplakken hoef niet als je oppast en geduldig werkt. Maar zoals Dirk ook zegt.
Maar ja er zijn ervaringsdeskundige hier die dit tegenspreken.
 
Ik vind jou kleuren heel mooi en ik overweeg het zeker om ze te kopen. Maar pas als ik begin aan het schip. Als ik vragen mag hoeveel % pigment zit erin jou verf. Of is dat een geheim;)
Goeie vraag, en eerlijk antwoord: ik weet het niet. De leverancier spreekt over hoog pigment gehalte, maar noemt geen percentage. Ik moet ook zeggen dat ze genoeg proefmonsters leveren, maar erg terughoudend zijn over de inhoudsstoffen. Wel wordt gezegd dat het voldoet aan Arbo eisen voor binnentoepassing.

Foto van twee kleuren, één laag:

image.jpg
 
Als je mij bedoelt Stehan met mij als ervaringsdeskundige hebt je gelijk. Ik heb 10.5 jaar gewerkt als meubelrestaurateur. En ken zodoende de kneepjes van het vak wel. Ik werk overigens nog steeds. Maar ik schijn altijd als een rode lap op een stier bij jou te werken gezien al je reacties op mijn berichten...
 
Als dat 1 laag is en die laag is droog denk Ik dat er 70% pigment of meer in zit. Dekt heel mooi af. En accentueert de nerf ook mooi. Ik ben om.... :D
 
@Hans Groenenberg @Stephan Kertész .
Geen ruzie maken hé!
Tis net zo gezellig hier. We leren wat van elkaar en daar moeten we elkaar dankbaar voor zijn.
En om hier nou als MOD op te moeten gaan treden vind ik ook weer zo lullig.

Ik weet heel veel van pigmenten en het zelf maken van verf omdat een vriend van mij airbrusch en pinstrip expert is op auto's en motoren, en ik daar heel veel van geleerd heb op het gebied van verf en pigmentem. Alleen ik ben te lui dat ik het doe:p. hoop zooi in je huis en als dat pigment gaat stuiven gaat het nooit meer uit je kleding dus ik koop lekker kant en klare verf.
 
Nog een toevoeging op mijn eerdere berichten:
de Kolderstok kleur "smalt" is een lastige om deze opnieuw goed gemengd te krijgen. Je zou zeggen dat de rood-tinten moeilijk zijn, maar in dit geval is het het donkerdere blauw. Daar hoop ik komende week e.e.a. aan proefstalen binnen te krijgen. Nachtblauw is een alternatief, maar deze neigt wat meer naar het zwart.

Verder zijn de volgende metaalkleuren nieuw in het programma:
- koper
- zilver
- tin (in geoxideerde toestand).

Deze staan nog niet op de website - het is wachten op de foto's.
 
@*Hans* is het geen idee on huidkleur in je assortiment op te nemen? Die miste ik nog toe ik op de site zat te kijken.
Bv. 3 huidkleuren : blank, donker, en geel.
Of anders kan het ook een idee zijn om gewoon bruin in je assortiment op te nemen zodat we zelf huidkleur kunnen maken. De basis is nl. Bruin, Rood, geel en eventueel een beetje wit.
Zo heb ik ook de mannekes op de Endeavour geschilderd.
20210424_214042.jpg
 
Back
Top